Business Model Canvas voorbeeld ingevuld (met Spotify als voorbeeld)

Bijgewerkt op 06 mei 2024
5 min  leestijd
32.691
Auteur: Redactie
Business Model Canvas voorbeeld

Met het Business Model Canvas zie je in één oogopslag hoe je jouw bedrijfsplan hebt georganiseerd. Vind je het invullen van de 9 bouwstenen lastig? We hebben een Business Model Canvas voor je ingevuld. Met twee voorbeelden: Spotify en een grafisch vormgeefster. 

Het Business Model Canvas is een manier om het businessmodel van je onderneming te visualiseren. Grote bedrijven maken gebruik van deze methode, maar ook voor jou als starter is het Business Model Canvas razend handig.

Door de 9 bouwstenen in te vullen krijg je namelijk goed zicht op de belangrijkste aspecten van je nieuwe onderneming. Niet in een pagina's dik ondernemingsplan, maar op slechts één A4'tje. Klik op één van de links om meteen naar een van de volgende onderdelen te gaan:

 1. 9 bouwstenen van Business Model Canvas
 2. Business Model Canvas voorbeeld 1: Spotify
 3. Business Model Canvas voorbeeld 2: grafisch vormgeefster
 4. Business Model Canvas voor jouw bedrijf
 5. Veelgestelde vragen

1. 9 bouwstenen van Business Model Canvas

In dit artikel lees je heel uitgebreid wat de 9 bouwstenen precies betekenen en hoe je deze voor jouw bedrijf kunt invullen. We hebben ze hieronder in het kort voor je opgesomd.

 1. Klantensegment: welke specifieke klanten je gaat bedienen.
 2. Waardepropositie: welke toegevoegde waarde je levert.
 3. Klantrelaties: hoe je in contact staat met je klanten.
 4. Kanalen: op welke wijze klanten jouw producten en diensten afnemen.
 5. Verdienmodel: waar je inkomsten vandaan komen.
 6. Kostenstructuur: met welke kosten je te maken hebt.
 7. Kernactiviteiten: de activiteiten waarmee je toegevoegde waarde levert.
 8. Partners: met wie je samenwerkt.
 9. Mensen en middelen: de belangrijkste hulpbronnen die je nodig hebt.

Het Business Model Canvas kun je opdelen in vier belangrijke thema's voor je bedrijf: klanten (1), aanbod (2, 3, 4), financiële uitvoerbaarheid (5, 6) en infrastructuur (7, 8, 9).

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

2. Business Model Canvas voorbeeld 1: Spotify

Met een voorbeeld wordt het invullen van een Business Model Canvas voor je eigen bedrijf een stuk eenvoudiger. Daarom hebben we er eentje voor je opgesteld, van een bedrijf dat iedereen kent: Spotify.

 • Wat: streamingdienst voor muziek.
 • Opgericht: 2006, in Zweden.
 • Aantal betalende gebruikers: ruim 100 miljoen.
 • Aantal gratis gebruikers: ruim 120 miljoen.

We vullen de 9 bouwstenen één voor één in en beginnen daarbij aan de klantzijde. Vervolgens richt je je op de waardepropositie, de klantrelaties en de verschillende kanalen. Dan komen het verdienmodel en de kostenstructuur aan bod, de twee vakken aan de onderzijde van het model.

Tot slot is er de infrastructuur voor je nieuwe bedrijf. Dit zijn de mensen en middelen, je strategische partners en je kernactiviteiten.

Voorbeeld Business Model Canvas van Spotify

En dan is het nu tijd om te laten zien hoe het Business Model er voor Spotify komt uit te zien. We hebben de 9 bouwstenen voor je ingevuld aan de hand van de propositie van dit Zweedse bedrijf. 

Image
Business Model Canvas ingevuld

 

 

3. Business Model Canvas voorbeeld 2: grafisch vormgeefster

We hebben nog een ingevuld Business Model Canvas voor je ontwikkeld. Dit keer is het canvas ingevuld naar het bedrijf van Evy, een grafisch vormgeefster. 

Dit ingevulde BMC voorbeeld vind je in de Business Model Canvas download, die je op de site van de Rabobank gratis kunt downloaden.

Hierin vind je ook een invulbaar template en veel tips voor het invullen van het canvas. 

4. Business Model Canvas voor jouw bedrijf

Je kent de 9 bouwstenen en je hebt 2 voorbeelden kunnen bekijken van hoe het Business Model Canvas is ingevuld voor andere bedrijven. Nu kun je aan de slag met het Business Model Canvas voor je eigen bedrijf. Daarvoor kun je een groot invulformulier gebruiken, zoals hieronder is afgebeeld.

Klik op het plaatje of de button hieronder om het Business Model Canvas voorbeeld gratis te downloaden op de site van de Rabobank. Naast het eerder genoemde ingevulde voorbeeld, zit hier ook een BMC template in dat je direct in de PDF kunt invullen.

Download gratis voorbeeld

Image
Business Model Canvas voorbeeld

 

 

Je kunt het invullen van het Business Model Canvas zelf doen, maar het kan geen kwaad om een beetje hulp in te schakelen. Van een ervaren ondernemer bijvoorbeeld. Samen kom je waarschijnlijk een stuk verder. Succes! 

Voorbeeld ondernemingsplan

 • Vergroot je kansen op een succesvolle start
 • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

5. Business Model Canvas voorbeeld: veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik een Business Model Canvas voorbeeld gebruiken voor mijn bedrijf?
  Op IkGaStarten bieden we je twee ingevulde Business Model Canvas voorbeelden aan die je kunt bekijken om te zien hoe je het canvas het beste in kunt vullen. Voor ieder van de 9 onderdelen van het canvas staat een voorbeeld ingevuld. 
 • Welke Business Model Canvas voorbeelden kan ik gebruiken?
  Op IkGaStarten vind je een ingevuld Business Model Canvas voorbeeld naar het business model van Spotify en naar het bedrijf van een grafisch vormgeefster. Download vervolgens het gratis template om je eigen BMC in te vullen. 
 • Wat moet ik invullen in het Business Model Canvas? Het Business Model Canvas bestaat uit 9 onderdelen. Deze kun je opdelen in vier belangrijke thema's voor je bedrijf: klanten (1), aanbod (2, 3, 4), financiële uitvoerbaarheid (5, 6) en infrastructuur (7, 8, 9). Met onze handige voorbeelden en gratis template kun je snel aan de slag met je eigen BMC.
Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

2. Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘2. Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten