Rekening courant krediet rood staan zakelijke rekening

Rekening courant krediet

Kun je rood staan op je zakelijke rekening? Met een rekening courant krediet kan dit onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld als je bedrijf seizoensgebonden is of als je werkkapitaal moet voorfinancieren. 

Met een zakelijk rekening courant krediet financier je investeringen met een korte looptijd en vang je financiële schommelingen op. Als ondernemer heb je op deze manier altijd genoeg werkkapitaal beschikbaar. Claudia van der Horst, zakelijk adviseur van Rabobank Amsterdam, legt uit wat de mogelijkheden zijn voor startende ondernemers die deze financieringsvorm willen gebruiken.

Wat is een rekening courant krediet?
“Voor het midden- en kleinbedrijf die een financiering tot 250.000 euro nodig hebben, bieden we twee financieringsproducten aan: leningen en kredieten.

Leningen hebben een vaste looptijd van x jaar, die gelijk is aan de duur van de afschrijvingen. De looptijd van de lening dient bij de levensduur van het product te passen.

Een rekening courant krediet heeft een fluctuerende looptijd en past bij korte termijn investeringen.

Een rekening courant krediet heeft een fluctuerende looptijd en past bij korte termijn investeringen. Denk aan de financiering van voorraden, inventaris, debiteuren of de voorfinanciering van de btw. Allemaal zaken waarvoor op korte termijn krediet nodig is, zodat er voldoende werkkapitaal beschikbaar is.”

Waarom hebben ondernemers een rekening courant krediet nodig?

“Er ligt altijd een liquiditeitstekort aan ten grondslag. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat seizoenswisselingen kent. Ze moeten extra personeel inhuren om de toenemende vraag aan te kunnen. Dat personeel moet wel direct betaald worden, terwijl de inkomsten pas later komen. Met een krediet kun je dit ondervangen.”

Hoe werkt zo’n krediet?

“Het is een doorlopend zakelijk krediet waaruit je, tot het afgesproken bedrag, flexibel geld kunt opnemen en storten. Je betaalt variabele maandlasten, afhankelijk van het bedrag dat je hebt opgenomen en de rentestand.”

Voor privérekeningen kennen we het begrip ‘rood staan’, is dit hetzelfde?

“Ja, want met een rekening courant krediet kan je debet staan. Belangrijk om te weten is dat we de aanvraag van een krediet hetzelfde beoordelen als de aanvraag van een lening.”

De bank beoordeelt de aanvraag van een krediet hetzelfde als een aanvraag voor een lening. Voor starters is een goed ondernemingsplan daarbij een must. 

Hoe vraag je een krediet aan?

Advertorial adviesgesprek

Persoonlijk advies nodig?

Het starten van een eigen bedrijf kan de nodige vragen oproepen. Onze adviseurs helpen je graag verder en kunnen vertellen welke producten en diensten voor jou interessant zijn. 

Vraag jouw gesprek aan

 

“Ondernemers die zakelijk bankieren bij de Rabobank kunnen de aanvraag online indienen. We loodsen je door een stappenplan waarbij je verschillende documenten moet uploaden, waaronder je aangifte inkomstenbelasting. De bank beoordeelt vervolgens of je in aanmerking voor een krediet komt.”

Aan welke eisen moet een ondernemer voldoen?

“Je moet verschillende jaarcijfers overleggen zodat de bank kan berekenen of je aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Er volgt ook altijd een gesprek op kantoor. We beoordelen aan de hand van het gesprek en de cijfers of we het krediet toekennen.”

Tip: download de gratis whitepaper Bedrijfsadministratie opzetten

Hoe werkt dat bij startende ondernemers? Die kunnen vaak nog geen jaarcijfers overleggen

“Klopt, maar we moeten de aanvraag wel ergens op beoordelen. Alleen een idee is niet genoeg. We kunnen niet financieren op iemands blauwe ogen. Maar met een goed onderbouwd plan is een rekening courant krediet ook voor startende ondernemers een optie. Een ondernemingsplan is een must om het vertrouwen van de bank te krijgen. Zorg verder voor realistische prognoses, de cijfers moeten haalbaar zijn.”

Is er een onderpand nodig?

“Ja, dat is noodzakelijk om een krediet te krijgen. Er moet altijd iets tegenover staan voor het geval de ondernemer niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. In de meeste gevallen is dat een voorraad of een inventaris, maar het kan ook een bedrijfspand of de overwaarde van het woonhuis zijn. Dit heeft ook voordelen voor de aanvrager: hoe meer zekerheden we hebben, hoe lager het rentepercentage.”

Bijgewerkt op: 01-08-2017

Wat vind je van dit artikel?

x4
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bij de start van je bedrijf is het belangrijk om vooraf een inschatting te maken van de verwachte kosten. De uitgaven verschillen uiteraard per beroep of branche, maar er zijn kosten waar vrijwel iedere zzp'er mee te maken krijgt.

Voor jezelf beginnen: wat kost dat?
Voor jezelf beginnen: wat kost dat?

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.