Een goed bedrijfsplan schrijven? Zo doe je dat

Bijgewerkt op 09 april 2024
8 min  leestijd
259.748
Auteur: Marieke Leijnen
bedrijfsplan schrijven

Een bedrijfsplan schrijven (ook wel ondernemingsplan of businessplan genoemd) is essentieel voor de start van je bedrijf. Met een bedrijfsplan breng je namelijk jouw kansen, de concurrentie én potentiële klanten in kaart. Wat schrijf je allemaal in zo'n plan?

Overtuigend bedrijfsplan schrijven in 7 stappen

In dit artikel vind je de stappen die je nodig hebt om een goed bedrijfsplan te schrijven. Wil je direct meer weten over een specifieke stap? Klik dan op de desbetreffende link:

 1. Introductie van je plan
 2. De ondernemer
 3. Je organisatie
 4. De markt
 5. Het marketingplan
 6. De financiën
 7. Juridische informatie
 8. Bedrijfsplan voorbeeld

1. Introductie bedrijfsplan schrijven

In het eerste deel van je bedrijfsplan stel je jezelf voor en beschrijf je jouw plannen. Geef een beknopte samenvatting van welke onderwerpen je in de andere hoofdstukken van je bedrijfsplan gaat behandelen.

Een goede samenvatting toont aan dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.

Waarom start je een eigen bedrijf?

Ga op deze pagina dus alleen in op de reden waarom je wilt starten met ondernemen. Geef nèt voldoende informatie, zodat je de lezer 'triggert' om verder te lezen.

Heel belangrijk: houd het kort. Na de inleiding heb je nog heel wat pagina's om je idee uitgebreid toe te lichten.

Heb je startkapitaal nodig? Vermeld in de samenvatting wat je van een investeerder vraagt.

Lees hier alles over hoe een goede introductie/samenvatting van je bedrijfsplan eruit ziet.

2. Bedrijfsplan schrijven: de ondernemer

Wie ben jij als ondernemer? Wat is jouw achtergrond en expertise en wat drijft jou om van dit nieuwe bedrijf een groot succes te maken? In het hoofdstuk 'De ondernemer' geef je antwoord op dit soort vragen. Zo kan de lezer jou leren kennen, en inzien waarom jij jouw kersverse onderneming goed zou kunnen leiden.

Lees hier alles over hoe je jouw ambities als ondernemer goed verwoordt.

Daarnaast is dit hoofdstuk een goede plek om basale gegevens te vermelden: 

 • Adres- en contactgegevens
 • Relevante opleidingen 
 • Relevante werkervaring

Laat zien wie je bent en welke ervaring je hebt. Laat details weg die niet relevant zijn voor dit plan.

Persoonlijke kwaliteiten

In dit onderdeel zet je je voornaamste sterke en zwakke punten uiteen. Wees ook eerlijk over je mindere kanten: een ondernemer die zichzelf goed kent, kan zijn zwakke punten verbeteren of deze eigenschappen leren compenseren.

Voorbeeld:

Image
Bedrijfsplan persoonlijke kwaliteiten
 • Heb je financiering nodig? Benadruk dan dat deze stap vanuit persoonlijk opzicht een weloverwogen besluit is geweest.

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

3. Bedrijfsplan schrijven: de organisatie

In dit hoofdstuk zet je jouw plannen uiteen voor het bedrijf dat je wilt beginnen. Wat ben je precies van plan, en waarom denk je dat dit gaat werken? Beschrijf het probleem, je oplossing en de urgentie. Waarom ga je juist nu starten?

 • Wat zijn de huidige pijnpunten en waar liggen kansen?
 • Welk bestaand probleem ga jij met jouw product of dienst aanpakken?

Onderbouw de cijfers en statistieken die je gebruikt voor je plan altijd met betrouwbare bronnen. Zorg ervoor dat je nooit statistieken uit jouw duim zuigt of loze beloften doet. Een potentiële investeerder kent de markt waarschijnlijk net zo goed als jij (en vaak zelfs beter). 

Hier vind je meer informatie over hoe je een goed profiel maakt van jouw bedrijf.

Soort bedrijf

Beschrijf vervolgens zo specifiek mogelijk wat voor soort bedrijf je wilt beginnen. Een freelance IT-consultant met internationale ambities heeft meestal andere dingen nodig dan een haptonoom en fysiotherapeut die samen een praktijk willen opzetten. 

Succesfactoren 

Leg ook uit welke gevolgen deze keuze voor jouw bedrijfsvoering heeft. Probeer vervolgens antwoord te geven op de volgende vraag: wat zijn de kernfactoren die mijn bedrijf tot een succes zullen maken?

Een goed antwoord op deze vraag zou kunnen zijn:

4. Bedrijfsplan schrijven: de markt

Dit hoofdstuk staat in het teken van de afzetmarkt van je toekomstige onderneming. Waar liggen in jouw markt kansen en wat zijn risico's waarmee je rekening moet houden? Die zijn er namelijk altijd. 

Wanneer je onderzoek hebt gedaan naar je voornaamste doelgroep en de gevestigde concurrentie, beschrijf je de uitkomsten daarvan in dit hoofdstuk.

Lees ook: zo kun je jouw markt goed in kaart brengen.

Branche-informatie

Bij het ondernemersplan schrijven is het belangrijk informatie over de sector waarin je actief wilt zijn, toe te voegen. Lees je in, wat bijvoorbeeld te denken van: 

5. Bedrijfsplan schrijven: het marketingplan

Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven.

Je kunt het marketingplan het beste zien als een overkoepelende strategie om jouw potentiële klanten te overtuigen.

Een marketingplan geeft direct zicht op kansen in de markt en de haalbaarheid van je doelstellingen.

Onderdelen marketingplan

Deze strategie bestaat vervolgens uit verschillende onderdelen. Een goed marketingplan heeft in elk geval een:

6. Bedrijfsplan schrijven: de financiën

Een financieel plan opstellen is een essentieel onderdeel wanneer je een bedrijfsplan wilt schrijven. Je moet namelijk duidelijk kunnen maken dat je onderneming levensvatbaar is. Zo leg je bijvoorbeeld uit hoe het businessmodel in elkaar steekt, wat de omzetverwachting is en hoe jij de liquiditeitsbegroting voor je ziet.

Je gaat hier in op de directe en indirecte kosten (bedrijfsruimte huren, bedrijfsmiddelen aanschaffen, personeel aannemen).

Onderdelen financiële plan

Het financiële plan bestaat uit drie onderdelen:

A. Businessmodel

Je businessmodel draait om hoe jij je geld gaat verdienen. Het maken van deze inschatting doe je door antwoord te geven op toekomstige investeerdersvragen als:

 • Waar haal je de opbrengst vandaan?
 • Wat wordt de prijs?
 • Welke waarde en levensduur vertegenwoordigt een gemiddelde klant?
 • Hoe wordt de distributie geregeld?
 • Wanneer verwacht jij een eventuele investering terug te verdienen?

B. Omzetverwachting

Natuurlijk heb je geen glazen bol, maar een berekening van de winst- en omzetverwachting voor de eerstvolgende twee jaar mag niet ontbreken in jouw bedrijfsplan.

Wat is jouw verwachte verkoop en hoe verhoudt zich dit tot de gemiddelde omzet in jouw branche? Ook hier duurt eerlijkheid en een realistische kijk op jouw kansen het langst, zelfs als de winstverwachting lager uitvalt dan je had gehoopt.

C. Liquiditeitsbegroting

Ook het opstellen van een goede liquiditeitsbegroting is erg belangrijk. Hierin kun je zien of je genoeg geld hebt om aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Investeerders beoordelen aanvragen op rentabiliteit (maakt jouw bedrijf voldoende winst om rente en aflossing te betalen?) en solvabiliteit (de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen).

Tip: maak een overzicht van de verwachte maandelijkse inkomsten en uitgaven. Neem hierin ook eventuele betalingstermijnen, vakanties, extra investeringen en andere onverwachte uitgaven mee.

Een starter kan in de eerste jaren te maken krijgen met fluctuerende inkomsten. Vertel in het financieel plan hoe jij hiermee zult omgaan.

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

Image
Liquiditeitsbegroting voorbeeld

7. Bedrijfsplan schrijven: juridisch

Minder vaak genoemd, maar evengoed belangrijk om te noemen in je ondernemingsplan: welke maatregelen tref jij als het gaat om juridische zaken? Als ondernemer ontkom je meestal niet aan het opstellen van algemene voorwaarden, (ver)koopovereenkomsten en arbeidscontracten met werknemers.

Octrooi of patent aanvragen

Kijk ook of het nodig is om een octrooi of patent aan te vragen voor je product. En hoe ga jij straks om met een eventueel juridisch conflict met een klant of leverancier?

Bedrijfsplan voorbeeld nodig?

Loop je toch vast bij het schrijven? Laat je dan inspireren door de voorbeeldteksten uit een van onze gratis voorbeeldplannen. Een goed voorbeeld doet volgen! Daarom vind je hier een leeg bedrijfsplan template en per branche een voorbeeld ter inspiratie:

Tip: check ook de tips in de kantlijn bij deze voorbeeldplannen voor nog meer handige tools en informatie.

Image
Bedrijfsplan voorbeeld pdf

Veelgestelde vragen over het schrijven van een goed bedrijfsplan

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Ondernemersplan schrijven? Lees ook:

Checklist solide basis
Ondernemingsplan voorbeelden
Bedrijfsplan maken in 10 stappen

Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

2. Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘2. Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten