Flexwerkplekken voor zzp'ers: waar moet je zijn?

Bijgewerkt op 25 januari 2022
5 min  leestijd
0
Image
Flex werkplek huren zzp flexwerkplek

Even genoeg van je thuiskantoor? Verhuis dan met je laptop naar een koffietent of een flexwerkplek in een bedrijfsverzamelpand. Wat zijn de mogelijkheden voor flexwerken als zzp'er?

Thuiswerken is voor veel (startende) zzp’ers de meest praktische oplossing. Het is goedkoop, je hebt alles bij de hand en je kunt vanuit een werkkamer prima je bedrijf runnen.

Naast de voordelen van thuiswerken, zijn er nadelen: je hebt vaak weinig contact met andere ondernemers en soms is je thuiskantoor geen handige plek om klanten te ontvangen. Heb je ook niet echt budget voor een eigen bedrijfspand? Dan is een externe flexwerkplek fijn.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Flexwerken in de horeca

De eenvoudigste manier om ergens extern te gaan werken is om met je laptop in een horecagelegenheid zoals een koffietentje te gaan zitten. Je hebt direct een tafel, internet, eten en drinken tot je beschikking. Je hoeft geen huur te betalen, je moet alleen af en toe een kop koffie bestellen.

In alle rust werken zit er niet in, maar als je op zoek bent naar wat aanspraak of reuring, ben je aan het goede adres. Grootste nadeel is dat je bij toiletbezoek al je spullen mee moet nemen of iemand moet vragen er even op te letten. Een andere handige locatie is de bibliotheek. Bewaar je bonnen, want de koffie is aftrekbaar (hoewel je de btw niet kunt opgeven als voorbelasting). 

Flexibele werkplek huren

Wie wat meer structuur wil hebben of verzekerd wil zijn van goede faciliteiten op een externe werkplek, kan een flexibele werkplek huren. In de meeste steden zijn er wel organisaties die flexibele werkplekken aanbieden voor zzp'ers of thuiswerkers. 

Je kunt bijvoorbeeld een flex werkplek huren bij Regus of Het Nieuwe Kantoor. Beide organisaties bieden verschillende soorten werkplekken in meerdere steden in Nederland. Het huren van een werkplek valt onder zakelijke kosten en is daarmee fiscaal aftrekbaar, net als de btw.

Coworking

In loondienst werk je met collega's samen, als zzp'er werk je vaak alleen. Mis je mensen om mee te sparren, of simpelweg gezelligheid om je heen? Coworking is een stijl van werken in een gedeelde werkomgeving, waarbij verschillende zzp’ers een werkplek huren om onder collega’s te zijn.

Er zijn veel bedrijven die coworking mogelijk maken. Je kunt bij deze aanbieders vaak een maandabonnement nemen of - afhankelijk van de hoeveelheid werk die je hebt - per dag een plek huren.

Coworking: Gezelligheid en spontane acquisitie

Coworking is een goede manier om collega-ondernemers te ontmoeten, je netwerk uit te breiden en te sparren met andere zzp’ers. Dit kan extra werk opleveren: doordat je collega’s uit gemeenschappelijke vakgebieden ontmoet, vloeien hier regelmatig samenwerkingen uit voort.

Inmiddels verschijnen er steeds meer van deze panden met flexibele werkplekken voor zzp’ers. We geven een aantal voorbeelden.

Coworking voorbeelden

Met tientallen locaties in Nederland (totaal meer dan 200 wereldwijd) zit er vast een Seats2Meet in de buurt. Hier boek je - de naam zegt het al - een plekje om te ontmoeten. In je account geef je aan wat je doet, zo weten de bezoekers welke relevante mensen er zijn.

Heb je een vergadering met collega ondernemers, of met een potentiële klant? Ook dat kan bij Seats2Meet. Een dagje samen werken is gratis, je kunt ook een (betaalde) vergaderruimte huren. 

Coworking bij Desktoday

Wil je het een stukje persoonlijker? Desktoday is een platform dat zzp'ers de mogelijkheid biedt om samen thuis te werken. Het doel is om in je eigen buurt, dorp of stad een gezamenlijke werkplek te creeëren, dit kan bij jou thuis zijn of bij een andere zzp'er.

Coworking in een bedrijfsverzamelpand

Op veel plekken kun je voordelig (tijdelijk) een kantoorruimte huren waar ook andere zzp'ers en startups kantoor houden. Dit zijn vaak bedrijfsverzamelpanden zonder overkoepelende exploitant. Informeer hiernaar via Facebook, andere zzp'ers, het ondernemersloket van de gemeente, je bank of de lokale bedrijfsmakelaar. Zij weten of er in jouw buurt een bedrijfsverzamelpand is voor startende ondernemers.   

Vergaderen langs de snelweg

Zzp'ers die geen eigen kantoor hebben, maar voor hun werk veel onderweg zijn, vergaderen regelmatig in een wegrestaurant, zo bleek uit een online enquête onder de leden van ZZP Netwerk Nederland.

Eetgelegenheden als LaPlace, AC Restaurants, maar ook Burger King, McDonalds en IKEA richten zich steeds meer op ondernemers die willen vergaderen of werken. Uiteindelijk kwamen de restaurants van IKEA het best uit het onderzoek.

Hierbij werd gekeken naar de kwaliteit van de wifi-verbindingen, de bereikbaarheid, de hygiëne en de prijzen van het eten en drinken.

Flexvergaderen

Voor zzp’ers die thuiswerken, geen officieel kantoor hebben en hun klanten toch representatief willen ontvangen, wordt het steeds eenvoudiger om in een externe vergaderruimte af te spreken. Dit kan in een restaurant langs de snelweg (zie hierboven), maar dan ontbreekt het aan een rustige omgeving en professionele apparatuur.

Een werkoverleg gaat prima, maar wie een presentatie moet houden, heeft een aparte ruimte nodig. Gelukkig bieden veel van bovenstaande opties (o.a. Seats2Meet en Regus) ook vergaderruimte aan. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Lees ook

Benut de voordelen van thuiswerken: 6 tips
Een bedrijf aan huis starten doe je zo
Huisvesting: wat zijn jouw mogelijkheden als starter?
Een bedrijfsplan in 10 stappen
6 manieren om effectief te netwerken

Veelgestelde vragen over flexwerkplek huren als zzp'er

  • Hoe kun je als zzp'er een werkplek huren? Thuiswerken is fijn, maar heeft ook nadelen. Gelukkig zijn er verschillende opties om een werkplek te huren. Je kunt een werkplek huren of beginnen met coworking, waarbij je ook contact legt met collega zzp'ers. In het artikel geven we tips en opties. 
  • Wat is coworking? Bij coworking huur je niet simpelweg een flex werkplek, maar maak je ook contact met andere professionals. Dat maakt de werkdag een stuk gezelliger! Wellicht ontstaan nieuwe samenwerkingen. Lees wat coworking inhoudt en waar je terecht kunt

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten