Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Als startende ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je eigen auto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af, waaronder de bijtelling. Lees daarom alles over zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Wanneer rijd ik zakelijk?

Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.

Als je een auto op je eigen naam hebt staan, maar minder dan 500 kilometer per jaar privé met deze auto rijdt, beschouwt de Belastingdienst de auto voor de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. Je kunt in dit geval dus niet kiezen, de Belastingdienst gaat er vanuit dat je de auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt.

In dat geval ben je als zzp’er gedwongen de auto op naam van de zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder valt onder meer de financiering van de auto, afschrijvingen en je kunt de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting.

Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming btw rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen. 

Wanneer betaal ik bijtelling?

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaal je voor een zakelijke auto bijtelling, die bij de winst van jouw bedrijf wordt opgeteld. Normaal gesproken is dit 25 procent van de cataloguswaarde van de auto. Maar afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot, kan er sprake zijn van een verlaagde bijtelling. Voor 2017 en 2018 gelden de tarieven uit onderstaande tabel.

CO2-uitstoot Percentage bijtelling
0 gram/km 4%
1-50 gram/km 17%
51-106 gram/km 22%
>106 gram/km 22%

Het kabinet wil dat er in 2020 ruim 200.000 elektrische auto’s rondrijden en zet erg in op milieuvriendelijke auto’s. 

Als jouw bedrijfsauto in een verlaagd bijtellingspercentage valt, geldt dat percentage voor een periode van 60 maanden, ongeacht de eventuele veranderingen die in de toekomst worden doorgevoerd. Deze periode gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven.

Moet ik een rittenregistratie bijhouden?

Een rittenregistratie is niet altijd verplicht. Je hebt het alleen nodig als je wilt aantonen minder dan 500 kilometer privé te hebben gereden of een kilometervergoeding wilt voor je zakelijk gebruikte privéauto. Meer hierover onder het kopje '​Zakelijk rijden in een privéauto'.

Als je dit wilt, moet je iedere gereden kilometer - zakelijk en privé - kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Of er nu sprake is van bijtelling of niet, je dient altijd bewijs voor de gereden kilometers te leveren door middel van een correcte rittenregistratie.

Dit kun je handmatig in een excel sheet of schrift doen, maar er zijn tegenwoordig ook diverse apps, al dan niet tegen betaling, te downloaden.

Als je besluit dit niet te doen, betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 1,5 procent van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.
 
Een rittenregistratie is in de meeste gevallen de verstandigste oplossing, niet alleen om misverstanden met de Belastingdienst te voorkomen, maar ook om zelf je zakelijke kilometers in kaart te brengen.
Vermeld in de rittenregistratie in elk geval:
 • Nummer rit;
 • Datum;
 • Beginstand kilometerteller;
 • Eindstand kilometerteller;
 • Beginadres;
 • Eindadres;
 • Gereden route indien deze afwijkt van de gebruikelijke route;
 • Privé / zakelijk.

​Zakelijk rijden in een privéauto

Startende ondernemers die blijven rijden in de auto die ze al hadden, mogen € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten die ze met een privéauto maken. Ook als je een auto huurt, mag je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van jouw opbrengst aftrekken.
 
Omdat de auto een privé-aankoop is, mag je de btw van de aanschafprijs niet aftrekken. Het is wel toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt.
Let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik. 
Hierbij ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Voor deze scheiding dien je een kilometerregistratie bij te houden.

Btw-tip

Btw die je betaalt over brandstof voor zakelijke ritten kun je terugvragen. Maar: alleen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf.

Privéauto overschrijven naar een zakelijke auto

autoverzekering zakelijk promo banner

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

Een startende ondernemer is vaak al in het bezit van een privéauto. Je kunt deze auto ook overschrijven naar jouw onderneming, waardoor de waarde op de balans verschijnt.

Deze waarde is normaal gesproken niet de cataloguswaarde - houd rekening met kilometerstanden, schades en eventuele extra voorzieningen. De kosten zijn vanaf het moment dat de auto op de balans staat voor jouw onderneming en kun je aftrekken van de winst. 

Houd wel rekening met privégebruik van de auto. Omdat de auto nu op naam van de zaak staat, trek je eerst de gemaakte kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt.

Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met deze auto, ziet de Belastingdienst dit als voordeel en word je aangeslagen voor bijtelling.

Dit bedrag (zie de tabellen hierboven voor de percentages) zet je in de boekhouding en tel je op bij het bedrijfsresultaat. De btw die je bij de aanschaf van de auto betaalde, kun je niet meer verrekenen. De auto was al gekocht voordat de onderneming bestond.

De btw op de kosten die je maakt tijdens het zakelijke gebruik kun je uiteraard wel aftrekken. Ook hierbij ga je uit van de verhouding tussen de op jaarbasis zakelijk en privé verreden kilometers. 

Zakelijke auto kopen

Als je voor jouw onderneming een auto koopt, telt de Belastingdienst dit bij het vermogen van de onderneming op. De auto komt voor het aankoopbedrag op de balans te staan. Alle kosten voor de auto kun je van de winst aftrekken. Ook hier geldt: als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto, krijg je te maken met de bijtelling. 

De btw die je betaalt bij de aanschaf, kun je als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. Houd ook hier rekening met privégebruik van de auto. Je trekt eerst de btw en kosten volledig af, waarna je het privégedeelte terugbetaalt. Ook hier dien je een kilometerregistratie bij te houden.

Als je besluit dit niet te doen, betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. 

Zakelijke auto leasen

Een leaseauto hoort niet tot het vermogen van jouw onderneming, de leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s.

De leaseauto staat hierdoor niet bij jou op de balans. Jij betaalt wel maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik.

De regels zijn verder hetzelfde als voor een auto die je koopt; je mag de gemaakte kosten aftrekken van de opbrengsten. Ook hier geldt: als je de leaseauto privé gebruikt, moet je het privégebruik verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling.

Vergeet niet dat er bij privégebruik nog een percentage voor de bijtelling bovenop komt.

Rekenmodel

Er is geen algemeen advies te geven of je een auto op naam van de zaak moet zetten of dat je zakelijk gaat rijden met jouw privéauto. Dit hangt van veel factoren af, zoals de aanschafkosten, het aantal kilometers dat je rijdt en de bijtelling.

Hier vind je een rekenmodel waarmee je zelf kunt berekenen of het voor jou handig is om de auto op naam van jouw onderneming te zetten. 

Bijgewerkt op: 28-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x33
x14

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto leaset.


Ook relevant: lees hier hoe je jouw nieuwe wagen op naam van jouw bedrijf zet.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.