Heb ik echt een ondernemingsplan nodig?

Bijgewerkt op 25 september 2020
6 min  leestijd
0
Image
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een ondernemersplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. We brengen in kaart wanneer je wat op papier moet zetten, met handige tips, short-cuts én een voorbeeld ondernemingsplan.

Is een ondernemingsplan verplicht?

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht. Althans, niet wettelijk, zoals voor de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel. Wil je via externe financiers aan startkapitaal komen? Dan is het wél noodzakelijk om een bedrijfsplan te schrijven.

Een ondernemingsplan is hetzelfde als een bedrijfsplan, businessplan of ondernemersplan.

Zonder zo'n ondernemersplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of andere investeerders. Voordat een instantie geld in jouw onderneming zal steken, wil deze weten:

 • Om welk product of welke dienst het gaat
 • Wat de financiële vooruitzichten zijn
 • Wat jouw motivatie is om een bedrijf te beginnen
 • Wat jouw strategie is
 • Wat daardoor de kans van slagen is van jouw onderneming. De investering moet immers wel worden terugverdiend

Ondernemingsplan: waarom belangrijk? 

Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, kan een ondernemingsplan belangrijk zijn. Welke stellingen zijn op jou van toepassing?

 • Ik heb tussen nu en vijf jaar waarschijnlijk externe financiering nodig
 • Ik heb nog niet helemaal op een rij hoe ik klanten vind voor mijn product of dienst
 • Ik weet niet precies hoe ik financiële tegenvallers en andere risico's op ga vangen
 • Als een zakelijke partner of leverancier meer wil weten over mijn bedrijf, moet ik altijd ad hoc iets schrijven 
 • Ik heb mijn bedrijfsstrategie, visie en missie niet in een document uitgewerkt

Herken je je in meer dan één van deze stellingen? Dan is het goed om een bedrijfsplan te maken.

Maak een ondernemingsplan om je bedrijfstrategie uit te werken

Eigenlijk is het schrijven van een ondernemersplan de meest efficiënte manier om de strategie van je bedrijf uit te werken.

Je werkt namelijk volgens een vast stramien. Hierdoor vergeet je niets en blijf je niet te lang bij een specifiek aspect hangen. Hoewel je nu even wat meer tijd moet investeren, levert het je uiteindelijk dus juist tijd op. 

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Voordelen ondernemingsplan op korte termijn

 1. Externe financiers, leveranciers en je naaste omgeving krijgen snel en onderbouwd inzicht in je plannen, kansen en risico's van je bedrijf.
  Een goed ondernemingsplan versterkt je imago als professionele starter
 2. Een moment om je dromen en plannen te vertalen in een concrete aanpak
 3. Je brengt de risico's van je onderneming in kaart
 4. Je maakt een document waaruit je kunt putten voor je marketing en verkoop en je elevator pitch

Voordelen ondernemersplan op lange termijn 

 1. Rust. In je ondernemingsplan houd je ook rekening met minder positieve scenario's. Als je die hebt doorgerekend en meegewogen, hoef je niet direct in paniek te raken bij een wanbetaler of als je een klant kwijtraakt
 2. Op koers blijven. Je kunt altijd je bedrijfsplan erbij pakken als je de focus even kwijt bent. Ondernemen is hard werken en voor je het weet ben je 80% van je tijd kwijt aan activiteiten of klanten waar je focus niet op moet liggen.

  Lees in het plan terug waarom je ook alweer de onderneming bent gestart, wat je inspiratie was en waarom je voor jezelf bent begonnen.
 3. Strategie continu verbeteren. Welke goede punten kun je nog verder uitdiepen, welke zwaktes kun je oplossen door bijvoorbeeld oplossingen extern te zoeken.

  Een realistisch beeld van jezelf - zowel als persoon als ondernemer - is van groot belang. Je ondernemingsplan is de basis van waaruit je kunt blijven innoveren

Vaak is het na verloop van tijd nodig om je ondernemingsplan een update te geven

Ondernemingsplan short-cuts

Een ondernemingsplan is een middel om een vliegende start te maken en geen doel op zich. Het moet niet ten koste gaan van je andere startactiviteiten, zeker als je nog in loondienst bent. 

Zo maak je er geen levenswerk van:

 1. Besteed onderdelen uit. Zeker als je financiering zoekt, verdient een accountant of boekhouder zich vaak terug als hij of zij je helpt bij het cijfermatige gedeelte
 2. Vraag advies. Je kunt altijd een afspraak maken bij de bank of met een ervaren ondernemer om te praten over je plan.
  Laat ook een paar mensen meelezen. Dat scheelt uiteindelijk vaak veel eenzaam geploeter 
 3. Gebruik de 10-stappen-aanpak van IkGaStarten. In onze gratis whitepaper (pdf) lees je hoe je in 10 stappen een ondernemingsplan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf 
 4. Schetsen op papier: het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om op te schetsen en je businessmodel uit te werken.
  Het brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw strategie klopt
 5. Download een voorbeeldplan voor jouw branche: de gratis voorbeeldplannen van Rabobank die speciaal zijn gemaakt voor startende zzp’ers en ondernemers.

Ondernemingsplan voorbeeld: gratis download

Ben jij op zoek naar een goed ondernemingsplan voorbeeld voor jouw sector? Download de volgende voorbeelden (PDF-bestand) van de Rabobank:

In de voorbeelddocumenten zie je niet alleen hoe starters in diverse branches (zzp, horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening) hun ondernemersplannen hebben verwoord, maar krijg je ook uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen bedrijfsplan te verbeteren.

Ondernemingsplan template downloaden

Tip: ben je eraan toe om zelf te gaan schrijven? Gebruik dan dit handige template dat je zelf kunt invullen.

Ondernemingsplan: de meestgestelde vragen

 • Ondernemingsplan: waarom heb je dit nodig?Een businessplan helpt je om goed in kaart te brengen hoe jij je bedrijf kunt gaan vormgeven. Zo'n plan bestaat uit vaste hoofdstukken. Door deze één voor één uit te werken, kom je er vanzelf achter wanneer je in je plannen iets over het hoofd hebt gezien. Het kan hierbij helpen om een ondernemingsplan voorbeeld te gebruiken.
 • Wat is het verschil tussen een ondernemingsplan, bedrijfsplan, ondernemersplan en businessplan? Goede vraag! Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen allemaal hetzelfde. Op IkGaStarten gebruiken we voornamelijk de term 'ondernemingsplan'.
 • Hoe kan ik snel een ondernemingsplan maken?Ja, je kunt snel een ondernemingsplan schrijven door gebruik te maken van het Business Model Canvas. Dit is een visueel model waarbij je in negen bouwstenen je bedrijf in kaart brengt.
  Tip: bekijk ook ons ingevulde Business Model Canvas als voorbeeld.
 • Ondernemingsplan: verplicht of niet?Nee, een ondernemersplan is niet verplicht. Wel is het noodzakelijk om een ondernemingsplan te schrijven wanneer je financiering nodig hebt. Je potentiële investeerder zal willen lezen waarom jij startkapitaal verdient.
  Ook als je geen financiering nodig hebt, is een ondernemersplan handig. Zo kun je ook met een eenmanszaak profiteren van een goed overzicht.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Heb ik als eenmanszaak een zakelijke rekening nodig?

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten