7 relevante verzekeringen voor startende ondernemers

7 verzekeringen voor startende ondernemers

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken, zo ook het afsluiten van verzekeringen. Maar soms kun je door al die uiteenlopende premies het bos niet meer goed zien. Welke premies zijn voor de gemiddelde startende ondernemer van belang? Dat lees je in dit artikel: 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Net als ieder bedrijf is ook iedere ondernemer verschillend. Welke verzekeringen - en de mate waarmee de risico's worden afgedekt - voor jou het meest van belang zijn, verschilt dan ook vaak per starter en branche.

Een metaalbewerker loopt over het algemeen meer kans om tijdens zijn werk arbeidsongeschikt te raken dan - zeg - een freelance bedrijfsconsultant. De eerste moet op dat vlak dan ook vaak rekening houden met een hogere premie.

Uitzoeken welke verzekeringen je moet afsluiten voor jezelf, jouw bedrijf en - indien relevant - het personeel is een logische eerste stap naar een goed verzekerde onderneming. Tip: onderzoek eerst welke verzekeringen gangbaar zijn in jouw branche. Een risico-inventarisatie van Rabobank en Interpolis kan jou hierin ook meer inzicht geven. 

Om jou alvast een beetje op weg te helpen, zetten wij hieronder zes premies op een rij die relatief vaak door (startende) ondernemers worden afgesloten.

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Start jij een eenmanszaak of vennootschap onder firma? Dan ben je straks hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. Oftewel: mocht er sprake zijn van achterstallige betalingen, kunnen schuldeisers aanspraak maken op je privévermogen (en in bepaalde gevallen dat van je partner).

Dit zijn zaken waarmee je rekening kunt houden, maar er zijn situaties te bedenken die misschien iets minder voor de hand liggen. Hoe zit het bijvoorbeeld wanneer jij tijdens een meeting met een potentiële klant per ongeluk een klassieke Ming-vaas van tafel stoot?

Om jezelf tegen de financiële gevolgen van dit soort aangebrachte schade (maar bijvoorbeeld ook wanneer jouw product letsel toebrengt aan de gebruiker of een werknemer tijdens het werk een ongeluk krijgt te beschermen), kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

De kans dat jij of jouw personeel schade veroorzaakt bij derden is vanaf dag één aanwezig; daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook voor veel starters van belang. De hoogte van de premie hangt onder meer af van de werkzaamheden, jouw jaaromzet en het aantal medewerkers.

Wordt er in jouw bedrijf met schadelijke stoffen gewerkt? Controleer dan of eventuele milieuschade door je verzekering wordt gedekt. Het kan namelijk zijn dat je hiervoor een aparte verzekering moet afsluiten. Dat geldt ook voor beroepen die te maken kunnen krijgen met (grote) financiële gevolgen van beroepsmatige fouten, zoals architecten of belastingadviseurs. In dat geval kan een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering relevant zijn.

2. Arbeidsongeschiktheid

Als je net een bedrijf bent gestart, wil je liever niet te veel aan het risico op arbeidsongeschiktheid denken. Maar ook al is het afsluiten van een aov-verzekering niet verplicht: ga bij jezelf goed na of je de eventuele gevolgen van langdurig niet werken kunt dragen. Een (bedrijfs)ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

En wat als je langdurig ziek wordt of overspannen raakt? Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn helaas niet goedkoop, maar er is een lichtpuntje: er zijn verzekeraars die aantrekkelijke starterstarieven hanteren.

De hoogte van deze premie hangt wederom deels af van jouw leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren. Tip: de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis is een goede manier voor ondernemers om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. 

3. Rechtsbijstand

Als ondernemer moet je ook voorbereid zijn op conflicten met klanten, werknemers of leveranciers. In het geval van juridische problemen kun je in de meeste gevallen gebruikmaken van je rechtsbijstandsverzekering; deze verzekering dekt in ieder geval eventuele advocaats- en deurwaarderskosten en de kosten voor een proces. Meer informatie vind je in het artikel Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?

Maar let op: net als bij aansprakelijkheid is particulier verzekerd zijn niet voldoende. Als ondernemer moet je hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandsverzekering afsluiten. De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je diverse belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder rechtsbijstand, in één keer kunt afdekken. 

4. Ziektekosten

Een ziektekostenverzekering is voor iedereen in Nederland verplichte kost. Ondernemers betalen gemiddeld een premie van circa 1100 euro voor een basispakket. Je moet echter vaak ook rekening houden met een aantal extra voorwaarden, zoals het betalen van een inkomensafhankelijke bijdrage over jouw belastbaar inkomen.

5. Pensioen

Ondernemers hebben na hun 65ste levensjaar alleen recht op AOW. Voor eventueel aanvullend pensioen ben je zelf verantwoordelijk en - als je straks van een zorgeloze oude dag wilt genieten - is zeker aan te raden. Het opbouwen van een comfortabele oudedagvoorziening kan op verschillende manieren. Zo kun je maandelijks een deel van de inkomsten opzij zetten op een aparte spaarrekening

Oudewerts sparen is een voordelige optie, zeker voor starters, maar dit vergt natuurlijk wel de nodige discipline. Om die reden kiezen veel ondernemers uiteindelijk toch voor het afsluiten een pensioenverzekering, bijvoorbeeld door middel van een koopsompolis- of lijfrenteverzekering. En wat als je ZZP'er bent? Lees dan het artikel: pensioen opbouwen als ZZP'er: wat zijn de mogelijkheden?

6. Goederen- en inventaris

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Open dan een zakelijke rekening en bankier het eerste jaar gratis.

Meer weten

Een inventaris- en goederenverzekering biedt dekking tegen schade aan bedrijfsmiddelen, waaronder computers en elektronica.

De schade kan het gevolg zijn van brand, ontploffing, inbraak of vandalisme, maar ook door bijvoorbeeld beroving.

Bij veel premies kan ook het risico worden verzekerd op schade aan goederen net buiten het bedrijfspand. De goederen in kwestie moeten dan wel op eigen terrein staan. 

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder schade aan een bedrijfspand, in één keer kunt afdekken. Klik hier voor meer informatie.

7. Bedrijfsstagnatie 

Het kan gebeuren dat de werkzaamheden door omstandigheden tijdelijk stil komen te liggen. Komt jouw bedrijf (gedeeltelijk) stil te liggen door brand, storm, inbraak, diefstal, een aanrijding of waterschade?

Met de bedrijfsstagnatieverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is de eventuele vermindering van je brutowinst of verschillen in de exploitatierekening door één van deze oorzaken gedekt. Goed om te weten: ook tijdens de herstelfase ben je verzekerd van inkomsten.

Ook interessant voor jou

7 misverstanden over verzekeringen voor je bedrijf
Arbeidsongeschiktheid: dit zijn de regels
Dit moet je weten over beroepsaansprakelijkheid
Bedrijfsauto: hoe verzeker ik mijn auto?
Hoe verzeker je jouw personeel?

Bijgewerkt op: 23-08-2016 Gepubliceerd op:
08-05-2012

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Als ZZP'er hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen, terwijl dit voor werkgevers juist een must is. Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie, al doe je er meestal verstandig aan om in ieder geval de volgende zaken in overweging te nemen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Klik hier voor een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Pensioen opbouwen? 

Pensioen opbouwen als ZZP'er: wat zijn de mogelijkheden?

Als zelfstandig ondernemer moet je zelf geld opzij zetten voor je pensioen. Maar lang niet iedereen begint daar op tijd mee. Toch is op dit gebied meer mogelijk dan je denkt. 

Hoe spaar ik voor mijn oude dag?

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Wist je dat je bij de Rabobank het eerste jaar zonder kosten bankiert? Bespaar tot 70 euro per maand.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.