Zakelijke creditcard

Zakelijke creditcard voor startende ondernemers: wanneer relevant?

Als je een zakelijke rekening opent, kun je hier een zakelijke creditcard aan koppelen. Wanneer en waarom doe je dat als startende ondernemer? Lees hier wat de belangrijkste voordelen van een zakelijke creditcard zijn.

Waarom een zakelijke creditcard aanvragen?

De zakelijke creditcard is eigenlijk een verlengstuk van jouw zakelijke rekening. Je kunt de Rabo CreditCard dus voor al jouw zakelijke aankopen gebruiken, variërend van de aanschaf van bedrijfsmiddelen, online aankopen en zakenreizen, tot zakelijk tanken.

Zakenreizen
Ondernemers die voor hun bedrijf vaak naar het buitenland reizen, kunnen haast niet meer zonder zakelijke creditcard. Bij de meeste vliegmaatschappijen, hotels en autoverhuurbedrijven is reserveren en afrekenen met een creditcard verplicht. 

Verder is de Rabo CreditCard ook handig voor afrekenen in restaurants. In het buitenland is het bijvoorbeeld veel gebruikelijker dan in Nederland om in een restaurant of café te betalen met een creditcard.

Zakelijk tanken
Omdat er op tankbonnen geen bedrijfsnaam vermeld staat, controleert de Belastingdienst hier strenger op. Zakelijk tanken en je benzine afrekenen met contant geld, privépinpas of particuliere creditcard wordt niet (meer) door de Belastingdienst geaccepteerd.

Je kunt alleen nog de btw van de benzine terugvragen door te tanken met een zakelijke tankpas of te betalen met jouw zakelijke bankpas of zakelijke creditcard. 

Wat zijn de voordelen?

 • De scheiding tussen privé- en zakelijke uitgaven. Je hoeft door het gebruik van een zakelijke creditcard de administratie niet te corrigeren door uitgaven van jouw privérekening als zakelijk te boeken. Dit scheelt jouw boekhouder een hoop uitzoekwerk. Een zakenvlucht of online aankoop betaal je nu direct met de zakelijke creditcard.
   
 • De meeste (online) aankopen die je met een creditcard doet, zowel in binnen- als buitenland, zijn 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadigingen. Verder geeft de creditcard dekking bij bagage- en vluchtvertraging, hulpverlening, ongeoorloofd gebruik en eigen risico autohuur in het buitenland.
   
 • Via de BTW Teruggaaf Service vorder je de btw terug van aankopen die je in het buitenland hebt gedaan. Ondernemers kunnen tot 100 procent van hun betaalde buitenlandse btw terugvorderen. Denk hierbij aan btw voor hotelkosten, deelname aan seminars en de autohuur- en brandstofkosten.

Wanneer vindt de afschrijving plaats?

De Rabo CreditCard is gekoppeld aan je zakelijke rekening: alle aankopen die je met de creditcard doet, worden in één keer aan het einde van de maand van je zakelijke rekening afgeschreven. 

Dat is een belangrijk verschil met aankopen die je met je zakelijke pinpas doet, want die worden direct van je zakelijke rekening afgeschreven. Bij de creditcard zie je de uitgaven wel direct online terug, maar de daadwerkelijke afschrijving volgt pas aan het einde van de maand.

Op een zakelijke rekening staan de zakelijke inkomsten en uitgaven netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven moet wegstrepen.

Wat kost een zakelijke creditcard?

Kijk voor informatie over de kosten van een zakelijke creditcard op de website van de Rabobank. Goed om te weten: deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Wanneer je gebruikmaakt van het Rabo Startersvoordeel, is de Rabo CreditCard het eerste jaar gratis.

Zakelijke rekening
Zoals hierboven als gezegd koppel je de zakelijke creditcard aan je zakelijke rekening. Het voordeel hiervan is dat de zakelijke inkomsten en uitgaven netjes staan gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven moet wegstrepen. 

Zakelijke spaarrekening
Vergeet niet een zakelijke spaarrekening te openen om een financiële buffer op te bouwen, te sparen voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen en om geld te reserveren voor de aangifte inkomstenbelasting en de btw. Ook de spaarrekening koppel je aan de zakelijke rekening.

Met Rabo Startersvoordeel kun je een jaar lang gratis gebruikmaken van de zakelijke rekening én bijna alle producten voor betalen en ontvangen.

Bijgewerkt op: 31-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

x6
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen

 1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. een eigen zakelijke bankpas
 3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. professionele uitstraling naar je klanten
 5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank het eerste jaar gratis bankiert? Daarnaast kun je profiteren van startersvoordeel. Lees hier alles over Startersvoordeel

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

 • Focus op je doel
 • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
 • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.