Rechtsbijstand voor ondernemers

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?

Juridische hulp nodig? Het kan maar zo gebeuren: een zakelijk conflict met een leverancier, een klant die weigert te betalen of een discussie over een bouwvergunning. Een eenvoudig geschil kun je onderling nog oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand nodig zijn. 

Juridische hulp bij zakelijke conflicten

Het oplossen van zo'n geschil kan behoorlijk duur worden, advocaatkosten kunnen snel oplopen. Dat is vervelend, zeker als je als startende ondernemer nog geen grote buffer hebt. Met een rechtsbijstandverzekering voorkom je dat jij grotendeels alleen voor de kosten moet opdraaien.

Een juridisch conflict kan soms complex worden. Als je hier niet zo veel kennis over hebt, loop je het risico dat het probleem niet wordt opgelost. Met juridische hulpzorg je ervoor dat je conflicten oplost of soms zelfs kunt voorkomen. Zo houd je een goede zakelijke relatie met je klant.

Wat kan ik verwachten van een rechtsbijstand-verzekering?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je bij een zakelijk geschil (in de Benelux en Duitsland) recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.

Zij nemen je alle rompslomp uit handen. Je krijgt de kosten vergoed en - mocht het zover komen - ook eventuele proceskosten zijn voor rekening van je verzekering.

Voorbeelden juridische geschillen 

Een rechtsbijstandverzekering kan bij veel verschillende situaties van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zakelijke conflicten:

 • Een geschil bij de gemeente of met een opdrachtgever, leverancier of medewerker
 • Garantiekwesties
 • Arbeidsrecht
 • Sociale wetgeving
 • Je bedrijfspand
 • Verzekeringen
 • Vergunningen
 • Een foutieve levering

Helpt een rechtsbijstandverzekering bij een wanbetaler?

Ja, het is mogelijk om de rechtsbijstandverzekering in te schakelen wanneer een klant of opdrachtgever na meerdere aanmaningen nog niet heeft betaald.

Heb je te maken met een wanbetaler? Dan kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden.

De verzekeraar betaalt in dat geval niet het openstaande bedrag, maar biedt jou als ondernemer hulp aan. Denk aan het opstellen en versturen van aanmaningsbrieven.

Handig om te weten, want juist kleine bedrijven en zzp'ers kampen vaak met achterstallige facturen en wanbetalers. 

Wat is niet verzekerd bij een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering dekt niet alle risico's af. Zo zijn de volgende geschillen in veel gevallen niet meeverzekerd:

Deze risico's kun je alleen verzekeren met een (vaak kostbare) maatwerkverzekering.

Hoe werkt wachttijd?

Sommige verzekeringen hebben een wachttijd. Dit betekent dat je niet direct verzekerd bent na het ingaan van de verzekering. Dit is om lopende geschillen (of situaties waarvan al bekend is dat er een mogelijk geschil uitkomt) uit te sluiten.

Dus had je al een geschil met een klant of leverancier voordat je de verzekering afsloot? Dan krijg je daarvoor geen juridische hulp. De oorzaak van het geschil moet namelijk ná de wachttijd ontstaan.

Overigens krijg je bij geschillen over overeenkomsten die je tijdens de wachttijd sluit, wel gewoon juridische hulp.

Welke voorwaarden gelden er voor een rechtsbijstandverzekering?

De meeste rechtsbijstandverzekeraars regelen de schade in natura; je krijgt juridisch advies, ondersteuning, bemiddeling of procesvertegenwoordiging.

Je kunt ook kiezen voor een second opinion of een eigen advocaat. Deze kosten zijn vaak beperkt verzekerd en de bedragen verschillen per verzekeraar.

Uitzonderingen op de regel

 • Geldt er een franchise (ook wel drempelbedrag of minimum schadebedrag genoemd)? Dan komt de verzekeraar pas in actie vanaf een bepaald schadebedrag. Alleen een geschil dat groter is dan de drempel wordt volledig behandeld.
 • Gaat het om een geschil met een schadebedrag onder deze grens? Dan ontvang je geen juridische hulp. Goed om te weten: sommige verzekeraars, zoals Interpolis, hebben geen franchise. Zij behandelen ook kleinere incassotrajecten.

Hoe kan ik conflicten voorkomen?

Met goed opgestelde en complete leverings- of algemene voorwaarden kun je het risico op conflicten verkleinen. Het is het makkelijkst om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn al getoetst (en gedeponeerd) en daardoor veilig toepasbaar.

Stel je toch eigen voorwaarden op? Laat deze dan altijd eerst juridisch toetsen. En welke voorwaarden je ook hanteert: het is altijd handig om je te laten adviseren over het juiste gebruik van voorwaarden.

Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® verschillende verzekeringen aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.

Lees meer

7 verzekeringen voor startende ondernemers
Hoe stel je een juridisch contract op?
6 vragen en antwoorden over de AOV voor zzp'ers

Bijgewerkt op: 13-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x10
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen voor jouw bedrijf

Als ondernemer loop je niet weg voor risico’s. Deze horen nu eenmaal bij het ondernemerschap. Maar bij sommige risico's sta je wat langer stil, omdat ze de continuïteit van je onderneming sterk kunnen beïnvloeden.

Welke risico's dat voor jouw bedrijf zijn, hangt af van de omvang en de sector waarin je werkt. Hieronder vind je de belangrijkste bedrijfsverzekeringen op een rij: 

 1. Aansprakelijkheid 
  Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt andermans (letsel)schade door jouw schuld. Weten wat je moet regelen? Check onze gratis whitepaper over aansprakelijkheid.
 2. Beroepsaansprakelijkheid
  Komt vooral van pas als je een adviserend beroep hebt en aansprakelijk kunt worden gesteld voor foutief advies (met grote financiële gevolgen).
 3. Gebouw
  Vergoedt schade aan jouw kantoorruimte door brand, water, inbraak of diefstal. 
 4. Inventaris/voorraad
  Verzeker je spullen tegen brand, diefstal of inbraak.
 5. Verkeer
  Verzeker je auto, bestelbus of werkmaterieel met een zakelijke autoverzekering. Dit kan via een WA-, WA-Beperkt Casco- of allriskverzekering. 
 6. Rechtsbijstand
  Juridische ondersteuning bij zakelijke conflicten. Denk aan een klant die zijn rekening niet betaalt.
 7. Bedrijfsstagnatie
  Een uitkering voor doorlopende kosten als jouw bedrijf stil komt te liggen bij - bijvoorbeeld - schade door brand of storm.
 8. CAR-verzekering (voor ondernemers in de bouw)
  Vergoedt schade aan een bouwwerk door een storm of constructiefout.
 9. Kredietverzekering
  Met een kredietverzekering heb je de zekerheid dat je jouw geld ontvangt. 
 10. Transport
  Vergoedt schade aan de lading tijdens transport. Of je dit vervoer nu zelf regelt of uitbesteedt. 

Aansprakelijkheid: een gratis whitepaper 

Als ondernemer durf je best een beetje risico te nemen. Maar ben jij goed voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld? De kosten kunnen enorm oplopen. Lees alles over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf in de whitepaper die we hierover opgesteld hebben. 

Doe mij die gratis PDF maar

Overzicht bedrijfsverzekeringen

De hoogte van je premie hangt af van hoeveel je wilt verzekeren, wat voor soort bedrijf je hebt, of je medewerkers in dienst hebt en hoeveel omzet je draait. Gebruik de rekentool om uit te rekenen hoeveel het kost om jouw bedrijf te verzekeren. Je weet dan meteen welke verzekeringen nodig zijn voor jouw zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.