Investeringsaftrek in 2024: dit moet je weten

Bijgewerkt op 18 december 2023
7 min  leestijd
6.293
Auteur: Roy Timmerman
Getekende weergave van een man die achter een groot computerscherm afbeeldingen bekijkt van bedrijfshulpmiddelen

De investeringsaftrek kan je in 2024 extra belastingvoordeel opleveren als je investeert in bedrijfsmiddelen. Dat geldt zeker wanneer dit duurzame bedrijfsmiddelen zijn. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten in 2024 en wat heb je als startende ondernemer aan de aftrekpost?

In het artikel dat je nu leest, geven we vooral antwoord op de regels rondom dit onderwerp in 2024. Deze belichten we in de volgende hoofdstukken: 

Wat is de investeringsaftrek?

Elke startende ondernemer investeert in zijn of haar bedrijf. Of je nu als zelfstandig consultant aan de slag gaat, of een sportschool laat bouwen, iedere ondernemer heeft bedrijfsmiddelen nodig. Alles wat je nodig hebt om je werk uit te voeren, valt hieronder. Van een laptop en bedrijfsauto tot kantoormeubelen, machines en gereedschap. 

De Belastingdienst beschouwt bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde hoger dan € 450 niet als reguliere zakelijke kosten, maar als investeringen. Deze investeringen kun je als ondernemer aftrekken van de winst.

Andere mogelijkheid: bedrijfsmiddelen afschrijven 

De investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen. Daarmee is deze regeling voor (startende) ondernemers een extra stimulans van de overheid om te investeren. 

Lees in dit artikel alles over het fiscaal afschrijven van bedrijfsmiddelen

Waaruit bestaat de investeringsaftrek?

Het is eigenlijk een overkoepelend begrip voor drie aftrekposten die onder deze fiscale regeling vallen:

 1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen
 2. Energie-investeringsaftrek (EIA) voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan
 3. Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Startende ondernemers maken in de meeste gevallen gebruik van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) omdat deze aftrekpost van toepassing is op het investeren in bedrijfsmiddelen.

Om voor de KIA in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden: 

 • Je bedrijf is gevestigd in Nederland
 • Je betaalt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting
 • Je hebt dit boekjaar in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd
 • Het totaalbedrag van de investeringen bedraagt jaarlijks minimaal € 2.600 (excl. btw) 
 • Je mag alleen bedrijfsmiddelen meetellen voor de KIA die minimaal € 450 (excl. btw) kosten. 

Als je een bedrijfsmiddel aanschaft dat goedkoper is dan € 450, zoals bijvoorbeeld een printer, powerbank of bureaustoel, dan valt dit onder de reguliere zakelijke kosten. Dat betekent dat je deze aanschaf direct mag aftrekken van de belasting. Dit staat verder los van afschrijvingen of de investeringsaftrek.

Let op: de investeringsaftrek en afschrijving gelden alleen voor het deel dat je bedrijfsmatig gebruikt: als je een telefoon of computer voor 70% zakelijk gebruikt, is het investeringsbedrag dus 70% van de aanschafprijs (excl. btw).

Hoe wordt de KIA berekend?

De KIA is een percentage van alle investeringen die je voor je onderneming doet, waarbij de hoogte van de aftrek afhangt van het geïnvesteerde bedrag. 

In de tabel hieronder kun je zien hoe de percentages en maximale bedragen in 2024 zijn bepaald door de Belastingdienst. 

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
< € 2.600

€ 0

Van € 2.601 t/m
€ 63.716
28% van het investeringsbedrag
Van € 63.717 t/m
€ 117.991
€ 17.841
Van € 117.992 t/m
€  353.973
€  17.841 min 7,56% van het deel boven de € 117.991
> €  353.973

€ 0

Het bedrag dat je uiteindelijk van de winst mag aftrekken, hangt dus altijd samen met het totaalbedrag dat je dat boekjaar in het bedrijf hebt geïnvesteerd.

Overige regels en uitzonderingen KIA

Wanneer je samen met anderen een bedrijf hebt opgericht, gelden er andere regels omtrent de KIA. Bij een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap moet je de aftrek berekenen door een percentage te nemen van de totale investering van het samenwerkingsverband (en dus niet kijken naar iedere afzonderlijke investering).

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

In principe komen de meeste zakelijke bedrijfsmiddelen in aanmerking voor deze aftrekpost, al zijn de voorwaarden de afgelopen jaren aangescherpt. Dit zijn de uitzonderingen met betrekking tot de KIA: 

 • Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, personenauto's die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen
 • Bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur of voor gebruik in het buitenland
 • Bedrijfsmiddelen waarvan de aanschafprijs minder dan € 450 bedraagt 
 • Transacties waarbij de verkoper van een product ten minste voor een derde deel belang heeft in dat bedrijf. Als je bijvoorbeeld aandeelhouder bent van een bv en je verkoopt een bedrijfsmiddel aan de bv, dan heeft de bv geen recht op investeringsaftrek.
 • Verdeling investeringsverplichting bij samenwerkingsverband

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de reguliere afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2024 is deze aftrek 40%.

De Rijksvoorlichtingsdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft uitgerekend dat je met deze aftrek een gemiddeld voordeel van 11% kunt behalen. Daarnaast mag je het bedrijfsmiddel gewoon afschrijven.

Voor de EIA moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen: 

 • Je betaalt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting
 • Het bedrijfsmiddel moet op de Energielijst van RVO.nl staan
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel
 • Een combinatie van Energie-investeringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek is niet mogelijk. Je moet een keuze maken tussen beide regelingen.

Let op! Je vraagt de EIA aan met behulp van eHerkenning. In dit artikel lees je hoe eHerkenning precies werkt.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Goed nieuws, het kabinet verlengt de regelingen tot en met 31 december 2028. Vanaf 2027 trekt het kabinet voor de MIA zelfs € 27 miljoen per jaar meer uit dan in 2023.

Startende ondernemers kunnen daarom de komende 5 jaar blijven rekenen op belastingvoordeel voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. 

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) krijgen ondernemers de mogelijkheid om tot 36% van het investeringsbedrag af te trekken van de gemaakte winst. Er zijn drie verschillende categorieën: 

Milieu-investering Milieu-investeringsaftrek
Categorie 1 36%
Categorie 2 27%
Categorie 3 13,5%

Welk percentage je mag toepassen is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Als je voor de MIA in aanmerking wil komen moet je aan deze voorwaarden voldoen: 

 • Je betaalt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting
 • Het bedrijfsmiddel moet op de Milieulijst staan
 • Je moet minstens € 2.500 investeren
 • Een combinatie van Energie-investeringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek is niet mogelijk

Combineer met de VAMIL

De MIA wordt door ondernemers vaak gecombineerd met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). De VAMIL is een methode om een investering af te schrijven wanneer het jou uitkomt (willekeurig dus), zodat de winst uiteindelijk lager uitvalt. Het percentage wat je mag afschrijven kan oplopen tot 75%.

Door de MIA en VAMIL te combineren kun je in totaal 14% van het investeringsbedrag aan belastingvoordeel krijgen.

Let op! Ook de MIA en VAMIL worden aangevraagd met behulp van eHerkenning. In dit artikel lees je hoe eHerkenning precies werkt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over de investeringsaftrek:

 • Wat is investeringsaftrek?
  De investeringsaftrek is een extra stimulans van de overheid voor (startende) ondernemers om te investeren. De aftrek bestaat uit drie onderdelen: KleinschaligheidsinvesteringsaftrekEnergie-investeringsaftrekMilieu-investeringsaftrek en VAMIL.
 • Hoe vraag ik investeringsaftrek aan?
  Wanneer je aanspraak wil maken op EIA, MIA of VAMIL, moet je je investering vooraf melden bij de RVO. De investering moet je melden binnen 3 maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan (bijvoorbeeld door het tekenen van een koopcontract).
 • Kom ik in aanmerking voor investeringsaftrek?
  Veel startende ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende aftrekposten om belastingvoordeel te krijgen. De zelfstandigen- en startersaftrek, kleineondernemingsregeling en de MKB-winstvrijstelling zijn de bekendste aftrekposten, maar ook als je investeert kun je als ondernemer geld besparen. Met de investeringsaftrek 2024 mag je een deel van de investering die je doet, aftrekken van de winst.

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten