Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verplichte AOV voor zzp'ers

Ben je zzp'er? Dan moet je je verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo'n verplichte AOV staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt.  

Basisverzekering voor álle werkenden verplicht?

Regeringspartijen hebben besloten dat alle werkenden onder een nieuwe basisverzekering moeten gaan vallen. Of je nu in vaste dienst bent, of zelfstandig ondernemer bent, een collectieve verzekering wordt waarschijnlijk verplicht.

De komende tijd gaat het kabinet aan de slag met voorstellen voor de uitvoering van deze nieuwe plannen. We houden je op de hoogte.

Bonden wilden verplichte AOV

De vakbonden en linkse partijen als PvdA en GroenLinks willen zo'n verplichte AOV al jaren. Ze legden de eis tijdens de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel op tafel. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daar nu in meegegaan.

Volgens de vakbonden is een verplichte AOV noodzakelijk, omdat werknemers nu een oneerlijke concurrentiestrijd voeren met zzp'ers. Veel zelfstandigen hebben zich niet verzekerd en zijn voor werkgevers mede daarom relatief goedkoop, zo beredeneren zij.

De afgelopen jaren kwam er steeds meer steun voor die eis, zelfs uit de hoek van de werkgevers. 

Geen AOV is gevaar voor zorgstelsel

Bovendien vinden de bonden dat onverzekerde zzp'ers een gevaar vormen voor de maatschappij als geheel. Als een zzp'er op enig moment toch een beroep moet doen op zorg, dan moet de samenleving voor de kosten opdraaien. De betaalbaarheid van ons zorgstelsel zou daarmee in het geding komen.

AOV en zzp'ers

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, hoe zit het precies? We zetten wat cijfers voor je op een rij:

 • Er zijn in ons land zo'n 1,2 miljoen zzp'ers.
 • Maar 20% heeft een AOV afgesloten.
 • Een AOV kost al snel honderden euro's per maand.
 • Een zelfstandige bouwvakker van in de 50 jaar betaalt al gauw tussen de € 400 en € 500
 • Een freelance vormgever die grote delen van de dag achter z'n laptop zit betaalt zo'n € 200 tot € 300.

Waarom nemen zzp'ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Die vraag is door onderzoekers gesteld. Als meest aangevoerde reden om geen AOV te nemen wordt de hoge premie genoemd. Zzp'ers vinden het gewoon te duur en nemen dus het risico.

ZZP Nederland deed eerder nog onderzoek naar een verplichte aov. Ruim 80% van de respondenten zei toen tegen zo'n verplichting te zijn.

Volgens cijfers van het SEO Economisch Onderzoek kan 30% van de zzp'ers het inkomensgat niet opvangen in het geval van langdurige ziekte of een ernstig ongeval.

ZZP-belangenclubs zijn tegen

Belangenverenigingen zijn niet blij met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. "Wij weten dat een verplichte AOV voor zzp'ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen", schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

Platform Zelfstandige Ondernemers heeft ook grote twijfels: "Voor de insiders is duidelijk dat er een handel gedreven is waarbij inhoudelijke diepgang en realiteitszin niet altijd de meest bepalende kenmerken zijn." De belangenvereniging wijst daarmee naar GroenLinks en de PvdA als zondebok.

Nu AOV afsluiten?

De grote vraag is nu natuurlijk: moet je wachten tot de overheid met iets op de proppen komt? Wil je geen risico lopen, dan is het antwoord op die vraag: nee.

De regering heeft aan de marktpartijen gevraagd om ergens in 2020 een gezamenlijk voorstel te doen. Dat moet vervolgens een wet worden en worden ingevoerd. Intussen kan jou volgende week al iets overkomen waardoor je niet meer kunt werken. Daarom is het slimmer om nu al iets te regelen. 

Tegen de tijd dat er een nieuwe regeling komt kun je in alle gevallen stoppen met wat je hebt of jouw gekozen oplossing aanpassen op de nieuwe situatie.

Wil je meer weten over verzekeringen voor zzp'ers? Lees dan ook deze artikelen:

Bijgewerkt op: 23-01-2020

Wat vind je van dit artikel?

x15
x52

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in een whitepaper. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.