Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe! Om je te helpen van je kersverse onderneming een succes te maken, hebben we een handig stappenplan opgesteld. Aan de hand van deze vijf concrete stappen ga je van idee naar serieus bedrijf:

 1. Oriënteren
  Tijd om aan de slag te gaan! In deze eerste stap zet je jouw idee om in een concreet product of dienst. Ook onderzoek je wie je ideale doelgroep is en of er vraag is naar je propositie.

 2. Plan maken
  Met een strak ondernemingsplan kom jij straks goed beslagen ten ijs. Hierin schrijf je op hoe je jouw onderneming wilt gaan runnen en hoe je aan klanten komt. Ook beschrijf je het financiële plaatje, hoe ga je straks geld verdienen? Zo’n plan maak je niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele investeerders.

 3. Regelen
  Als ondernemer moet je nèt even wat meer regelen dan wanneer je in loondienst werkt. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een zakelijke rekening, het regelen van verzekeringen en het voeren van administratie. Dat lijkt misschien veel, maar als je het bij je start goed regelt, dan heb je daar je leven lang profijt van.

 4. De markt op!
  Eindelijk is het zover, na een sterke voorbereiding ben je helemaal klaar voor je lancering. Hoe zullen je potentiële klanten reageren? Lees bij deze stap hoe je de marktintroductie tot een daverend succes maakt.

 5. Toetsen en bijsturen
  Als ondernemer sta je eigenlijk nooit stil, want er is altijd wel iets om bij te schaven of te vernieuwen. Misschien wil je bij nader inzien wel overstappen op een ander verdienmodel, of kan je uurtarief best een paar euro omhoog. Ontdek wat er mogelijk is, ook buiten dit stappenplan.

2. Plan maken

Met een strak ondernemingsplan kom jij straks goed beslagen ten ijs. Hierin schrijf je op hoe je jouw onderneming wilt gaan runnen en hoe je aan klanten komt. Ook beschrijf je het financiële plaatje, hoe ga je straks geld verdienen? Zo’n plan maak je niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele financierders.

3. Regelen

Als ondernemer (of zzp’er) ben je zelf verantwoordelijk voor zakelijke verzekeringen, zoals de aansprakelijkheidsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook ben je verplicht om een heldere administratie te voeren. Wist je dat een zakelijke rekening je daarbij kan helpen?

4. De markt op!

Het is tijd om jouw product of dienst officieel in de markt te zetten! Natuurlijk krijg je maar één kans om een eerste indruk te maken op potentiële klanten. Daarom is het slim om van tevoren goed na te denken over je marktintroductie en marketingstrategie.

Gratis ondernemerstips in je mailbox

Ontvang wekelijks de belangrijkste ondernemerstips in je mailbox.