Zakelijke rekening vof: zo werkt het

Bijgewerkt op 31 augustus 2022
6 min  leestijd
3.187
Image
zakelijke rekening vof

Als je samen met een vennoot een bedrijf start, is een zakelijke rekening erg handig. Dan houd je de zakelijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk en betaal je alles vanaf één rekening. Zo werkt de zakelijke rekening vof.

Zakelijke rekening vof

Een aparte zakelijke rekening (vof) is handig als je samen met een vennoot een bedrijf start. Maar hoe pak je zoiets aan? En wat zijn de voordelen? Wil je direct naar een onderdeel? Klik op de link.

 1. Vennootschap onder firma starten
 2. Zakelijke rekening vof verplicht?
 3. Voordelen van een zakelijke rekening vof
 4. Kosten zakelijke rekening vof

Vennootschap onder firma starten

Bij een vennootschap onder firma ben je niet de enige eigenaar van je bedrijf, maar start je een onderneming met één of meerdere andere vennoten. Je maakt afspraken over wie wat inbrengt (zoals geld, goederen en arbeid), over de samenwerking en over de verhouding tussen jullie. Dit leg je vast in een vennootschapscontract.

Een vennootschapscontract is niet verplicht, maar voorkomt wel gedoe bij eventuele conflicten.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

Zakelijke rekening vof verplicht?

Je bent als (startende) ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Maar zeker bij een vof is een zakelijke rekening erg waardevol.

Let op: bij een bv of nv is het bedrijf de rechtspersoon. Dan is het vanuit de Belastingdienst wel verplicht om een zakelijke rekening te openen.

Voordelen van een zakelijke rekening vof

In de meeste gevallen verdeel je de taken en ben je dus niet allemaal verantwoordelijk voor de administratie en financiën. Maar het is wel verstandig om allemaal bij de gezamenlijke zakelijke rekening te kunnen. Dan ben je minder afhankelijk van elkaar. En er zijn meer voordelen.

Zakelijk en privé gescheiden door zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening houd je de privé en zakelijke administratie gescheiden. Zo zie je op de zakelijke rekening direct hoe je bedrijf er financieel voor staat, zonder dat je alle privé uitgaven en inkomsten er nog af moet halen. Zowel jij als je vennoot of vennoten hebben zo eenvoudig inzicht in de financiën van het bedrijf.

Daarnaast kun je je zakelijke rekening vaak koppelen aan je boekhoudpakket. Dan worden je transacties automatisch verwerkt in je boekhouding. Dat scheelt je boekhouder veel handmatig werk, en scheelt jou dus geld. Goed om te weten: veel boekhouders eisen zelfs van je dat je een zakelijke rekening hebt.

De Belastingdienst eist bovendien dat je je zakelijke administratie 7 jaar bewaart. Privé hoeft dat niet. Mocht de Belastingdienst de zakelijke administratie over een aantal jaar willen inzien, dan is het fijn als je dat makkelijk terugvindt. Ook daarbij helpt een zakelijke rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het 1e halfjaar gratis.

Meer weten

Professionele uitstraling

Net als een zakelijk e-mailadres staat een zakelijk rekeningnummer professioneel op je factuur. Zo ziet je opdrachtgever dat jij en je vennoten het bedrijf serieus nemen. Bij de afschrijving staat bij de opdrachtgever dan ook je bedrijfsnaam in plaats van jouw eigen naam.

Extra handig, via een betaalverzoek maak je een handige betaallink aan die je via e-mail, sms of WhatsApp kunt meesturen met de factuur. Je klant kan zo direct online via iDeal betalen.

Zakelijke spaarrekening

Ook als ondernemer kun je geld sparen. Het is bijvoorbeeld slim om geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting en btw. Dat kan op je zakelijke spaarrekening, die gekoppeld is aan de betaalrekening.

Zakelijke producten via je zakelijke rekening

Voor je vennootschap onder firma heb je wellicht nog andere zakelijke financiële diensten nodig, zoals een creditcard voor zakenreizen of een online afrekenmodule voor je webshop. Voor deze producten is een zakelijke rekening nodig.

Tip: ook voor zakelijke verzekeringen, ondernemersevenementen en financiering heb je een zakelijke rekening nodig

Kosten zakelijke rekening vof

De kosten van een zakelijke rekening verdien je snel terug, in de tijd die het jou of de boekhouder scheelt. Daarnaast zijn dit bedrijfskosten, die kun je dus fiscaal aftrekken.

Startersvoordeel

Bestaat jullie bedrijf korter dan een jaar? Dan profiteer je van Rabo Startersvoordeel! Je zakelijke rekening bij Rabobank is de eerste 6 maanden gratis. Dat betekent dat je geen geld betaalt voor je rekening, je zakelijke betaalpas, internetbankieren en je digitale rekeningafschrift.

 • Na de eerste 6 maanden betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten.

 

Meest gestelde vragen zakelijke rekening vof

 • Is een zakelijke rekening vof verplicht?
  Nee, je bent als ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het is echter wel handig en praktisch, zeker bij een vof, om een zakelijke rekening te openen.
 • Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening vof?
  Met een zakelijke rekening houd je de privé en zakelijke administratie gescheiden. En dat is handig, want zo hebben jij en je vennoot eenvoudig inzicht in de financiën van het bedrijf.
 • Wat zijn de kosten voor een zakelijke rekening vof?
  De kosten voor een zakelijke rekening verschillen per bank. De kosten die je moet betalen voor een zakelijke rekening, mag je als ondernemer rekenen als bedrijfskosten. Dat betekent dat je deze kosten fiscaal mag aftrekken.

 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over zakelijke rekening

Meer over zakelijke rekening