7 verzekeringen voor startende ondernemers

Bijgewerkt op 28 juli 2021
8 min  leestijd
157.788
Image
Verzekeringen voor startende ondernemers

Welke verzekeringen zijn belangrijk voor starters? Veel beginnende ondernemers raken de kluts kwijt door het grote aanbod van verzekeringen. Herkenbaar? Wij zetten voor jou op een rij welke verzekeringen het meest gekozen worden door startende ondernemers.

Voordat je als startende ondernemer een zakelijke verzekering kiest, maak je een inschatting van de risico’s die je als ondernemer gaat lopen. Hoe ga je deze risico's managen? Voor sommige risico's kun je een buffer achter de hand houden, maar vaak heb je ook zakelijke verzekeringen nodig.

Dan is het nog de vraag welke verzekeringen voor zzp'ers bij jou passen. Dat bepaal je zelf, want iedere startende ondernemer is uniek. Geen zin of geen tijd om dit artikel door te lezen? Met deze tool bereken je eenvoudig welke verzekeringen passen bij jouw wensen en bij jouw risico’s.

7 meest gekozen zakelijke verzekeringen door startende ondernemers

Deze zakelijke verzekeringen worden door startende ondernemers het vaakst gekozen. Klik op een verzekering uit de lijst om hier direct meer over te lezen. Je kunt ook verder scrollen, zo kom je alle verzekeringen uit de lijst tegen.

 1. Aansprakelijkheidsverzekering
 2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 3. Rechtsbijstandverzekering
 4. Inventaris- en voorraadverzekering
 5. Bedrijfsstagnatieverzekering
 6. Ziektekostenverzekering
 7. Pensioenverzekering

Welke verzekeringen heb ik nodig als startende ondernemer?

Welke verzekeringen belangrijk zijn voor een startende ondernemer en welke premie daarbij hoort, verschilt per starter en per branche. Iedere ondernemer loopt nu eenmaal andere risico’s. Je bepaalt zelf per verzekering hoe je met dit risico omgaat.

Hiervoor kun je gebruik maken van de tool: welke verzekeringen passen bij jouw wensen en bij jouw risico’s.

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Waar gewerkt wordt, worden soms fouten gemaakt. Dat kan iedereen overkomen, ook jou. Jij, je medewerkers of je producten kunnen letselschade (aan personen) of materiële schade (aan spullen) veroorzaken en dan aansprakelijk worden gesteld. 

Bedrijfsaansprakelijkheid

De meeste ondernemers kiezen daarom direct bij de start voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een zakelijke verzekering, een particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoedt namelijk geen schade die je vanuit je bedrijf toebrengt aan anderen.

Beroepsaansprakelijkheid

Werk je bijvoorbeeld als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant? Dan kan je opdrachtgever jou aansprakelijk stellen, als een fout in jouw advies of berekening leidt tot directe vermogensschade. Dit risico verzeker je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Tip! Vormen van aansprakelijkheid

Meer weten over de verschillende vormen van aansprakelijkheid? Download dan onze gratis whitepaper.

Voordeel voor startende ondernemers

Goed om te weten: als startende ondernemer krijg je bij de Rabobank de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® 6 maanden gratis. Dit geldt ook voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees hier meer over de verschillen tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je bent net enthousiast van start gegaan met je bedrijf, logisch dat je liever niet nadenkt over het risico dat je arbeidsongeschikt raakt. Maar een (bedrijfs)ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Wat als je langdurig ziek wordt of overspannen raakt? Als ondernemer krijg je geen uitkering van de overheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, is dat nodig?

Om te beoordelen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering een slimme keuze is, zet je eerst op een rij wat het betekent als je langdurig niet kunt werken.

 • Welke kosten lopen door en op welke inkomsten kun je nog rekenen?
 • Heb je voldoende reserves achter de hand?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen als je langdurig ziek bent.

Veel ondernemers denken dat een AOV duur is, maar je bepaalt zelf deels hoe hoog de premie is. De exacte hoogte van de premie hangt onder andere af van je leeftijd, beroep en het bedrag dat je wilt verzekeren.

Whitepaper Aansprakelijkheid cover

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

3. Rechtsbijstandverzekering

Een conflict met klanten, werknemers of leveranciers, het kan iedere ondernemer overkomen. Bijvoorbeeld omdat de afspraken achteraf niet duidelijk blijken te zijn, of omdat de rekeningen zelfs na meerdere aanmaningen open blijven staan.

Veel startende ondernemers sluiten daarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Je krijgt deskundige hulp en advies om een zakelijk conflict op te lossen. Met oog voor de zakelijke relatie, die je natuurlijk graag wilt behouden.

Rechtszaak

Loopt het conflict uit op een rechtszaak, dan krijg je deskundige juridische hulp. Ook worden bijvoorbeeld de proceskosten of kosten van een deurwaarder of advocaat vergoed. Kijk wel even goed welk maximumbedrag je verzekering hiervoor uitbetaalt en welke voorwaarden op jou van toepassing zijn.  

Goed om te weten: als ondernemer heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Met je particuliere verzekering zijn zakelijke conflicten niet verzekerd.

4. Inventaris- en voorraadverzekering

De spullen die je verkoopt, je voorraad, je onderdelen en bouwmaterialen, het meubilair in je kantoor, vervelend als daar iets mee gebeurt! Met een inventaris- en voorraadverzekering verzeker je jouw voorraad en bedrijfsmiddelen tegen schade door brand, inbraak, diefstal, het weer of vandalisme.

Verschil inventarisverzekering en voorraadverzekering

Deze twee verzekeringen voor ondernemers lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. De inventarisverzekering verzekert bijvoorbeeld je laptop, bureau en kasgeld. De voorraadverzekering verzekert bijvoorbeeld je voorraad, grond- en hulpstoffen.

Opslag voorraad en inventaris

Goed om te weten: als je voorraad of spullen ergens anders opslaat, bijvoorbeeld in een gehuurde opslagruimte, zijn ze gewoon meeverzekerd op je inventaris- en voorraadverzekering. Maar als je jouw voorraad of spullen buiten op je terrein opslaat, zijn ze alleen verzekerd voor brandschade.

Let op: wil je jouw laptop, smartphone of andere draagbare elektronica onderweg verzekeren, dan heb je een extra elektronicaverzekering nodig.

5. Bedrijfsstagnatieverzekering

Na een brand, storm, inbraak, diefstal, aanrijding, milieu- of waterschade kan je bedrijf gedeeltelijk of helemaal stil komen te liggen. Ook een afgesloten toegangsweg door een brand in de buurt kan funest zijn voor de omzet. Hoe langer het duurt voor je weer aan de slag kunt, des te meer inkomsten je mist.

Ondernemers die kiezen voor een bedrijfsstagnatieverzekering, verzekeren hun brutowinst als hun bedrijf stilvalt door zo’n gebeurtenis. Ook tijdens de herstelfase zijn ze verzekerd van inkomsten.

6. Ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, ook als je ondernemer bent. In loondienst betaalde de werkgever de werkgeversheffing. Nu je ondernemer bent, betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage die is gebaseerd op je belastbaar inkomen (de Zorgverzekeringswet premie).

Welke ziektekostenverzekering het best past, is voor iedere ondernemer anders.

7. Pensioenverzekering

Als ondernemer heb je na je AOW-leeftijd (in 2021: 66 jaar + 4 maanden) alleen recht op AOW. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen.

Iedere pensioenadviseur zal je aanraden om op tijd op een rij te zetten op welke kosten en inkomsten je kunt rekenen na je pensioen.

Sparen voor later

Heb je een financieel appeltje voor de dorst achter de hand of moet je de komende jaren nog reserves opbouwen? Begin daar dan niet pas op je 60e mee.

Je kunt iedere maand een deel van je inkomsten opzijzetten op een aparte zakelijke spaarrekening. Dit vraagt natuurlijk wel de nodige discipline en in deze tijd is het rendement historisch laag. Daarom kiezen veel ondernemers voor een pensioenverzekering, lijfrenteverzekering of beleggen.

Extra: verzekeringen in de bouw

Start je als zzp’er in de bouw, dan zijn er nog meer risico’s om rekening mee te houden. De meeste ondernemers in de bouw verzekeren ook het CAR-risico en het risico op milieuschade.

CAR-verzekering

Tijdens de bouw en verbouwing kunnen het bouwwerk en de bouwmaterialen beschadigd raken. Bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is deze schade niet verzekerd.

Veel ondernemers in de bouw kiezen daarom voor een CAR-verzekering. Met deze Construction Allrisk-verzekering dek je bijna alle bouwrisico’s af tijdens de bouw of verbouwing.

Is een CAR-verzekering nodig?

Je bent verzekerd voor schade door uitvoeringsfouten en materiaalgebreken. Maar ook voor gebreken die pas in een later stadium zichtbaar worden, zoals bijvoorbeeld scheurvorming door een fout in de fundering.

Sterk van start: als startende ondernemer krijg je bij de Rabobank de Interpolis CAR-verzekering een halfjaar gratis.

Milieuschadeverzekering

Werk je in jouw bedrijf met schadelijke stoffen? Verzeker dan je bedrijfslocatie met een gebouwenverzekering en check of je ook verzekerd bent voor eventuele milieuschade zoals bodem- of waterverontreiniging. Soms moet je hiervoor namelijk een aparte verzekering afsluiten.

Werk je bij klanten met gevaarlijke of brandbare stoffen? Controleer dan goed of je verzekerd bent voor de schade die hierdoor kan ontstaan.

Zakelijke verzekeringen voor startende ondernemers

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak®  alle belangrijke bedrijfsverzekeringen die je nodig hebt als startende ondernemer.

En het mooie is: de zakelijke verzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in omzet, personeel of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt.

Tip: zakelijke verzekeringspremies zijn aftrekbaar van de belasting

Calculator verzekeringen berekenen

Rekentool verzekeren

Welke verzekeringen passen bij jouw bedrijf?

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over zakelijke verzekeringen voor ondernemers

 • Waarom zou je als ondernemer zakelijke verzekeringen afsluiten? Als startende ondernemer is het belangrijk om je zakelijk goed te verzekeren. Een particuliere verzekering vergoedt namelijk geen schade die je vanuit je bedrijf toebrengt aan anderen. De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak®  alle belangrijke bedrijfsverzekeringen die je nodig hebt als startende ondernemer.
 • Wat zijn de belangrijkste zakelijke verzekeringen voor ondernemers? Welke verzekeringen zijn belangrijk voor startende ondernemers? Wij zetten voor jou op een rij welke verzekeringen het meest gekozen worden. Lees hier alles over de zeven belangrijkste zakelijke verzekeringen voor startende ondernemers.
 • Wat kosten zakelijke verzekeringen voor ondernemers? Om de premie wordt voor jouw zakelijke verzekeringen te bepalen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan je beroep, de branche, je omzet en de keuzes die je zelf maakt omtrent de dekking van de verzekeringen.
 • Is een zakelijke verzekering verplicht voor startende ondernemers? Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste verzekeringen. Er is geen verplichting om je te verzekeren, maar het is wel aan te raden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Let op: de kans is groot dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ergens in de komende jaren wel verplicht wordt.

Meer over verzekeren

Meer over verzekeren

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en in enkele minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten