Welk Nederlands crowdfunding platform past bij jou?

Bijgewerkt op 21 mei 2024
7 min  leestijd
80.651
Auteur: Redactie
Nederlandse crowdfunding platforms top 7

Crowdfunding is een populaire financieringsmethode waarbij je geld ophaalt bij de 'crowd' in plaats van bij banken en investeerders. De vele crowdfunding platforms bieden zo kansen voor starters die geen financiering kunnen krijgen via traditionele wegen. Welk Nederlands crowdfunding platform past bij jou?

Crowdfunding platforms schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Net zoals er meerdere vormen van crowdfunding bestaan, zijn er ook verschillende soorten websites waar je als kapitaalzoekende starter terechtkunt.

Crowdfunding platform kiezen

Een crowdfunding opzetten begint met het juiste platform. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende crowdfunding platforms die in Nederland actief zijn. Welke variant sluit het best aan bij jouw crowdfundingcampagne?

Let op, naast deze kosten zul je natuurlijk ook de lening moeten afbetalen en rente hierover betalen aan de investeerders. 

We bespreken per crowdfunding platform wat de methode van lening is, wat de hoogte van de lening kan zijn en wat de kosten per platform zijn voor het plaatsen van je crowdfundingcampagne.

 1. Collin Crowdfund
 2. Oneplanetcrowd
 3. Geldvoorelkaar.nl
 4. ZIB Investments
 5. Leapfunder
 6. Kapitaal Op Maat
 7. CrowdAboutNow

1. Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is een crowdfunding platform dat zich richt op ondernemers in het mkb en investeerders. Kredietwaardige ondernemers en veelbelovende starters kunnen hier een financieringsaanvraag indienen.

Dat gebeurt in de vorm van een lening (€ 25.000 tot € 2.500.000). Een lening heeft een looptijd van een half jaar tot maximaal 10 jaar. De voorwaarden voor leningen onder en boven de € 250.000 zijn anders.

Ondernemers worden eerst gescreend en krijgen vervolgens een 'Crowdfund Coach' toegewezen. Deze coach schat de hoogte van de leningaanvraag in en kijkt ook naar het investeringsrisico.

Kosten Collin Crowdfund

Bij Collin Crowdfund ligt de rente tussen 4,9% en 9,5%. Daarnaast betaal je voor een lening onder de € 250.000:

 • Een succesfee van € 950
 • Maandelijks 0,1% administratiekosten.

Bij een lening boven € 250.000 betaal je:

 • € 350 voor een kredietbeoordeling
 • € 850 publicatie- en contractkosten
 • 1,5% van je lening als succesfee (minimaal € 1.500)
 • Maandelijks 0,07% administratiekosten.

2. Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is een crowdfunding platform voor duurzame projecten. Het trekt investeerders en ondernemers aan die de wereld stap voor stap een beetje beter maken voor mens en milieu. In ruil daarvoor ontvangen ze aantrekkelijke tegenprestaties. 

De crowd draagt bij aan het mogelijk maken van duurzame innovaties en wil tegelijkertijd deze nieuwste producten en/of diensten zelf kunnen ervaren. 

Oneplanetcrowd is vooral geschikt voor duurzame en sociaal-maatschappelijke projecten.

Dit crowdfunding platform biedt een flexibel fundingmodel aan, waarin verschillende investeringsmogelijkheden kunnen worden gecombineerd

Hierbij kun je denken aan leningen van € 100.000 tot € 10.000.000 met een aantrekkelijk rentepercentage en converteerbare leningen. Wordt het streefbedrag niet door de ondernemer opgehaald? Dan gaat het geld terug naar de crowd.

Kosten Oneplanetcrowd

De kosten van het analyseren van je aanvraag bedragen € 1.250 bij Oneplanetcrowd. De plaatsingsfee is € 1.250. De hoogte van de plaatsings ligt tussen de 3% en 6%

3. Geldvoorelkaar.nl

De missie van Geldvoorelkaar.nl is een positieve en verantwoorde bijdrage leveren aan de financierbaarheid van MKB-Nederland. Het platform is dan ook in 2021 uitgeroepen tot het beste crowdfunding platform van Nederland. Je kunt hier terecht voor vastgoedfinanciering, werkkapitaal, bedrijfsovernames etc.

Kosten Geldvoorelkaar.nl

Je betaalt bij Geldvoorelkaar.nl eenmalig maximaal €499 publicatiekosten, afhankelijk van de hoogte van de lening. De succesfee is afhankelijk van de soort lening en bestaat in de meeste gevallen uit een fee over het leenbedrag en een fee per maand looptijd over het leenbedrag. 

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

 

4. ZIB Investments

ZIB Investments is een platform dat zich richt op financiering van vastgoed, vooral op maatschappelijk relevante projecten. Het crowdfunding platform focust zich minder op kleinschalige ondernemers, dus het is minder geschikt voor starters.

Dit platform richt zich namelijk specifiek op organisaties met een financieringsbehoefte vanaf € 1 miljoen. De financiering is mogelijk in de vorm van een lening van maximaal € 2.500.000. Hierbij is maatwerk mogelijk met betrekking tot de financieringsomvang.

Goed om te weten: je moet actief zijn in een van de volgende sectoren:

 • Zorgvastgoed (bijv. ouderenhuisvesting of vastgoed voor ziekenhuizen),
 • Recreatief vastgoed (in combinatie met exploitant)
 • Commercieel vastgoed (mits eigen gebruik)
 • Overig maatschappelijk vastgoed.

Kosten ZIB Investments

ZIB Investments rekent 1% van het openstaande geleende bedrag per jaar. Er zijn geen eenmalige kosten om je crowdfunding te starten. 

5. Leapfunder

Het Europees georiënteerde platform Leapfunder benadert crowdfunding op een originele manier. Hier draait het om het vergaren van (of investeren in) een obligatielening, de zogenoemde 'convertible note'. Op den duur zal dit worden omgezet in gecertificeerde aandelen.

In normale mensentaal wil dat zeggen dat investeerders via Leapfunder een (kortlopende) lening verstrekken. De startup waaraan de lening is verstrekt, bepaalt vervolgens zelf een moment om de lening om te zetten in een aandelenbelang.

Kosten Leapfunder

De specifieke aandelenprijs zal afhangen van de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden. Het is ook mogelijk om op de gebruikelijke manier gebruik te maken van crowdfunding bij Leapfunder.

6. Kapitaal Op Maat

Het platform Kapitaal Op Maat richt zich ook op crowdfunding projecten. Deelname is mogelijk voor zowel gevestigde bedrijven als starters. Goed om te weten is dat er hier sprake moet zijn van een minimale investeringsaanvraag van € 25.000 en een maximum van € 2.500.000.

Kosten Kapitaal Op Maat

Wil je een lening bij Kapitaal Op Maat? Dan word je eerst getoetst door een externe expert voor € 395. Als je aangenomen wordt, betaal je € 350 om het project te publiceren. Ook betaal je een eenmalige succesfee van minimaal 3% en minimaal € 1.750. 

Door jouw startup of project te promoten op een crowdfundingplatform kom je sneller in beeld bij potentiële geldschieters en/of donateurs.

7. CrowdAboutNow

CrowdAboutNow financiert het mkb. Van de bakker op de hoek tot innovatieve startups. Wil jij je aanmelden bij CrowdAboutNow? Dan moet je een test maken die jouw 'crowdfundbaarheid' toetst. Na een intake word je in enkele sessies voorbereid om een goede campagne op poten te zetten.

CrowdAboutNow bewaakt tijdens de campagne (en looptijd van de financiering) zowel de belangen van de onderneming als de investeerders. Afhankelijk van het type bedrijf kunnen lening-campagnes, eigen vermogen-campagnes, voorverkoop- of donatiemodellen naadloos worden ingezet op je zakelijke website of op het platform van CrowdAboutNow.

Kosten CrowdAboutNow

De kosten bij CrowdAboutNow bedragen een opstartfee van € 450, een plaatsingsfee van 1% en een succesfee van 2 tot 8%, afhankelijk van het type crowdfunding.

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

Veel gestelde vragen over Nederlandse crowdfunding-platforms 

 • 1. Wat is het verschil tussen de verschillende crowdfunding-platforms?
  Er zijn verschillende soorten crowdfunding-platforms, elk met hun eigen kenmerken. Sommige platforms richten zich op leningen, terwijl andere werken met donaties of aandelen. De platforms verschillen ook in de hoogte van de minimale en maximale lening, de kosten en de focusgebieden (bijvoorbeeld duurzame projecten of mkb-bedrijven).
 • 2. Wat zijn de kosten van crowdfunding?
  De kosten van crowdfunding variëren per platform. Je betaalt doorgaans een aantal kosten, zoals een succesfee (percentage van het opgehaalde bedrag), een plaatsingsfee (kosten voor het plaatsen van je campagne op het platform) en eventueel administratiekosten. Sommige platforms rekenen ook eenmalige kosten, zoals kosten voor het beoordelen van je aanvraag.
 • 4. Wat zijn de risico's van crowdfunding?
  Crowdfunding is niet zonder risico's. Er is geen garantie dat je project het benodigde bedrag ophaalt. Je moet ook rekening houden met de kosten van het platform en de rente of het aandelenrendement dat je moet terugbetalen aan de investeerders.
 • 5. Hoe kan ik mijn crowdfunding-campagne succesvol maken?Een succesvolle crowdfunding-campagne vereist een goede voorbereiding. Maak een realistisch plan, stel een helder doelbedrag op en zorg voor een pakkende campagnepagina. Promoot je campagne actief via je netwerk en social media.

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten