Hoe bereken jij jouw uurtarief

Checklist: uurtarief bepalen

Het vaststellen van een uurtarief kan voor een startende ondernemer of zzp'er best moeilijk zijn. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen met een te hoog tarief, maar te laag gaan zitten is ook niet slim. Je moet immers wel van jouw inkomsten kunnen rondkomen.

Een goed uurloon hangt van meerdere factoren af. Het is ook niet zo dat je verplicht één uurtarief moet handhaven voor alle omstandigheden. Een groeiend aantal zelfstandige professionals hanteert diverse tarieven.

Zij laten de hoogte van hun inkomsten onder meer afhangen van de opdrachtgever, de opdracht in kwestie en de sector waarin ze de klus uitvoeren.

Grotere bedrijven, zoals overheden en multinationals, zijn over het algemeen wat vaker bereid om meer te betalen dan kleine ondernemers en als het om branches gaat, heeft de overheid vaak een groter budget dan een kleinschalig creatief bureau.

Hieronder zetten we een aantal andere factoren die hierbij een rol spelen voor je op een rij:

1. De opdracht

Zoals we hierboven al schreven, speelt de aard van de klus - en jouw ervaring en vaardigheid daarin - een belangrijke rol.

Als jouw werkzaamheden uiterst specialistisch zijn en maar weinigen kunnen doen wat jij presteert, is het vanzelfsprekend eerder gerechtvaardigd om een hogere uurprijs te vragen dan wanneer je een tamelijk eenvoudige dienst aanbiedt die talloze concurrenten ook kunnen uitvoeren.

2. De markt

Hoewel je in principe geheel vrij bent om de hoogte van je uurloon te bepalen, is het verstandig om hierbij rekening te houden met de gangbare tarieven in jouw markt.

Vlieg niet te snel uit de bocht - opdrachtgevers zijn immers ook niet van gisteren - en loop geen opdrachten mis door vast te houden aan een te hoge uurprijs.

Afhankelijk van jouw werkzaamheden zijn er meestal wel gangbare tarieven bekend. Jouw opdrachtgever kent deze cijfers doorgaans ook en dus is het zaak hier niet te ver vanaf te wijken.

3. De duur/omvang

Voor langdurige of meer omvangrijke klussen kun je het je vaker permitteren om een wat lager tarief te hanteren dan voor korte of kleine (eenmalige) opdrachten.

Relatief gezien kost een kleine of eenmalige opdracht jou immers meer tijd en energie en bovendien hoef je bij een langer lopende opdracht minder tijd te steken in acquisitie om voldoende nieuwe opdrachten te vinden.

4. De concurrentie

Het komt tijdens onderhandelingen met opdrachtgevers of klanten geregeld voor dat, wanneer ze vragen of jij een offerte wilt sturen, zij aangeven dat ze nog meer potentiële kandidaten op het oog hebben.

Of dat waar is, valt natuurlijk moeilijk te controleren, maar in veel gevallen zul je daadwerkelijk met concurrenten te maken hebben die ook graag dezelfde klus willen binnenhalen.

In dat geval wordt er vaak op prijs geconcurreerd en kun je dus maar beter niet al te hoog inzetten.

5. De opdrachtgever

Startersvoordeel ZZP

Start je als ZZP’er?

Dan komt er veel op je af. Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor starters het eerste jaar gratis. 

Meer weten

In veel gevallen loont het de moeite om eerst even uit te zoeken met wat voor soort opdrachtgever je te maken heeft en wat het bedrijf doorgaans uitgeeft aan werkzaamheden zoals die van jou.

Een startup zal om financiële redenen eerder nee zeggen tegen een duurdere offerte dan een multinational. Verder kijken commerciële bedrijven over het algemeen meer naar vraag en aanbod dan overheidsinstellingen. Ofwel: ben je tekstschrijver en is er veel aanbod, dan zakt het aanbod bij commerciele bedrijven. Bij overheidsinstellingen is het tarief vaak iets duidelijker verbonden aan vastere tarieven of bijvoorbeeld een tarief naar opleidings- en ervaringsniveau. 

Verder kun je natuurlijk gebruik maken van de tijd van het jaar. In bepaalde gevallen dient de instelling dan nog het afgesproken budget op te maken.

Maar ook hier geldt: blijf redelijk en maak het niet te bont. Zo voorkom je dat je jezelf  onverhoopt de markt uitprijst.

6. Jouw onderhandelingskwaliteiten

Oefen jouw onderhandelingstactieken maar goed voor de spiegel, want in de meeste gevallen zit er wel wat ruimte tussen jouw minimale vraagprijs en het bedrag dat jouw opdrachtgever wil betalen.

Als je dit spel goed beheerst en jouw nieuwe opdrachtgever het gevoel kan geven dat hij veel krijgt voor weinig (terwijl jij ondertussen beseft dat je een niet meer dan prachtige beloning krijgt voor jouw werk), dan heb je het uitstekend gedaan en ga je met een goed gevoel aan de slag met de nieuwe klus.

Tip! Gratis PDF: uurtarief berekenen

Over de juiste hoogte van een uurtarief is online veel informatie te vinden. Ook op deze site vind je een aantal artikelen over dit onderwerp. Wil jij weten wanneer het moment daar is om jouw tarief te verhogen? Download dan deze gratis whitepaper en ontvang onze tips gratis in je mailbox.

Download gratis PDF

Ook interessant voor jou

Zo houd je als zzp'er effectief jouw uren bij
Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?
CNV: ‘Leg tarief zzp’ers vast in de cao’
Zzp'er worden: zo doe je dat
Checklist: factuur maken

Bijgewerkt op: 10-04-2018

Wat vind je van dit artikel?

x15
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Denk je dat je geen tijd hebt om met vakantie te gaan? Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje ontspannen op het strand. 

Op vakantie gaan - home
Op vakantie gaan - home

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

  • Focus op je doel
  • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
  • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.