Checklist solide basis

Dit is een doe-artikel uit de gratis tool voor starters: de Startversterker. Sla inzichten op, vink lijstjes af en test jezelf.

Naar de Startversterker

Checklist solide basis

Hoor jij straks bij de top 20% van snelgroeiende bedrijven? Start met een solide, professionele basis. Op je to-do-lijst als ondernemer staan natuurlijk de KvK en het bedenken van een bedrijfsnaam. Die vind je ook in deze checklist, maar de Startversterker besteedt extra aandacht aan financiën.

De hoofdreden voor faillissementen is gebrek aan kapitaal. Dat heb je bijvoorbeeld nodig om trage betalers op te kunnen vangen. Zorg daarom dat je schokbestendig en flexibel bent. Zo bouw je vanuit een sterke basis aan je bedrijf en kies je zelf welke ondernemersrisico’s je bereid bent te nemen.

Gebruik deze checklist voor een solide basis.

Starten is financieel haalbaar

Zet je vaste en variabele kosten op een rij en check of je er financieel klaar voor bent. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze checklist van de Rabobank. Spaar voldoende om stressloos privé en zakelijk een paar maanden met minder of geen inkomen te kunnen overbruggen. Hoeveel is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie.

Bedrijfsnaam bedacht en beschermd

Bedenk een goede bedrijfsnaam en leg die online vast. Registreer de belangrijkste domeinnamen en maak accounts aan voor social media. Ook als je daar voorlopig nog even niets mee doet. Lees ook: Checklist bedrijfsnaam bedenken.

Plan gemaakt en rechtsvorm gekozen

Maak een goed ondernemingsplan voor meer focus en effectiviteit. En: om de bank, investeerders en partners te overtuigen. Lees ook Route naar succes: een strak plan. Veel startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Andere opties zijn o.a. een bv, vof of stichting. Lees ook: Rechtsvormen: welke vorm past bij jou?

Ingeschreven bij KvK

Een afspraak maak je online op kvk.nl. Daarna ga je langs bij de KvK in de buurt. Binnen een half uur is je inschrijving in het Handelsregister geregeld. Inschrijven kost je € 50 en een papieren uittreksel € 15.

Administratie ingericht en zakelijke rekening geopend

Gebruik de gratis whitepaper Administratie opzetten om je boekhouding meteen goed te regelen. Steeds meer starters gebruiken daarvoor digitale tools. Zo kun je met een veel online boekhoudprogramma's je bonnen en facturen op je smartphone beheren.

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk direct gescheiden. Het is zelfs een voorwaarde als je bijvoorbeeld de btw over brandstof wilt aftrekken. Lees nog 9 andere voordelen van een zakelijke rekening. Ook handig, een zakelijke spaarrekening openen om een buffer en geld voor de omzetbelasting apart te zetten.

Verzekerd van start

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een must voor elke ondernemer. Want wat als je een kop koffie over de laptop van een klant gooit? Starters die een zakelijke rekening bij de Rabobank openen krijgen deze verzekering het eerste halfjaar gratis. Lees meer over verzekeringen voor starters

(Een beetje) inkomenszekerheid

Als ondernemer bepaal je zelf in hoeverre je inkomensrisico’s wilt afdekken. Wat als je door een ongeluk of ziekte niet meer kan werken? Regel je iets of niets om een inkomensval op te vangen? En als je iets regelt: wat en voor hoeveel? En wat doe je verder om als ondernemer lang mee te kunnen? Hoe blijf je fit? Hoe blijf je bij?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je beschermen tegen een inkomensval door ziekte. Met deze tool kun je bepalen wat voor jou een goede oplossing is.

Wanneer wil je met pensioen? En hoe financier je dat? Kijk hier voor de opties om als ondernemer je pensioen te regelen.

Financieringsverhaal klopt

Je weet hoeveel geld je nog nodig hebt om je plannen te realiseren en weet welke opties er zijn om als starter financiering te krijgen. Naast een strak plan heb je natuurlijk ook een killer elevator pitch.

Cashflow in kaart

Problemen met de cashflow zijn een hele belangrijk oorzaak van financiële problemen in de eerste drie jaar. Bijvoorbeeld omdat je moet wachten op een betaling of de btw niet goed apart hebt gezet.

Boekhouder/accountant

Maak een keuze tussen zelf doen en uitbesteden. En als je het uitbesteed, heb je dan een boekhouder of een accountant nodig? Uitbesteden kost weliswaar geld, maar vaak verdienen ze zichzelf terug, bijvoorbeeld door aftrekposten en subsidies te vinden.

Factureren kun je leren

Stel alvast een sjabloonfactuur op. Handig om in te vullen als je je eerste factuur mag versturen. Lees ook het artikel ‘Een goede factuur in 9 stappen’ .

Website online

Ben je al online vindbaar? Bij de start van je eigen bedrijf mag een zakelijke website niet ontbreken. Bouw een representatieve website of neem iemand in de arm om dit voor jou te doen.

Bijgewerkt op: 10-09-2020

Startversterker

Klaar voor groei

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.