Voor jezelf beginnen: wat kost dat?

Bijgewerkt op 30 januari 2024
9 min  leestijd
43.814
Auteur: Redactie
Voor jezelf beginnen kostenposten

Wil jij voor jezelf beginnen? Bij de start van je bedrijf is het belangrijk om vooraf een inschatting te maken van de verwachte kosten. De uitgaven verschillen uiteraard per beroep, maar er zijn vaste kosten waar iedere ondernemer mee te maken krijgt. We zetten ze voor je op een rij.

In dit artikel gaan we in op verschillende kostenposten die komen kijken bij voor jezelf beginnen. Klik op een van de links hieronder om direct naar dat onderwerp te gaan:

 1. Inschrijfkosten KvK
 2. Bedrijfskosten
 3. Auto van de zaak
 4. Zakelijke rekening kosten
 5. Zakelijke verzekeringen
 6. Bedrijfspand
 7. Marketing
 8. Voorraadbeheer
 9. Belastingen

1. Inschrijving Kamer van Koophandel

Wanneer je voor jezelf begint zijn de eerste uitgaven de inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel (KvK). De jaarlijkse bijdrage werd in 2013 afgeschaft, maar daar is een eenmalige bijdrage voor de inschrijving in het Handelsregister voor teruggekomen. Die kost nu €75. Handig om te weten: de inschrijfkosten kun je ter plekke alleen betalen door te pinnen.

2. Bedrijfskosten

In 2024 is een betrouwbare internetverbinding onmisbaar voor elk bedrijf. Je hebt het nodig voor je website, e-mail, cloudopslag, en nog veel meer. De kosten voor een internetverbinding variëren, afhankelijk van de snelheid en het datavolume dat je nodig hebt. Reken op een gemiddelde van € 50 tot € 100 per maand.

Telefoon

Een telefoon is ook een onmisbaar communicatiemiddel voor bedrijven. Je hebt het nodig om met klanten, leveranciers, en andere zakenrelaties te communiceren. De kosten voor een telefoonabonnement variëren, afhankelijk van het aantal belminuten, sms'jes, en mobiele data dat je nodig hebt. Reken op een gemiddelde van € 20 tot € 50 per maand.

Overige kosten

De overige bedrijfskosten die je kunt verwachten zijn onder meer de kosten voor het maken van een zakelijke website, de webhosting van jouw website of webshop, de benzine voor jouw auto of busje, een zakelijke rekening, vakliteratuur, cursussen en trainingen, kantoorartikelen, visitekaartjes en de kosten van je boekhouder of accountant.

Aftrekbare bedrijfsmiddelen

Belangrijk om te weten is dat je veel van deze kosten kunt aftrekken van de belasting. Zo verlaagt je belastbare winst en betaal je over een lager bedrag belasting. De kosten van bedrijfsmiddelen kunnen behoorlijk verschillen per beroepsgroep.

Een freelance journalist komt met een laptop al een heel eind, maar een timmerman heeft een bedrijfsauto nodig, inclusief gereedschap.

Maar ook de kosten van een bedrijfspand vallen hieronder, al zullen de meeste zzp'ers bij de start van hun bedrijf vanuit huis of bij een klant op kantoor werken.

Vast activa en investeringen

Bedrijfsmiddelen zijn dus een breed begrip: het varieert van materieel (laptop, auto, machine) tot immaterieel (vergunningen). Omdat deze bedrijfsmiddelen een aantal jaar meegaan, worden ze beschouwd als vaste activa.

De fiscus ziet deze bedrijfsmiddelen als investeringen. Daarom mag je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf, maar moet je sommige kosten afschrijven. Je verdeelt als het ware de kosten van het bedrijfsmiddel over de jaren waarin je hiervan gebruikmaakt.

Investeringsbedrag: minimaal € 450

De grens voor afschrijvingen ligt bij een investeringsbedrag van minimaal € 450. Is het investeringsbedrag lager? Dan mag je deze kosten wel in het jaar van aanschaf in één keer volledig aftrekken. 

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid voor je bedrijf

Is jouw bedrijf goed afgedekt? Het pand, voorraad en transport? Breng je risico's in kaart en sluit de bedrijfsverzekeringen van Interpolis af. 

Bereken je premie

3. (Zakelijke) auto van de zaak

Als startende ondernemer wil je zo voordelig mogelijk zakelijk rijden. Je kunt ervoor kiezen om zakelijk te rijden in je eigen auto, deze auto over te schrijven naar de zaak, een bedrijfsauto te kopen of deze zakelijk te leasen.

Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af, waaronder de bijtelling. In dit artikel lees je alles over zakelijk rijden en hoe dit fiscaal zit.

4. Zakelijke rekening

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om je financiën goed op orde te hebben. Zo kan het openen van een zakelijke rekening startende ondernemers de nodige voordelen bieden.

Voordeel van zakelijke rekening

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat jouw privé- en zakelijke uitgaven gescheiden zijn. Op deze manier kun je namelijk direct zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Daarnaast geeft een zakelijke rekening jouw bedrijf direct een professionele uitstraling.

Met de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen voor wat je gebruikt, zo houd je je kosten laag. Je betaalt namelijk alleen transactiekosten van €0,39 per transactie.

Als startende ondernemer profiteer je daarnaast ook van Rabo Startersvoordeel en zijn deze transactiekosten (binnen Europa) de eerste 6 maanden gratis.

Ook is de aansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis en ontvang je korting op producten voor pinbetalingen of betalingen in je webshop, zoals IDEAL.

5. Zakelijke verzekeringen

Wanneer je freelancer wordt, moet je er ook voor zorgen dat je goed verzekerd bent. Denk aan bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand.

Sommige van deze verzekeringen heb je wellicht al privé, maar het is niet vanzelfsprekend dat je deze verzekeringen dan ook voor je bedrijf kunt gebruiken. Check daarom hier welke bedrijfsverzekeringen relevant zijn.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering die je uitkeert als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. De hoogte van de uitkering hangt af van het type verzekering dat je afsluit.

Een AOV is een belangrijke verzekering voor freelancers. Als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken, heb je geen inkomen meer. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, zeker als je veel schulden hebt of een gezin te onderhouden hebt.

Is de AOV verplicht?

Nee, dat is hij (nog) niet. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wordt volgens Interpolis pas op zijn vroegst in 2027 verplicht voor alle zzp'ers. Het kabinet werkt momenteel aan de uitwerking van de plannen die op 3 april 2023 door minister Van Gennip (SZW) werden voorgesteld aan de Tweede Kamer.

6. Kosten voor een bedrijfspand (huren of kopen)

De meest voordelige optie voor startende ondernemers is om jouw bedrijf vanuit huis te beginnen. Wanneer je personeel in dienst neemt of klanten wilt ontvangen in een professionele omgeving, is het wellicht tijd om aan een bedrijfspand te denken. Ga je huren of kopen?

Flexplek

Verder kun je als zzp'er ook extern terecht bij flexplekken. Je kunt bij deze aanbieders vaak een maandabonnement nemen of - afhankelijk van de hoeveelheid werk die je hebt - per dag een plek huren. 

7. Investeren in marketing

Het maken van reclame is onderdeel van jouw marketingstrategie en een goede manier om binnen de beoogde doelgroep aandacht te generen voor jouw product, dienst of merk. Adverteren kun je op verschillende manieren aanpakken en hangt voornamelijk af van het budget dat je hiervoor beschikbaar hebt.
 
Zo kun je advertenties (laten) maken voor kranten en tijdschriften of deze online plaatsen op websites en social media. Verder kun je zoekmachinemarketing (ook bekend als SEA) toepassen, folders maken of spotjes produceren voor radio en/of televisie.

Ook met een klein budget kun je leuke dingen bereiken. Een van de belangrijkste aspecten hiervan is dat je goed nadenkt over de boodschap en gericht adverteert door de juiste doelgroep te bepalen.

In deze tijd is met name het gebruik van social media onmisbaar. Zet daarom Facebook, Twitter, LinkedIn en TikTok slim in voor je bedrijf. 

8. Voorraadbeheer

Eigenaren van een webshop krijgen te maken met voorraadbeheer, een lastig aspect voor veel ondernemers. Als het om grote voorraden gaat, kan het zijn dat je aanvullende financiering nodig hebt voor de inkoop van deze producten.
 
Wie de voorraad in eigen beheer heeft, komt na verloop van tijd meestal voor een dilemma te staan. Als kleinschalige webwinkel sla je bijvoorbeeld de producten op zolder op of in de werkkamer. Tot je eruit groeit en je een externe opslagruimte nodig hebt.
 
Startende ondernemers maken daarom steeds vaker gebruik van dropshipping. Hierbij hoef je geen eigen voorraad te beheren en levert de producent direct aan de klant. 

9. Houd rekening met de belasting én je pensioen

Samenvattend komt het erop neer dat je als starter het beste een goed financieel plan kan opstellen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Naast alle hierboven genoemde kostenposten is het belangrijk om geld te reserveren: voor onverwachte uitgaven, maar vooral ook voor de te betalen belastingen. Als zelfstandige ondernemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de organisatie hiervan.

Tip: reserveer ongeveer 25% van je bruto-inkomen voor de inkomstenbelasting. Zet daarnaast de ontvangen btw apart voor de driemaandelijkse btw-aangifte.

Werknemers ontvangen een nettosalaris (inclusief pensioen), maar als zzp'er moet je dit zelf regelen. Zet dus geld opzij voor je pensioen en voor de aangifte inkomstenbelasting

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

 

Veel gestelde vragen over voor jezelf beginnen: wat kost dat?

 • Welke kosten zijn er verbonden aan het starten van een bedrijf? De kosten die verbonden zijn aan het starten van een bedrijf kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aard van het bedrijf en de bedrijfsactiviteiten. Enkele veelvoorkomende kostenposten zijn: Inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel (€75), bedrijfskosten (zoals internet, telefoon, en kantoorartikelen), auto van de zaak, zakelijke rekening, zakelijke verzekeringen, kosten voor een bedrijfspand en investeringen in marketing. 
 • Welke kosten zijn aftrekbaar voor de belasting? Veel van de kosten die verbonden zijn aan het starten van een bedrijf zijn aftrekbaar voor de belasting. Dit betekent dat je deze kosten kunt aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
 • Hoe kan ik de kosten van het starten van een bedrijf beperken? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kosten van het starten van een bedrijf te beperken. Kies een rechtsvorm die bij je onderneming past. Een eenmanszaak is vaak de goedkoopste optie. Start vanuit huis. Dit kan je veel geld besparen op de kosten van een bedrijfspand. Doe zoveel mogelijk zelf. Zo kun je besparen op de kosten van een boekhouder of accountant. Zoek naar kortingsacties en aanbiedingen. Er zijn veel bedrijven die korting bieden aan startende ondernemers.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten