Algemene voorwaarden voor je webshop: zo zit dat
Algemene voorwaarden opstellen voor een webshop is erg belangrijk. Denk aan zaken als de betaling, retournering, verzendkosten, garantie en de aansprakelijkheid. Met deze tips schrijf je zelf goede algemene voorwaarden.
Algemene voorwaarden voor webwinkels: wat zijn de regels?
Het opstellen van van algemene voorwaarden voor een webshop is gebonden aan een aantal regels en voorwaarden. Zo moet je onder andere rekening houden met de volgende zaken:
1. Je informeert je klant vóór de koop over jouw voorwaarden
Als webwinkelier moet je de klant vooraf duidelijk maken welke voorwaarden van toepassing zijn op jullie koopovereenkomst. Dit regel je eenvoudig in je bestelproces. Zet voor de betaling van de bestelling een linkje naar je algemene voorwaarden.
Zorg ervoor dat de bestelling pas kan worden afgerond als jouw klant een vinkje heeft gezet bij de verklaring dat hij of zij akkoord gaat met jouw algemene voorwaarden.
2. De klant moet de voorwaarden kunnen opslaan (en printen)
Jij moet ervoor zorgen dat iedere klant jouw voorwaarden later op ieder moment kan teruglezen. Voeg daarom aan het verplichte vinkje een link toe naar je algemene voorwaarden, zodat je klant dit document kan downloaden.
Plaats je algemene voorwaarden ook op je website, de meeste ondernemers doen dit onderaan de pagina.
3. Discussie met een klant? De bewijsplicht ligt bij jou
Het is aan jou om te bewijzen dat er een overeenkomst bestaat en onder welke voorwaarden deze is gesloten. Houd dus een goede digitale administratie bij van alle orders.
Maak een back-up van je digitale administratie. Zo voorkom je dat je bij een eventuele crash alle gegevens kwijt bent.
Wat staat er in de algemene voorwaarden?
Leg in ieder geval de volgende zaken vast in de algemene voorwaarden van je webwinkel:
Bedrijfsgegevens
Omdat er bij een webshop een contract op afstand wordt gesloten, ben je verplicht om aan je klant kenbaar te maken met wie je bent. Vermeld dus altijd jouw:
- Naam
- Vestigings-, correspondentie- en e-mailadres
- Kvk-nummer
- Btw-identificatienummer
Werkwijze retourzendingen
Zeker als je kleding of schoenen verkoopt, krijg je vaak te maken met retourzendingen. Leg deze zaken vast in je voorwaarden en geef antwoord op vragen als:
- Wie betaalt de verzendkosten van de retourzending? Jij of je klant?
- Wanneer mag je klant producten terugsturen?
- Binnen welke termijn?
- Krijgt de klant bij een retourzending zijn geld terug of een tegoedbon?
Retourzendingen komen het vaakst voor bij webshops die kleding of schoenen verkopen. Hoe ga jij straks om retouren?
Uitzonderingen: wel of geen bedenktijd?
Een klant heeft bij online aankopen in principe recht op veertien dagen bedenktijd. Soms geldt deze wettelijk vastgestelde bedenktijd niet, zoals bij tijdsgebonden producten. Denk maar aan kranten of magazines, die zijn onverkoopbaar na een bedenktijd.
Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.
Jouw aansprakelijkheid
Bij andere producten, waaronder cd's, mag de klant het product alleen terugsturen als de verzegeling nog intact is. Het is handig voor je klant als dit duidelijk in je algemene voorwaarden staat vermeld.
Extra tip: ben jij productaansprakelijk?
Producenten zijn aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door een gebrek in of aan een product.
Maar wist je dat de wet jou ook producent ziet als je producten inkoopt en onder je eigen merk of label verkoopt? Of als je producten importeert uit een land van buiten de EU? Dat betekent dat jij dan productaansprakelijk bent.
Maak daarom goede kwaliteitsafspraken met je leveranciers. En overleg met je verzekeraar of je voldoende verzekerd bent.
Tot slot: algemene voorwaarden opstellen is maatwerk
Als je bent aangesloten bij de branchevereniging voor webwinkeliers, kan het handig zijn om hun algemene voorwaarden over te nemen. Thuiswinkel.org biedt een gratis voorbeeld voor algemene voorwaarden voor webshops aan.
Controleer wel eerst of deze voorwaarden goed passen bij jouw activiteiten en wensen! Deze voorwaarden zijn immers opgesteld voor alle leden, dus ze kunnen nooit 100% op maat gemaakt zijn voor iedereen.
Tip: laat je algemene voorwaarden checken door een jurist van Interpolis.