Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Bijgewerkt op 06 mei 2024
10 min  leestijd
223.747
Auteur: Redactie
zakelijk rijden fiscaal

Als startende ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Welke vorm is fiscaal het gunstigst? Dat hangt af van veel factoren, waaronder de bijtelling. 

Benieuwd naar een specifiek onderwerp rond zakelijk rijden? Klik dan op een van de links hieronder:

 1. Wat is zakelijk rijden precies?
 2. Heb ik een zakelijke autoverzekering nodig?
 3. Wanneer betaal je bijtelling?
 4. Hoe werkt de rittenregistratie en heb ik dit nodig?
 5. Zakelijk rijden in een privéauto
 6. Privéauto overschrijven als zakelijke auto
 7. Zakelijke auto kopen
 8. Zakelijke auto leasen

1. Wat is zakelijk rijden precies?

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Denk je erover om elektrisch te gaan rijden? Lees hier alles wat je moet weten over de elektrische auto van de zaak.

Zakelijke auto

Stel dat je een auto op je eigen naam hebt staan, maar minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dan beschouwt de Belastingdienst deze bolide voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto.

Je kunt in dit geval dus niet kiezen, de Belastingdienst gaat ervan uit dat je de auto voornamelijk gebruikt voor zakelijk rijden.

Autokosten fiscaal aftrekken

In dit geval ben je als zzp’er gedwongen om de auto op naam van de zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting.

Hieronder vallen onder meer de financiering van de auto en afschrijvingen. Ook kun je de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen. 

Als je wel meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen (zie hieronder). Voor het aftrekken van de autokosten maakt dit niet uit. Je mag alle gemaakte kosten zakelijk aftrekken.

2. Heb ik een zakelijke autoverzekering nodig?

Om de weg op te mogen, moet je auto verzekerd zijn. Als je een auto op naam van de zaak hebt, kun je die niet zomaar verzekeren met je privéverzekering. Hier heb je dus inderdaad een zakelijke autoverzekering voor nodig.

Net als bij je privé-autoverzekering heb je hierbij de keuze uit:

 • WA
 • WA + Beperkt Casco
 • Allrisk + Volledig Casco

3. Wanneer betaal ik bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaal je voor een zakelijke auto bijtelling. Dit bedrag wordt opgeteld bij de winst die je bedrijf dat jaar maakt. Of je nu 501 kilometer of 10.000 kilometer privé rijdt, maakt niet uit: boven de 500 kilometer ga je bijtelling betalen.

Bijtelling zakelijk rijden 2024

Voor 2024 is het heel simpel.

 • Rijd je auto’s op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22%.
 • Voor een elektrische auto reken je 16% tot het drempelbedrag van € 35.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven. 

Bijtelling omhoog in 2025

In 2025 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto's vastgesteld op 17%, met een bovengrens van 40.000 euro. 

Auto met sleutel

Zakelijke auto of bus?

Hier vind je alle informatie op 1 pagina. Van financieren tot fiscale voordelen, het inrichten en de verzekering.

Lees verder

4. Moet ik een rittenregistratie bijhouden?

Een rittenregistratie is niet altijd verplicht. Je hebt het alleen nodig als je wilt aantonen dat je minder dan 500 privékilometers hebt gereden of een kilometervergoeding wilt voor je zakelijk gebruikte privéauto.

Als je dit wilt, dan moet je iedere gereden kilometer - zakelijk en privé - kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Of er nu sprake is van bijtelling of niet. Je moet altijd bewijs voor de gereden kilometers leveren door middel van een correcte rittenregistratie.

Bijhouden rittenadministratie

Het bijhouden van een rittenadministratie kun je handmatig in Excel doen. Er zijn tegenwoordig ook diverse apps, soms tegen betaling, te downloaden.

Als je besluit dit niet te doen, dan betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 1,5% of 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

1,5% geldt alleen als bij de aanschaf geen btw afgetrokken is en voor auto’s die in langer dan 4 jaar geleden in gebruik zijn genomen.

Wat vermeld je in de rittenadministratie?

Een rittenregistratie is in de meeste gevallen de verstandigste oplossing. Niet alleen om misverstanden met de Belastingdienst te voorkomen, maar ook om zelf je zakelijke kilometers in kaart te brengen.

Vermeld in de rittenregistratie in elk geval:

 • Nummer van de rit
 • Datum
 • Beginstand kilometerteller
 • Eindstand kilometerteller
 • Beginadres
 • Eindadres
 • Gereden route indien deze afwijkt van de gebruikelijke route
 • Privé / zakelijk

​5. Zakelijk rijden in een privéauto

Startende ondernemers die blijven rijden in de auto die ze al hadden, mogen € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten die ze met een privéauto maken. Deze regel geldt ook als je een auto huurt. 

Privéaankoop

Omdat de auto een privé-aankoop is, mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Het is wel toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. 

Hierbij ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Dus rijd je 70% zakelijk en 30% privé, dan mag je 70% van de btw aftrekken. Voor deze scheiding moet je wel een sluitende kilometerregistratie bijhouden om dit te kunnen aantonen.

Btw-tip!
Btw over brandstof voor zakelijke ritten kun je terugvragen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf.

6. Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto

Een startende ondernemer is vaak al in het bezit van een privéauto. Je kunt deze auto ook overschrijven naar jouw onderneming, waardoor de waarde op de balans verschijnt.

Cataloguswaarde

Deze waarde is normaal gesproken niet de cataloguswaarde - houd rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. De kosten zijn vanaf het moment dat de auto op de balans staat voor jouw onderneming en kun je aftrekken van de winst. 

Privégebruik auto van de zaak

Houd wel rekening met privégebruik van de auto. Omdat het voertuig nu op naam van de zaak staat, trek je eerst de gemaakte kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt.

Als je meer dan 500 privékilometers rijdt met deze wagen, ziet de Belastingdienst dit als voordeel en word je aangeslagen voor bijtelling.

Nu de boekhouding

Dit bedrag zet je in de boekhouding en tel je op bij het bedrijfsresultaat. De btw die je bij de aanschaf van de auto betaalde, kun je niet meer verrekenen. De auto was immers al gekocht voordat de onderneming bestond.

De btw op de kosten die je maakt tijdens het zakelijke gebruik kun je wel aftrekken. Ook hierbij ga je uit van de verhouding tussen de op jaarbasis zakelijk en privé verreden kilometers. 

7. Zakelijke auto kopen

Ga je zakelijk rijden? Dan kun je ervoor kiezen om een zakelijke auto te kopen. De Belastingdienst telt dit dan bij het vermogen van de onderneming op. De auto komt voor het aankoopbedrag op de balans te staan. Alle kosten voor de auto kun je van de winst aftrekken.

Ook hier geldt: als je meer dan 500 privékilometers rijdt met de auto, krijg je te maken met de bijtelling. 

Voorbelasting

De btw die je betaalt bij de aanschaf, kun je als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. Houd ook hier rekening met privégebruik van de auto. Je trekt eerst de btw en kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt. Ook hier dien je een kilometerregistratie bij te houden.

Als je besluit dit niet te doen, betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw van de cataloguswaarde voor privégebruik: 1,5% of 2,7%.

Youngtimer regeling

De youngtimer regeling is speciaal voor auto’s van vijftien jaar en ouder. Hier staat het bijtellingspercentage vast op 35% van de dagwaarde (!) in plaats van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto is dit 17%.

Het bijtellingspercentage is dus hoger, maar de dagwaarde is over het algemeen (veel) lager dan de cataloguswaarde. Daar komt bij dat de dagwaarde vaak daalt naarmate de auto ouder wordt.

Zo kan het gunstig zijn om een auto te rijden die al een paar jaar meegaat. Ieder jaar gaan er weer 'nieuwe' modellen over de grens van vijftien jaar om als youngtimer te rijden.

Bestelauto met grijs kenteken

Je kunt er ook voor kiezen om in een auto te rijden met een grijs kenteken. Dit kenteken is niet letterlijk grijs, maar een naam voor voertuigen met belastingvoordeel. In de meeste gevallen zijn dit bestelwagens die zakelijk gebruikt worden. Het grijze kenteken herken je aan het (gele) nummerbord: de eerste letter is dan een B of een V.

Voor ondernemers heeft een bestelauto met grijs kenteken twee belangrijke voordelen: 

 • Je betaalt minder wegenbelasting
 • Je betaalt geen BPM bij de aankoop van een nieuwe bestelwagen

Om in aanmerking te komen om een bestelauto met grijs kenteken te kopen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 

 • Je bent ondernemer voor de btw en je hebt een btw-nummer
 • De bestelauto staat op jouw naam en het btw-nummer is ook aan jou toegekend
 • Je gebruikt de bestelauto zakelijk voor meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers
 • Je voldoet minstens vijf jaar aan deze voorwaarden

8. Zakelijke auto leasen

Een leaseauto hoort niet bij het vermogen van jouw onderneming. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s.

De leaseauto staat hierdoor niet bij jou op de balans. Jij betaalt wel maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik.

Vergeet niet dat er bij privégebruik nog een percentage voor de bijtelling bovenop komt.

De regels zijn verder hetzelfde als voor een auto die je koopt; je mag de gemaakte kosten aftrekken van de opbrengsten. Ook hier geldt: als je de leaseauto privé gebruikt, moet je het privégebruik verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling.

Zakelijk of privé rijden?

Uiteindelijk zal je moeten kiezen als je de auto voor je onderneming nodig hebt: een auto op naam van de zaak zetten of zakelijk rijden in je privéauto. Er is geen eenduidig advies te geven. Bekijk op basis van alle bovenstaande informatie wat voor jou (fiscaal) het gunstigst uitkomt. 

Wegen de voordelen van de aftrekposten van je zakelijke auto - en tegelijkertijd het beperken van je privékilometers in verband met de bijtelling - op tegen een privéauto waar je niks mag aftrekken, maar wel € 0,19 per kilometer als zakelijke kosten mag opvoeren. 

Afhankelijk van hoeveel kilometers je rijdt, de grootte van je bedrijf en je financiële situatie, zal je deze knoop moeten doorhakken.

Calculator verzekeringen berekenen

Zakelijke autoverzekering

Verzeker schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto.

Bereken je premie

Zakelijk rijden: de meest gestelde vragen

 • Waarom een auto zakelijk rijden?Als startende ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je privéauto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Je kunt fiscale voordelen halen uit zakelijk rijden, zoals het aftrekken van de aanschafkosten en het terugvragen van de btw.
 • Wat is zakelijk rijden precies?
  Rijd je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé met je auto? Dan rijd je zakelijk en ben je verplicht je auto op naam van de zaak zetten. Rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan kan je kiezen: een auto op naam van de zaak met belastingvoordelen, maar wél bijtelling betalen. Of een privéauto rijden en je zakelijke kilometers aftrekken.
 • Een auto zakelijk leasen, hoe werkt dat?
  Een auto zakelijk leasen kun je ook als zzp'er. Zo hoef je niet in één keer het volledige aankoopbedrag te betalen en profiteer je van fiscale voordelen. Let op met privérijden: bij meer dan 500 kilometer privéritten betaal je bijtelling.
 • Wat is de youngtimer regeling?
  De youngtimer regeling is speciaal voor auto’s van vijftien jaar en ouder. Hier staat het bijtellingspercentage vast op 35% van de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. De dagwaarde kun je ieder jaar opnieuw vaststellen en is doorgaans veel lager dan de cataloguswaarde.

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten