Man-vrouwfirma oprichten: wat zijn de regels?

Man-vrouwfirma oprichten: wat zijn de regels?

De man-vrouwfirma is een speciale vorm van de vennootschap onder firma (vof) en bestaat uit partners die samen een bedrijf starten. De oprichting is wel aan een aantal voorwaarden gebonden en heeft fiscaal gezien zowel voor- als nadelen.

Wat is een man-vrouwfirma?

Een man-vrouwfirma is een variant van de vennootschap onder firma (vof), waarbij de vennoten of firmanten partners van elkaar zijn. De term man-vrouwfirma stamt nog uit de tijd dat een echtpaar uit een man en een vrouw bestond.

Deze rechtsvorm slaat inmiddels dus op alle echtparen, ongeacht sekse. De regels en oprichtingseisen zijn verder in principe gelijk aan die van een vof. Je kunt dus ook een man-vrouw firma oprichten met je partner als je homoseksueel bent.

De man-vrouwfirma is van toepassing op álle echtparen, ongeacht de sekse van het stel.

Wat zijn ook alweer de regels van een vof?

Een vennootschap onder firma (vof) is een rechtsvorm waarbij je samen met andere ondernemers een bedrijf start. Het is de bedoeling dat alle vennoten iets inbrengen in de op te richten onderneming. Vaak wordt een geldbedrag ingebracht, maar de inbreng kan bijvoorbeeld ook bestaan uit specifieke goederen of arbeidsuren.

Alle ondernemers in een vof betalen inkomstenbelasting over hun eigen winst. Elke vennoot die aan de eisen voor het ondernemerschap voldoet, wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer.

Hij of zij kan vervolgens gebruikmaken van fiscale aftrekposten, waaronder de investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Hoe zit het met de omzetbelasting?

Voor de btw-aangifte gelden andere regels: in dit geval wordt de vof als één ondernemer gezien. Als je met z'n tweeën een vof vormt, ben je dus allebei ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar is de vof ondernemer voor de btw.

Willen jullie personeel in dienst nemen? Dan komen de loonheffingen van de werknemers voor rekening van de vof en dus niet voor de afzonderlijke vennoten.

Hoe richt je een man-vrouwfirma op?

Net als bij een eenmanszaak volstaat de oprichting van een man-vrouwfirma met een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Bij een vof is het wel gebruikelijk om met de andere vennoten afspraken te maken en een contract af te sluiten over de:

  • Oprichting
  • Winstverdeling
  • Algemene doelstellingen
  • Verdere bedrijfsvoering 

Bij een man-vrouwfirma is dit vaak wat overzichtelijker - het gaat immers om partners - maar het kan nooit kwaad om bij een notaris langs te gaan en je goed te laten voorlichten over een vennootschapscontract.

Wat zijn de voordelen van een man-vrouwfirma?

Het grootste voordeel van de man-vrouwfirma is dat beide partners gebruik mogen maken van de beschikbare fiscale voordelen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek. Dit is een groot verschil ten opzichte van een situatie waarbij de ene partner ondernemer is en de andere partner diens medewerker.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat beide partners voldoen aan de eisen van het ondernemerschap. Een partner die niet voldoet aan het urencriterium van 1225 uur, komt niet in aanmerking voor de ondernemersregelingen. 

Bij een man-vrouwfirma moeten beide partners voldoen aan het urenctierium voldoen om recht te hebben op belastingvoordeel.

Wat zijn de overige voorwaarden?

Een andere voorwaarde is dat het werk gelijkwaardig moet zijn. De partners moeten volwaardig zijn en op hetzelfde niveau (mee)werken in de onderneming. Een veel gebruikt voorbeeld is de relatie tussen een tandarts en zijn assistente. Ze zijn getrouwd en werken samen in een vof. 

Toch kunnen ze geen man-vrouwfirma oprichten, omdat zij geen gelijkwaardig werk verrichten: de 'ondersteunende' werkzaamheden van de partner zijn niet voldoende. Een dokterspraktijk waarin beide partners werken als huisarts, voldoet dan juist wel weer aan de eisen.

De Belastingdienst let scherp op deze voorwaarden in verband met de dubbele zelfstandigenaftrek. Let er dus op dat je aan alle voorwaarden kunt voldoen om eventuele naheffingen of boetes te voorkomen.

Heeft deze constructie ook nadelen?

Een nadeel van een man-vrouwfirma is dat beide partners hoofdelijk aansprakelijk zijn en dat eventuele schuldeisers dus aanspraak kunnen maken op beide privé-vermogens, óók wanneer zij niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Dit komt omdat een vof - en dus ook de man-vrouwfirma - geen rechtspersoon is. Elke partner in een vof is met zijn persoonlijke vermogen dus hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de firma.

Bijgewerkt op: 12-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.