Borgstellingskrediet: zo krijg je wél een zakelijke lening

Bijgewerkt op 22 mei 2024
3 min  leestijd
9.325
Auteur: Marieke Leijnen
Rekening courant krediet rood staan zakelijke rekening

Wil je geld lenen, maar heb je te weinig onderpand? Met een Borgstelling MKB-Krediet lukt het waarschijnlijk wél. Het borgstellingskrediet is er onder meer voor starters die nog niet direct in aanmerking komen voor een bedrijfslening bij de bank.

Zakelijke lening met borgstellingskrediet

Je wilt een bedrijf beginnen en hebt geld nodig. Geld dat je niet in je broekzak, maar ook niet op een bankrekening hebt staan.

Met een zakelijke lening van de bank kun je je ambities gaan realiseren. Maar dat deze kredietverstrekker enige mate van zekerheid wil, is logisch natuurlijk.

Voorbeelden van zekerheden zijn:

 • Een track-record, je laat al een aantal jaren een mooie omzet zien. Dat schept vertrouwen 
 • Je hebt al machines en transportmiddelen. Als je de lening niet kunt terugbetalen, kan de bank deze bedrijfsmiddelen eventueel verpanden 

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

Maar - en nu komt het - grote kans dat je dit soort zekerheden als starter nog niet hebt. Een veelgehoorde klacht van ondernemers die net zijn begonnen, is dan ook dat ze niet in aanmerking komen voor een bedrijfslening. Juist voor hen is een Borgstelling MKB-Krediet (BMKB) een interessante optie. 

Maar wat is een borgstellingskrediet?

De BMKB is een regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij staan voor een deel garant voor ondernemers die een lening willen afsluiten, maar de kredietverstrekker niet voldoende zekerheid kunnen bieden. Dan gaat het vooral om bedrijfsmiddelen. 

Een BMKB biedt ondernemers die weinig zekerheden kunnen bieden tóch de kans op een financiering.

BMKB, de budgetten

Elk jaar wordt een potje gereserveerd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt dan hoeveel geld er voor de borgstellingskredieten beschikbaar komt. 

De BMKB is verruimd tot en met 1 juli 2027:

 • Bedrijven met een kredietbehoefte tot € 333.333 kunnen driekwart financieren met BMKB-krediet, anders ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking.
 • Verder is het maximum van het BMKB-krediet tijdelijk verhoogd van € 1 miljoen naar € 1,5 miljoen.

Op (het deel van) de lening dat een Borgstelling MKB-Krediet heeft gekregen, geldt een overheidsborgstelling van 90%.

Voorwaarden BMKB voor starters

Eén van de voorwaarden om voor een Borgstelling MKB-Krediet in aanmerking te komen is dat je een gevestigd bedrijf bent. Dat wil zeggen: je bestaat minimaal drie jaar. Als starter kom je daar natuurlijk niet aan. Haak niet meteen af, want voor beginnende ondernemers is er een speciale BMKB-regeling. 

De BMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen. Ook een VOF, eenmanszaak of maatschap komen in aanmerking.

  Let op! Een borgstellingskrediet krijg je niet zomaar. Je zult een goed ondernemersplan moeten laten zien waarin duidelijk wordt hoe jij het geleende gaat gaat inzetten voor je bedrijf. 

  Regels voor starters

  Zo zijn er meer voorwaarden voor jou als starter. We zetten de 3 belangrijkste voor je op een rijtje. 

  1. Looptijdmaximaal 6 jaar (voor gebouwen geldt overigens een periode van 12 jaar)
  2. Aflossen: je moet hiermee binnen 6 maanden een begin hebben gemaakt
  3. Opschorting: Je mag de lening in overleg met de bank 3 keer opschorten, elke opschorting mag maximaal 4 aaneengesloten kwartalen duren

  Borgstellingskrediet aanvragen

  Nieuwsgierig geraakt? Een borgstellingskrediet aanvragen kun je niet zelf doen, daar heb je je bank voor nodig.

  Als je wilt weten of je voor deze regeling in aanmerking komt, maak dan een afspraak. De Rabobank toetst je aanvraag op haalbaarheid en - wanneer de seinen op groen staan - regelt de administratieve afhandeling. 

  De kosten van zo'n BMKB-aanvraag zijn overigens maatwerk. Je adviseur kan je daar meer over vertellen.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

  1e halfjaar € 0,00

  Meer over financieren en investeren

  Meer over financieren en investeren
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

  Sluiten