5 tips om startkapitaal te vergaren

Bijgewerkt op 18 oktober 2019
3 min  leestijd
6.959
Auteur: Marieke Leijnen
Geld voor bedrijf

Startkapitaal nodig voor de start van je bedrijf? Wanneer je niet genoeg eigen geld hebt, zul je hiervoor op zoek moeten naar externe financiering. Daarom deze vijf tips om startkapitaal te vergaren.

1. Krediet op rekening-courant

Het krediet op rekening-courant ken je waarschijnlijk als 'rood staan' en is de eenvoudigste manier om snel aan startkapitaal te komen. Dit krediet is vooral bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Je kunt tot een bepaalde kredietlimiet geld opnemen.

Altijd geld achter de hand

Met krediet op rekening-courant heb je altijd geld achter de hand wanneer je dat nodig hebt. Dit kan ook interessant zijn om latere schommelingen in uitgaven en inkomsten op te vangen.

  • Lees meer informatie over deze kredietvorm en de voorwaarden.

2. Lening van de bank

Wanneer een rekeningcourantkrediet niet voldoende is omdat je bijvoorbeeld wilt investeren in vaste bedrijfsmiddelen, kun je een lening bij de bank afsluiten.

Een goed ondernemingsplan is hierbij onmisbaar. Deze leningen kunnen verschillen van een lange, zakelijke hypotheek tot een middellang krediet.

Aanschaf vaste bedrijfsmiddelen

Deze vorm van krediet wordt vaak gebruikt bij de aanschaf van vaste bedrijfsmiddelen als machines, vervoersmiddelen of inventaris. Het rentepercentage ligt voor een langere periode vast en is afgestemd op de levensduur van de aan te schaffen activa. 

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

3. BMKB

Wanneer de bank je geen krediet kan verstrekken, bijvoorbeeld omdat jouw bedrijf de bank geen onderpand kan bieden, dan kun je in aanmerking komen voor het Besluit Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Hierbij kun je via de bank bij de overheid een beroep doen op deze borgstelling.

Overheid staat borg

Zo kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van je onderpand zou krijgen. Met het BMKB staat de overheid bij bestaande bedrijven borg voor 75 procent bij een lening van maximaal 266.667 euro. Anders ligt de grens op maximaal de helft van de lening.

Borgstelling

Is jouw financieringsvraag groter, dan kan er ook een borgstelling voor MKB ondernemers worden aangevraagd, tot een maximumbedrag van anderhalf miljoen euro.

De looptijd van de borgstelling is maximaal zes jaar vanaf de datum van de eerste aflossing. Klik hier voor meer informatie.

4. Durfkapitaal

Ook wel venture- of risicokapitaal genoemd. Dit zijn zakelijke investeerders die vertrouwen hebben in je ondernemingsplan en bereid zijn (grote) sommen geld te lenen - en hier veelal een vorm van zeggenschap voor terug te krijgen.

Vaak zijn het oud-ondernemers die een netwerk meebrengen waar je van kunt profiteren. De investeerder heeft vooraf geen zekerheid over de toekomst en het succes van jouw bedrijf.

Groot risico

Deze personen nemen een groot risico met het verstrekken van startkapitaal, dus je zult met een overtuigend verhaal moeten komen. Zij krijgen immers geen regelmatige aflossingen, zoals je dat bij de bank wel moet doen.

Hoe sneller je verwacht winst te maken, hoe eerder je de lening kunt afbetalen en hoe minder rente je uiteindelijk betaalt.

5. Familie en vrienden

Een andere manier om aan startkapitaal te komen is om dit te lenen bij familie of vrienden. Omdat zij doorgaans niet (veel) hoeven te verdienen aan een lening aan mensen die dichtbij staan, is dit een aantrekkelijke manier om startkapitaal te verwerven. 

Naast de fiscale voordelen zit er voor de geldverstrekker wel een risico aan. Investeren in een startende onderneming brengt nu eenmaal onzekerheid met zich mee.

Zaken en privé gescheiden houden

Daarnaast is het van belang om zaken en privé goed te scheiden, leg daarom de overeenkomst vast op papier. Er zijn legio voorbeelden waar de privéverhoudingen door ruzies over geld werden verstoord.

Bootstrapping

Een laatste mogelijkheid is bootstrapping, waarbij je alles in eigen hand houdt. Je leeft zuinig, maakt je spaargeld op en koopt alleen tweedehands kantoormeubilair. Het is een lastige start, maar je hoeft alleen verantwoording aan jezelf af te leggen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over financiën

Meer over financiën
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten