Rekening courant krediet

Bijgewerkt op 22 juni 2020
3 min  leestijd
7.840
Auteur: Marieke Leijnen
Rekening courant krediet rood staan zakelijke rekening

Kun je rood staan op je zakelijke rekening? Met een rekening courant krediet kan dit onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld als je bedrijf seizoensgebonden is of als je werkkapitaal moet voorfinancieren. 

Wat is een rekening courant krediet?

Met een zakelijk rekening courant krediet financier je investeringen met een korte looptijd en vang je financiële schommelingen op. Als ondernemer heb je op deze manier altijd genoeg werkkapitaal beschikbaar.

Claudia van der Horst, zakelijk adviseur van Rabobank Amsterdam, legt uit wat de mogelijkheden zijn voor startende ondernemers die deze financieringsvorm willen gebruiken.

Leningen en kredieten

“Voor het midden- en kleinbedrijf die een financiering tot 250.000 euro nodig hebben, bieden we twee financieringsproducten aan: leningen en kredieten.

Leningen hebben een vaste looptijd van x jaar, die gelijk is aan de duur van de afschrijvingen. De looptijd van de lening dient bij de levensduur van het product te passen.

Een rekening courant krediet heeft een fluctuerende looptijd en past bij korte termijn investeringen.

Een rekening courant krediet heeft een fluctuerende looptijd en past bij korte termijn investeringen. Denk aan de financiering van voorraden, inventaris, debiteuren of de voorfinanciering van de btw.

Allemaal zaken waarvoor op korte termijn krediet nodig is, zodat er voldoende werkkapitaal beschikbaar is.”

Waarom hebben ondernemers een rekening courant krediet nodig?

“Er ligt altijd een liquiditeitstekort aan ten grondslag. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat seizoenswisselingen kent. Ze moeten extra personeel inhuren om de toenemende vraag aan te kunnen. Dat personeel moet wel direct betaald worden, terwijl de inkomsten pas later komen. Met een krediet kun je dit ondervangen.”

Hoe werkt zo’n krediet?

“Het is een doorlopend zakelijk krediet waaruit je, tot het afgesproken bedrag, flexibel geld kunt opnemen en storten. Je betaalt variabele maandlasten, afhankelijk van het bedrag dat je hebt opgenomen en de rentestand.”

Voor privérekeningen kennen we het begrip ‘rood staan’, is dit hetzelfde?

“Ja, want met een rekening courant krediet kan je debet staan. Belangrijk om te weten is dat we de aanvraag van een krediet hetzelfde beoordelen als de aanvraag van een lening.”

De bank beoordeelt de aanvraag van een krediet hetzelfde als een aanvraag voor een lening. Voor starters is een goed ondernemingsplan daarbij een must. 

Hoe vraag je een krediet aan?

“Ondernemers die zakelijk bankieren bij de Rabobank kunnen de aanvraag online indienen.

We loodsen je door een stappenplan waarbij je verschillende documenten moet uploaden, waaronder je aangifte inkomstenbelasting. De bank beoordeelt vervolgens of je in aanmerking voor een krediet komt.”

Checklist

Hoe start je een eigen bedrijf?

Je eigen bedrijf. Daar wil je natuurlijk een succes van maken. Je wil ervan kunnen leven, zelfs groeien en mensen aannemen. Waar begin je met het starten van een eigen bedrijf?

Sterk starten

Aan welke eisen moet een ondernemer voldoen?

“Je moet verschillende jaarcijfers overleggen zodat de bank kan berekenen of je aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Er volgt ook altijd een gesprek op kantoor. We beoordelen aan de hand van het gesprek en de cijfers of we het krediet toekennen.”

Tip: download de gratis whitepaper Bedrijfsadministratie opzetten

Hoe werkt dat bij startende ondernemers? Die kunnen vaak nog geen jaarcijfers overleggen?

“Klopt, maar we moeten de aanvraag wel ergens op beoordelen. Alleen een idee is niet genoeg. We kunnen niet financieren op iemands blauwe ogen. Maar met een goed onderbouwd plan is een rekening courant krediet ook voor startende ondernemers een optie.

Een ondernemingsplan is een must om het vertrouwen van de bank te krijgen. Zorg verder voor realistische prognoses, de cijfers moeten haalbaar zijn.”

Is er een onderpand nodig?

“Ja, dat is noodzakelijk om een krediet te krijgen. Er moet altijd iets tegenover staan voor het geval de ondernemer niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

In de meeste gevallen is dat een voorraad of een inventaris, maar het kan ook een bedrijfspand of de overwaarde van het woonhuis zijn. Dit heeft ook voordelen voor de aanvrager: hoe meer zekerheden we hebben, hoe lager het rentepercentage.”

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten