Ondernemerskwaliteiten | IkGaStarten home

5 waardevolle ondernemerskwaliteiten

Wat maakt een goede ondernemer? Kijk waar jouw kracht ligt en doe daar je voordeel mee. Herken je je niet in alle vijf? Probeer de kwaliteiten die je niet van nature hebt te ontwikkelen, maar focus vooral op waar je wel sterk in bent. Grote kans dat je zo sneller klanten en zakenrelaties aan je bindt.

1. Gedrevenheid

Een klassieke karaktereigenschap van veel succesvolle entrepreneurs is dat zij iedere mogelijkheid aangrijpen om hun bedrijf succesvol(ler) te maken. Een ondernemer in hart en nieren is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en belandt daardoor vaker in situaties waar nieuwe kansen zich kunnen aandienen.

Merk je dat je nog erg twijfelt of er nog niet helemaal vertrouwt dat het gaat lukken met je bedrijf? Ga een middag sparren met een vriend(in) of coach. Gaat het vonkje dan wel aan? Ga er dan voor. Blijf je een 'mwah-gevoel' houden? Dan heb je (nu) nog niet de drive die je nodig hebt. 

‘Ik denk niet aan de uitdaging waar ik voor sta. Ik focus op mijn doel en probeer de rest te negeren’
-Venus Williams, tennisster

2. Overtuigingskracht

Je innerlijke drive is je motor. Maar: als je daar aan de buitenkant niets van ziet, heb je er niet veel aan bij je start. Overtuigingskracht is dus ook echt een essentiele ondernemerskwaliteit. Kun je mensen enthousiasmeren? 

Dat betekent trouwens niet dat je per se een snelle, extraverte salestijger moet zijn met een vlotte babbel of briljante elevator pitch. Je kunt mensen ook overtuigen doordat ze zien dat je echt goed over je plan hebt nagedacht. En dat je er met zichtbaar plezier over vertelt.

Tip:Deel successen en mooie resultaten op social media of verkoopgesprekken.

3. Zelfinzicht

Iedere startende ondernemer loopt wel eens een opdracht mis of maakt fouten. Kritisch naar jezelf kunnen kijken helpt om je product of dienst te verbeteren. Ook is een lerende houding heel belangrijk als je wilt groeien.

Alleen met zelfinzicht weet je wanneer je bijvoorbeeld zelf een stap terug moet nemen als je opschaalt. Of dat je voor bepaalde zaken meer moet samenwerken.

4. Klantgerichtheid

Vanaf dag 1 is klantgerichtheid belangrijk. Je plan is alleen een ideetje als je niet hebt nagedacht over vragen als:

 • Maak ik klanten blij met dit idee?
 • Zijn er mensen die hier (misschien nog onbewust) op zitten te wachten
 • Qillen ze ervoor betalen?

Klantgerichtheid zorgt dat je bedrijf beter aansluit op de marktvraag en natuurlijk voor klantenbinding. Klantgerichte ondernemers voelen zich niet persoonlijk aangevallen op hun business, maar bekijken ieder probleem en iedere klacht vanuit een zakelijk oogpunt. Nét dat stapje extra levert uiteindelijk vaak veel op.

5. Betrouwbaarheid

Afspraken met een klant of opdrachtgever kom je natuurlijk na. En als je een keer niet aan de verwachtingen kunt voldoen, ben je daar helder over en neem je jouw verantwoordelijkheid.

Afspraak is afspraak en klanten weten wat ze aan je hebben. Betrouwbaarheid is - zeker in de tijd social media - essentieel om te overleven als ondernemer. 

Bijgewerkt op: 30-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x96
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.