Auto op naam van de zaak: waar moet je op letten?

Bijgewerkt op 21 november 2023
7 min  leestijd
151.677
Auteur: Redactie
auto van de zaak

Een auto op naam van de zaak is niet alleen voordelig voor gevestigde ondernemers, maar ook voor starters en zzp'ers. Hoe zit het als je een auto op naam van de zaak neemt? Wat betekent dat voor de btw, bijtelling, aftrekposten en rittenregistratie?  

Lees in dit artikel wat voor invloed een auto van de zaak rijden heeft op de btw, bijtelling en administratie. Zo kun jij de juiste keuze maken. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan door:

 1. Nieuwe auto op naam van de zaak
 2. Bestaande auto op naam van de zaak zetten
 3. Privé-auto zakelijk gebruiken
 4. Eisen rittenadministratie
 5. Youngtimer regeling
 6. Kies de verzekering die bij jouw auto past

1. Nieuwe auto van de zaak op naam

Rijd je minder dan 500 kilometer privé met je auto? Dan moet je je auto op naam van de zaak zetten. Rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan kun je kiezen. Kies je er bijvoorbeeld voor om een auto op naam van de zaak te kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor je op een rij:

Aftrekposten

Je kunt de aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten (verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten) aftrekken van de belasting. Vanzelfsprekend moeten de bonnen en/of facturen dan wel voldoen aan de voorwaarden.

De meest voorkomende aftrekbare kosten zijn:

 • Verzekeringskosten
 • Brandstof
 • Onderhoud en reparatie
 • Afschrijving
 • Parkeren, tol, veerboten, wasstraat
 • Motorrijtuigenbelasting

Auto leasen als zzp'er

Leasen: vroeger was het eigenlijk alleen voor grote bedrijven en werknemers, maar tegenwoordig kun je zelfs als zzp'er een auto leasen. Er zijn twee opties: financial lease en operational lease. Benieuwd hoe het werkt? Lees hier verder over de lease mogelijkheden als zzp'er.

Aftrekbare kosten bij lease:

 • Bij operational lease: leasekosten
 • Bij financial lease: alleen de rentekosten
 • Parkeren, tol, veerboten, wasstraat en - voor zover ze niet in de leasekosten zijn meegenomen: brandstof, verzekeringskosten, onderhoud, reparatie en afschrijving

Btw aftrekken

Je kunt de btw over de aanschaf van je auto aftrekken. Voor de btw mag je vervolgens kiezen of je de auto tot jouw privébezit of tot jouw ondernemingsvermogen rekent. Het maakt daarbij niet uit welke keuze je voor de inkomstenbelasting hebt gemaakt.

Je betaalt btw over de kilometers die je privé rijdt. Hoeveel? Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst

Bijtelling 

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling. Voor 2023 én 2024 bedraagt deze bijtelling standaard 22% voor auto's op benzine en diesel. 

Voor elektrische auto's geldt een ander tarief. In 2023 betaal je 16% bijtelling over de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde. Over de rest van het bedrag betaal je het normale bijtellingstarief van 22%. De uitzondering? Als je een waterstofauto rijdt, is de bijtelling altijd 16%, zonder drempelbedrag.

Vanaf 2025 gaat het bijtellingspercentage voor elektrische auto's naar 17%Lees hier alles over de elektrische auto van de zaak.

Sluitende rittenregistratie 

Je hebt voor een nieuwe auto op naam van de zaak een sluitende rittenregistratie nodig. Het is belangrijk om je kilometerregistratie nauwkeurig bij te houden voor de Belastingdienst.

Heb je binnenkort een zakelijke auto nodig? Er zijn verschillende manieren om dit voertuig te financieren. Zo financier je een zakelijke auto.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

2. Bestaande auto op naam van de zaak zetten

Wil je juist een bestaande auto op naam van de zaak zetten? Dan gelden er weer andere voorwaarden:

 • Aftrekposten - Je kunt autokosten aftrekken van de belasting. De aanschaf kun je natuurlijk niet meer aftrekken, maar wel de afschrijving.
 • Btw - Je kunt de btw over de aanschaf niet meer aftrekken. Wel kun je de btw over de kosten die je maakt aftrekken met een correctie voor het privégebruik. 

  Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik.
 • Bijtelling - De bijtelling werkt hier hetzelfde als bij een nieuwe auto.
 • Sluitende rittenregistratie nodig? Ja.

3. Privé-auto zakelijk gebruiken

Sommige ondernemers kiezen ervoor om hun privé-auto zakelijk te gebruiken. Dan gelden de volgende regels:

 • Aftrekposten - Je kunt € 0,21 cent per kilometer aftrekken van je winst. Dit bedrag is all-in, dus daarbuiten kun je geen autokosten (zoals parkeergeld) aftrekken. 
 • Btw - Je kunt de btw voor aanschaf niet aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten wel. Geef die btw op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting. Bij je jaaropgave verreken je dit bedrag met het privégebruik van de auto.

Rekenvoorbeeld btw en privégebruik

Op de factuur voor een reparatie aan je auto staat € 100,- btw. Dit geef je op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting.

Aan het eind van het jaar blijkt uit je rittenadministratie dat je de auto voor 40% privé hebt gebruikt. (Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik!) Je moet dan € 40,- van die € 100,- voorbelasting terugbetalen. 

Houd je geen sluitende rittenregistratie bij en trek je wel btw af voor autokosten? Dan moet je standaard 1,5% van de cataloguswaarde btw bijtellen bij de jaaropgave. 

 • Bijtelling - Niet van toepassing.
 • Rittenadministratie nodig? Ja, aan te raden. Zowel voor een controle van je aangifte als voor het aftrekken van btw bij de omzetbelasting (zie voorbeeld hierboven).    

4. Eisen rittenadministratie

Welke gegevens mogen in een geldige rittenadministratie ('sluitende rittenregistratie') in ieder geval niet ontbreken?

De Belastingdienst heeft daarvoor een overzichtelijk lijstje opgesteld:

 • Het merk van de auto
 • Het type auto
 • Het kenteken van de auto
 • De periode waarin jij de auto tot jouw beschikking hebt
 • De volledige ritgegevens (waarin je onder andere meldt of de rit zakelijk of privé was en wat de gereden route was)
 • Goed om te onthouden: een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen

5. Youngtimer-regeling

Auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn worden ook wel Youngtimers genoemd. Ondernemers die in een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen in gebruik maken van een gunstige bijtellingsregeling. De bijtelling over een Youngtimer wordt namelijk niet vanuit de cataloguswaarde berekend, maar over de huidige waarde van de auto. Youngtimers hebben een bijtellingspercentage van 35%.

Zo kan het gunstig zijn om een auto te rijden die al een paar jaar meegaat. Ieder jaar gaan er weer 'nieuwe' modellen over de grens van vijftien jaar om als youngtimer te rijden. 

Rekenvoorbeeld youngtimer 

Een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 45.000  heeft 22% bijtelling, wat neerkomt op € 9.900 bruto per jaar. Hierdoor betaal je netto, op basis van een inkomen van bruto jaarinkomen van € 50.000, een netto bedrag van € 409 per maand.

Een Youngtimer die een cataloguswaarde heeft van €45.000,- en nu nog maar €12.500,- waard is, heeft een bijtellingspercentage van 35% over de dagwaarde. Dit komt neer op €4375,- bruto per jaar. Met hetzelfde jaarinkomen betaal je dan maar € 181 euro netto paar maand.

6. Kies de zakelijke autoverzekering die bij jouw bedrijf past

Wanneer je ervoor hebt gekozen om een auto aan te schaffen, is het belangrijk dat je 'm goed verzekerd. Voor je bedrijfsauto is een zakelijke autoverzekering met WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht.

Welke dekking het beste past bij jou en jouw bedrijf, hangt van verschillende dingen af. Zoals de branche, het budget en de staat van je voertuig. Bereken jouw premie vrijblijvend via Rabobank

Veel gestelde vragen over auto op naam van de zaak

 • Welke aftrekposten zijn er voor een nieuwe auto op naam van de zaak? Je kunt de aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten (verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten) aftrekken van de belasting
 • Kan ik ook een auto leasen als zzp'er? Tegenwoordig kun je als zzp'er een auto leasen. Er zijn twee opties: financial lease en operational lease. Benieuwd hoe het werkt? Lees hier verder over de lease mogelijkheden als zzp'er.
 • Wat is een sluitende rittenadministratie en wat moet ik erin bijhouden? De Belastingdienst heeft daarvoor een overzichtelijk lijstje opgesteld: het merk van de auto, het type auto, het kenteken van de auto, de periode waarin jij de auto tot jouw beschikking hebt, de volledige ritgegevens (waarin je onder andere meldt of de rit zakelijk of privé was en wat de gereden route was). Goed om te onthouden: een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten