Winstmarge berekenen: zo doe je dat

Bijgewerkt op 05 januari 2024
13 min  leestijd
57.871
Auteur: Redactie
getekende afbeelding van een man en vrouw die bij een uitvergrote papieren berekening staan

Je winstmarge is het verschil tussen de inkoopprijs die je voor je producten betaalt en het bedrag waarvoor je deze verkoopt (de verkoopprijs). Benieuwd hoe dit precies werkt, en waar je op moet letten? Met deze tips én onze handige marge calculator kun je jouw marge berekenen.

Benieuwd naar een specifiek onderwerp rondom het berekenen van de marge? Klik dan op een van de links hieronder:

 1. Wat is de winstmarge?
 2. Hoe bereken je de winstmarge?
 3. Hoe hoog moet je marge zijn?
 4. Uitleg: drie soorten marges
 5. Veelgestelde vragen

1. Wat is de winstmarge?

Als je producten verkoopt in een winkel of webshop, dan zal je eerst iets moeten inkopen. Elk product heeft hierbij een bepaalde inkoopprijs. Jij verkoopt dit vervolgens aan jouw klanten voor een hogere verkoopprijs, plus btw.

Het verschil tussen deze twee prijzen (inkoopprijs en verkoopprijs zonder btw) noemen we ook wel de marge. Je marge berekenen helpt je om te zien of je genoeg winst zal maken om je doelen te behalen.

Winstmarge: een rekenvoorbeeld 

Verderop dit artikel leggen we uit op welke drie manieren je de marge kunt berekenen. We schetsen eerst wat de marge precies inhoudt aan de hand van een rekenvoorbeeld:  


Een juwelier verkoopt horloges voor € 200 per stuk, inclusief btw.

De inkoopprijs is € 130 per stuk.

Het is dan niet zo dat de juwelier € 70 per horloge verdient. Hij moet namelijk 21% btw afdragen over elk verkocht product.

De verkoopprijs is dus (€ 200/121% ) * 100 = € 165,29 exclusief btw.

De inkoopprijs bedraagt zonder btw € 130, waarmee de marge op het horloge dus €35,29 bedraagt. In dit voorbeeld wordt er door de juwelier dus een marge gehanteerd van zo'n 21% van de verkoopprijs excl. btw. 


Wat is het verschil tussen marge en winst?

De marge is het bedrag of het percentage dat je als ondernemer overhoudt als je een product verkoopt. Dit wil niet zeggen dat dit bedrag ook gelijk is aan de winst. 

Van de marge moet je namelijk ook je kosten betalen, voordat je de winst overhoudt. Denk bijvoorbeeld aan de lonen van je medewerkers, huur van bedrijfsruimte en inpakmateriaal. In dit uitgebreide artikel leggen we alles uit over het berekenen van de verkoopprijs. Hierbij speelt de winstmarge een belangrijke rol.

Wanneer je jouw bedrijfskosten van je marge afhaalt, houd je de winst over.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

2. Hoe bereken je een winstmarge?

Jouw marge berekenen kan op twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om een vast bedrag per product als uitgangspunt te nemen, of om een vast percentage van de verkoopprijs te rekenen. We bespreken beide methodes in dit hoofdstuk. Welke rekenmethode je gebruikt heeft geen invloed op hoeveel marge je overhoudt.

Lees hier alles over het bepalen van de juiste verkoopprijs voor je producten of diensten.

Winstmarge berekenen als een vast bedrag

Wil je de marge berekenen als vast bedrag per product? Dat scheelt je aardig wat rekenwerk. Je bepaalt dan voor alles wat je verkoopt hoeveel euro je als marge wilt overhouden.

Dat bedrag kan verschillen per product.

Zo kun je voor een broek die je voor € 200 inkocht bijvoorbeeld € 80 marge rekenen, terwijl je voor een paar sokken dat € 2 kost een winstmarge van € 0,60 rekent.

Winstmarge berekenen als een percentage

Je kunt er ook voor kiezen om je marge te berekenen als percentage van een bedrag. Je kunt dan bijvoorbeeld standaard een winstmarge van 40% rekenen over een inkoopprijs van de broek uit het vorige voorbeeld. 40% van € 200 is € 80. Dit komt dus op hetzelfde bedrag neer.

Belangrijk: bereken de marge over de inkoopprijs

Het is wel belangrijk dat je in allebei de gevallen je marge berekent over de inkoopprijs in plaats van de verkoopprijs. Als je dit niet doet, dan kun je financieel in de knel komen wanneer je in de winkel korting geeft over de verkoopprijs.

Voorbeeld: Stel dat je een trui voor € 100 inkoopt. Je hanteert een winstmarge van 30%, dus de marge is € 30 en de verkoopprijs wordt dan € 130. Als je deze trui in de uitverkoop met 30% korting wilt verkopen, dan is de korting even groot als je marge maar lijd je alsnog verlies. 30% van € 130 is namelijk € 91, en dat is minder dan waarvoor je de trui hebt ingekocht.

Gebruik de winstmarge-calculator

Makkelijk en snel je winstmarge berekenen, dat doe je met onze winstmarge calculator. Vul je btw-tarief, je inkoopprijs en de verkoopprijs in en de calculator berekent direct wat jouw marge is. Je ziet jouw marge als absoluut getal (bedrag) en als percentage dat je kunt toepassen. 

Winstmarge berekenen - calculator

Excl. btw
Incl. btw

50%

  3. Hoe hoog moet je marge zijn?

  Veel startende ondernemers vragen zich af hoeveel marge ze moeten berekenen voor de verkoop van hun producten. Het antwoord op deze vraag verschilt sterk per branche en product.

  Als je hoge marges rekent, verdien je meer per verkochte product. Uiteraard loop je bij te hoge marges het risico om jezelf uit de markt te prijzen. Ga je voor een te lage marge? Dan houd je weinig over aan je harde werk.

  Let op: bied je geen producten aan, maar diensten? Dan bereken je een uurtarief. Bereken hier jouw ideale uurtarief.

  Gemiddelde marge per branche

  Benieuwd hoeveel je ongeveer aan marge kunt berekenen in jouw branche? Volgens Alliance experts kun je over het algemeen uitgaan van de volgende gemiddelden:

  Branche Percentage
  Kledingwinkel 20-50%
  Auto's 5-15%
  Meubelen 30-50%
  Sieraden 30-60%
  Fast-moving consumer goods (toiletartikelen, voeding, zeep) 8-40%
  Elektrische apparaten en verlichting 15 tot 25%
  Webshops algemeen 1-10%

  Lees hoe je de ideale verkoopprijs berekent aan de hand van de verhouding tussen de kostprijs en de winstmarge.

  Producten met hoge winstmarges

  • Eet je wel eens popcorn in de bioscoop? De winstmarge op deze gepofte mais schiet tot boven de 1000%!
  • Ook een kop koffie of thee in een restaurant kent een hoge winstmarge. De inkoop is rond de € 0,20, terwijl de verkoopprijs tussen de € 2 en € 3 ligt.
  • Dat geldt ook voor de andere drankjes in de horeca. De meeste drank gaat drie keer over de kop en kent dus een winstmarge van 300%.
  • Een ander lucratief voorbeeld is de oliebollenkraam. Een oliebol kost € 1 per stuk, de productiekosten bedragen rond de € 0,10. Tel daar personeelskosten bij op en grof geschat heb je dan een marge van zo’n 70%. Zeker als er rond oud en nieuw tienduizenden oliebollen worden verkocht, werpt zo'n hoge winstmarge zijn vruchten af voor de ondernemer.

  4. Uitleg: drie soorten marges

  Om de uitleg over marges compleet te maken, is het belangrijk om te weten dat er drie soorten winstmarges bestaan. Elke marge zegt op iets over de marge van je gehele bedrijf. We kijken hierbij dus niet alleen naar losse producten, en onderscheiden de volgende drie marges:

  1. Brutowinstmarge
   Dit is de totale omzet min de inkoop- of productiekosten van alle verkochte producten. Hoe hoger deze marge is, des te sneller je als startende ondernemer break-even draait. Om deze marge te berekenen deel je de brutowinst door de omzet, en je vermenigvuldigt dit getal met 100.
  2. Bedrijfswinstmarge/operationele winstmarge
   De totale omzet min alle bedrijfskosten. Het verschil met de brutowinstmarge is dat je hierbij ook kijkt naar indirecte kosten, zoals marketingkosten en administratiekosten. Om de bedrijfswinstmarge te berekenen deel je de bruto winst min alle indirecte kosten door de omzet, en je vermenigvuldigt dit getal met 100.
  3. Nettowinstmarge
   De totale omzet min alle bedrijfskosten, inclusief belasting en rente. Om de nettowinstmarge te berekenen deel je de nettowinst door de omzet en je vermenigvuldigt dit getal met 100.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening nodig?

  Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

   

  Bekijk jouw voordelen

  5. Veelgestelde vragen over het berekenen van de winstmarge:

  • Je marge berekenen: hoe doe je dat?
   De marge berekenen kan op twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om een vast bedrag per product als uitgangspunt te nemen, of om een vast percentage van de verkoopprijs te rekenen. 
  • Wat is de marge of winstmarge van en een product of dienst?
   De winstmarge of marge van een product is het verschil tussen de inkoopprijs die je voor je producten betaalt en het bedrag waarvoor je deze verkoopt (de verkoopprijs).
  • Welke producten kennen een hoge winstmarge?
   In dit artikel over het berekenen van de winstmarge, worden onder andere oliebollenbakkers, cafetaria, en koffiezaken genoemd als bedrijven die producten verkopen met een hoge winstmarge.
  • Welke marge moet ik rekenen als ondernemer?
   Hoeveel marge je kunt rekenen, is afhankelijk van je branche en type producten. In dit artikel vind je een handig overzicht met gemiddelden voor een aantal verschillende branches. Benieuwd hoe je de ideale verkoopprijs berekent? Dat lees je hier.

  Meer over boekhouding en administratie

  Meer over boekhouding en administratie
  Ondernemingsplan

  Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

  Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

  Sluiten