Elektrische auto van de zaak: dit moet je weten

Bijgewerkt op 07 april 2023
9 min  leestijd
3.985
Getekende afbeelding van een mannelijk figuur die zijn auto elektrisch oplaadt

Denk jij erover na om een elektrische auto van de zaak aan te schaffen? Zeker als (startende) ondernemer is het dan de hoogste tijd om je te verdiepen in de fiscale regels en voordelen. Wat kost elektrisch rijden en wat levert het op? 

Na het lezen van dit artikel kun je weloverwogen beslissen of een elektrische auto van de zaak ook voor jou is weggelegd. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de volgende links:

 1. Kosten en baten

 2. Auto van de zaak of privé?

 3. Financiering

 4. De fiscale voordelen

 5. Uitleg laadpalen/laadpunten

 6. Kosten verzekering

1. Elektrische auto van de zaak, kosten en baten

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Zo reden er in 2022 maar liefst 725.500 elektrische en hybride modellen rond in Nederland. Het aantal steeg binnen een jaar tijd met 38%. 

Milieu

Elektrische auto’s zijn niet voor niets zo populair, er zijn belangrijke voordelen aan verbonden. Denk hierbij natuurlijk aan het milieuaspect en het bijbehorende goede imago. Je stoot met een elektrische auto namelijk 35% tot 55% minder CO2 uit dan met een vergelijkbare auto op benzine. 

Fiscale regelingen

Zakelijk elektrisch rijden heeft ook voordelen voor je portemonnee: zo hoef je minder bijtelling te betalen en je kunt gebruik maken van speciale regelingen van de overheid. 

Energiekosten

De energiekosten van een elektrische auto zijn gemiddeld een stuk lager dan die van een auto op benzine of diesel. Volgens de ANWB betaal je gemiddeld 8,2 cent per kilometer bij een elektrische auto en 12,4 cent per kilometer aan brandstofkosten voor een vergelijkbare brandstofauto. 

Onderhoudskosten

Over de onderhoudskosten van een elektrische auto is nog niet zoveel bekend. Wel kun je aannemen dat de onderhoudskosten bij 8.000 kilometer per jaar 35% lager zijn dan bij een auto die op benzine rijdt. Dit komt doordat er minder onderdelen in een elektrische auto zitten.

Bijkomende kosten

Omdat een volledig elektrische auto op stroom rijdt, hoef je niet meer te tanken. Wel zijn er andere kosten om rekening mee te houden. Wil je bijvoorbeeld je zakelijke elektrische auto thuis opladen met een eigen laadpaal aan huis? Dan moet je een aparte stroomgroep laten aanleggen in je meterkast. 

Sommige auto’s hebben een speciale driefasenaansluiting nodig. Voor de benodigde netverzwaring moet je een eenmalig bedrag betalen aan je netbeheerder.

Tip: met de keuzehulp van Rabo Electric krijg je binnen een paar minuten in beeld welke modellen voor jou interessant zijn en hoe het totale financiële plaatje eruitziet.

2. Van de zaak of privé, wat is voordeliger?

Wanneer je de elektrische auto op de bedrijfsbalans zet, kun je profiteren van de fiscale voordelen die we verderop in het artikel belichten. Ook mag je gebruik maken van aftrekposten en mag je btw aftrekken.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van een auto op naam van de zaak.

Over het algemeen is het gunstiger om de auto privé te blijven rijden wanneer al je autokosten (zoals brandstof, verzekeringen en onderhoud) bij elkaar opgeteld lager zijn dan de bijtelling. In dit geval mag je € 0,21 per gereden kilometer opgeven als zakelijke kosten. Betaal je meer aan autokosten? Dan kun je de auto beter op de zaak zetten.

Regelingen elektrische auto privé rijden

Zet je de elektrische auto op je eigen naam? Dan kun je profiteren van een regeling voor particuliere consumenten. De regeling Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) beloont het aanschaffen van een volledig elektrische auto. 

Koop of (private) lease je een nieuwe elektrische auto, dan kun je € 2.950 subsidie aanvragen. Voor een gebruikte elektrische auto kun je € 2.000 subsidie aanvragen. 

3. Financiering van een elektrische auto van de zaak

Er zijn drie manieren om een elektrische bedrijfsauto te betalen: 

 1. Kopen met eigen middelen
  Wanneer je genoeg geld in kas hebt, kun je een elektrische auto met eigen middelen betalen. Het voordeel hiervan is dat de auto echt van jou is.

 2. Aanschaffen met financial lease
  In dit geval is de auto van jou, maar ga je een soort lening aan waarbij je een vast maandbedrag betaalt. Je lost de lening in 3 tot 5 jaar af.

 3. ‘Huren’ via operational lease
  Bij operational lease betaal je een vast bedrag per maand, en na afloop van het contract geef je de auto terug aan de leasemaatschappij. Het grote voordeel van het leasen van een elektrische auto is dat je niet ineens een grote som geld hoeft te betalen, hierdoor houd je meer geld in kas voor andere doeleinden.

Benieuwd in hoeverre een elektrische auto van de zaak zijn waarde behoudt, bijvoorbeeld omdat je hem ooit wil verkopen? Dit wordt vooral bepaald door de mate waarin de accu nog goed werkt. Wanneer de verwachting is dat de accu nog lang meegaat, stijgt de restwaarde van de auto.

Verzekeringen, kapotte deur

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

4. Fiscale voordelen elektrische bedrijfsauto

Een van de grote voordelen van een elektrische auto van de zaak, is dat je in aanmerking komt voor verschillende fiscale voordelen. Het is raadzaam om voor de aanschaf van een elektrische auto advies te vragen aan je boekhouder. Die kent de fiscale regels op zijn duimpje en weet hoe jij er financieel voor staat.

Lees hier meer over de fiscale kant van zakelijk rijden.

Belastingregels zijn continu aan verandering onderhevig, controleer daarom altijd bij de Belastingdienst of je de juiste cijfers hebt.

Bijtelling elektrische auto van de zaak

Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan moet je een bijtelling betalen van standaard 22%. Rijd je een elektrische auto? Dan hoef je minder bijtelling te betalen. In 2023 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 16%.

Voor elektrische auto’s is de bijtelling over de eerste €35.000,- van de cataloguswaarde 16% in 2022 t/m 2024 en 17% in 2025. Voor het eventuele restant boven de €35.000,- (na 2022 is dat € 30.000,-) cataloguswaarde geldt de reguliere 22% bijtelling. Op waterstof, aangedreven elektrische auto’s en zonnecelauto's hebben de genoemde bijtellingskorting over de gehele cataloguswaarde. 

Rekenmodel elektrisch rijden 2023

Benieuwd hoe dat er in 2023 in de praktijk uitziet wanneer je de auto leaset? In dit rekenvoorbeeld nemen we een leaseauto van € 35.000:

Leaseauto op benzine of diesel

Elektrische leaseauto

Bijtellingspercentage: 22%

Bijtellingspercentage: 16%

Bijtelling: € 7.700

Bijtelling: € 5.600

Belastingtarief: 37,10%

Belastingtarief: 37,10%

Extra inkomstenbelasting: 

€ 2.856,70/jaar

Extra inkomstenbelasting: 

€ 2077,60/jaar


Let op: In dit voorbeeld is het effect van de bijtelling op de heffingskortingen nog niet meegenomen. Door het betalen van bijtelling daalt de inkomensafhankelijke heffingskorting meestal. Hierdoor betaal je uiteindelijk wat meer extra netto belasting.


Geen BPM of MRB voor elektrische auto tot 2025

Tot 1 januari 2025 hoef je voor een elektrische auto geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) of Motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Vanaf 2025 betaal je een kwart van het normale bedrag en in 2026 hetzelfde als bestuurders van een auto op benzine of diesel.

Profiteer van de MIA en VAMIL

Er zijn nog meer fiscale voordelen voor elektrische auto’s en de bijbehorende laadpalen: de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Tip: Veel gemeenten bieden speciale extra subsidies voor elektrische auto’s.

De MIA is een uitbreiding van de investeringsaftrek. Je kunt hiermee tot wel 45% van het investeringsbedrag voor een elektrische auto of oplaadpunt aftrekken. De Vamil-regeling is specifiek voor laadpalen. Hiermee mag je 75% van de investeringskosten van een laadpaal afschrijven.

5. Uitleg laadpalen/laadpunten voor elektrische auto’s

Met een elektrische auto hoef je geen benzine of diesel te tanken, maar kun je de auto opladen. Dit kan ook onderweg, er is geen land ter wereld met zoveel laadpunten als Nederland. In 2022 waren er maar liefst 107.000 publieke laadpunten en 3.200 snelladers.

Wanneer je wilt opladen, gebruik je een laadpas, app of laadkey. Er zijn verschillende aanbieders, met elk hun eigen methode.

Tip: Op laadpaswijzer.nl zie je in een oogopslag bij welke aanbieder je je auto deze week het voordeligst oplaadt.

6. Verzekering van een elektrische auto van de zaak

Je kunt je elektrische auto van de zaak op dezelfde manier verzekeren als een reguliere bedrijfsauto. Zo dekt de zakelijke autoverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® eventuele schade aan het voertuig en de spullen en lichamelijk letsel van een ander.

De verzekering is inclusief een schadeverzekering voor inzittenden en verkeersrechtsbijstand. Natuurlijk kun je ook een elektrische bestelbus op naam van de zaak verzekeren. Hier lees je er alles over.

Is je auto binnen twee jaar na aanschaf total loss? Dan krijg je de aanschafwaarde terug. Wanneer je kiest voor een uitgebreidere dekking, worden onder andere ook diefstal en beschadiging van de auto vergoed. 

Calculator verzekeringen berekenen

Zakelijke autoverzekering

Verzeker schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen:

 • Wat zijn de voordelen van een elektrische auto van de zaak?Een elektrische auto van de zaak is natuurlijk goed voor het milieu. Maar zakelijk elektrisch rijden heeft ook financiële voordelen. Zo hoef je minder bijtelling te betalen en kun je gebruik maken van speciale regelingen van de overheid. 
 • Wat is de bijtelling van een elektrische bedrijfsauto in 2023?Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan moet je een bijtelling betalen van standaard 22%. Rijd je een elektrische auto? Dan hoef je minder bijtelling te betalen. In 2023 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 16%.
 • Welke verzekering kan ik afsluiten voor mijn elektrische auto van de zaak?
  Je kunt je elektrische auto van de zaak op dezelfde manier verzekeren als een reguliere bedrijfsauto. Zo dekt de zakelijke autoverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® eventuele schade aan het voertuig en de spullen en lichamelijk letsel van een ander.

Meer over auto van de zaak

Meer over auto van de zaak
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten