Zakelijke financiering, wat past bij mij?

Bijgewerkt op 13 december 2019
5 min  leestijd
1.267
Auteur: Roy Timmerman
Financieren bedrijf

Als je zakelijke financiering nodig hebt, kun je uit verschillende financieringsvormen kiezen. Van een lening bij de bank tot een crowdfundingcampagne. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij. 

Dit zijn de meest gekozen zakelijke financieringsvormen. Lees het hele artikel of klik hieronder op het voor jouw belangrijkste item om direct naar een financieringsvorm te gaan.

 1. Bank
 2. Financial lease
 3. Particuliere investeerders
 4. Crowdfunding
 5. Qredits
 6. Familie en vrienden

1. Bank

Om als startende ondernemer in aanmerking te komen voor zakelijke financiering door de bank, is een goed ondernemingsplan een vereiste. In dit businessplan laat je zien wat je precies gaat doen, dat er een markt is voor je producten, hoe je aan klanten komt en vooral ook, hoeveel geld je nodig hebt om het bedrijf te kunnen starten. 

Om inspiratie voor een bedrijfsplan op te doen, vind je hier een aantal gratis voorbeelden van ondernemingsplannen

Als je bij de bank voor financiering aanklopt, zijn er een aantal financieringsmogelijkheden, we zetten ze hieronder op een rij: 

Rekening courant krediet

Deze vorm van financiering is bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Je kunt hiermee dus 'rood staan' om een tijdelijk tekort aan financiële middelen te overbruggen. Denk aan de financiering van voorraden, inventaris, debiteuren of de voorfinanciering van de btw

Zakelijke lening

Een zakelijke lening vraag je in de meeste gevallen aan voor de langere termijn. De looptijd hangt ook deels af van de economische levensduur van de investering. Denk hierbij aan een lening voor de aankoop op verbouwing van een pand, het investeren in machines of financiering voor een bedrijfsovername.

Borgstellingskrediet

Dit is een kredietvorm voor startende ondernemers waarbij de overheid voor een deel garant staat voor het geleende bedrag. Omdat startende ondernemers soms te weinig zekerheid of een onderpand kunnen bieden, loopt de bank een risico. De overheid draagt in dit geval grotendeels het risico, zodat banken eerder kredieten kunnen verstrekken.

2. Financial lease

Dit is een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij het middel zelf onderpand is. Als je bedrijfsmiddelen, zoals auto’s of machines, financiert met lease, houd je werkkapitaal vrij om de onderneming tot bloei te laten komen. 

Fiscale voordelen

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers. Doordat de bedrijfsmiddelen jouw eigendom zijn profiteer je van deze aantrekkelijke fiscale voordelen:

 • Je kunt het bedrijfsmiddel afschrijven
 • De betaalde btw kun je terugvorderen
 • De rente die je betaalt is aftrekbaar
 • Je profiteert van de investeringsaftrek

Om als startende ondernemer te leasen, heb je vaak geen jaarcijfers of investeringsplannen nodig. En je kunt ook tweedehands middelen leasen. Bereken hier binnen één minuut wat het leasen van je gewenste bedrijfsmiddel jou per maand gaat kosten.

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

3. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders, ook bekend als informal investors, investeren een deel van hun eigen vermogen in een startende onderneming. In de zakenwereld worden ze ook wel eens business angels genoemd.

Zij investeren in je onderneming, meestal in ruil voor een percentage van de aandelen van je bedrijf. Het voordeel is dat ze je ook met advies over de bedrijfsvoering bijstaan. Vaak zijn dit oud-ondernemers die naast kapitaal ook kennis en expertise meebrengen. 

Je overtuigt potentiële investeerders met een pitch. Bereid je dus heel goed voor op zo’n gesprek.  

 • Lees in dit artikel alles over de vragen die een investeerder aan je gaat stellen.

4. Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve manier van financieren waarbij je geld ophaalt bij het publiek, ‘de crowd’. Deze vorm van zakelijke financiering loopt in de meeste gevallen via een online platform. Hier presenteer je jouw idee of bedrijf en komen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact. 

Deze vorm van financieren is zowel interessant voor een startend als een bestaand bedrijf.

Let op! De crowdfundingwebsites schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Het is van belang dat jouw project op de juiste platformen wordt getoond. 

 • Lees hier hoe je zo'n campagne opstelt en wat er allemaal bij crowdfunding komt kijken

5. Qredits

Deze financieringsvorm is bedoeld voor ondernemers die niet bij de gebruikelijke financiële instellingen terecht kunnen en toch krediet nodig hebben. 

De regeling bestaat uit een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot € 50.000. Dit krediet worden meestal gebruikt voor investeringen in bedrijfsmachines. Daarnaast kun je bij Qredits een lening afsluiten tussen de € 50.000 en € 250.000 euro.

 • Kijk op de website van Qredits voor meer informatie

6. Familie en vrienden

Naast alle officiële instanties, kun je ook bij familie en vrienden aankloppen voor een lening. 

De grootste valkuil bij een onderhandse lening (ook bekend als informele lening) is het niet vastleggen van de afspraken. Waar je bij de bank en overige investeerders alle afspraken (looptijd, rentepercentage, aflossingsbedrag, boetes etc.) minutieus in een contract opstelt, is dit bij een lening bij bekenden of familie niet verplicht. 

Leg afspraken vast bij een accountant of notaris

Toch is het verstandig om de afspraken bij een accountant of notaris vast te leggen. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn en kan er geen onduidelijkheid ontstaan. Er zijn genoeg families of vriendschappen verstoord of stuk gegaan vanwege gesteggel om een geldlening. 

Voordelen onderhandse lening

Als je onderling goede afspraken weet te maken, biedt een onderhandse lening de nodige voordelen: 

 • Je hebt geen registratie bij het BKR
 • Je hebt meer invloed op de voorwaarden van de lening: je kunt in overleg het bedrag en de termijnen van de aflossing bespreken
 • Je kunt een iets lager rentepercentage afspreken. Bij een onderhandse lening ben je ook gebonden aan een marktconforme rente, maar hierin zitten altijd wat marges waardoor je iets voordeliger uit zult zijn. Een onderhandse lening geef je dus ook op bij de Belastingdienst, die de rente ook controleert. Als je bijvoorbeeld een rentevrije lening afspreekt, ziet de fiscus dit als schenking en krijg je met andere regels te maken

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten