Hoe schrijf ik een ondernemingsplan voor mijn eenmanszaak?

Bijgewerkt op 09 maart 2023
5 min  leestijd
4.359
ondernemingsplan eenmanszaak

Een ondernemingsplan is ook voor een eenmanszaak een belangrijk document. Zo breng je er bijvoorbeeld kansen en concurrentie mee in kaart. Ook heb je het nodig voor financiering. Onmisbaar voor de start van je bedrijf dus. Wij helpen je op weg!

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

 1. Ondernemingsplan eenmanszaak: waarom is dit nodig?
 2. Onderdelen ondernemingsplan eenmanszaak
 3. Voorbeeld ondernemingsplan eenmanszaak & zzp
 4. Template ondernemingsplan

1. Ondernemingsplan eenmanszaak: waarom is dit nodig?

Hoe klein je bedrijf ook wordt, een ondernemingsplan komt altijd van pas. Het is altijd slim om alles wat in je hoofd zit rondom je bedrijf op papier te zetten. Zo wordt je bedrijf concreet en tastbaar.

Andere namen voor dit document zijn: ondernemersplan, businessplan en bedrijfsplan.

Door het schrijven van een ondernemingsplan voor je eenmanszaak, kom je erachter of het idee voor je onderneming haalbaar is. Je wordt namelijk 'gedwongen' om over alle aspecten van je bedrijf na te denken. Wat is je missie? Hoe ben je van plan om aan klanten te komen? 

Tenslotte kan het zijn dat je voor je eenmanszaak financiering nodig hebt. Ook in dat geval is een ondernemingsplan van groot belang. Je businessplan kan beslissend zijn voor je financieringsaanvraag, of dit nou bij een bank of investeerder is. Het laat namelijk zien dat je een gedegen plan hebt en over alle facetten van je onderneming hebt nagedacht. Ook geeft het inzicht in de potentie en financiële prognose van je bedrijf.

2. Onderdelen ondernemingsplan eenmanszaak

Een goed ondernemingsplan voor je eenmanszaak bestaat uit tien stappen:

 1. Doel van jouw onderneming

  Probeer hier het duidelijk te omschrijven wat je wilt bereiken met je eenmanszaak. Wat is je ambitie? Je hoeft hier nog niet te vertellen hoe je dit gaat bereiken. 
 2. Welke problemen heeft je klant?

  Als ondernemer los je een probleem op of vervul je een behoefte. Wat heeft jouw potentiële klant nodig? Dat omschrijf je in dit hoofdstuk. Je kunt hier zelf onderzoek naar doen en cijfers opvragen bij het CBS.

  Tip: Kijk ook eens bij Cijfers en Trends van de Rabobank
 3. Jouw toegevoegde waarde

  Hoe ga jij met jouw eenmanszaak de problemen van je klanten oplossen en wat voegt jouw product toe aan hun leven?

  Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de vraag of deze oplossing financieel haalbaar is. Als de prijs té hoog wordt, zal je product of dienst niet goed verkopen.
 4. Hoe relevant is je bedrijf?

  In dit onderdeel van het ondernemingsplan vertel je waarom het juist nú een goed moment is om jouw eenmanszaak op te richten. Speel je bijvoorbeeld in op maatschappelijke trends? Dit kan de kans op succes vergroten.

  Als je bijvoorbeeld een webshop hebt met een bepaald product, helpt het als het product op dat moment een enorme rage is. 
 5. Van marktonderzoek tot marketingplan

  Of je nu als consultant begint of een bakkerij wilt starten, het is belangrijk dat je goed weet hoe de markt eruit ziet.

  Vervolgens denk je na over hoe je je product of dienst in die markt gaan zetten door middel van marketing
 6. Hoe staat het met de concurrentie?

  Een concurrentie-analyse is onmisbaar in een ondernemingsplan voor je eenmanszaak.
  Welke bedrijven zijn jouw concurrent en hoe zorg je ervoor dat jouw product of dienst aantrekkelijker is?
 7. Je product of dienst

  Beschrijf hier stap voor stap hoe je product of dienst tot stand komt. Als copywriter kun je hier bijvoorbeeld vastleggen of je met een vaste correctieronde werkt.

  Maak je juist t-shirts? Dan leg je bijvoorbeeld vast waar het product gemaakt wordt en wat de grondstoffen zijn.
 8. Je businessmodel

  Hier zet je op papier hoe je geld gaat verdienen met je bedrijf. Ga je voor uurtje-factuurtje, een abonnementsmodel, een strippenkaart of verkoop je producten in bulk?

  Er is veel mogelijk, doe daarom de verdienmodel challenge!
 9. Samenstelling van je team

  Bij een eenmanszaak denk je aan één persoon, maar wist je dat je ook personeel kunt aannemen?
  In dit onderdeel beschrijf je de rolverdeling binnen je bedrijf.
 10. Financiële gegevens

  Cijfers, cijfers en nog eens cijfers. Hoe hoog verwacht je jouw omzet, waar ligt je break-even punt en hoe schat je de balans en de winst-en-verliesrekening in? Oftewel, je zorgt voor een gedegen financieel plan.

  Hier vertel je ook wat je een potentiële investeerder te bieden hebt.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Voorbeeld ondernemingsplan eenmanszaak & zzp

Veel ondernemers met een eenmanszaak zijn zzp'er. Word jij ook zzp'er en wil je graag wat hulp bij het schrijven van je ondernemingsplan? Dit voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers helpt je op weg!

Het (fictieve) voorbeeldplan is van een consultant duurzaam inkopen: Harrie Frederiks. Hij werkt voor zijn opdrachtgevers op basis van uurtje-factuurtje vanuit zijn zelfstandig adviesbureau. Verder is hij van plan om een softwareproduct op abonnementsbasis te gaan verkopen.

Je kunt het voorbeeld ondernemingsplan zzp gratis downloaden om als leidraad te gebruiken voor je eigen ondernemingsplan.

Download voorbeeldplan zzp

4. Template ondernemingsplan

Niet iedereen wordt even enthousiast van het schrijven van een ondernemingsplan. Vaak is vooral het beginnen lastig.

Om je over deze drempel te helpen, heeft Rabobank een handig invulmodel opgesteld. Zo schrijf je stap voor stap een volledig bedrijfsplan.

Download het gratis ondernemingsplan invulmodel 

Zelf het plan aanvullen

Natuurlijk is het invulmodel geen kant-en-klaar ondernemingsplan. Je moet nog een aantal zaken zelf aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je persoonlijke gegevens
 • Een strategie voor je bedrijf
 • Belangrijke cijfers: marktcijfers, financiële prognose, etc.
 • Onderzoek naar je concurrentie

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen ondernemingsplan eenmanszaak

 • Ondernemingsplan eenmanszaak: waarom heb je die nodig?
  Door het schrijven van een ondernemingsplan voor je eenmanszaak kom je erachter of het idee voor je onderneming haalbaar is. Bovendien 'dwingt' het maken van een ondernemingsplan je er toe om goed na te denken over alle facetten van je eigen bedrijf voordat je van start gaat. Tenslotte is een ondernemingsplan onmisbaar als je financiering wilt aanvragen voor je eenmanszaak. 
 • Uit welke onderdelen moet een ondernemingsplan voor je eenmanszaak bestaan?
  In het ondernemingsplan voor je eenmanszaak beschrijf je onder meer wat het doel is van je onderneming, welk probleem je oplost voor je klanten, hoe je je product of dienst in de markt  gaat zetten, hoe je concurrentieveld eruit ziet en wat je financieel plan is. Door het gebruiken van het voorbeeld ondernemingsplan zzp weet je zeker dat je plan compleet is! 

Lees ook:

Een bedrijfsplan in 10 stappen
Het ondernemingsplan: de meest gestelde vragen
Hoe begin ik een adviesbureau?

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten