Ambitie op een bierviltje

Bijgewerkt op 22 januari 2024
11 min  leestijd
76.578
Ambitie op een bierviltje

Maak van je ambitie je mantra. Zo houd je focus op je doel. Hoe? Formuleer in een paar zinnen of steekwoorden je grote doel. Past het op een bierviltje? 

Neem een voorbeeld aan de oprichters van CoolBlue. Zij tekenden hun plan en ambitie uit op de achterkant van een bierviltje en hielden zich eraan.

Tip: maak je ambitie letterlijk onvergetelijk. Schrijf hem écht op een bierviltje, geeltje of je whiteboard. Maak er je achtergrondafbeelding van. Zorg dat je er niet omheen kunt.

Blijf tweaken tot je plan écht bierviltje-proof is. Met deze drie oefeningen kom je tot de kern. Sla de oefeningen op, onderaan het artikel kun je alle antwoorden naar jezelf mailen. 

 1. Oefening: ambitie op de stippellijn
 2. Oefening: 5 vragen
 3. Oefening: focus op cijfers

Oefening 1: ambitie op de stippellijn

Voorbeeld ambitie

Ik ga een kindvriendelijke sportschool openen. Dat gaat jonge ouders heel blij maken, want geen enkel ander bedrijf biedt de kans om tegelijk met je kind te sporten. Vanaf december 2021 ga ik hier geld mee verdienen en ben ik de succesvolle, maatschappelijk betrokken ondernemer die ik wil zijn.

Of gebruik deze andere invulzin

Voorbeeld invulzin

Op 1 januari 2023 maak ik winst met mijn eco-schoonmaakbedrijf. Mijn beste, trouwste klant is KTC Enterprises, dat heel blij is omdat mijn schoonmaakploeg onovertroffen is qua kwaliteit en bijdraagt aan hun MVO-doelstellingen. Als ondernemer focus ik me op leidinggeven en geniet ik het meest van de kans om nog verder te groeien.

Oefening 2: 5 vragen

Een andere manier om je ambitie op papier te zetten, is het beantwoorden van onderstaande vragen. Gebruik de antwoorden om je ambitie kort te formuleren of te visualiseren.

 1. Wat moet je bedrijf teweeg brengen?

 2. Hoe zie je concreet dat dit geslaagd is? Denk aan omzet, aantal klanten, de buzz rond je bedrijf.

 3. Na hoeveel tijd zie je dat?

 4. Wat levert dit jou persoonlijk op?

 5. Waar staat je bedrijf over 5 jaar?

Btw berekenen - calculator


Oefening 3: Focus op cijfers

Een derde mogelijkheid: ga voor concreet en focus op cijfers. Vanaf [datum] staat mijn bedrijf als een huis! Bepaal je doelstelling bijvoorbeeld in onderstaande cijfers:

 • € x,- omzet per jaar
 • € x,- winst per jaar
 • € x,- netto privé-inkomen per maand
 • X % tevreden klanten
 • Als ondernemer ben ik dan ... x zo happy als in loondienst

Jouw ambitie op papier

Heb je hem? Mail je antwoorden naar jezelf, zodat je jouw ambitie altijd kunt terugzoeken en bijschaven!

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten