Auto van de zaak

Auto op naam van de zaak

Een auto op naam van de zaak is niet alleen voordelig voor gevestigde ondernemers, maar ook voor starters. Hoe zit het als je een auto op naam van de zaak neemt? Wat betekent dat voor btw, bijtelling, aftrekposten en rittenregistratie?  

Rijd je minder dan 500 kilometer privé met je auto? Dan moet je je auto op naam van de zaak zetten. Rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan kun je kiezen.

Lees in dit artikel wat voor invloed een auto van de zaak rijden heeft op de btw, bijtelling en administratie. 

Nieuwe auto van de zaak op naam 

1. Aftrekposten

Je kunt de aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten (verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten) aftrekken van de belasting.

Vanzelfsprekend moeten bonnen/facturen dan wel voldoen aan de voorwaarden.

2. Btw

Je kunt de btw over de aanschaf van je auto aftrekken. Ook btw over andere autokosten krijg je deels terug, naar rato van het daadwerkelijk zakelijke gebruik.

Tegelijkertijd moet je btw betalen over de kilometers die je privé rijdt. Hoeveel? Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst

3. Bijtelling 2019

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling. In 2019 is het heel simpel: stoot je auto CO2 uit? Dan betaal je 22% bijtelling. Stoot je auto geen CO2 uit/rijd je elektrisch? Dan is het 4% tot een cataloguswaarde van € 50.000.

Over de waarde hierboven betaal je weer 22%. De uitzondering? Als je een waterstofauto rijdt, is de bijtelling altijd 4%.

4. Bijtelling 2020

Vanaf 1 januari 2020 betaal je 8% bijtelling voor een zakelijke auto op waterstof of een nulemissie (elektrische) auto. Voor een elektrische auto geldt dit 8%-tarief tot een catalogusprijs van € 45.000.

Lees hier alles over de elektrische auto van de zaak.

Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs dan 22% bijtelling. Voor een waterstofauto betaal je altijd 8%. De bijtelling van iedere andere zakelijke auto bedraagt 22%.

5. Sluitende rittenregistratie nodig?

Ja.

Heb je binnenkort een zakelijke auto nodig? Er zijn verschillende manieren om dit voertuig te financieren. Zo financier je een zakelijke auto.

Bestaande auto op naam van de zaak zetten

 • Aftrekposten - Je kunt autokosten aftrekken van de belasting. De aanschaf kun je natuurlijk niet meer aftrekken, maar wel de afschrijving.
 • Btw - Je kunt de btw over de aanschaf niet meer aftrekken. Wel kun je de btw over de kosten die je maakt aftrekken. wel met een correctie voor het privégebruik. 

  Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik.
 • Bijtelling - De bijtelling werkt hier hetzelfde als bij een nieuwe auto.
 • Sluitende rittenregistratie nodig? Ja.

Privé-auto zakelijk gebruiken

 • Aftrekposten - Je kunt 0,19 cent per kilometer aftrekken van je winst. Dit bedrag is all-in, dus daarbuiten kun je geen autokosten (zoals parkeergeld) aftrekken. 
 • Btw - Je kunt de btw voor aanschaf niet aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten wel. Geef die btw op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting. Bij je jaaropgave verreken je dit bedrag met het privégebruik van de auto.

Rekenvoorbeeld btw en privégebruik

Op de factuur voor een reparatie aan je auto staat € 100 btw. Dit geef je op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting.

Aan het eind van het jaar blijkt uit je rittenadministratie dat je de auto voor 40% privé hebt gebruikt. (Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik!) Je moet dan € 40 van die € 100 voorbelasting terugbetalen. 

Houd je geen sluitende rittenregistratie bij en trek je wel btw af voor autokosten? Dan moet je standaard 1,5% van de cataloguswaarde btw bijtellen bij de jaaropgave. 

 • Bijtelling - Niet van toepassing.
 • Rittenadministratie nodig? Ja, aan te raden. Zowel voor een controle van je aangifte als voor het aftrekken van btw bij de omzetbelasting (zie voorbeeld hierboven).    

Eisen rittenadministratie

Welke gegevens mogen in een geldige rittenadministratie ('sluitende rittenregistratie') in ieder geval niet ontbreken?

De Belastingdienst heeft daarvoor een overzichtelijk lijstje opgesteld:

 • Het merk van de auto
 • Het type auto
 • Het kenteken van de auto
 • De periode waarin jij de auto tot jouw beschikking hebt
 • De volledige ritgegevens (waarin je onder andere meldt of de rit zakelijk of privé was en wat de gereden route was)
 • Goed om te onthouden: een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen

Youngtimer regeling

De youngtimer regeling is speciaal voor auto’s van vijftien jaar en ouder. Hier staat het bijtellingspercentage vast op 35% van de dagwaarde. Voor een volledig elektrische auto is dit 17%.

Zo kan het gunstig zijn om een auto te rijden die al een paar jaar meegaat. Ieder jaar gaan er weer 'nieuwe' modellen over de grens van vijftien jaar om als youngtimer te rijden.

Kan je als zzp'er een auto leasen?

Jazeker, dat kan. Vroeger was het eigenlijk alleen voor grote bedrijven en werknemers, maar tegenwoordig kun je zelfs als zzp'er een auto leasen. Er zijn twee opties: financial lease en operational lease. Benieuwd hoe het werkt?

Bijgewerkt op: 15-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x55
x58

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.