Zo stel je een concurrentieanalyse op

Bijgewerkt op 08 oktober 2020
4 min  leestijd
0
Image
Personeel aannemen

Een concurrentieanalyse maken is dé manier om meer inzicht te krijgen in de rol van jouw product of dienst in de markt. Als startende ondernemer blijf je zo de gevestigde concurrentie steeds nét een stap voor. 

Wat is een concurrentieanalyse?

Een concurrentieanalyse is een onderzoek naar je concurrenten. Dit kan een algemeen onderzoek zijn, maar je kunt ook kijken naar specifieke kenmerken.

Denk bijvoorbeeld aan de doelgroep van je concurrentie. Je krijgt zo meer inzicht in de markt én de partijen die hierin aanwezig zijn.

Sterke en zwakke kanten

Door per concurrent alle sterke en zwakke kanten concreet in kaart te brengen, ben jij beter in staat om jouw marktpositie te bepalen. Zo kun je bijsturen waar dat nodig is.

Wanneer maak je een concurrentieanalyse?

Het maken van een concurrentieanalyse is onmisbaar wanneer je een bedrijf gaat starten of bijvoorbeeld een bepaalde innovatie wilt doorvoeren. Daarnaast is het altijd slim om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de markt.

Inspelen op ontwikkelingen

Op deze manier kun jij met jouw product of dienst tijdig op ontwikkelingen inspelen. Die markt blijft natuurlijk in beweging, ook nadat je jouw analyse hebt opgesteld. Check dus regelmatig of de informatie nog actueel is en werk de gegevens waar nodig bij. 

Hoe stel je een goede concurrentieanalyse op?

In een grondige concurrentieanalyse, die vaak deel uitmaakt van je ondernemingsplan of marketingplan, besteed je in ieder geval aandacht aan de specifieke eigenschappen van je product en dat van een aantal concurrenten.

  • Hoe verhoudt jouw business zich tot die van de concurrentie?
  • Liggen er kansen om je (beter) te onderscheiden van de rest?
  • En zo ja: zijn deze plannen op korte termijn uit te voeren?

Ook is het slim om - voor zover mogelijk - de bedrijfsvoering en strategie van de concurrerende ondernemingen te beschrijven in de analyse.

Schema concurrenteanalyse

Je kunt een concurrentieanalyse op verschillende manieren uitvoeren. Bijvoorbeeld door alle plus- en minpunten van de belangrijkste concurrenten weer te geven in een checklist of een tabel.

  • Op Ondernemersplein vind je een handig voorbeeld van hoe zo'n schema eruit kan zien.

Image
whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Welke zaken komen verder aan bod?

  1. Klantgedrag: bepaal de doelgroep. Onderzoek vervolgens wat klanten of opdrachtgevers belangrijk vinden en wat bij hen de doorslag geeft om wel of niet met jouw bedrijf in zee te gaan. Ben jij de enige natuurwinkel in de stad, of komen mensen van heinde en ver naar jouw zaak toegereden, omdat jij de enige in de provincie bent die een uniek product verkoopt?
  2. Strategie van de concurrent: omschrijf zo concreet mogelijk de strategie van je voornaamste concurrenten. Welke doelstellingen streven zij na? Hoe pakken zij dit aan?
  3. Kansen: op welke vlakken laat een concurrent steekjes vallen? Daar liggen wellicht mogelijkheden voor jou. Probeer te achterhalen waarover klanten in jouw branche het vaakst ontevreden zijn en kijk hoe jij.
  4. SWOT-analyse: met deze marketingmethode breng je de sterkte en zwakke punten, kansen en bedreigingen van ieder bedrijf in kaart. Deze plus- en minpunten staan altijd in relatie tot hoe een potentiële klant zich gedraagt. 

Concurrentieanalyse: zelf doen of uitbesteden?

Veel startende ondernemers kiezen ervoor om een concurrentieanalyse zelf uit te voeren. In de meeste sectoren en markten is dit vanwege de openbaar beschikbare cijfers en statistieken goed te doen, maar houd er rekening mee dat het maken van een analyse veel meer tijd kan kosten dan je misschien denkt. 

Concurrentieanalyse door professional

In uitgebreide gevallen kan het daarom zeker geen kwaad te overwegen om deze taak uit te besteden aan een professional. Bijkomend voordeel is dat een professioneel onderzoeksbureau oprecht objectief kijkt naar hoe de status van jouw bedrijf ten opzichte van de concurrenten in jouw markt. 

  • Doe hier een compacte analyse van je concurrentie in 4x2 uur

Image
zakelijke rekening afbeelding

5 voordelen van een zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de voordelen

Tips van de redactie

Zo versterk je jouw onderhandelingspositie
5 manieren om indruk te maken op je concurrenten
De juiste kostprijs bepalen: hoe doe je dat?
5 onmisbare acquisitietips van succesvolle ondernemers

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan

Elke week handige tips in je mailbox?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

Sluiten