Wat is eHerkenning?
Het systeem eHerkenning wordt beschouwd als de opvolger van 'DigiD voor bedrijven'. Het is eigenlijk ook een soort zakelijke DigiD: waar burgers privé DigiD gebruiken om online veilig in te loggen bij overheidsinstanties, doen bedrijven dat via eHerkenning.
Inloggen bij overheidsinstanties
Vroeger moest je bij elke instantie een account aanmaken. Met eHerkenning kun je via één persoonlijke inlogsleutel inloggen bij ruim 500 organisaties in de (semi-)publieke sector.
Goed om te weten: betrouwbaarheidsniveau 1 stopt per 1 juli 2021.
Waar heb ik eHerkenning voor nodig?
Voor sommige diensten van de overheid kun je alleen via eHerkenning inloggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites waar je bepaalde vergunningen en subsidies kunt aanvragen.
De lijst van organisaties die gebruikmaken van eHerkenning groeit met de dag. Onder andere provincies, gemeenten, waterschappen, diverse ministeries en uitvoeringsorganisaties zijn aangesloten op dit systeem. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Belastingdienst, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), CJIB , UWV, RDW of de KvK.
Voorbeelden gebruik eHerkenning
Zo kun je bij het ministerie van Veiligheid en Justitie via eHerkenning online een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Hierdoor vallen de kosten een stuk lager uit. Je hoeft als aanvrager niet langer in de rij te staan bij het gemeenteloket, maar kunt je zaken online regelen.
Sinds 1 januari 2020 doen alle bv's verplicht aangifte loonbelasting en vennootschapsbelasting via eHerkenning. Dit geldt dus niet voor zzp'ers die inkomstenbelasting betalen.
Hoe vraag ik eHerkenning aan?
Als je van een dienst gebruik wilt maken waar je eHerkenning voor nodig hebt, word je gevraagd om in te loggen. Om dit te kunnen, moet je eerst eHerkenning aanvragen. Dit kan enkele dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van je situatie.
Let op: alleen bedrijven die ingeschreven zijn bij de KvK kunnen eHerkenning aanvragen.
Je zou denken dat je hiervoor bij de overheid moet zijn, maar (de inlog voor) eHerkenning wordt verstrekt door een select aantal externe partijen, het bedrijfsleven dus. Dit zijn:
- Connectis
- Reconi
- Digidentity
- KPN
- QuoVadis
- Z login
Op de officiële website van eHerkenning vind je een overzicht van de diensten die per aanbieder worden aangeboden. Hier kun je ook zien welke partij in jouw situatie het relevantst is.
Welke aanbieder van eHerkenning kies je?
Als je in aanmerking wilt komen voor een subsidie van de overheid, is dat wellicht aanbieder A. Terwijl voor het aanvragen van een vergunning bij de gemeente de diensten van aanbieder B mogelijk beter aansluiten bij jouw wensen.
Heb je eHerkenning aangevraagd en heb je nog steeds vragen over hoe je het nieuwe systeem moet gebruiken? Neem contact op met de aanbieder of neem een kijkje op de website van eHerkenning voor meer opheldering.
Wat houden de betrouwbaarheidsniveaus in?
De digitale eHerkenningsleutels zijn onderverdeeld in verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Dit is omdat je bij de overheid kunt aankloppen voor veel verschillende zaken.
Het ene verzoek vereist een hoger beveiligingsniveau (en dus een striktere controle) dan het andere. Zo is het opvragen van informatie uit het Handelsregister van de KvK heel iets anders dan het aanvragen van een vergunning.
Verschillende betrouwbaarheidsniveaus
Simpel gezegd is bij niveau 1 (EH1) een aantal basisgegevens vaak al voldoende, terwijl de betreffende instantie bij niveau 4 (EH4) veel meer van jouw bedrijf zal willen weten voordat zij de eHerkenning aan jou zullen verstreken. Dit betrouwbaarheidsniveau is dan wel een stuk veiliger.
Goed om te weten: je kunt ook inloggen bij een instantie waar een lager betrouwbaarheidsniveau voor nodig is. Een aantal factoren die de betrouwbaarheid bepalen zijn bijvoorbeeld:
- Het eHerkenningsmiddel: een certificaat is sterker dan een gebruikersnaam-wachtwoord combinatie.
-
De registratie van het eHerkenningsmiddel: een gebruiker die live verschijnt is betrouwbaarder dan een kopie van een paspoort.
-
De uitgifte van het eHerkenningsmiddel: het middel persoonlijk uitreiken is betrouwbaarder dan dat dit per post wordt toegestuurd.
Betrouwbaarheidsniveau EH1 stopt
Belangrijk om te weten: vanaf 1 juli 2021 wordt het laagste betrouwbaarheidsniveau afgeschaft. Dit niveau sloot niet meer aan bij de beveiligingseisen die de overheid stelt aan veilige communicatie en data-uitwisseling. Er werd hier namelijk alleen ingelogd met gebruikersnaam en wachtwoord.
Wat zijn de kosten van eHerkenning?
In tegenstelling tot DigiD moet je als ondernemer betalen om van eHerkenning gebruik te kunnen maken. Er zijn kosten verbonden aan de aanschaf én het gebruik van het betreffende eHerkenningsmiddel. De precieze hoogte van de kosten is afhankelijk van de aanbieder en de dienst die je wilt afnemen.
eHerkenning is niet gratis omdat het alleen wordt betaald door de organisaties en ondernemers die van deze dienst gebruikmaken.
Bij DigiD ligt dat anders: deze dienst wordt uitgegeven door de overheid en de bijkomende kosten worden betaald met belastinginkomsten. Iedereen betaalt daar dus aan mee, ongeacht of je er gebruik van maakt of niet.
Is eHerkenning persoonsgebonden?
Een eHerkenningsmiddel is inderdaad persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan andere personen. Dit betekent dat eHerkenning (en de bijbehorende machtigingen) altijd per persoon wordt aangevraagd, niet per bedrijf.
Op deze manier wordt de kans op fraude kleiner. Daarnaast heeft een onderneming zo zekerheid dat alleen de juiste medewerker bij een overheidsinstantie inlogt om namens die organisatie zaken te doen.
Machtigingenregister
Het is wel goed om te weten dat de eHerkenningsleverancier vanaf betrouwbaarheidsniveau 2 (EH2) een machtigingenregister aanbiedt. Hierin kunnen grotere organisaties per dienst laten vastleggen welke medewerkers gemachtigd zijn om eHerkenning te gebruiken.
De machtigingen worden vervolgens per persoon en per dienst afgegeven. Houd er rekening mee dat dit alleen kan worden geregeld door een wettelijke vertegenwoordiger (of machtigingenbeheerder) van je onderneming.
Ook interessant voor jou
Ransomware: zo bescherm je jouw bedrijf
Stappenplan: een eigen zaak beginnen
Veelgestelde vragen over eHerkenning
- Wat is eHerkenning precies? eHerkenning is een methode om veilig online in te loggen op websites van de overheid. Je kunt dit aanvragen bij een aantal bedrijven. Je hebt eHerkenning in verschillende betrouwbaarheidsniveau's.
- Is eHerkenning verplicht voor bedrijven? Of eHerkenning verplicht is voor jouw bedrijf, hangt af van je situatie. Als je gebruik wilt maken van bepaalde online overheidsdiensten, heb je eHerkenning nodig. Ook hangt het af van je rechtsvorm. Sinds 1 januari 2020 gebruik je als bv eHerkenning voor de aangifte loonbelasting en vennootschapsbelasting.
- Wie kan er in mijn bedrijf gebruik maken van eHerkenning? In principe is eHerkenning persoonsgebonden. Alleen de aanvrager mag er gebruik van maken. Wel kun je per dienst een aantal medewerkers machtigen.