Word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen

Bijgewerkt op 25 januari 2022
7 min  leestijd
42.196
Image
Zelfstandige zorgprofessional worden

Het aantal zzp'ers in de gezondheidszorg neemt steeds verder toe. Tegelijkertijd neemt de overheid stevige maatregelen om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. Wil jij zzp’er worden in de zorg? Let dan goed op de regels.

Om zelfstandig zorgprofessional te worden, zijn er een aantal punten waar je over na moet denken. Direct naar een van de negen stappen? Klik op de link hieronder. 

  1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  2. Regel meerdere opdrachtgevers
  3. Schrijf je in het BIG-register in
  4. Bied verzekerde zorg
  5. Bepaal je uurtarief
  6. Stel algemene voorwaarden
  7. Regel je verzekeringen
  8. Bekijk de regels voor een bedrijf aan huis
  9. Houd patiëntendossiers bij

Als je deze negen stappen hebt geregeld, kun je goed van start als freelancer in de zorg!

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je het besluit neemt om zzp’er te worden in de zorg, begin je met het inschrijven van jouw onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De inschrijving bij de KvK is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers, dus ook voor zelfstandig ondernemers in de gezondheidszorg.

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet ook nog eens zelf aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch wanneer de KvK jouw inschrijving verwerkt. 

Schrijf een ondernemingsplan

Als je zelfstandige zorgprofessional wilt worden, is het goed om een sterk plan van aanpak te bedenken. Hoe ziet je financieel plan er bijvoorbeeld uit en welke verzekeringen heb je nodig? Dit schrijf je vervolgens op in een ondernemingsplan.

Zo'n plan is al helemaal noodzakelijk als je op zoek gaat naar financiering. Investeerders en banken willen tenslotte goed kunnen zien of je onderneming levensvatbaar is.

2. Zzp'er worden in de zorg? Regel meerdere opdrachtgevers

Zzp'ers in de zorg hadden de afgelopen jaren veel gedoe met de VAR-verklaring. De Belastingdienst trok duizenden verklaringen van zzp'ers in omdat zij achteraf als schijnzelfstandige werden aangemerkt. 

Het ging de fiscus vooral om zzp'ers die voor één opdrachtgever werkzaam waren. Zo mochten zzp'ers in de zorgsector niet meer via bemiddelingsbureaus werken omdat veel van deze bureaus de rol van werkgever zouden hebben. Bemiddelingsbureaus zouden de zzp'ers namelijk inroosteren en hun betalingen regelen.

Vanaf eind 2021 moet er een nieuwe wet komen voor zzp'ers, de opdrachtgeversverklaring: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen.

Het is nog onduidelijk wanneer de webmodule ingevoerd wordt. Het hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet. Dat betekent dat de Belastingdienst tot die tijd niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.

Modelovereenkomsten zorg

In de tussentijd wordt er gewerkt met modelcontracten. Inmiddels zijn er verschillende modelovereenkomsten voor zelfstandigen in de zorg goedgekeurd en gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. 

Bijvoorbeeld contracten voor een zelfstandige zorgprofessional in de thuiszorg, verpleegkundigen en zelfstandige ondernemers die als waarnemer werken voor huisartsen en tandartsen.

3. Inschrijven als zelfstandige zorgprofessional in het BIG-register

BIG staat voor 'Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg'. Ben jij apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of verpleegkundige en wil je jouw beroep uitvoeren als zelfstandig ondernemer of in loondienst?

Dan behoor je tot de zorgprofessionals voor wie - na het afronden van hun opleiding - de inschrijving in het BIG-register verplicht is. Per functie en beroep gelden er verschillende eisen voor het behouden van jouw registratie in het BIG-register. Denk daarbij aan het behalen van voldoende PE-punten. 

Let op: herregistreren BIG-register

Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar zult moeten herregistreren, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan een werkervarings- of scholingseis. 

  • Kijk hier voor een compleet overzicht van de laatste cijfers en ontwikkelingen in jouw sector.

4. Bied cliënten verzekerde zorg

Werk je als zelfstandige zorgprofessional als verzorgende, waarnemer of verpleegkundige en wil je er zeker van zijn dat je jouw cliënten verzekerde zorg biedt voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dat kan op verschillende manieren.

Diensten aanbieden via toegelaten instellingen

Een bekende mogelijkheid is om jouw diensten aan te bieden via toegelaten instellingen, zoals een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau.

Sluit een overeenkomst met een zorgkantoor

Het is ook mogelijk om zelfstandig overeenkomsten te sluiten met zorgkantoren. De persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding die je jouw klanten thuis levert, is dan verzekerd.

Er is dan sprake van 'zorg in natura'. Dit is ook het geval wanneer je zorg verleent via een persoonsgebonden budget.

Update! Vanaf 1 januari 2022 heb je te maken met de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Dat betekent dat er nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders zijn. Zo is er bijvoorbeeld een meldplicht en een vergunningstelsel. Meer weten over de Wtza? Bekijk dan de nieuwe regels.

5. Zzp'er worden? Werk met de juiste uurtarieven

Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw tarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde vrije beroepsbeoefenaren in de zorg namelijk een maximumtarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten. 

Als je zelf jouw uurtarief kunt bepalen, is het verstandig om hier goed over na te denken. Noem bij potentiële klanten of opdrachtgevers niet lukraak een bedrag, maar houd rekening met de tarieven in jouw markt. Loonwijzer.nl heeft een overzicht met gangbare tarieven.  

Btw in de zorg

De overheid bepaalt het zorgkader waarin maximale tarieven en volumes zijn opgenomen. Ondernemers die werkzaam zijn in de zorg, zijn vrijgesteld van btw. Uitzondering op deze regel is de apotheker, die wel btw kan verrekenen.

Voorbeeld ondernemingsplan zorg

Voorbeeldplan zorg nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor de zorg eruit.

Download gratis voorbeeld 

6. Stel algemene voorwaarden op

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar zo'n juridisch document is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het kan je namelijk behoeden voor bepaalde zakelijke problemen.

In de algemene voorwaarden neem je bijvoorbeeld regels op over de betalingsvoorwaarden, bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en hoe je eventuele klachten in behandeling neemt.

Algemene voorwaarden vooraf opsturen

Het is essentieel dat je vóór het afsluiten van een overeenkomst de voorwaarden voorlegt aan de cliënt of opdrachtgever, zodat over het verdere verloop van de samenwerking geen onduidelijkheden kunnen bestaan.

Tip: overleg met jouw brancheorganisatie over de standaarden in jouw branche. Als je zelf je eigen algemene voorwaarden opstelt, laat er dan eerst een juridisch adviseur naar kijken. 

7. Ga als zorgprofessional goed verzekerd van start

Zorg dat je als zzp'er tegen (bedrijfs)risico's verzekerd bent. Hierbij kun je denken aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en ongevallenverzekering. 

Houd er daarnaast ook rekening mee dat je als zzp'er bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van aanvullend pensioen.

Meer weten? Dit zijn de 7 belangrijkste verzekeringen voor zelfstandig ondernemers.

8. Regels voor een bedrijf aan huis

Sommige zelfstandige professionals kiezen ervoor om vanuit huis te werken en soms hun cliënten op deze locatie te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut. Daar mag je niet zomaar mee beginnen: je bent in de meeste gevallen verplicht om dit te laten weten aan jouw gemeente.

Vergunningen zorgbedrijf aan huis

In sommige gemeenten zul je een onttrekkingsvergunning moeten aanvragen om thuis te mogen werken. Op die manier krijg je toestemming om de woning aan de woningvoorraad te onttrekken en mag je jouw woning als bedrijfsruimte gebruiken.

Let op: Een bedrijf aan huis kan ook gevolgen hebben voor jouw belastingaangifte en jouw eventuele huur- of hypotheekovereenkomst. 

9. Houd patiëntendossiers bij

Zorgverleners moeten van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden. Hierin leg je gegevens vast over onder andere de gezondheid van patiënten en het behandeltraject.

Let op: iedere patiënt heeft het recht zijn medisch dossier in te zien. Hij heeft alleen geen toegang tot jouw persoonlijke werkaantekeningen en gegevens die de privacy van een derde persoon kunnen schaden. Je bent verplicht om patiëntendossiers in elk geval vijftien jaar te bewaren.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Lees ook
Een bedrijf starten in de zorg
Starten in de zorg: wat moet je weten?
Praktijkovername voor ondernemers in de zorg

Meer over zorg

Meer over zorg