Hoe beoordeelt de Rabobank jouw financierings­aanvraag?

Hoe beoordeelt de Rabobank jouw financierings­aanvraag?

Zoek jij financiering voor jouw bedrijf of project? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een bancair krediet? Een goede voorbereiding, waarin je alle kansen en risico's in kaart brengt, is de eerste stap. Lees hoe de Rabobank een financieringsaanvraag beoordeelt.

Hoe haalbaar is jouw plan?

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar jouw ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat de aanvrager ons een goed beeld geeft van zijn of haar plannen. 


Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen

Vind je het lastig om jouw ondernemersplannen goed op papier te krijgen? In deze whitepaper leggen wij uit hoe je in 10 stappen een goed bedrijfsplan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf. 

Download gratis PDF


Vervolgens gaat een adviseur kijken of deze strategie haalbaar is en of deze doelstellingen voldoende aansluiten bij relevante marktontwikkelingen in de toekomst. Daarbij spelen onder meer de volgende factoren een rol: 

#1 Wat voor type ondernemer ben jij?

Jouw ondernemerskwaliteiten zijn voor een groot deel bepalend voor je succes. Daarom kijkt de Rabobank naar wie jij bent als persoon en hoeveel ervaring je hebt in de branche waarin je een bedrijf wilt starten of een product gaat lanceren. 

Goed om te weten: het is niet zo dat je als starter al een doorgewinterde expert hoeft te zijn op alle vlakken van het ondernemerschap.

Wat een adviseur wel graag wil weten, is hoe jij omgaat met zaken waarvan je zelf minder verstand hebt. Denk aan het bewust uitbesteden van de bedrijfsadministratie of het laten maken van een zakelijke website door een extern bureau.  

#2 Om wat voor onderneming gaat het?

Wat zijn de sterke en minder sterke kanten van de onderneming waarvoor je financiering aanvraagt? In hoeverre hebben deze factoren invloed op het realiseren van jouw ambities? 

Samen met een adviseur bespreek je hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. En of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt. De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche.

Een belangrijke factor is de haalbaarheid van jouw (financieel) plan. Kun jij de investering terugverdienen?

#3 Hoe concreet is het financieel plan?

Aan de hand van de prognose die jij hebt ingevuld, krijgt de adviseur een beter beeld van de haalbaarheid van jouw plannen. Op die manier kan de bank een inschatting maken wat een bancaire financiering jou uiteindelijk gaat opleveren. 

Uiteraard speelt de winstgevendheid hierbij een belangrijke rol. De bank kijkt echter ook naar jouw financiële buffers, waarmee je eventuele tegenslagen zou kunnen opvangen.

Ook belangrijk: heb je jouw administratie goed op orde en een zakelijke rekening geopend?

Tot slot worden de kosten vergeleken met de opbrengsten, zodat de bank weet of er voldoende inkomen voor jou overblijft. Een goede prognose in het financiële hoofdstuk van je ondernemingsplan is dus essentieel voor het goedkeuren van een financieringsaanvraag. 
-> Lees ook: zo maak je een ijzersterk financieel plan

#4 Wat is een passende financieringsoplossing?

Met een goed beeld van jouw plannen en persoonlijke situatie kan de Rabobank-adviseur helpen bij het vinden van een passende financiering. Misschien heb jij hier zelf ook al een paar ideeën over en wil je mogelijkheden van lease of een subsidie verder gaan onderzoeken. 

Bovenstaande mogelijkheden worden met je doorgenomen tijdens een persoonlijk gesprek met een adviseur.

Het is ook steeds vaker mogelijk om verschillende financieringsvormen te combineren, bijvoorbeeld een krediet met staatsgarantie of financiering via private investeerders. 

Onthoud: iedere financieringsvorm heeft zowel voor- als nadelen. 

Met een financiering op maat kun jij het maximale uit de voordelen halen en worden de nadelen zoveel mogelijk beperkt.

Ga in gesprek met de Rabobank

De Rabobank gaat graag met jou op zoek naar de juiste financieringsoplossing. Vul online een aanvraag in of maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Hij of zij helpt jou graag verder, of het nou gaat om een bancair krediet of een financieringsregeling via een van onze partners, waaronder een microkrediet van Qredits

Tip! Check in onderstaand filmpje ook even het advies van 'PitchQueen' Nathalie Mangelaars: 

Ook interessant voor jou

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Heb jij de Nationale Financieringswijzer al gezien?
5 begrotingen van het financieel plan
De 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen

Bijgewerkt op: 14-05-2018

Wat vind je van dit artikel?

x4
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen: dit zijn de regels
Foodtruck beginnen: dit zijn de regels

Bij de start van je bedrijf is het belangrijk om vooraf een inschatting te maken van de verwachte kosten. De uitgaven verschillen uiteraard per beroep of branche, maar er zijn kosten waar vrijwel iedere zzp'er mee te maken krijgt.

Voor jezelf beginnen: wat kost dat?
Voor jezelf beginnen: wat kost dat?

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

  • Focus op je doel
  • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
  • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.