Handelsonderneming beginnen? Zo doe je dat

Bijgewerkt op 06 mei 2024
6 min  leestijd
7.468
Auteur: Redactie
Getekende afbeelding van vijf fases van een proces van productie tot vervoer van goederen

Het beginnen van een han­dels­on­der­ne­ming is de laatste jaren erg populair. Dit soort bedrijven koopt en verkoopt goederen zonder deze te bewerken, en is vooral bekend van de detail- en groothandel. Wat moet je allemaal regelen als je zelf een handelsonderneming wil starten?

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je zelf een handelsonderneming kunt beginnen. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op een van onderstaande links:

 1. Wat is een handelsonderneming?
 2. Kenmerken van een handelsonderneming
 3. Een handelsonderneming beginnen
 4. Regels internationaal zaken doen
 5. Voorraadbeheer en dropshipping

1. Wat is een handelsonderneming?

Een handelsonderneming is een bedrijf dat producten in- en verkoopt. Dit soort bedrijven zie je vooral in de detail- en groothandel. Het handelsbedrijf verandert niets aan het ingekochte product, maar verkoopt het product in de oorspronkelijke staat door. 

Alleen goederen worden door bedrijven met deze ondernemingsvorm verhandeld; dienstverlening vindt nooit plaats door een handelsonderneming.

Er bestaan twee soorten handelsondernemingen:

 • De kleinhandel, beter bekend als detailhandel. Dit type bedrijf levert alleen aan de consument (ook wel 'B2C' oftewel 'business to consumer' genoemd).
 • De groothandel. Dit type bedrijf levert alleen aan bedrijven (ook wel 'B2B' oftewel 'business to business' genoemd). 

2. De kenmerken van een handelsonderneming

Eén van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dus dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Deze bedrijven kopen grondstoffen of halffabrikaten en maken daar een eindproduct van.

Een handelsonderneming is dus eigenlijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht. Dit gebeurt via import en export, maar ook binnen Nederland. 

Voorbeelden van handelsondernemingen

Dit zijn voorbeelden van handelsondernemingen:

 • Drogisterijen;
 • Boekenwinkels;
 • Webshops zoals Bol.com of Zalando.nl;
 • Een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt.

Deze laatste webwinkel hoort in dit rijtje thuis, omdat het de producten niet zelf maakt. In plaats daarvan worden deze ingekocht bij verschillende producenten of leveranciers.

Je kunt dus stellen dat een handelsonderneming de functie heeft van het verzamelen van goederen, om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden te distribueren. Een bekend voorbeeld uit de groothandel is Sligro. Andere voorbeelden zijn Makro (food) en Manutan (kantoor en magazijn). 

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Voorbeeldplan nodig?

Vind je het moeilijk om jouw winkelconcept onder woorden te brengen? Met behulp van dit gratis voorbeeld ondernemingsplan voor detaillisten maak je een goed plan.

Download gratis voorbeeld

3. Zelf een handelsonderneming beginnen

Als je een bedrijf begint in de kleinhandel (non-food en food), dan ben je werkzaam in een sector van uiteenlopende bedrijven. Hieronder vallen drogisterijen, maar ook bouwmarkten, supermarkten en versspeciaalzaken.

Voor het starten van je eigen (web)winkel, kun je deze checklist voor het beginnen van een webshop gebruiken.

Regelgeving Nederland

Iedereen die in Nederland een handelsonderneming wil beginnen moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Verder verschillen de regels sterk per sector, en zelfs per bedrijf. We belichten hieronder drie vormen van regelgeving waarmee je te maken kunt krijgen:

 1. Persoonsgegevens
  Bij het starten van een webwinkel ben je verplicht om een domeinnaam te registreren. Ook ben je verplicht om te zorgen voor goede beveiliging van de persoonsgegevens van klanten.
 2. Gemeentelijke regelgeving
  In een fysieke winkel krijg je onder meer te maken met een bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening.
 3. Algemene voorwaarden
  Of je nu een webshop runt of een fysieke winkel opent: je moet algemene voorwaarden opstellen. Ook krijg je te maken met import- en exportregels.

4. Met welke regels krijg je te maken als je internationaal zaken doet?

Zowel bij het importeren als exporteren van producten is het verstandig om een plan op te stellen. Vergelijk dit met een ondernemingsplan, waarin je alle stappen beschrijft die je moet volgen om succesvol te handelen.

Je krijgt bijvoorbeeld te maken met logistieke zaken, zoals het transport van goederen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Producten importeren van buiten de EU is gebonden aan strenge regels. Je mag namelijk niet zomaar geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU op de Europese markt brengen.

Haal je de producten per schip binnen of laat je een vrachtwagen rijden?

Wil je toch een handelsonderneming beginnen voor de import van goederen buiten de EU? Dan ben jij als ondernemer verplicht om de producten via de douane in het vrije verkeer te brengen. Dit houdt in dat je aangifte moet doen over de geïmporteerde producten.

Invoerrechten betalen

Daarnaast betaal je invoerrechten en andere belastingen over de goederen. Omdat deze aangifte vrij ingewikkeld is, kun je dit takenpakket wellicht beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

Moet jij invoerrechten betalen? Controleer het in dit artikel!

Het is mogelijk dat je voor het invoeren van jouw product moet beschikken over een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk alleen importeren alleen als je voldoet aan strenge voorwaarden.

5. Voorraadbeheer en dropshipping

Als je over genoeg opslagruimte beschikt, dan kun je zelf de voorraad beheren. Dit kan in een bedrijfspand, loods, schuur of bij een kleinschalige webwinkel zelfs op zolder. Startende ondernemers die een handelsonderneming beginnen, maken echter steeds vaker gebruik van dropshipping.

Dropshopping is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. 

Dropshipping voorbeeld

Laten we ter illustratie de eerder genoemde agrarische webshop nemen. Als deze op de volgende manier werkt, dan is er sprake van dropshipping:

 1. Een boer bestelt op jouw website een hek.
 2. Jij hebt echter geen ruimte om een voorraad hekken op te slaan.
 3. Daarom laat je de klant de bestelling rechtstreeks bij de producent plaatsen, maar wel via jouw site.
 4. De producent levert het eindproduct direct aan de klant.
 5. De klant betaalt aan jou via jouw site, en jij betaalt op jouw beurt de producent.

Dropshipping neemt voor de ondernemer veel risico weg, aangezien je niet hoeft te investeren in voorraden. Dit scheelt ook veel kosten op het gebied van logistiek, inventaris en personeel.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening voor jouw webshop online of in de app in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over het beginnen van een handelsonderneming:

 • Wat is een handelsonderneming?
  Eén van de belangrijkste kenmerken van een handelsonderneming is dat er geen producten worden bewerkt. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een producent of een industriële onderneming. Een handelsonderneming is eigenlijk niets anders dan een handelshuis waar producten worden doorverkocht.
 • Wat zijn voorbeelden van een handelsonderneming?
  Voorbeelden van handelsondernemingen, zijn onder andere drogisterijen, boekenwinkels, webshops zoals Bol.com en Zalando.nl, een webwinkel die producten uit de agrarische sector verkoopt. 
 • Wat is dropshipping?
  Dropshipping is een constructie waarbij je als handelaar zelf geen voorraden hoeft te beheren. Als een webshop op deze manier werkt, dan is er sprake van dropshippingDropshipping neemt voor de ondernemer veel drempels weg, omdat die niet hoeft te investeren in voorraden, logistiek, inventaris en personeel.

Meer over webshop

Meer over webshop
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten