Thuiswerken als ZZP'er

Benut de voordelen van thuiswerken: 6 tips

Het is vrij eenvoudig om als startende ondernemer vanuit huis te gaan werken. Een werkkamer is zo ingericht, maar hoe bewaak je de balans tussen privé en werk en hoe haal je het hoogste rendement uit je werktijd? Je leest er alles over in de checklist: 6 tips om de voordelen van thuiswerken zo goed mogelijk te benutten.

Voordeel 1: ongestoord werken

Begin met het creëren van een afgescheiden werkplek in huis. Zo houd je werk en privé makkelijker gescheiden en werk je per dag veel effectiever. Midden in de woonkamer gaan zitten werken is best gezellig, maar ook weinig productief. Nog los van het feit dat het onprofessioneel overkomt als een zakenrelatie door de telefoon je huilbaby geluid hoort maken.

Maak jouw partner of het hele gezin dus duidelijk dat je overdag dan wel thuis aanwezig bent, maar dat je in de werkkamer ook echt aan het werk bent. Het grote voordeel van een afgesloten ruimte is dat je tussendoor niet steeds wordt afgeleid en dat je na een lange werkdag (net als op kantoor) de deur achter je kunt dichttrekken.

Voordeel 2: besparingen

Het voordeel van thuiswerken is dat je geen geld kwijt bent aan de huur van externe kantoorruimte en kosten voor woon-werkverkeer. De consequentie is wel dat de energierekening hoger zal uitvallen, je gebruikt thuis immers meer stroom. Toch weegt nadeel in veel gevallen dit lang niet op tegen de kosten die je met een gehuurde werkplek zou maken en daarnaast valt er in huis nog veel te besparen.

De inrichting van de werkkamer bijvoorbeeld. Omdat je doorgaans geen klanten thuis ontvangt, hoeft er geen duur designbureau te staan. Zoek op het internet eens naar tweedehands bedrijfsmeubilair; dat is een stuk voordeliger en net zo degelijk.

Bespaar overigens liever niet op een bureaustoel. Als thuiswerker is een ergonomische werkhouding zeer belangrijk. De vele uren achter de computer kunnen bij een verkeerde houding tot vervelende lichamelijke klachten leiden.

Doe verder de vaste telefoonlijn de deur uit; een mobiel abonnement is goedkoper. Nog meer besparen op telefoonkosten kan door het programma Skype te gebruiken, waarmee je vanaf computers, tablets en smartphones kosteloos kunt bellen naar andere gebruikers.

Via de mobiele telefoon kun je ook gebruikmaken van een kosteloze belservice zoals Viber. Koop kantoorbenodigdheden grootschalig in om korting te krijgen. Dit kan eventueel gezamenlijk met een groepje andere starters, omdat je anders een grote investering moet doen en met mogelijk een grote voorraad blijft zitten.

Voordeel 3: duurzaam ondernemen

Als thuiswerkende starter onderneem je onbewust al duurzaam. Jij maakt immers geen gebruik van externe kantoorruimte en er is geen sprake van woon-werkverkeer. Toch zijn er ook op dit gebied nog wel wat voordelen in jouw huis en werkkamer te behalen. Selecteer bijvoorbeeld een groene energieleverancier en let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel.

Kies daarnaast bij de aanschaf van een nieuwe computer voor een laptop in plaats van een desktop; het verschil in energiegebruik kan groot zijn. Maak in huis gebruik van LED-lampen en zet de televisie, computer of andere apparatuur helemaal uit in plaats van op stand-by.

Print zo min mogelijk papier en doe dit anders dubbelzijdig. Gebruik voor lege inktcartridges een navulset; dit is niet alleen goedkoper, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Scheid verder het afval en verstuur je facturen via e-mail.

Voordeel 4: aftrekposten

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

Meer weten

De kosten die je kwijt zou zijn aan het huren van een kantoor of flexplek, zou je bij de fiscus kunnen opvoeren en aftrekken als bedrijfskosten. Voor de kosten van een thuiskantoor geldt dit in principe niet.

Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dan moet jouw thuiskantoor apart verhuurbaar zijn. Dat wil zeggen: er moet sprake zijn van een aparte ingang en het pand moet volledige eigen voorzieningen hebben.

Daarnaast moet het grootste deel van het inkomen op jouw thuiskantoor worden verdiend. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel ontwikkeld om te bepalen of je hiervoor in aanmerking komt. Omdat de voorwaarden van thuiswerken verschillen bij een huur- of koopwoning, is het altijd verstandig om dit soort zaken met jouw financieel adviseur te overleggen.

Heb je geen werkruimte met eigen opgang? Dan kun je geen kosten aftrekken, ook niet voor de inrichting. Een bureau, stoel, lampen en andere zaken komen dan voor eigen rekening.

Daarentegen zijn apparaten die je nodig hebt voor je werk, zoals een computer, printer, hoofdtelefoon, vakliteratuur, software en telefoon wel op te voeren als bedrijfskosten. In sommige gevallen is het mogelijk om de zakelijk gebruikte energie als bedrijfskosten op te voeren. Energieleverancier Nuon heeft een tool ontwikkeld om dit zelf te controleren.

Voordeel 5: productiviteit

Een van de voordelen van thuiswerken is dat je geen vaste kantoortijden hoeft aan te houden, maar deze werkwijze vereist wel enige zelfdiscipline. Vind je het fijn om ’s ochtends vroeg te sporten en laten de deadlines dat toe? Werk dan 's avonds wat langer door. Wil jij liever de avonden reserveren voor vrije tijd en privé-zaken? Begin dan juist wat vroeger.

Houd wel de balans in de gaten: de kunst is om de werkuren productief te benutten en overdag niet al het werk onnodig lang uit te stellen. Als starter kan het soms verstandig zijn om in eerste instantie een kantoorritme aan te houden. Begin op tijd en kleed jezeld aan alsof je naar kantoor gaat, zodat je geestelijk ook daadwerkelijk bij jouw werk bent.

Voordeel 6: flexibele werktijden

Ben jij al wat meer ervaren met thuiswerken of beschik je over de benodigde discipline? Dan kun je bovengenoemde voordelen direct met beide handen aangrijpen. De reistijd naar het werk ben je kwijt, dus in principe houd je gemiddeld een uur per dag extra over.

Dit kostbare uurtje kun je natuurlijk gebruiken om eens wat langer te slapen, maar je kunt bijvoorbeeld ook genieten van een uitgebreide lunch met een vriend of collega-ZZP'er, of om een wandelingetje door het bos te maken om inspiratie op te doen.

Ook kun je prima de kinderen naar school brengen of tussen de bedrijven door een huishoudelijk klusje doen. Deze kleine pauzes maken je hoofd leeg en zorgen ervoor dat je later op de dag weer fris aan de slag kan.

Ook hier geldt weer wel: houd de balans in de gaten. Wie de hele dag huishoudelijke klusjes doet en taken constant uitstelt, zal uiteindelijk tot in de nacht moeten doorwerken om alsnog die ene deadline te halen.

Tips van de redactie

Een bedrijf aan huis starten doe je zo
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten
Stappenplan: ZZP'er worden
5 tips om een vliegende start te maken met jouw bedrijf
7 gezonde gewoontes voor starters

Bijgewerkt op: 23-02-2016 Gepubliceerd op:
09-01-2014

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Hoe ontvang ik geld?

Welke betaalmethoden zijn relevant voor jou?

Van pinnen tot iDeal en contactloos betalen: als ondernemer kun je op meerdere manieren je klanten laten betalen. Welke methode kies jij?

Bekijk de betaalmethoden

Aan de slag met je plan?

voorbeeld ondernemingsplan

Op zoek naar voorbeelden voor jouw businessplan? Download hier gratis een voorbeelddocument, zodat je tijdens het schrijven van je ondernemersplan een goed voorbeeld bij de hand hebt.

Maak nu jouw ondernemingsplan

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.