Flexwerkplekken voor zzp'ers: waar moet je zijn?

Bijgewerkt op 05 februari 2024
5 min  leestijd
22.451
Auteur: Roy Timmerman
foto van een man die zit te werken achter zijn laptop op een flexwerkplek

Even genoeg van je thuiskantoor? Verhuis dan met je laptop naar een koffietent of een flexwerkplek in een bedrijfsverzamelpand. Wat zijn de mogelijkheden voor flexwerken als zzp'er?

In dit artikel belichten we verschillende vormen van externe flexplekken. Zoek je dus naar een plek waar je als zzp'er buitenshuis heerlijk aan de slag kunt? Lees dan snel verder of klik op een van onderstaande links om direct naar een hoofdstuk te gaan: 

  1. Flexwerken in de horeca
  2. Flexibele werkplek huren
  3. Coworking
  4. Vergaderen langs de snelweg
  5. Flexvergaderen

1. Flexwerken in de horeca

De eenvoudigste manier om ergens extern te gaan werken, is met je laptop in een horecagelegenheid te gaan zitten. Je hebt direct een tafel, internet, eten en drinken tot je beschikking. Je hoeft geen huur te betalen, maar je moet wel af en toe een kop koffie of iets anders bestellen.

In alle rust werken zit er niet in als je in een koffietentje zit, maar je bent er aan het goede adres als je op zoek bent naar wat aanspraak. Het grootste nadeel is dat je bij toiletbezoek al je spullen mee moet nemen of iemand moet vragen om er even op te letten.

Een andere handige locatie om buitenshuis te flexwerken is de bibliotheek. Bewaar je bonnen, want de koffie is aftrekbaar (hoewel je de btw niet kunt opgeven als voorbelasting). 

2. Flexibele werkplek huren

Wie wat meer structuur wil hebben of verzekerd wil zijn van goede faciliteiten, kan een flexibele werkplek huren. In de meeste steden zijn er organisaties te vinden die flexibele werkplekken aanbieden voor zzp'ers. 

Je kunt bijvoorbeeld een flexwerkplek huren bij Regus of Het Nieuwe Kantoor. Beide organisaties bieden verschillende soorten werkplekken aan in meerdere Nederlandse steden. Het huren van een werkplek valt onder zakelijke kosten en is daarmee fiscaal aftrekbaar, net als de btw.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

3. Coworking

In loondienst werk je meestal met collega's samen, terwijl je als zzp'er doorgaans alleen werkt. Mis je mensen om mee te sparren, of simpelweg gezelligheid om je heen? Coworking kan dan uitkomst bieden. Dit is een stijl van werken in een gedeelde werkomgeving, waarbij verschillende zzp’ers een werkplek huren om onder gelijkgestemden te zijn.

Er zijn veel bedrijven die coworking mogelijk maken. Je kunt bij deze aanbieders vaak een maandabonnement nemen of - afhankelijk van de hoeveelheid werk die je hebt - per dag een plek huren.

Gezelligheid en spontane acquisitie

Coworking is een goede manier om collega-ondernemers te ontmoeten, je netwerk uit te breiden en te sparren met andere zzp’ers. Dit kan extra werk opleveren: Doordat je collega’s uit gemeenschappelijke vakgebieden ontmoet, vloeien hier regelmatig samenwerkingen uit voort.

Praktijkvoorbeelden van Coworking

We zetten een paar opties voor je op een rij:

Seats2Meet

Met tientallen locaties in Nederland (totaal meer dan 200 wereldwijd), zit er waarschijnlijk ook wel een Seats2Meet bij jou in de buurt. Hier boek je - de naam zegt het al - een plekje om andere zelfstandig ondernemers te ontmoeten. In je account geef je aan wat je beroep is, zodat bezoekers welke mensen er zijn.

Heb je een vergadering met collega ondernemers, of met een potentiële klant? Ook dat kan bij Seats2Meet. Een dagje samen werken is gratis, je kunt ook een (betaalde) vergaderruimte huren. 

Desktoday

Wil je het een stukje persoonlijker? Desktoday is een platform dat zzp'ers de mogelijkheid biedt om samen thuis te werken. Het doel is om in je eigen buurt, dorp of stad een gezamenlijke werkplek te creeëren, dit kan bij jou thuis zijn of bij een andere zzp'er.

Coworking in een bedrijfsverzamelpand

Op veel plekken kun je voordelig (tijdelijk) een kantoorruimte huren waar ook andere zzp'ers en startups kantoor houden. Dit zijn vaak bedrijfsverzamelpanden zonder overkoepelende exploitant. Informeer hiernaar via Facebook, andere zzp'ers, het ondernemersloket van de gemeente, je bank of de lokale bedrijfsmakelaar. Zij weten of er in jouw buurt een bedrijfsverzamelpand is voor startende ondernemers.   

4. Vergaderen langs de snelweg

Uit een online enquête onder de leden van ZZP Netwerk Nederland, bleek dat veel zzp'ers er regelmatig voor kiezen om te vergaderen in een wegrestaurant. Het ging hierbij wel om zelfstandig ondernemers die geen eigen kantoor hebben, maar voor hun werk wel veel onderweg zijn,

Eetgelegenheden als LaPlace, AC Restaurants, maar ook Burger King, McDonalds en IKEA richten zich steeds meer op ondernemers die willen vergaderen of werken. In het onderzoek werden dergelijke ketens vergeleken en beoordeeld.

De restaurants van IKEA werden door de flexwerkers het best beoordeeld, waarbij ze onder andere keken naar de kwaliteit van de wifi-verbinding, de bereikbaarheid, de hygiëne en de prijzen van consumpties.

5. Flexvergaderen

Voor zzp’ers die thuiswerken en geen officieel kantoor hebben, wordt het steeds eenvoudiger om in een externe vergaderruimte af te spreken waar ze hun klanten toch representatief kunnen ontvangen. In een restaurant langs de snelweg kan dit niet, omdat het daar ontbreekt aan een rustige omgeving en professionele apparatuur.

Een werkoverleg gaat langs de snelweg prima, maar voor het geven van een presentatie is een aparte ruimte nodig. Gelukkig bieden veel van de eerdergenoemde bedrijven ook dit soort externe vergaderruimtes aan. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Veelgestelde vragen over een flexwerkplek huren als zzp'er

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten