goed ondernemersplan schrijven

Een goed bedrijfsplan schrijven? Zo doe je dat

Een  bedrijfsplan (ook wel ondernemersplan genoemd) is essentieel voor de start van je bedrijf. Met een bedrijfsplan breng je namelijk jouw kansen, de concurrentie én potentiële klanten in kaart. Wat schrijf je allemaal in zo'n plan?

1. Bedrijfsplan: introductie

In het eerste deel van het schrijven van je ondernemersplan stel je jezelf voor en beschrijf je jouw plannen. Geef een beknopte samenvatting van wat er in de andere hoofdstukken aan bod komt.

Waarom start je een eigen bedrijf?

Ga op deze pagina dus alleen in op de reden waarom je juist wil starten met ondernemen. Geef net voldoende informatie, zodat je de lezer 'triggert' tot verder lezen.

Heel belangrijk: houd het kort. Vergeet niet dat je na de inleiding nog een heel plan overhoudt om jouw idee uitgebreid toe te lichten.

2. Bedrijfsplan: de ondernemer

Wie ben jij als ondernemer? Wat is je achtergrond en expertise en wat drijft jou om van dit nieuwe bedrijf een groot succes te maken?

In het hoofdstuk 'De Ondernemer' geef je antwoord op dit soort vragen. Zo kan de lezer van je bedrijfsplan jou alvast een beetje leren kennen.

Lees hier alles over hoe je jouw persoonlijke ambities goed verwoordt.

Daarnaast is dit hoofdstuk een goede plek om basale gegevens te vermelden: 

 • Adres- en contactgegevens
 • Relevante opleidingen 
 • Relevante werkervaring

3. Bedrijfsplan: de organisatie

In dit hoofdstuk van je ondernemers zet je jouw plannen uiteen voor het bedrijf en de sector waarin je straks opereert.

Belicht eerst uitgebreid de laatste ontwikkelingen in de branche.

 • Wat zijn de huidige pijnpunten en waar liggen kansen?
 • Welk bestaand probleem ga jij met jouw product of dienst aanpakken?

Onderbouw de cijfers en statistieken die je gebruikt voor je plan altijd met betrouwbare bronnen.

Zorg ervoor dat je nooit statistieken uit jouw duim zuigt of loze beloften doet. Een investeerder kent de markt waarschijnlijk net zo goed als jij (en vaak zelfs beter). 

Branche-informatie

Bij het ondernemersplan schrijven is het belangrijk informatie over de sector waarin je actief wilt zijn, toe te voegen. Lees je in, wat bijvoorbeeld te denken van: 

Soort bedrijf

Beschrijf vervolgens zo specifiek mogelijk wat voor soort bedrijf je wilt beginnen. Een freelance IT-consultant met internationale ambities heeft meestal andere dingen nodig dan een haptonoom en fysiotherapeut die samen een praktijk willen opzetten. 

Succesfactoren 

Leg ook uit welke gevolgen deze keuze voor jouw bedrijfsvoering heeft.  Probeer vervolgens antwoord te geven op de volgende vraag: wat zijn de kernfactoren die mijn bedrijf tot een succes zullen maken?

Een goed antwoord op deze vraag zou kunnen zijn:

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

4. Bedrijfsplan: de markt

Dit hoofdstuk staat in het teken van de afzetmarkt van je toekomstige onderneming. Waar liggen in jouw markt kansen en wat zijn risico's waarmee je rekening moet houden? Die zijn er namelijk altijd.

Wanneer je onderzoek hebt gedaan naar je voornaamste doelgroep en de gevestigde concurrentie, is dit het hoofdstuk om hiervan melding te maken.

Een marketingplan geeft zicht op kansen in de markt en de haalbaarheid van je doelstellingen.

5. Bedrijfsplan: het marketingplan

Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven.

Het marketingplan moet je eigenlijk zien als een overkoepelende strategie, die op haar beurt weer uit verschillende onderdelen bestaat om de strategie mee te onderbouwen.

Onderdelen marketingplan

Denk aan:

6. Bedrijfsplan: de financiën

Een financieel plan opstellen is een essentieel onderdeel bij het schrijven van je ondernemersplan. Je gaat hier in op de directe en indirecte kosten (bedrijfsruimte huren, bedrijfsmiddelen aanschaffen, personeel aannemen).

Ook leg je uit hoe het businessmodel in elkaar steekt, wat de omzetverwachting is en hoe jij de liquiditeitsbegroting voor je ziet.

Onderdelen financiële plan

Het financiële plan bestaat uit drie onderdelen:

A. Businessmodel

Wanneer verwacht jij een eventuele investering terug te verdienen? Het maken van deze inschatting doe je door antwoord te geven op toekomstige investeerdersvragen als:

 • Waar haal je de opbrengst vandaan?
 • Wat wordt de prijs?
 • Welke waarde en levensduur vertegenwoordigt een gemiddelde klant?
 • Hoe wordt de distributie geregeld?

B. Omzetverwachting

Hoewel niemand daadwerkelijk in de toekomst kan kijken, mag een berekening van de winst- en omzetverwachting voor de eerstvolgende twee jaar niet ontbreken.

Wat is jouw verwachte verkoop en hoe verhoudt zich dit tot de gemiddelde omzet in jouw branche? Ook hier duurt eerlijkheid en een realistische kijk op jouw kansen het langst, zelfs als de winstverwachting straks lager uitvalt dan je had gehoopt.

C. Liquiditeitsbegroting

Ook het opstellen van een betaalplan is van groot belang. Investeerders beoordelen aanvragen op rentabiliteit (maakt jouw bedrijf voldoende winst om rente en aflossing te betalen?) en solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen).

Tip: maak een overzicht van de verwachte maandelijkse inkomsten en uitgaven. Neem hierin ook eventuele betalingstermijnen, vakanties, extra investeringen en andere onverwachte uitgaven mee.

Een starter kan in de eerste jaren te maken krijgen met fluctuerende inkomsten. Vertel in het financieel plan hoe jij hiermee zult omgaan.

7. Bedrijfsplan: juridisch

Minder vaak genoemd, maar evengoed belangrijk om te noemen in je ondernemingsplan: welke maatregelen tref jij als het gaat om juridische zaken?

Als ondernemer ontkom je meestal niet aan het opstellen van algemene voorwaarden, (ver)koopovereenkomsten en arbeidscontracten met werknemers.

Octrooi of patent aanvragen

Kijk ook of het nodig is om een octrooi of patent aan te vragen voor je product. En hoe ga jij straks om met  een eventueel juridisch conflict met een klant of leverancier?

Gratis voorbeeld businessplan nodig?

Met deze voorbeeldplannen heb je een beetje houvast. Daarom vind je hier een leeg businessplan template en per branche een voorbeeld ter inspiratie.

Veelgestelde vragen over het schrijven van een goed bedrijfsplan

Ondernemersplan schrijven? Lees ook:

Checklist solide basis
Ondernemingsplan voorbeelden
Bedrijfsplan maken in 10 stappen 

Bijgewerkt op: 03-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan voorbeelden

Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Dit plan is één van de belangrijkste documenten van de start van je bedrijf. Op deze pagina vind je tips voor een sterk businessplan en ondernemingsplan voorbeelden per branche.

Gratis ondernemingsplan voorbeelden downloaden (PDF)

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis. Veel starters zijn je al voorgegaan.

Download voorbeeld ondernemingsplan

Geen sector of branche is hetzelfde. Laat je inspireren door de voorbeeld ondernemersplannen voor jouw branche:

 1. Zzp
 2. Zakelijke dienstverlening (Nieuw!) 
 3. Persoonlijke dienstverlening
 4. Detailhandel en webwinkel
 5. Bouw (Nieuw!)
 6. Horeca
 7. Zorg (Nieuw!)

Voorbeeld ondernemingsplan aanvragen

Wil je eerst kijken of deze plannen iets voor jou zijn? Bekijk hier dan eerst een preview van het: 

Template ondernemingsplan (invulmodel in Word)

Vind je het nog lastig om een goede start te maken met je ondernemersplan? Dan is dit gratis template misschien wel iets voor jou. Als je alle onderdelen invult, is je plan straks helemaal compleet.

Wat is een ondernemingsplan?

Met een sterk ondernemingsplan zet je al je plannen op papier. Daardoor wordt het concreet en zorg je dat je aan alle onderdelen van een bedrijf starten hebt gedacht. 

Een ondernemingsplan wordt ook wel een businessplan genoemd

Als je financiering zoekt om je plannen waar te maken, wil een bank of investeerder een goed onderbouwd ondernemersplan zien. Met de ondernemingsplan voorbeelden maak je het jezelf makkelijk. Alleen een kwestie van invullen! 

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Een sterk ondernemersplan heeft de volgende onderdelen: 

 • In de samenvatting vertel je wie je bent en wat je wil gaan doen
 • Vertel over de ondernemer achter het bedrijf: wat zijn jouw sterktes en zwaktes? Hoe ga je die sterktes inzetten en zwaktes opvangen?
 • Vertel over de onderneming, leg uit hoe het bedrijf eruit gaat zien.
  • Welk product of dienst ga je verkopen?
  • Heb je medewerkers in dienst?
  • Op welke locatie ga je je vestigen?
 • Breng de markt in kaart. Wie is de doelgroep, wie zijn je concurrenten?
 • In het marketingplan beschrijf je hoe je je doelgroep gaat benaderen
 • In het financieel plan leg je met behulp van begrotingen uit hoe je geld gaat verdienen en hoeveel je geld je voor je plannen nodig hebt
 • Je sluit af met juridische zaken zoals overeenkomsten, vergunningen en verzekeringen die je nodig zult hebben

Onderdelen ondernemingsplan

In de videoserie 'Ondernemingsplan maken' bespreken we alle onderdelen van het businessplan. Zo zie je in nog geen vijf minuten hoe je een succesvol ondernemersplan schrijft.

Bekijk hieronder de eerste video en klik daarna door naar aflevering 2 en 3!

Financieel plan in je ondernemingsplan

Veel starters worstelen met het financiële onderdeel. Voor investeerders is dit juist het meest interessante onderdeel, dat gaat namelijk over de euro's die zij eruit kunnen halen. 

Vijf begrotingen

Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je stap voor stap te werk gaat. Per begroting hebben we een uitleg artikel geschreven, met voorbeelden. Ook in de ondernemingsplan voorbeelden staan voorbeelden van de begrotingen. De vijf begrotingen op een rij:

 1. Investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig voor je start?
 2. Financieringsbegroting: hoe ga je dat financieren?
 3. Exploitatiebegroting: wat zijn de verwachte omzet en kosten?
 4. Liquiditeitsbegroting: wat zijn je inkomsten en uitgaven, oftewel: wat heb je per maand op de bank staan?
 5. Persoonlijke begroting: hoeveel geld heb je nodig om rond te komen?

Business Model Canvas

Veel starters vinden het best een uitdaging om een ondernemingsplan op papier te zetten. Het is tenslotte een behoorlijke hoeveelheid tekst. Klinkt dat herkenbaar? 

Misschien is het Business Model Canvas dan iets voor jou. Het is een schematische weergave van je bedrijf met bijvoorbeeld je doelgroep, verdienmodel en bedrijfsmiddelen. Steeds meer startende ondernemers gebruiken dit schema.

KvK ondernemingsplan

Ook de Kamer van Koophandel raadt aan om een ondernemingsplan te maken. Ze stellen je bij de inschrijving namelijk een aantal vragen, handig als je je plannen dan al concreet op papier hebt staan. 

Met het invultemplate ondernemingsplan hoef je de onderdelen alleen nog maar in te vullen

Ondernemingsplan voorbeelden: de meest gestelde vragen

 • Waar vind ik een gratis ondernemingsplan voorbeeld? Op IkGaStarten vind je gratis voorbeelden van ondernemingsplannen. Bekijk hier onder meer het zzp voorbeeldplan en een horeca voorbeeldplan.
 • Hoe kan ik een voorbeeld ondernemersplan downloaden? Je kunt de voorbeeld ondernemingsplannen gratis downloaden op de website van de Rabobank. Deze bijlage wordt geopend als een PDF-bestand.
 • Wat staat er in een voorbeeld ondernemingsplan? In het voorbeeld ondernemingsplan staan zeven hoofdstukken over onder meer jouw kansen op succes, de concurrentie, klanten en financiering.
 • Waar vind ik meer antwoorden op vragen over een ondernemersplan? Op IkGaStarten beantwoorden we alle vragen over het ondernemersplan. Van hoe je een bedrijfsplan schrijft tot het verkrijgen van financiering en voorbeelden van een businessplan.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.