Hoe bereken jij jouw uurtarief

Checklist: uurtarief bepalen

Het vaststellen van een uurtarief kan voor een startende ondernemer of zzp'er best moeilijk zijn. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen met een te hoog tarief, maar te laag gaan zitten is ook niet slim. Je moet immers wel van jouw inkomsten kunnen rondkomen.

Een goed uurloon hangt van meerdere factoren af. Het is ook niet zo dat je verplicht één uurtarief moet handhaven voor alle omstandigheden. Een groeiend aantal zelfstandige professionals hanteert diverse tarieven.

Zij laten de hoogte van hun inkomsten onder meer afhangen van de opdrachtgever, de opdracht in kwestie en de sector waarin ze de klus uitvoeren. Grotere bedrijven, zoals overheden en multinationals, zijn over het algemeen wat vaker bereid om meer te betalen dan kleine bedrijven.  

We zetten een aantal andere factoren die hierbij een rol spelen voor je op een rij:

1. De opdracht

Zoals we hierboven al schreven, speelt de aard van de klus - en jouw ervaring en vaardigheid daarin - een belangrijke rol.

Als jouw werkzaamheden uiterst specialistisch zijn en maar weinigen kunnen doen wat jij presteert, is het vanzelfsprekend eerder gerechtvaardigd om een hogere uurprijs te vragen dan wanneer je een tamelijk eenvoudige dienst aanbiedt die talloze concurrenten ook kunnen uitvoeren.

2. De markt

Hoewel je in principe geheel vrij bent om de hoogte van je uurloon te bepalen, is het verstandig om hierbij rekening te houden met de gangbare tarieven in jouw markt.

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Vlieg niet te snel uit de bocht - opdrachtgevers zijn immers ook niet van gisteren - en loop geen opdrachten mis door vast te houden aan een te hoge uurprijs. Afhankelijk van jouw werkzaamheden zijn er meestal wel gangbare tarieven bekend. Jouw opdrachtgever kent deze cijfers doorgaans ook en dus is het zaak hier niet te ver vanaf te wijken.

3. De duur/omvang

Voor langdurige of meer omvangrijke klussen kun je het je vaker permitteren om een wat lager tarief te hanteren dan voor korte of kleine (eenmalige) opdrachten.

Relatief gezien kost een kleine of eenmalige opdracht jou immers meer tijd en energie en bovendien hoef je bij een langer lopende opdracht minder tijd te steken in acquisitie om voldoende nieuwe opdrachten te vinden.

4. De concurrentie

Het komt tijdens onderhandelingen met opdrachtgevers of klanten geregeld voor dat, wanneer ze vragen of jij een offerte wilt sturen, zij aangeven dat ze nog meer potentiële kandidaten op het oog hebben.

Of dat waar is, valt natuurlijk moeilijk te controleren, maar in veel gevallen zul je daadwerkelijk met concurrenten te maken hebben die ook graag dezelfde klus willen binnenhalen. In dat geval wordt er vaak op prijs geconcurreerd en kun je dus maar beter niet al te hoog inzetten.

5. De opdrachtgever

In veel gevallen loont het de moeite om eerst even uit te zoeken met wat voor soort opdrachtgever je te maken heeft en wat het bedrijf doorgaans uitgeeft aan werkzaamheden zoals die van jou.

Een starter zal om financiële redenen eerder nee zeggen tegen een hogere offerte dan een multinational. Verder kijken commerciële bedrijven over het algemeen meer naar vraag en aanbod dan overheidsinstellingen.

Ofwel: ben je tekstschrijver en is er veel aanbod, dan zakt het aanbod bij commerciele bedrijven. Bij overheidsinstellingen is het tarief vaak iets duidelijker verbonden aan vastere tarieven of bijvoorbeeld een tarief naar opleidings- en ervaringsniveau. 

Verder kun je natuurlijk gebruik maken van de tijd van het jaar. In bepaalde gevallen dient de instelling dan nog het afgesproken budget op te maken. Maar ook hier geldt: blijf redelijk en maak het niet te bont. Zo voorkom je dat je jezelf  onverhoopt de markt uitprijst.

6. Jouw onderhandelingskwaliteiten

Oefen jouw onderhandelingstactieken maar goed voor de spiegel, want in de meeste gevallen zit er wel wat ruimte tussen jouw minimale vraagprijs en het bedrag dat jouw opdrachtgever wil betalen.

Als je dit spel goed beheerst en jouw nieuwe opdrachtgever het gevoel kan geven dat hij veel krijgt voor weinig (terwijl jij ondertussen beseft dat je een niet meer dan prachtige beloning krijgt voor jouw werk), dan heb je het uitstekend gedaan en ga je met een goed gevoel aan de slag met de nieuwe klus.

Ook interessant voor jou

Zzp'er worden: zo doe je dat
Checklist: factuur maken

Bijgewerkt op: 19-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x21
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.