Samen een bedrijf starten: 5 aandachtspunten bij vof

Bijgewerkt op 17 juni 2024
6 min  leestijd
69.366
Auteur: Redactie
VOF: opzetten van een vennootschap

Samen een bedrijf starten kan in de vorm van een vennootschap onder firma (vof). Dit zijn 5 aspecten waar je bij een vof in ieder geval rekening mee moet houden. 

Wil jij een vennootschap onder firma (vof) oprichten? Houd dan rekening met deze 5 aandachtspunten. Benieuwd naar een specifiek aandachtspunt? Klik dan op één van de onderstaande links.

  1. Kiezen voor een vof
  2. Aangifte inkomstenbelasting bij vof
  3. Aansprakelijkheid bij een vof
  4. De vof en AOV
  5. Ontbinding van een vof

Kiezen voor een vof

Een vennootschap onder firma heeft als rechtsvorm andere kenmerken dan bijvoorbeeld een bv of nv. Een vof moet je zien als een organisatie waarvan twee of meerdere personen de eigenaren zijn. Zij worden firmanten of vennoten genoemd.

Meerdere eigenaars

Anders dan bij een eenmanszaak gaat het dus om meerdere eigenaren. Partners die samen zaken willen doen, kunnen kiezen voor een zogenaamde man-vrouwfirma.

Het storten van een minimumkapitaal is bij het oprichten van een vof niet nodig. Dat was vroeger wel het geval.

Net als bij een eenmanszaak is er geen minimum aan startkapitaal nodig. Je moet je vof wel inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.  De vennoten brengen allemaal iets in bij de start van de onderneming. Dit kan geld zijn, maar ook arbeid of goederen, zoals bedrijfsmiddelen.

1. Aangifte inkomstenbelasting bij vof

Omdat alle vennoten zelfstandige ondernemers zijn, betalen alle firmanten afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst. Iedere vennoot moet zelf voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen.

Zo moet je als eenmanszaak minimaal 1225 uur besteden aan je onderneming om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling. Het kan dus per vennoot verschillen of je recht hebt op aftrekposten.

Alle ondernemers binnen een vof doen afzonderlijk de aangifte inkomstenbelasting.

Let op: de vof is als overkoepelend bedrijf de ondernemer voor de btw. Je doet dus met de andere vennoten namens de vof de btw-aangifte.

Personeel en belastingen bij een vof

Wanneer je besluit personeel aan te nemen, ben je zelf verantwoordelijk voor de loonbelasting en alle overige verplichtingen die bij personeel komen kijken.

Je kunt er ook als vof voor kiezen om iemand in dienst te nemen, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke receptioniste van een praktijk waar je met allemaal zelfstandige fysiotherapeuten bent aangesloten. Dan betaalt de vof loonbelasting over dit salaris. vof 

2. Aansprakelijkheid bij een vof

Een ander belangrijk aandachtspunt is dat jij en je partners straks allemaal hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Dat wil zeggen: iedere vennoot is persoonlijk aansprakelijk voor de gemaakte schulden binnen de vof, óók als een andere vennoot hiervoor verantwoordelijk is.

Privé-vermogen echtgenoot

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en het gaat mis, dan kan er ook aanspraak worden gemaakt op het privé-vermogen van je echtgenoot. Het kan dus geen kwaad om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Niet in alle gevallen ben je samen aansprakelijk overigens: 

  • Komt een vennoot privé in de financiële problemen, dan kunnen zijn schuldeisers niet aan jouw privé-vermogen komen
  • Ook het zakelijk vermogen van de vof kan in dat geval niet worden aangesproken

    Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

    Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

    Download gratis voorbeeld

3. Het vennootschapscontract

Het is raadzaam om bij de oprichting een vennootschapscontract op te stellen. Doe je dat niet, dan gelden de wettelijke regels uit het Burgerlijk Wetboek en die zijn vrij algemeen.

Met een vennootschapscontract leg je afspraken vast voor de specifieke situatie van jullie bedrijf. Je kunt zo'n contract zelf opstellen of dit klusje overlaten aan de notaris.

Aspecten vennootschapscontract

Deze 7 aspecten moeten daar in ieder geval in terugkomen:

  1. Inbreng: wie legt er eigen geld en/of goederen in en hoeveel precies?
  2. Bevoegdheden: spreek af wat een vennoot wel of niet zonder overleg mag beslissen
  3. Arbeidsbeloning: hoeveel krijgt elke vennoot uitgekeerd?
  4. Stoppen samenwerking: wat te doen als iemand ermee wil stoppen?
  5. Nieuwe vennoot: hoe kan een ander iemand toetreden tot de vof?
  6. Arbeidsongeschiktheid: een vennoot kan niet meer werken, hoe ga je daar mee om?
  7. Geschillen: wat te doen als er een serieus meningsverschil ontstaat en jullie komen er onderling niet uit?

Het afsluiten van een vennootschapscontract is zoals gezegd niet verplicht, maar wel raadzaam. Op deze manier weten alle vennoten waar ze aan toe zijn en komt niemand voor verrassingen te staan. Laat er wel altijd een jurist of financieel adviseur naar kijken.

4. De vof en AOV

Na je 67e heb je, net als elke Nederlander, recht op AOW. Maar het aanvullende pensioen is voor eigen rekening. Omdat je geen beroep kunt doen op de Ziektewet, WW of WIA, moet je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten.

Maak ook hierover afspraken met je partners en leg dit vast in het vennootschapscontract.

Wat ziektekosten betreft is een basisverzekering verplicht. Hiervoor betaal je premie aan de ziektekostenverzekeraar en in de vorm van een bijdrage via je belastingaangifte.

5. Ontbinding van een vof

De vof wordt in principe ontbonden op het moment dat één van de vennoten zich terugtrekt of komt te overlijden.

Wil je de mogelijkheid hebben om de vof te kunnen voortzetten, dan moet dit van tevoren in het vennootschapscontract zijn opgenomen.

Jouw bedrijf kan dan een tweede leven krijgen met een nieuwe vennoot of voortaan doorgaan als eenmanszaak.

Vereffening

Als je vof wordt ontbonden, dan betalen de vennoten de schulden en krijgen zij hun aandeel terug in natura of in geld. Dat heet de vereffening. Het eventuele restant zal op basis van ieders winstaandeel worden verdeeld.

Zijn er voor het afbetalen van schulden te weinig liquide middelen? Dan moeten de vennoten bijstorten. Dit gebeurt op basis van het aandeel in het verlies.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meest gestelde vragen over vof oprichten

  • 1. Wat is een vennootschap onder firma (vof)?
    Een vennootschap onder firma (vof) is een organisatie waarvan twee of meerdere personen de eigenaren zijn, ook wel firmanten of vennoten genoemd. In tegenstelling tot een eenmanszaak heeft een vof meerdere eigenaren. Een vof vereist geen minimumkapitaal en moet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  • 2. Hoe werkt de belastingaangifte voor vennoten in een vof?
    Iedere vennoot in een vof betaalt afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst en moet zelf voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor belastingvoordelen. De vof als geheel doet de btw-aangifte. Als er personeel wordt aangenomen, is de vof verantwoordelijk voor de loonbelasting.
  • 3. Wat houdt de hoofdelijke aansprakelijkheid in bij een vof?
    Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat iedere vennoot persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van de vof, zelfs als een andere vennoot verantwoordelijk is voor de schuld. Bij gemeenschap van goederen kan ook het privé-vermogen van de echtgenoot worden aangesproken. Echter, schuldeisers van een vennoot kunnen niet aan het privé-vermogen van de andere vennoten komen.
  • 4. Waarom is het belangrijk om een vennootschapscontract op te stellen? Een vennootschapscontract legt afspraken vast over belangrijke aspecten zoals inbreng, bevoegdheden, arbeidsbeloning, beëindiging van de samenwerking, toetreding van nieuwe vennoten, arbeidsongeschiktheid, en geschillenbeslechting. Dit contract is niet verplicht, maar wel raadzaam om verrassingen te voorkomen en duidelijkheid te bieden aan alle vennoten.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten