Het ondernemingsplan: de meest gestelde vragen

Bijgewerkt op 09 juni 2020
8 min  leestijd
4.205
Auteur: Roy Timmerman
Ondernemingsplan meest gestelde vragen

Iedere startende ondernemer die financiering nodig heeft, moet een ondernemingsplan schrijven. Maar hoe maak je een businessplan, wat staat er in het plan, wat zijn de voordelen en is een bedrijfsplan eigenlijk wel verplicht? Een overzicht van de meest gestelde vragen. 

Dit zijn de 7 meest gestelde vragen over het ondernemingsplan. Lees het hele artikel of klik hieronder op de voor jou belangrijkste vraag: 

 1. Wat is een ondernemingsplan?
 2. Waarom is een ondernemingsplan belangrijk? 
 3. Wat staat er in een ondernemingsplan? 
 4. Is een businessplan verplicht? 
 5. Wat zijn de voordelen van een bedrijfsplan?
 6. Wat kost een ondernemingsplan?
 7. Is er een snelle manier om een ondernemingsplan te maken?

1. Wat is een ondernemingsplan? 

Het ondernemingsplan is de basis van iedere onderneming. Beschouw dit document als een onmisbare tool om alle aspecten van je bedrijf in kaart te brengen. 

In een ondernemingsplan beschrijf je je bedrijfsdoelen en benoem je welke activiteiten je gaat ondernemen om ze te realiseren.

Met een ondernemingsplan maak je de kansen, beperkingen, concurrentie en potentiële klanten concreet. Maar ook welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen.

Als je financiering nodig hebt, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank, business angels of investeerders te overtuigen.

Gat in de markt

Door het schrijven van een ondernemingsplan maak je duidelijk of je idee haalbaar is, of je inderdaad het gat in de markt hebt gevonden en je jouw bedrijf tot een succes kan maken.

Je kunt namelijk nog zo’n goed idee hebben, je moet wel eerst uitzoeken of er ook een markt voor is. 

2. Waarom is een ondernemingsplan belangrijk? 

Een ondernemingsplan is een handig en belangrijk handvat voor iedere ondernemer: zowel als je gaat starten, maar ook om er later op terug te kunnen vallen.

Grip krijgen op je nieuwe bedrijf en uitdagingen

Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je om grip te krijgen op je nieuwe bedrijf en de uitdagingen die ermee samenhangen.

Je dwingt jezelf na te denken over alle onderdelen: 

 • Je brengt je zakelijke kansen in kaart
 • Je krijgt je risico's goed in beeld
 • Je weet wie je potentiële klanten zijn
 • Je bent op de hoogte van relevante marktontwikkelingen
 • Je maakt meer indruk op mogelijke investeerders

Sterke en zwakke punten van je bedrijfsplan

Daar komt bij dat je in een bedrijfsplan ook je sterktes en zwaktes beschrijft. Je weet ongetwijfeld wel of je een denker of doener bent.  

Maar als je jouw (gedrags)eigenschappen opschrijft, zie je direct wat de belangrijkste aandachts- en actiepunten zijn waar je tijdens het ondernemen op moet (blijven) letten. En waar je hulp bij nodig hebt.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Wat staat er in een ondernemingsplan?

Een goed ondernemingsplan beschrijft je doelen en gaat in op hoe je deze wil bereiken. In de meeste gevallen worden de volgende hoofdstukken aangehouden: 

 1. Samenvatting 
  Dit is een introductie waarin je kort beschrijft wat voor je bedrijf je gaat starten en hoe je dit wil bereiken. Beschouw het gelijk als je elevator pitch 
 2. De ondernemer 
  Wie ben je, wat is je motivatie, wat is je missie?
 3. De onderneming en branche
  In welke branche ga je starten, welke rechtsvorm, waar ga je je vestigen, wat ga je precies doen met je bedrijf?
 4. Markt en marketingplan
  Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) markt te veroveren? Wat is je doelgroep, wie zijn je klanten, hoe is de concurrentie, wat voegt jouw bedrijf toe?
 5. Financieel plan
  Hoeveel startkapitaal heb je nodig, wat is het verdienmodel, wat zijn de kosten, wanneer verwacht je break-even te draaien?
 6. Juridische zaken
  Welke verzekeringen heb je nodig, opstellen van algemene voorwaarden 

Voorbeelden ondernemingsplan

Heb je behoefte aan een voorbeeld van een ondernemingsplan? De Rabobank heeft een aantal voorbeeldplannen van fictieve bedrijven op de website, onder meer actief in de horeca en zakelijke dienstverlening. Je kunt deze gratis als pdf downloaden.

4. Is een businessplan verplicht? 

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht. Voor zelfstandige ondernemers die via externe financiers aan startkapitaal willen komen, is het wél noodzakelijk om een bedrijfsplan te schrijven.

Gesprek bij de bank

Zonder zo'n businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of andere investeerders. Zij willen een goed onderbouwd document zien waarmee je hen kunt overtuigen van je plannen.

Externe financiering

Maar ook als je geen externe financiering nodig hebt, is een ondernemingsplan belangrijk. Als je je herkent in meer dan één van de volgende vijf stellingen, is het goed om een bedrijfsplan te maken:

 • Ik heb tussen nu en vijf jaar waarschijnlijk externe financiering nodig
 • Ik heb nog niet helemaal op een rij hoe ik klanten vind voor mijn product of dienst
 • Ik weet niet precies hoe ik financiële tegenvallers en andere risico's op ga vangen
 • Als een zakelijke partner of leverancier meer wil weten over mijn bedrijf, moet ik altijd ad hoc iets schrijven 
 • Ik heb mijn bedrijfsstrategie, visie en missie niet in een document uitgewerkt

Tip! Gratis pdf: ondernemingsplan in 10 stappen

In deze gratis whitepaper (pdf) leggen wij stap voor stap uit hoe je een goed businessplan maakt. Zo ga jij straks goed voorbereid van start met je bedrijf

5. Wat zijn de voordelen van een bedrijfsplan?

Externe financiers, leveranciers en je naaste omgeving krijgen snel en onderbouwd inzicht in je plannen, kansen en risico's van je bedrijf.

Een goed ondernemingsplan versterkt je imago als professionele starter.

Voordelen op korte termijn:

 • Je vertaalt je dromen en plannen in een concrete aanpak
 • Je brengt de risico's van je onderneming in kaart, waardoor je proactief kunt ondernemen 
 • Uit dit document kun je input halen voor je marketingbeleid
 • De kern van het document is direct je elevator pitch.

Voordelen op lange termijn 

 • Rust
  Een van de lastigste aspecten van het ondernemen waar je mee moet leren omgaan is de onzekerheid. Toch kun je hiervan een deel ondervangen.

  In je ondernemingsplan houd je namelijk ook rekening met minder positieve scenario's. Als je die hebt doorgerekend en meegewogen, hoef je niet direct in paniek te raken bij tegenslag.
 • Op koers blijven
  Een valkuil van ondernemen is de focus verliezen. Voor je het weet ben je 80% van je tijd kwijt aan activiteiten of klanten waar je aandacht niet op moet liggen.

  Als je een bedrijfsplan hebt geschreven, kun je dit er bij pakken en teruglezen waarom je de onderneming bent gestart en wat je doel was. Als je het even niet meer ziet zitten, lees je terug wat je inspiratie was.
 • Strategie verbeteren
  Je ondernemingsplan is de basis van waaruit je kunt blijven innoveren.

  Laat je niet opslokken door alle dagelijkse beslommeringen, maar gebruik het plan om strategisch te blijven denken. Welke goede punten kun je nog verder uitdiepen, welke zwaktes kun je oplossen. 

6. Wat kost een goed ondernemingsplan? 

Een ondernemingsplan is de meest efficiënte manier om de strategie van je bedrijf uit te werken. Je werkt volgens een vast stramien, waardoor je niets vergeet en niet te lang bij een aspect blijft hangen.

Het kost je tijd om een plan te schrijven, maar je wint er uiteindelijk veel meer tijd mee. 

Ondernemingsplan wekt vertrouwen

Op termijn levert een ondernemingsplan ook geld op. Niet op een directe manier, maar het is een belangrijk document dat vertrouwen wekt bij investeerders en leveranciers. 

De grootste indirecte opbrengst van een ondernemingsplan is dat je de rode draad van je onderneming vastlegt. Een van de valkuilen van het ondernemen is het verliezen van de focus.

Hierdoor neem je de verkeerde beslissingen en dit kost je uiteindelijk geld. Door regelmatig terug te vallen op het ondernemingsplan weet je wat belangrijk is en houd je jezelf op de goede koers

7. Is er een snelle manier om een ondernemingsplan te maken?

Volg deze tips voor een spoedcursus ondernemingsplan schrijven: 

1. Voorbeelden ondernemingsplan

De Rabobank heeft voorbeeldplannen gemaakt voor startende zzp’ers en ondernemers.

In het voorbeelddocument zie je hoe starters in diverse branches (zzp, horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening) hun plannen hebben verwoord en krijg je tips om je eigen bedrijfsplan te verbeteren. Vanuit een sjabloon werkt het al een stuk makkelijker.

2. Business Model Canvas

Verzamel wat vrienden of andere ondernemers en stel in een middag een Business Model Canvas op.

Het geeft je inzicht in je bedrijf (doelgroep, bedrijfsmiddelen, klanten etc.) én een goed overzicht waar je sterktes en zwaktes liggen.

Verbeter je zwakke punten en benut je sterke punten. Door met anderen te sparren, leer je jezelf nog beter kennen ook. 

3. Roep hulp in

Blijf je ploeteren met je plan? Maak dan een afspraak bij de bank of met een ervaren ondernemer om te praten over je plan. Laat ook een paar mensen meelezen.

Heb je moeite met de financiële onderbouwing van je plan? Schakel een accountant of boekhouder in om mee te denken. 

 • Tip: Spar eens met een tegenpool. Het kan confronterend zijn, maar zo doe je nieuwe inzichten op. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten