Zakelijke creditcard voor startende ondernemers: wanneer relevant?

Bijgewerkt op 24 oktober 2022
5 min  leestijd
4.692
Auteur: Roy Timmerman

Als je een zakelijke rekening opent, kun je hier een zakelijke creditcard aan koppelen. Wanneer en waarom doe je dat als startende ondernemer? 

Waarom een zakelijke creditcard aanvragen?

Je kunt een creditcard zakelijk gebruiken: van de aanschaf van bedrijfsmiddelen, online aankopen en zakenreizen, tot zakelijk tanken. Lees wanneer een creditcard relevant is voor jou als ondernemer.

1. Zakenreizen: creditcard nog onmisbaar

Ondernemers die voor hun bedrijf vaak naar het buitenland reizen, kunnen haast niet zonder een zakelijke creditcard. Bij veel vliegmaatschappijen, hotels en autoverhuurbedrijven is reserveren en afrekenen met een creditcard nog steeds verplicht.

Voor veel andere betalingen kun je in de meeste landen gewoon met je betaalpas terecht, maar ook daarvoor vinden ondernemers het een veilig idee dat ze een extra betaalmogelijkheid op zak hebben, bijvoorbeeld met een Mastercard of Visa Card.

Ook is het soms prettig om extra ruimte te hebben als je de limieten van de betaalpas in het buitenland hebt bereikt. In dat geval kan het een uitkomst zijn om te kopen op krediet en later te betalen.

2. Verzekerd bij koop met creditcard

De meeste (online) aankopen die je met een zakelijke creditcard doet, zowel in binnen- als buitenland, zijn 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadigingen.

Verder geeft de creditcard dekking bij bagage- en vluchtvertraging, hulpverlening, ongeoorloofd gebruik en eigen risico autohuur in het buitenland.

Rabo SmartPin

Rabo SmartPin

Met Rabo SmartPin kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer, op je smartphone of tablet. Ideaal als je weinig transacties hebt of veel onderweg bent.

Probeer Rabo SmartPin

3. Zakelijke creditcard-aankopen snel ingeboekt

Betalingen die je niet met je betaalpas kunt doen, hoef je niet meer met je privé-creditcard te doen. Denk aan het boeken van een vlucht of de aanschaf van software op Amerikaanse sites.

Let op! Zakelijke tankkosten kun je niet terugvragen als je een privé-creditcard gebruikt. 

Je hoeft door het gebruik van een zakelijke creditcard de administratie niet te corrigeren door uitgaven van jouw privérekening als zakelijk te boeken. Zo houd je - net als door het gebruik van een zakelijke rekening - privé en zakelijk gescheiden.

4. Buitenlandse btw terugvorderen

Aan je zakelijke creditcard is de BTW Teruggaaf Service gekoppeld van Visa. Daarmee vorder je gemakkelijker de btw terug van aankopen die je in het buitenland hebt gedaan.

Als ondernemer kun je zo tot 100% van je betaalde buitenlandse btw terugvorderen. Denk hierbij aan btw voor hotelkosten, deelname aan seminars en de autohuur- en brandstofkosten.

5. Afschrijving: eind van de maand

De Rabo BusinessCard is gekoppeld aan je zakelijke rekening. Deze zakelijke rekening open je eenvoudig in 5 minuten online of via de Rabo App. Alle aankopen die je met de creditcard doet, worden in één keer aan het einde van de maand van je zakelijke rekening afgeschreven.

Uitgaven direct online te vinden

Bij de creditcard zie je de uitgaven wel direct online terug, maar de daadwerkelijke afschrijving volgt pas aan het einde van de maand. Dit kan gunstig zijn als je klanten bijvoorbeeld ook pas dan betalen.

Op een zakelijke rekening staan de zakelijke inkomsten en uitgaven netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven moet wegstrepen.

Zakelijke creditcard en Apple Pay

Wist je dat je tegenwoordig als klant van de Rabobank ook met je zakelijke creditcard gebruik kunt maken van Apple Pay? Je kunt hiermee contactloos betalen door middel van je iPhone of iPad.

Het werkt net als contactloos betalen met je zakelijke creditcard: houd je apparaat kort tegen de betaalautomaat. Goed om te weten, wanneer je betaalt met Apple Pay, gelden dezelfde limieten als bij contactloos betalen met je betaalpas.

Wat kost een zakelijke creditcard?

Met een zakelijke creditcard kun je dus al jouw zakelijke aankopen doen, van online aankopen tot zakenreizen en tankbeurten. Benieuwd wat een zakelijke creditcard kost? Check hier de mogelijkheden.

Goed om te weten: deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Startersvoordeel

Wanneer je gebruikmaakt van Rabo Startersvoordeel, krijg je in je eerste jaar korting op de zakelijke creditcard van Rabobank.

Zakelijke rekening koppelen aan creditcard

Zoals hierboven al gezegd koppel je de zakelijke creditcard aan je zakelijke rekening. Het voordeel hiervan is dat de zakelijke inkomsten en uitgaven netjes staan gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven moet wegstrepen. 

Naast een creditcard kun je ook een zakelijke spaarrekening aan je zakelijke rekening koppelen. Hiermee bouw je een financiële buffer op, spaar je voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen en reserveer je geld voor de aangifte inkomstenbelasting en de btw. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over de zakelijke creditcard

  • Wat is een zakelijke creditcard? Met een zakelijke creditcard kun je, net als een privé-creditcard, (online) aankopen doen, zoals vliegreizen, producten via webshops en abonnementen afsluiten. Deze aankopen zijn vaak verzekerd en worden één keer per maand van je zakelijke rekening afgeschreven. 
  • Is een zakelijke creditcard handig als startende ondernemer? Ook als je net begint met ondernemen, biedt een zakelijke creditcard veel voordelen. Je aankopen zijn verzekerd, je kunt buitenlandse btw gemakkelijk terugvorderen en je aankopen verschijnen in een duidelijk overzicht. 
  • Kan ik een zakelijke creditcard koppelen aan mijn zakelijke rekening? Jazeker. Sterker nog, bij Rabobank worden al je aankopen in één keer aan het einde van de maand van je zakelijke rekening afgeschreven. Handig, als je klant ook pas aan het einde van de maand betaalt. Je kunt de aankopen altijd inzien. 
  • Wat is de beste creditcard om te gebruiken als ondernemer?Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen. Je kunt bijvoorbeeld letten op de jaarlijkse kosten, het bestedingslimiet en hoe je jouw kosten moet aflossen. De beste creditcard is een creditcard die het beste bij jouw bedrijf past.

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten