Flexwerkplekken voor ZZP'ers: waar moet je zijn?

Flexwerkplekken voor zzp'ers: waar moet je zijn?

Even genoeg van je thuiskantoor? Kies voor coworking.  Je verhuist dan met je laptop naar een koffietent of een flexplek in een bedrijfsverzamelpand. Wat zijn de mogelijkheden?

Thuiswerken is voor veel (startende) zzp’ers de meest praktische oplossing. Het is goedkoop, je hebt alles bij de hand en je kunt vanuit een werkkamer prima je bedrijf runnen. Naast de voordelen van thuiswerken, zijn er nadelen: je hebt vaak weinig contact met andere ondernemers en soms is je thuiskantoor geen handige plek om klanten te ontvangen. Heb je ook niet echt budget voor een eigen bedrijfspand? Dan is een externe flexplek fijn. Er zijn veel bedrijven die coworking mogelijk maken. Je kunt bij deze aanbieders vaak een maandabonnement nemen of - afhankelijk van de hoeveelheid werk die je hebt - per dag een plek huren.

Gezelligheid en spontane acquisitie

Coworking is een goede manier om collega-ondernemers te ontmoeten, je netwerk uit te breiden en te sparren met andere zzp’ers. Dit kan extra werk opleveren: doordat je collega’s uit gemeenschappelijke vakgebieden ontmoet, vloeien hier regelmatig samenwerkingen uit voort.

Behoefte aan flexplekken

Hoeveel behoefte er is aan flexplekken onder zzp’ers is niet bekend, omdat er geen landelijke cijfers bestaan over de huisvestingswensen van zelfstandige ondernemers. Er zijn wel wat oudere cijfers bekend van de gemeente Utrecht. Karin de Vries hield voor haar masterthesis een onderzoek onder ruim 1100 Utrechtse zzp’ers over hun huisvestingswensen. De helft gaf aan dat zij het liefst een externe werkplek in de eigen buurt willen. Ongeveer een kwart werkt nu op flexibele locaties en dan met name bij de klant. De meerderheid thuis.

Horeca

De eenvoudigste manier om ergens extern te gaan werken is om met je laptop in een horecagelegenheid zoals een koffietentje te gaan zitten. Je hebt direct een tafel, internet, eten en drinken tot je beschikking. Je hoeft geen huur te betalen, je moet alleen af en toe een kop koffie bestellen.

In alle rust werken zit er niet in, maar als je op zoek bent naar wat aanspraak of reuring, ben je aan het goede adres. Grootste nadeel is dat je bij toiletbezoek al je spullen mee moet nemen. Een andere handige locatie is de bibliotheek. Bewaar je bonnen, want de koffie is aftrekbaar (hoewel je de btw niet kunt opgeven als voorbelasting). 

Coworking

Wie wat meer structuur wil hebben of verzekerd wil zijn van goede faciliteiten op een externe werkplek, kan een flexplek huren. Coworking is een nieuwe stijl van werken in een gedeelde werkomgeving, waarbij verschillende zzp’ers een werkplek huren om onder collega’s te zijn.

Verder kun je er inspiratie opdoen, samenwerkingsverbanden aangaan of de eenzaamheid ontvluchten. Het huren van zo’n werkplek valt onder zakelijke kosten en is daarmee fiscaal aftrekbaar, net als de btw.

Inmiddels verschijnen er steeds meer van deze panden met flexibele werkplekken voor zzp’ers. Een succesvol voorbeeld is Igluu met locaties in Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Voor 139 euro (excl. btw) per maand huur je een flexplek, inclusief gebruik van internet, koffie, thee en de printer is inbegrepen. Het pand biedt werkplekken aan grote tafels die je deelt met andere zzp’ers, maar er zijn ook stilteruimtes. Als je een klant wilt ontvangen, zijn er ook vergaderruimtes beschikbaar. 

Een ander voorbeeld is Het Nieuwe Kantoor (HNK) dat steeds meer locaties in Nederland opent, van Den Bosch tot Apeldoorn en diverse panden in de randstad. Deze organisatie verhuurt kantoorruimtes voor onder meer startende ondernemers en flexwerkers. Dit is volledig op jouw wensen toegespitst: je kunt een ruimte per dag huren of zelfs voor een uur.  

Desktoday is een platform dat zzp'ers de mogelijkheid biedt om samen thuis te werken. Het doel is om in je eigen buurt, dorp of stad een gezamenlijke werkplek te creeëren, dit kan bij jou thuis zijn of bij een andere zzp'er.

Op veel plekken kun je voordelig (tijdelijk) een kantoorruimte huren waar ook andere zzp'ers en startups kantoor houden. Dit zijn vaak bedrijfsverzamelpanden zonder overkoepelende exploitant. Informeer hiernaar via Facebook, andere zzp'ers, het ondernemersloket van de gemeente, je bank of de lokale bedrijfsmakelaar. Zij weten of er in jouw buurt een bedrijfsverzamelpand is voor startende ondernemers.   

Langs de snelweg

Zzp'ers die geen eigen kantoor hebben, maar voor hun werk veel onderweg zijn, vergaderen regelmatig in een wegrestaurant, zo bleek uit een online enquête onder de leden van ZZP Netwerk Nederland.

Eetgelegenheden als LaPlace, AC Restaurants, maar ook Burger King, McDonalds en IKEA richten zich steeds meer op ondernemers die willen vergaderen of werken.

Uiteindelijk kwamen de restaurants van IKEA het best uit het onderzoek.

Hierbij werd gekeken naar de kwaliteit van de wifi-verbindingen, de bereikbaarheid, de hygiëne en de prijzen van het eten en drinken.

Flexvergaderen

Voor zzp’ers die thuiswerken, geen officieel kantoor hebben en hun klanten toch representatief willen ontvangen, wordt het steeds eenvoudiger om in een externe vergaderruimte af te spreken. Dit kan in een restaurant langs de snelweg (zie hierboven), maar dan ontbreekt het aan een rustige omgeving en professionele apparatuur. Een werkoverleg gaat prima, maar wie een presentatie moet houden, heeft een aparte ruimte nodig. 

Een succesvol voorbeeld van een bedrijf dat externe vergaderruimte in stadscentra aanbiedt is Seats2meet. Hier kun je vergaderruimtes huren, inclusief audiovisuele middelen en eten en drinken. Je vult een datum, dagdeel, het aantal personen, locatie en de activiteit in en de vergadering of workshop is geregeld, waarbij je betaalt per (vergader)stoel. Het aantal locaties breidt steeds verder uit, van de randstad tot Groningen, Amersfoort en Hengelo.

Lees ook

Benut de voordelen van thuiswerken: 6 tips
Een bedrijf aan huis starten doe je zo
Huisvesting: wat zijn jouw mogelijkheden als starter?
Een bedrijfsplan in 10 stappen
6 manieren om effectief te netwerken

 

Bijgewerkt op: 05-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:

Blijf je voorlopig liever flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.