Checklist: zo bepaal je jouw uurtarief als zzp'er

Bijgewerkt op 16 januari 2024
6 min  leestijd
97.068
Auteur: Redactie
Getekende afbeelding van een calculator waar de tekst 'Hoe bereken jij je uurtarief?' naast staat

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemers en zzp'ers. Te hoog inzetten is niet goed, maar óók niet te laag. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Een goed uurtarief hangt van meerdere factoren af: de omstandigheden, de opdracht zelf, je opdrachtgever en de sector. We zetten de factoren die hierbij een rol spelen voor het vaststellen van je uurtarief voor je op een rij. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Specialistische werkzaamheden
 2. Gemiddeld uurtarief
 3. Duur en omvang opdracht
 4. Uurtarieven van concurrentie
 5. Soorten opdrachtgevers
 6. Onderhandelingen
 7. Veelgestelde vragen

1. Specialistische werkzaamheden

De opdracht - en jouw ervaring en vaardigheid daarin - spelen een belangrijke rol bij de bepaling van je uurtarief. Als maar weinig ondernemers kunnen wat jij doet, dan ligt het voor de hand dat je een hogere uurprijs vraagt.

Leestip: In dit artikel geven we je 4 redenen om je uurtarief in 2024 te verhogen, én we leggen uit hoe je dat aanpakt.

2. Gemiddeld uurtarief in 2023

Het is verstandig om rekening te houden met de gangbare tarieven voor starters in jouw markt. Zet niet te laag in, maar loop ook geen opdrachten mis door vast te houden aan een te hoge uurprijs.

Afhankelijk van je branche zijn er vaak wel gangbare tarieven bekend. Jouw opdrachtgever kent deze cijfers meestal ook. Het is dus slim om hier niet te veel vanaf te wijken.

De gangbare zzp-tarieven in 2023

Om een indicatie te krijgen van het uurtarief van startende zelfstandig ondernemers, vroegen we onze bezoekers om hun uurtarief in te vullen (zie tabel hieronder). Uit deze poll bleek dat de grootste groep zzp'ers een uurprijs van tussen de € 30 en € 45 hanteert.  

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 5.146
€ 15 - 30 (excl. btw) 13%
€ 30 - 45 (excl. btw) 23%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 20%
€ 90 - 150 (excl. btw) 14%
Meer dan € 150 (excl. btw) 3%
Ik werk niet op uurtariefbasis 8%

Podcast 'Je ideale uurtarief bepalen'

Het is best lastig om je uurtarief te bepalen als startende zzp'er. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar ook niet te goedkoop zijn. IkGaStarten geeft je in deze podcast tips over het bepalen van je ideale uurtarief.

Soundcloud

Ben je ook benieuwd naar de andere podcasts van IkGaStarten? Op deze pagina vind je een overzicht van alle podcasts voor de startende ondernemer. 


3. Duur en omvang van de opdracht

Wanneer een opdracht langer duurt of omvangrijker is, kun je ervoor kiezen om jouw uurtarief iets te reduceren. Ook voor langlopende opdrachten, waar je dus geen acquisitie voor hoeft te doen, kun je een totaalprijs berekenen die relatief iets gunstiger is voor jouw opdrachtgever. 

Bij een kleine of eenmalige opdracht, die over het algemeen minder tijd kosten, kun je uiteraard wel gewoon vasthouden aan jouw uurprijs. 

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

4. Wat te doen met de uurprijs van de concurrentie?

Soms geven opdrachtgevers of klanten aan dat ze ook andere potentiële kandidaten op het oog hebben voor een opdracht. Of dat altijd waar is, valt natuurlijk moeilijk te controleren.

Toch zal je vaak met concurrenten te maken hebben die ook graag dezelfde klus willen binnenhalen. In dat geval wordt er vaak op prijs geconcurreerd en zal je je moeten onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

5. Verschillende soorten opdrachtgevers

In veel gevallen loont het om eerst uit te zoeken met wat voor soort opdrachtgever je te maken hebt en wat het bedrijf doorgaans betaalt voor werkzaamheden zoals die van jou. 

Een startende onderneming zal om financiële redenen eerder 'nee' zeggen tegen een duurdere zzp'er dan een multinational. Ga vooral na: wil jij graag voor deze opdrachtgever werken?

Opdracht voor commercieel bedrijf of overheid

Commerciële bedrijven kijken over het algemeen meer naar vraag en aanbod dan overheidsinstellingen. Bij overheidsinstellingen bestaan er vaak vaste tarieven of worden de tarieven vastgesteld op basis van opleidings- en ervaringsniveau. 

Timing van je offerte

In bepaalde periodes (meestal aan het eind van het jaar) dient de betreffende afdeling nog beschikbaar budget op te maken om in het volgende jaar te kunnen beschikken over hetzelfde budget. Daar kun je op inspelen, maar blijf wel redelijk en maak het niet te bont. Zo voorkom je dat je jezelf onnodig de markt uitprijst.

6. Jouw onderhandelingskwaliteiten oefenen

Oefen je onderhandelingstactieken goed, want in de meeste gevallen zit er wel wat ruimte tussen jouw minimale vraagprijs en het bedrag dat jouw opdrachtgever wil betalen. Soms kan het bij grotere opdrachten lonen om éérst te vragen naar een budget, zodat jij niet degene bent die als eerste een totaalprijs noemt. 

Als je dit spel goed beheerst en jouw nieuwe opdrachtgever het gevoel kan geven dat zij veel krijgt voor weinig, dan heb je het uitstekend gedaan. Lees hier meer over onderhandelingstactieken die je kunt toepassen.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

7. Veelgestelde vragen over het uurtarief bepalen als ondernemer

 • Hoe bepaal je je uurtarief?
  In dit artikel over het bepalen van je uurtarief, worden verschillende factoren belicht die een rol spelen bij het vaststellen van het uurtarief van een zelfstandig ondernemer (of zzp'er). Hierbij kun je denken aan gemiddelde tarieven, de tarieven van concurrenten en een eventuele specialisatie die jou als ondernemer onderscheidt.
 • Is het slim om altijd een vast uurtarief te vragen?
  Dat hoeft niet altijd. Voor langdurige of omvangrijkere klussen kun je een wat lager tarief rekenen dan voor korte of kleine (eenmalige) opdrachten. Relatief gezien kost een kleine of eenmalige opdracht jou immers meer tijd en energie. Bij een kleine of eenmalige opdracht, die over het algemeen minder tijd kosten, kun je uiteraard wel gewoon vasthouden aan jouw uurprijs. 
 • Waar vind ik hulp bij het bepalen van mijn uurtarief?
  Het is best lastig om je uurtarief te bepalen als startende zzp'er. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar ook niet te goedkoop zijn. IkGaStarten geeft je in een podcast tips over het bepalen van je ideale uurtarief.

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten