zakelijke rekening vof

Zakelijke rekening vof: zo werkt het

Als je samen met een vennoot een bedrijf start, is een zakelijke rekening erg handig. Dan houd je de zakelijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk en betaal je alles vanaf één rekening. Zo werkt de zakelijke rekening vof.

Vennootschap onder firma starten

Bij een vennootschap onder firma ben je niet de enige eigenaar van je bedrijf, maar start je een onderneming met één of meerdere andere vennoten. Je maakt afspraken over wie wat inbrengt (zoals geld, goederen en arbeid), over de samenwerking en over de verhouding tussen jullie. Dit leg je vast in een vennootschapscontract.

Een vennootschapscontract is niet verplicht, maar voorkomt wel gedoe bij eventuele conflicten.

Zakelijke rekening vof verplicht?

Je bent als (startende) ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Maar zeker bij een vof is een zakelijke rekening erg waardevol.

Let op: bij een bv of nv is het bedrijf de rechtspersoon. Dan is het vanuit de Belastingdienst wel verplicht om een zakelijke rekening te openen.

Voordelen van een zakelijke rekening voor je vennootschap onder firma

In de meeste gevallen verdeel je de taken en ben je dus niet allemaal verantwoordelijk voor de administratie en financiën. Maar het is wel verstandig om allemaal bij de gezamenlijke zakelijke rekening te kunnen. Dan ben je minder afhankelijk van elkaar. En er zijn meer voordelen.

Zakelijk en privé gescheiden door zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening houd je de privé en zakelijke administratie gescheiden. Zo zie je op de zakelijke rekening direct hoe je bedrijf er financieel voor staat, zonder dat je alle privé uitgaven en inkomsten er nog af moet halen. Zowel jij als je vennoot of vennoten hebben zo eenvoudig inzicht in de financiën van het bedrijf.

Daarnaast kun je je zakelijke rekening vaak koppelen aan je boekhoudpakket. Dan worden je transacties automatisch verwerkt in je boekhouding. Dat scheelt je boekhouder veel handmatig werk, en scheelt jou dus geld. Goed om te weten: veel boekhouders eisen zelfs van je dat je een zakelijke rekening hebt.

De Belastingdienst eist bovendien dat je je zakelijke administratie 7 jaar bewaart. Privé hoeft dat niet. Mocht de Belastingdienst de zakelijke administratie over een aantal jaar willen inzien, dan is het fijn als je dat makkelijk terugvindt. Ook daarbij helpt een zakelijke rekening.

Professionele uitstraling

Net als een zakelijk e-mailadres staat een zakelijk rekeningnummer professioneel op je factuur. Zo ziet je opdrachtgever dat jij en je vennoten het bedrijf serieus nemen. Bij de afschrijving staat bij de opdrachtgever dan ook je bedrijfsnaam in plaats van jouw eigen naam.

Extra handig, via een betaalverzoek maak je een handige betaallink aan die je via e-mail, sms of WhatsApp kunt meesturen met de factuur. Je klant kan zo direct online via iDeal betalen.

Zakelijke spaarrekening

Ook als ondernemer kun je geld sparen. Het is bijvoorbeeld slim om geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting en btw. Dat kan op je zakelijke spaarrekening, die gekoppeld is aan de betaalrekening.

Zakelijke producten via je zakelijke rekening

Voor je vennootschap onder firma heb je wellicht nog andere zakelijke financiële diensten nodig, zoals een creditcard voor zakenreizen of een online afrekenmodule voor je webshop. Voor deze producten is een zakelijke rekening nodig.

Tip: ook voor zakelijke verzekeringen, ondernemersevenementen en financiering heb je een zakelijke rekening nodig

Kosten zakelijke rekening vof

De kosten van een zakelijke rekening verdien je snel terug, in de tijd die het jou of de boekhouder scheelt. Daarnaast zijn dit bedrijfskosten, die kun je dus fiscaal aftrekken.

Startersvoordeel

Bestaat jullie bedrijf korter dan een jaar? Dan profiteer je van Rabo Startersvoordeel! Je zakelijke rekening bij Rabobank is de eerste 6 maanden gratis. Dat betekent dat je geen geld betaalt voor je rekening, je zakelijke betaalpas, internetbankieren en je digitale rekeningafschrift.

  • Na de eerste 6 maanden betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten.

Bijgewerkt op: 27-05-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. 

Bij Rabobank heb je je zakelijke rekening zo geopend. Je regelt het vaak al in 5 minuten.

Voordelen zakelijke rekening:

  1. Je houdt zakelijke en privé geldstromen gescheiden
  2. De rekening heeft een aparte zakelijke bankpas
  3. Regel je zaken online met internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
  4. Je hebt een professionele uitstraling naar je klanten
  5. Je kunt (in veel gevallen) koppelen met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Als starter wil je je kosten laag houden. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen voor wat je gebruikt: geen maandelijkse vaste kosten maar alleen transactiekosten. En als je korter dan een jaar bent ingeschreven, zijn je Eurobetalingen ook nog eens 6 maanden gratis. 

Ga je meteen al personeel in dienst nemen, of heb je veel transacties nodig omdat je bijvoorbeeld een webshop hebt? Dan kun je de Zakelijke Rekening openen. Ook hier heb je Startersvoordeel: je bankiert de eerste 6 maanden gratis. 

Met de Rabo ZZP Rekening betaal je slechts € 0,39 per transactie, geen maandelijkse kosten

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.