Auto op naam van de zaak

Bijgewerkt op 20 januari 2022
5 min  leestijd
144.992
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Auto van de zaak

Een auto op naam van de zaak is niet alleen voordelig voor gevestigde ondernemers, maar ook voor starters. Hoe zit het als je een auto op naam van de zaak neemt? Wat betekent dat voor btw, bijtelling, aftrekposten en rittenregistratie?  

Rijd je minder dan 500 kilometer privé met je auto? Dan moet je je auto op naam van de zaak zetten. Rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan kun je kiezen.

Lees in dit artikel wat voor invloed een auto van de zaak rijden heeft op de btw, bijtelling en administratie.  Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan door:

Nieuwe auto van de zaak op naam

Als je een auto op naam van de zaak koopt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor je op een rij:

1. Aftrekposten

Je kunt de aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten (verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten) aftrekken van de belasting.

Vanzelfsprekend moeten bonnen/facturen dan wel voldoen aan de voorwaarden.

2. Btw

Je kunt de btw over de aanschaf van je auto aftrekken. Ook btw over andere autokosten krijg je deels terug, naar rato van het daadwerkelijk zakelijke gebruik.

Tegelijkertijd moet je btw betalen over de kilometers die je privé rijdt. Hoeveel? Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst

3. Bijtelling 2022

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling, deze bedraagt standaard 22%

Voor elektrische auto's geldt een ander tarief. In 2022 betaal je 16% bijtelling over de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde. Over de rest van het bedrag betaal je het normale bijtellingstarief van 22%.

De uitzondering? Als je een waterstofauto rijdt, is de bijtelling altijd 16%, zonder drempelbedrag.

4. Bijtelling 2021

Ben je nog bezig met de berekeningen van 2021? In 2021 betaalde je 12% bijtelling voor een zakelijke auto op waterstof of een nulemissie (elektrische) auto. Voor een elektrische auto geldt dit 12%-tarief tot een catalogusprijs van € 40.000.

Lees hier alles over de elektrische auto van de zaak.

Is je auto duurder? Dan betaal je over die meerprijs dan 22% bijtelling. Voor een waterstofauto betaal je altijd 12%. De bijtelling van iedere andere zakelijke auto bedraagt 22%.

5. Sluitende rittenregistratie nodig?

Ja, voor een nieuwe auto op naam van de zaak heb je een sluitende rittenregistratie nodig.

Heb je binnenkort een zakelijke auto nodig? Er zijn verschillende manieren om dit voertuig te financieren. Zo financier je een zakelijke auto.

Bestaande auto op naam van de zaak zetten

Wil je juist een bestaande auto op naam van de zaak zetten? Dan gelden weer andere voorwaarden:

 • Aftrekposten - Je kunt autokosten aftrekken van de belasting. De aanschaf kun je natuurlijk niet meer aftrekken, maar wel de afschrijving.
 • Btw - Je kunt de btw over de aanschaf niet meer aftrekken. Wel kun je de btw over de kosten die je maakt aftrekken met een correctie voor het privégebruik. 

  Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik.
 • Bijtelling - De bijtelling werkt hier hetzelfde als bij een nieuwe auto.
 • Sluitende rittenregistratie nodig? Ja.

Privé-auto zakelijk gebruiken

Sommige ondernemers kiezen ervoor om hun privé-auto zakelijk te gebruiken. Dan gelden de volgende regels:

 • Aftrekposten - Je kunt 0,19 cent per kilometer aftrekken van je winst. Dit bedrag is all-in, dus daarbuiten kun je geen autokosten (zoals parkeergeld) aftrekken. 
 • Btw - Je kunt de btw voor aanschaf niet aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten wel. Geef die btw op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting. Bij je jaaropgave verreken je dit bedrag met het privégebruik van de auto.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Rekenvoorbeeld btw en privégebruik

Op de factuur voor een reparatie aan je auto staat € 100 btw. Dit geef je op als voorbelasting bij de kwartaalaangifte omzetbelasting.

Aan het eind van het jaar blijkt uit je rittenadministratie dat je de auto voor 40% privé hebt gebruikt. (Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik!) Je moet dan € 40 van die € 100 voorbelasting terugbetalen. 

Houd je geen sluitende rittenregistratie bij en trek je wel btw af voor autokosten? Dan moet je standaard 1,5% van de cataloguswaarde btw bijtellen bij de jaaropgave. 

 • Bijtelling - Niet van toepassing.
 • Rittenadministratie nodig? Ja, aan te raden. Zowel voor een controle van je aangifte als voor het aftrekken van btw bij de omzetbelasting (zie voorbeeld hierboven).    

Eisen rittenadministratie

Welke gegevens mogen in een geldige rittenadministratie ('sluitende rittenregistratie') in ieder geval niet ontbreken?

De Belastingdienst heeft daarvoor een overzichtelijk lijstje opgesteld:

 • Het merk van de auto
 • Het type auto
 • Het kenteken van de auto
 • De periode waarin jij de auto tot jouw beschikking hebt
 • De volledige ritgegevens (waarin je onder andere meldt of de rit zakelijk of privé was en wat de gereden route was)
 • Goed om te onthouden: een rit is de enkele reisafstand tussen twee adressen

Youngtimer regeling

De youngtimer regeling is speciaal voor auto’s van vijftien jaar en ouder. Hier staat het bijtellingspercentage vast op 35% van de dagwaarde. Voor een volledig elektrische auto is dit 17%.

Zo kan het gunstig zijn om een auto te rijden die al een paar jaar meegaat. Ieder jaar gaan er weer 'nieuwe' modellen over de grens van vijftien jaar om als youngtimer te rijden.

Kun je als zzp'er een auto leasen?

Jazeker, dat kan. Vroeger was het eigenlijk alleen voor grote bedrijven en werknemers, maar tegenwoordig kun je zelfs als zzp'er een auto leasen. Er zijn twee opties: financial lease en operational lease. Benieuwd hoe het werkt?

Calculator verzekeringen berekenen

Zakelijke autoverzekering

Verzeker schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto.

Bereken je premie

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten