Welke verzekeringen heb je nodig als je een bedrijf start?

7 verzekeringen voor startende ondernemers

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken, zo ook het afsluiten van de juiste verzekeringen. Maar soms zie je door al die uiteenlopende premies het bos niet meer. Welke premies zijn voor de gemiddelde startende ondernemer van belang?

Net als ieder bedrijf is ook iedere ondernemer verschillend. Welke verzekeringen - en de mate waarmee de risico's worden afgedekt - voor jou het meest van belang zijn, verschilt dan ook vaak per starter en branche.

Een metaalbewerker loopt bijvoorbeeld  gemiddeld meer kans om tijdens zijn werk arbeidsongeschikt te raken dan - zeg - een freelance bedrijfsconsultant. De eerste moet op dat vlak dan ook vaak rekening houden met een hogere premie.

Uitzoeken welke verzekeringen je moet afsluiten voor jezelf, jouw bedrijf en - indien relevant - het personeel is een logische eerste stap naar een goed verzekerde onderneming. Tip: onderzoek eerst welke verzekeringen gangbaar zijn in jouw sector. Deze risico-inventarisatie kan jou hierin meer inzicht geven. 

Om jou alvast een beetje op weg te helpen, zetten wij hieronder de zeven verzekeringen op een rij die relatief vaak door (startende) ondernemers worden afgesloten.

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Start jij een eenmanszaak of vennootschap onder firma? Dan ben je straks hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. Oftewel: mocht er sprake zijn van achterstallige betalingen, kunnen schuldeisers aanspraak maken op je privévermogen (en in bepaalde gevallen dat van je partner).

Dit zijn zaken waarmee je rekening kunt houden door hier een spaarpotje voor te reserveren, maar er zijn situaties te bedenken die misschien iets minder voor de hand liggen.

Hoe zit het bijvoorbeeld als jij tijdens een overleg met een potentiële klant per ongeluk die dure Ming-vaas van tafel stoot?

Om jezelf tegen de financiële gevolgen van dit soort aangebrachte schade (maar bijvoorbeeld ook wanneer jouw product letsel toebrengt aan de gebruiker of een werknemer die op het werk een ongeluk krijgt te beschermen), kun je het risico op bedrijfsaansprakelijkheid afdekken met een verzekering.

De kans dat jij of jouw personeel schade veroorzaakt bij derden is vanaf dag één aanwezig; daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook voor veel starters van belang. Daarom krijg je als startende ondernemer bij de Rabobank de Interpolis Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering 6 maanden gratis.

De hoogte van de premie hangt onder meer af van de werkzaamheden, jouw jaaromzet en het aantal medewerkers.

Wordt er in jouw bedrijf met schadelijke stoffen gewerkt? Controleer dan altijd eerst of eventuele milieuschade door je verzekering wordt gedekt. Het kan namelijk zijn dat je hiervoor een aparte verzekering moet afsluiten.

Dit geldt eveneens voor beroepen die te maken kunnen krijgen met (grote) financiële gevolgen van beroepsmatige fouten, onder wie architecten of belastingadviseurs.

In dat geval kan een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden.

Tip! Lees hier meer over de verschillen tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid.

2. Arbeidsongeschiktheid

Als je net enthousiast van start bent gegaan met je bedrijf, wil je liever niet teveel aan het risico op arbeidsongeschiktheid denken. Maar ook al is het afsluiten van een aov-verzekering niet verplicht, ga bij jezelf goed na of je de eventuele gevolgen van langdurig niet werken kunt dragen. Een (bedrijfs)ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

En wat als je langdurig ziek wordt of overspannen raakt? Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn helaas niet goedkoop, maar er is een lichtpuntje: er zijn verzekeraars die aantrekkelijke starterstarieven hanteren. En wist je dat op meerdere manieren kunt besparen op je aov-verzekering?

De hoogte van deze premie hangt wederom deels af van jouw leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren.

Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis is een voorbeeld van een manier voor ondernemers om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. 

3. Rechtsbijstand

Als ondernemer moet je ook voorbereid zijn op conflicten met klanten, werknemers of leveranciers. In het geval van juridische problemen kun je in de meeste gevallen gebruikmaken van je rechtsbijstandsverzekering.

Deze verzekering dekt in ieder geval eventuele advocaats- en deurwaarderskosten en de kosten voor een proces. Meer informatie vind je in het artikel Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?

Maar let op: net als bij aansprakelijkheid is particulier verzekerd zijn niet voldoende. Als ondernemer moet je hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandsverzekering afsluiten. 

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je diverse belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder rechtsbijstand, in één keer kunt afdekken. 

4. Ziektekosten

Een ziektekostenverzekering is voor iedereen in Nederland verplichte kost. Ondernemers betalen gemiddeld een premie van circa 1100 euro voor een basispakket.

Je moet echter vaak ook rekening houden met een aantal extra voorwaarden, zoals het betalen van een inkomensafhankelijke bijdrage over jouw belastbaar inkomen.

5. Pensioen

Ondernemers hebben na hun 67ste levensjaar alleen recht op AOW. Voor de opbouw van aanvullend pensioen ben je zelf verantwoordelijk.

Zo'n financieel 'appeltje voor de dorst' is - als jij straks van een zorgeloze oude dag wilt genieten - in veel gevallen zeker aan te raden. 

Het opbouwen van een comfortabele oudedagvoorziening kan op verschillende manieren. Zo kun je maandelijks een deel van de inkomsten opzij zetten op een aparte spaarrekening. Ouderwets sparen is een voordelige optie, zeker voor starters, maar dit vergt natuurlijk wel de nodige discipline. 

Om die reden kiezen veel ondernemers uiteindelijk toch voor het afsluiten een pensioenverzekering, bijvoorbeeld door middel van een koopsompolis- of lijfrenteverzekering. En wat als je zzp'er bent? Lees dan het artikel: pensioen opbouwen als zzp'er: wat zijn de mogelijkheden?

6. Goederen- en inventaris

andres

Startersvoordelen

Als starter krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: dat is het eerste jaar gratis.

Bekijk jouw voordelen

Een inventaris- en goederenverzekering biedt dekking tegen schade aan bedrijfsmiddelen, waaronder computers en elektronica.

De schade kan het gevolg zijn van brand, ontploffing, inbraak of vandalisme, maar ook door bijvoorbeeld beroving.

Bij veel premies kan ook het risico worden verzekerd op schade aan goederen net buiten het bedrijfspand. De goederen in kwestie moeten dan wel op eigen terrein staan. 

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder schade aan een bedrijfspand, in één keer kunt afdekken. Klik hier voor meer informatie.

7. Bedrijfsstagnatie 

Het kan gebeuren dat de werkzaamheden door omstandigheden tijdelijk stil komen te liggen. Komt jouw bedrijf (gedeeltelijk) stil te liggen door brand, storm, inbraak, diefstal, een aanrijding of waterschade?

Met de bedrijfsstagnatieverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is de eventuele vermindering van je brutowinst of verschillen in de exploitatierekening door één van deze oorzaken gedekt.

Goed om te weten: ook tijdens de herstelfase ben je verzekerd van inkomsten.

 

Bijgewerkt op: 25-09-2018

Wat vind je van dit artikel?

x39
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?
Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.