Boekhouder inhuren: waar moet je op letten?

Bijgewerkt op 27 maart 2023
5 min  leestijd
2.242
Auteur: Redactie
boekhouder inhuren

Je wil als ondernemer of zzp'er je financiële zaken goed op orde hebben. Dus je besluit: ik ga een boekhouder inhuren. Maar hoe vind je een goede boekhouder? In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je de boekhouding wil uitbesteden.

Wil je een boekhouder inhuren? Dat betekent niet dat je geen administratie meer hoeft bij te houden. Integendeel, het is juist belangrijk om een overzicht te hebben van al je inkomsten en uitgaven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je boekhouder.

Een eerste stap daarvoor is het openen van een zakelijke rekening om je persoonlijke en zakelijke kosten gescheiden te houden. Veel boekhouders eisen ook dat je een zakelijke rekening opent, je maakt de boekhouding namelijk makkelijker en overzichtelijker. En dat scheelt tijd én kosten. Bewaar je bonnen, bankafschriften en facturen goed en houd netjes je urenregistratie bij.

Ga direct naar:

Boekhouder inhuren, waar let je op?

Waar moet je op letten bij de keuze voor een goede boekhouder? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het klikt met de persoon? Maak je een keuze op basis van kosten of wil je weten met welk boekhoudprogramma de boekhouder werkt? Om je meer duidelijkheid te geven, hebben we wat punten op een rij gezet.

1. Kies je voor een accountant of boekhouder?

Voordat je op zoek gaat naar de juiste persoon om jouw boekhouding te doen, is het goed om je af te vragen of je een boekhouder of een accountant wilt inschakelen. Wat is het verschil? Boekhouder is een vrij beroep, accountant niet.

In feite mag iedereen zichzelf boekhouder noemen, zonder het afronden van een officiële opleiding. Een accountant moet wél de nodige opleidingen volgen om aan de slag te mogen. Accountant is dan ook een beschermde titel.

Een ander verschil is dat een boekhouder niet aansprakelijk is, een accountant wel. Dat betekent dat een accountant verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Over het algemeen is een boekhouder inhuren goedkoper dan een accountant inschakelen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Wat kost een boekhouder inhuren?

Een belangrijke factor om je keuze te bepalen: de tarieven van boekhouders. Hoeveel betaal je als zzp’er voor het inhuren van een boekhouder? Het gemiddelde tarief van een boekhouder is ongeveer € 40 tot € 80 per uur.

Wil je als zzp’er bijvoorbeeld per kwartaal de btw-aangifte en de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting uitbesteden? Dan kan de rekening al snel oplopen tot € 200 tot € 800 per aangifte.

Je kunt deze kosten omlaag brengen door je administratie zo goed mogelijk bij te houden zodat de boekhouder minder tijd kwijt is aan de aangiftes.

Hoe kies je de juiste boekhouder?

Iedereen mag zichzelf boekhouder noemen, het is een vrij beroep. Je kunt dus niet even controleren of jouw boekhouder de juiste papieren heeft. Hoe maak je dan de juiste keuze voor een betrouwbaar persoon die kwaliteit levert? Kortom: waar vind jij een goede boekhouder?

Belangrijke factoren bij een boekhouder inhuren

 • Bedenk wat jij belangrijk vindt en waarvoor je een boekhouder wilt inschakelen. Wil je dat hij of zij alleen de aangifte van de jaarlijkse inkomstenbelasting verzorgt? Ben je op zoek naar fiscale ondersteuning? Of wil je ook de btw-aangifte uit handen geven, een jaarrekening laten opstellen en de administratie laten controleren?
 • Vind je het belangrijk om een goede relatie met elkaar te hebben? Wil je graag advies over bepaalde financiële zaken? In dat geval is het van belang dat je een klik hebt met de persoon die de boekhouding voor je gaat verzorgen.
 • Ken je mensen die ervaring hebben met de boekhouder? En zijn ze tevreden over de kwaliteit van werken? Zijn er ook negatieve ervaringen waar je eventueel rekening mee kunt houden? Vraag andere ondernemers welke boekhouder een echte aanrader is.
 • Heeft de boekhouder waarmee je zaken wilt doen een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Het is altijd goed om vooraf te weten welke verantwoordelijkheid je hebt als ondernemer.
 • Weet je welke kosten zijn inbegrepen voor het werk van de boekhouder? Kom niet voor onaangename financiële verrassingen te staan. Informeer vooraf goed waarvoor je wel en waarvoor je niet betaalt zodat je niet achteraf gefactureerd wordt voor een telefoongesprek.
 • Wil je graag een boekhouder die in de buurt woont zodat je eenvoudig langs kunt gaan om het één en ander te bespreken? Of mail je liever en lever je documenten elektronisch aan? Bedenk hoe je graag wilt samenwerken.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over boekhouder inhuren

 • Wat kost een boekhouder?
  Een gemiddelde boekhouder kost tussen de € 40 tot € 800 per uur. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent als zzp’er hangt af van wat je precies wilt uitbesteden. Btw-aangifte, aangifte inkomstenbelasting en het opstellen van een jaarrekening: het kost allemaal geld. Houd rekening met kosten tussen de € 200 en € 800.
 • Kun je beter een boekhouder inhuren of de boekhouding zelf doen?
  Wanneer je een eenmansbedrijf hebt met weinig kosten en/of administratie, dan is het te overzien om je boekhouding zelf te doen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een online boekhoudprogramma. Maar vind je het lastig om de boekhouding zelf te doen of wil je je kostbare tijd liever aan andere werkzaamheden besteden? Dan is een boekhouder inhuren uiteraard een goede keuze.

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten