Type ondernemer test

Benut de voordelen van thuiswerken: 6 tips

Hoe haal je het hoogste rendement uit je werktijd? Je leest er alles over in de checklist: 6 tips om de voordelen van thuiswerken zo goed mogelijk te benutten.

Voordeel 1: ongestoord werken

Het klinkt goed: werken zonder de afleiding van vergaderingen en kantoorpraat. Aan dat voordeel heb je niets als je steeds naar de deur loopt om alle pakjes van de buurt aan te nemen. Of als je huisgenoten je veel storen. Creër een afgescheiden werkplek in huis en vertel je huisgenoten wat je werktijden zijn. Geen ruimte? Zorg dan minimaal voor een clean desk (of eettafel) policy: alle privezaken weg.

Zonder klanten en kantoorgenoten, kan je gemakkelijker verdwijnen in een smartphone- of Googlebinge. Maak ook je digitale ruimte lekker leeg. Bijvoorbeeld met programma's waarmee je Facebook, Twitter of je hele internetverbinding blokkeert, zoals Freedom (iPhone), Stayfocusd (Web, handige Chrome extensie), of Offtime (iPhone).

Voordeel 2: kosten besparen

Het voordeel van thuiswerken is dat je geen geld kwijt bent aan de huur van externe kantoorruimte en kosten voor woon-werkverkeer. De consequentie is wel dat zaken als je  energierekening hoger zullen uitvallen. Toch weegt dit nadeel in veel gevallen lang niet op tegen de kosten die je met een gehuurde werkplek zou maken en daarnaast valt er in huis nog veel te besparen. Bijvoorbeeld met deze tips:

  1. Gratis bellen: gebruik Skype, Whatsapp of belservices zoals Viber. Dit is natuurlijk alleen 'gratis' als je een abonnement met onbeperkt dataverkeer hebt.
  2. Collectieve inkoop: bij beroepsverenigingen of zzp- en startersorganisaties kun je vaak profiteren van korting op je telefoon of andere voorzieningen. 
  3. Een dure bureaustoel. Echt. Investeer hierin, want rug- en nekklachten zijn een vervelende (en dure) bijwerking van thuiswerken op een niet-ergonomische werkplek. 

Voordeel 3: duurzaam ondernemen

Als thuiswerkende starter onderneem je onbewust al duurzaam. Jij hebt geen extra kantoorruimte en reist weinig. Wil je extra duurzaam doen?

  1. Groene energie. Een dak met zonnepanelen en andere groene investeringen verdien je terug. 
  2. Energie besparen. Kies voor apparatuur met een A-energielabel. En gebruik een laptop in plaats van een desktop. Het verschil in energiegebruik kan groot zijn. Gebruik LED-lampen en laat in je werkkamer geen apparatuur op stand-by staan.
  3. Print zo min mogelijk papier en doe dit anders dubbelzijdig. Gebruik een navulset voor lege inktcartridges. Dit is niet alleen goedkoper, maar draagt ook bij aan een beter milieu. 
  4. En win-win, want hier word je ook productiever van: drink kraanwater

Voordeel 4: aftrekposten

Je kantoorruimte: lastig

De kosten die je kwijt zou zijn aan het huren van een kantoor of flexplek, zou je bij de fiscus kunnen opvoeren en aftrekken als bedrijfskosten. Voor de kosten van een thuiskantoor geldt dit in principe niet.

Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dan moet jouw thuiskantoor apart verhuurbaar zijn. Dat wil zeggen: er moet sprake zijn van een aparte ingang en het pand moet volledige eigen voorzieningen hebben, zoals een toilet.

Je moet dan ook het grootste deel van het inkomen op jouw thuiskantoor verdienen. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel ontwikkeld om te bepalen of je hiervoor in aanmerking komt. Omdat de voorwaarden van thuiswerken verschillen bij een huur- of koopwoning, is het altijd verstandig om dit soort zaken met jouw financieel adviseur te overleggen.

Heb je geen werkruimte met eigen opgang? Dan kun je geen kosten aftrekken, ook niet voor de inrichting. Een bureau, stoel, lampen en andere zaken komen dan voor eigen rekening.

Wel aftrekbaar

Apparaten die je nodig hebt voor je werk, zoals een computer, printer, hoofdtelefoon, vakliteratuur, software en telefoon zijn bedrijfskosten. In sommige gevallen is het mogelijk om de zakelijk gebruikte energie als bedrijfskosten op te voeren. Energieleverancier Nuon heeft een tool ontwikkeld om dit zelf te controleren.

Voordeel 5: productiviteit volgens jouw ritme

Een van de voordelen van thuiswerken is dat je geen vaste kantoortijden hoeft aan te houden. Tijdens een off-day kun je een lange lunchwandeling maken om 's avonds iets langer door te gaan.

Een klassieke timemanagement-tip is: begin met het belangrijkste. Thuiswerkende ondernemers kunnen het ook commercieler aanpakken: begin altijd met je declarabele uren.

De valkuil van vrijheid is: uitstelgedrag. Een klassieke timemanagement-tip is: begin met het belangrijkste. Voor thuiswerkende ondernemers kun je het ook commercieler aanpakken: begin altijd met je declarabele uren. De eerste uren ben je vaak het scherpst. Zo kun je snel je werk opleveren en weet je precies hoeveel uren er nog zijn voor. Zet aan het eind van de dag de prioriteiten voor morgen op een rij en ga eerst geld verdienen om daarna optimaal te genieten van je freelancevrijheid.   

Voordeel 6: balans tussen werk en privé

Je wint met thuiswerken gemiddeld een uur per dag, omdat je geen reistijd meer hebt. Wat doe je met dit kostbare uurtje? Nadenken over je strategie? Een nieuw product ontwikkelen? Of vaker de kinderen van school halen, naar de sportschool of een uitgebreide lunch met een vriend of collega-ZZP'er?

Een valkuil is dat die lunch twee uur duurt of dat jij steeds degene bent die aanbiedt nog even de auto voor de APK weg te brengen of de boodschappen te doen. Je haalt het meeste winst uit dit voordeel als je weet dat je met thuiswerken gemiddeld een uur per dag wint. Niet meer en niet minder. 

Leestips van de redactie

Een bedrijf aan huis starten doe je zo
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten
Stappenplan: ZZP'er worden
5 tips om een vliegende start te maken met jouw bedrijf
7 gezonde gewoontes voor starters

Bijgewerkt op: 18-07-2017

Wat vind je van dit artikel?

x10
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eindelijk, vakantie! Dat heb je wel verdiend als ondernemer. Maar als jij lekker op vakantie bent, wie let er dan op de spullen die achterblijven in jouw bedrijf of in je bestelbus?

Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Goed voorbereid op vakantie gaan
Goed voorbereid op vakantie gaan

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.