Zakelijk rijden fiscaal

Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Als startende ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Welke vorm is fiscaal het gunstigst? Dat hangt af van veel factoren, waaronder de bijtelling. 

Benieuwd naar een specifiek onderwerp rond zakelijk rijden? Klik dan op een van de links hieronder:

Wat is zakelijk rijden precies?

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Denk je erover om elektrisch te gaan rijden? Lees hier alles wat je moet weten over de elektrische auto van de zaak.

Zakelijke auto

Stel dat je een auto op je eigen naam hebt staan, maar minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dan beschouwt de Belastingdienst deze bolide voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto.

Je kunt in dit geval dus niet kiezen, de Belastingdienst gaat ervan uit dat je de auto voornamelijk gebruikt voor zakelijk rijden.

Autokosten fiscaal aftrekken

In dit geval ben je als zzp’er gedwongen om de auto op naam van de zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting.

Hieronder vallen onder meer de financiering van de auto en afschrijvingen. Ook kun je de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen. 

Heb ik een zakelijke autoverzekering nodig?

Om de weg op te mogen, moet je auto verzekerd zijn. Als je een auto op naam van de zaak hebt, kun je die niet zomaar verzekeren met je privéverzekering. Hier heb je dus inderdaad een zakelijke autoverzekering voor nodig.

Net als bij je privé-autoverzekering heb je hierbij de keuze uit:

 • WA
 • WA + Beperkt Casco
 • Allrisk + Volledig Casco

Wanneer betaal ik bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaal je voor een zakelijke auto bijtelling. Dit bedrag wordt opgeteld bij de winst die je bedrijf dat jaar maakt.

Bijtelling 2021

Voor 2021 is het heel simpel.

 • Rijd je auto’s op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een elektrische auto reken je 12% tot het drempelbedrag van € 40.000.  Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven.

Moet ik een rittenregistratie bijhouden?

Een rittenregistratie is niet altijd verplicht. Je hebt het alleen nodig als je wilt aantonen dat je minder dan 500 privékilometers hebt gereden of een kilometervergoeding wilt voor je zakelijk gebruikte privéauto.

Als je dit wilt, dan moet je iedere gereden kilometer - zakelijk en privé - kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Of er nu sprake is van bijtelling of niet. Je dient altijd bewijs voor de gereden kilometers te leveren door middel van een correcte rittenregistratie.

Bijhouden rittenadministratie

Het bijhouden van een rittenadministratie kun je handmatig in Excel bijhouden. Er zijn tegenwoordig ook diverse apps, al dan niet tegen betaling, te downloaden.

Als je besluit dit niet te doen, dan betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 1,5% of 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

1,5% geldt alleen als bij de aanschaf geen btw afgetrokken is en voor auto’s die in 2012 of eerder in gebruik zijn genomen.

Wat vermeld je in de rittenadministratie?

Een rittenregistratie is in de meeste gevallen de verstandigste oplossing. Niet alleen om misverstanden met de Belastingdienst te voorkomen, maar ook om zelf je zakelijke kilometers in kaart te brengen.

Vermeld in de rittenregistratie in elk geval:

 • Nummer rit
 • Datum
 • Beginstand kilometerteller
 • Eindstand kilometerteller
 • Beginadres
 • Eindadres
 • Gereden route indien deze afwijkt van de gebruikelijke route
 • Privé / zakelijk

​Zakelijk rijden in een privéauto

Startende ondernemers die blijven rijden in de auto die ze al hadden, mogen € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten die ze met een privéauto maken. Deze regel geldt ook als je een auto huurt. 

Privéaankoop

Omdat de auto een privéaankoop is, mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Het is wel toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. 

Hierbij ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Voor deze scheiding dien je een kilometerregistratie bij te houden.

Btw-tip

Btw over brandstof voor zakelijke ritten kun je terugvragen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf.

Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto

Een startende ondernemer is vaak al in het bezit van een privéauto. Je kunt deze auto ook overschrijven naar jouw onderneming, waardoor de waarde op de balans verschijnt.

Cataloguswaarde

Deze waarde is normaal gesproken niet de cataloguswaarde - houd rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. De kosten zijn vanaf het moment dat de auto op de balans staat voor jouw onderneming en kun je aftrekken van de winst. 

Privégebruik auto van de zaak

Houd wel rekening met privégebruik van de auto. Omdat het voertuig nu op naam van de zaak staat, trek je eerst de gemaakte kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt.

Als je meer dan 500 privékilometers rijdt met deze wagen, ziet de Belastingdienst dit als voordeel en word je aangeslagen voor bijtelling.

Nu de boekhouding

Dit bedrag zet je in de boekhouding en tel je op bij het bedrijfsresultaat. De btw die je bij de aanschaf van de auto betaalde, kun je niet meer verrekenen. De auto was immers al gekocht voordat de onderneming bestond.

De btw op de kosten die je maakt tijdens het zakelijke gebruik kun je uiteraard wel aftrekken. Ook hierbij ga je uit van de verhouding tussen de op jaarbasis zakelijk en privé verreden kilometers. 

Zakelijke auto kopen

Ga je zakelijk rijden? Dan kun je ervoor kiezen om een zakelijke auto te kopen. De Belastingdienst telt dit dan bij het vermogen van de onderneming op. De auto komt voor het aankoopbedrag op de balans te staan. Alle kosten voor de auto kun je van de winst aftrekken.

Ook hier geldt: als je meer dan 500 privékilometers rijdt met de auto, krijg je te maken met de bijtelling. 

Voorbelasting

De btw die je betaalt bij de aanschaf, kun je als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. Houd ook hier rekening met privégebruik van de auto. Je trekt eerst de btw en kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt. Ook hier dien je een kilometerregistratie bij te houden.

Als je besluit dit niet te doen, betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor privégebruik: 1,5% of 2,7%.

Zakelijke auto leasen

Een leaseauto hoort niet bij het vermogen van jouw onderneming. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s.

De leaseauto staat hierdoor niet bij jou op de balans. Jij betaalt wel maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik.

Vergeet niet dat er bij privégebruik nog een percentage voor de bijtelling bovenop komt.

De regels zijn verder hetzelfde als voor een auto die je koopt; je mag de gemaakte kosten aftrekken van de opbrengsten. Ook hier geldt: als je de leaseauto privé gebruikt, moet je het privégebruik verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling.

Tips van de redactie

Auto van de zaak
Belastingvoordeel voor zzp'ers: maak gebruik van deze zakelijke aftrekposten
Checklist: auto leasen voor zzp'ers

Bijgewerkt op: 10-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

x118

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dagelijks ben je op pad in je bestelbus vol met gereedschappen en materialen. Of met je bestellingen. Zijn die spullen eigenlijk wel verzekerd bij een aanrijding of diefstal? En wat als ze uit je handen vallen tijdens het uitladen?

marieke
marieke

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.