Starten in de zorg, wat moet je weten?

Bijgewerkt op 30 april 2021
4 min  leestijd
465
bedrijf starten in de zorg

Starten in de zorg, is dat iets voor jou? Als zelfstandig zorgverlener ben je vrij om zelf je opdrachtgevers en patiënten aan te trekken. Je bepaalt je tarief ook grotendeels zelf. Houd er wel rekening mee dat je te maken krijgt met strenge wet- en regelgeving.

Starten in de zorg: waar begin je?

Als je wilt starten in de zorg, komt er veel op je af. Hoewel je veel vrijheid krijgt, moet je ook een stuk meer zelf regelen dan in loondienst. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Ben je benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder:

Twijfel je nog of het wel mogelijk is om te starten in de zorg? Veel beroepen zijn geschikt om als zelfstandige uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zelfstandig zorgverlener
 • Zzp'er in de thuiszorg
 • Zelfstandig verpleegkundige of verzorgende
 • Zzp kraamverzorgster
 • Zelfstandig mondhygiënist
 • Zelfstandig medisch specialist

Schrijf eerst een ondernemingsplan als je wilt starten in de zorg

Om jouw plannen goed helder te krijgen, is het belangrijk om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin beschrijf je wat je exact gaat doen en hoe je aan klanten komt, maar ook welke verzekeringen je nodig hebt.

Weet je al hoe je financiën eruit gaan zien? Dat beschrijf je in je financiële plan, een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan.

Het kan best lastig zijn om een gedegen ondernemingsplan te schrijven. Daarom hebben we een voorbeeld ondernemingsplan voor je gemaakt, speciaal toegespitst op de zorg. In dit voorbeeld beschrijven we het plan van een starter in de thuiszorg.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en het BIG-register

Iedere zelfstandig ondernemer in Nederland moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als je wilt starten in de zorg, maak je daarvoor een afspraak op een van de kantoren. Je betaalt eenmalig € 51,30.

Goed om te weten, je bent als zzp'er in de zorg vrijgesteld van btw.

Als zzp'er in de zorg moet je je vaak ook inschrijven bij het BIG-register. Dat staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Als je in de volgende beroepen aan de slag gaat, is een inschrijving in het BIG-register verplicht:

 • Apotheker
 • Arts
 • Bachelor medisch hulpverlener (tijdelijke registratie)
 • Fysiotherapeut
 • Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke registratie)
 • Gezondheidszorgpsycholoog
 • Klinisch technoloog
 • Orthopedagoog-generalist
 • Physician assistant
 • Psychotherapeut
 • Tandarts
 • Verpleegkundige
 • Verloskundige

Voorbeeld ondernemingsplan zorg

Voorbeeldplan zorg nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor de zorg eruit.

Download gratis voorbeeld 

Verzekerde zorg leveren

Het is fijn als je patiënten jouw zorg vergoed kunnen krijgen via de verzekering. Dat kan op twee manieren:

 • Bied je diensten aan via een toegelaten instelling. Dit kan bijvoorbeeld een zorginstelling, thuiszorgorganisatie of bemiddelingsbureau zijn.
 • Sluit een directe overeenkomst met zorgkantoren.

Patiëntendossiers bijhouden

Je moet voor elke client een medisch dossier gaan bijhouden. Je legt hierin het behandeltraject en de gezondheid van de client vast. Je bent verplicht om deze dossiers minimaal vijftien jaar te bewaren.

Houd er rekening mee dat je altijd moet meewerken wanneer een client zijn of haar dossier in wil zien. Je hoeft alleen je werkaantekeningen en gegevens van derden niet te delen.

Denk aan verzekeringen en algemene voorwaarden

Omdat je met de gezondheid van patiënten werkt, is het heel belangrijk om je goed te verzekeren wanneer je start in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en ongevallenverzekering.

In je algemene voorwaarden beschrijf je onder andere je geheimhoudingsplicht, betalingsvoorwaarden en klachtenafhandeling. Door deze afspraken vooraf te sturen, kun je een hoop woordenwisselingen en conflicten voorkomen.

Starten in de zorg? Zo kom je aan cliënten

Als zzp'er in de zorg kun je helemaal zelf op zoek gaan naar cliënten, bijvoorbeeld door te adverteren. Ook kun je gebruik maken bemiddelingsbureaus die voor jou de acquisitie doen. Uiteraard ben je dan wel vaak duurder uit.

Vraag de juiste prijs

Veel startende zorgverleners vinden het lastig om de juiste tarieven te vragen. Kijk hiervoor ook naar de prijzen van je concurrentie, om niet veel te weinig of te veel te vragen. Kijk op Loonwijzer.nl voor een overzicht met gangbare tarieven

Een uurtarief tussen € 60 en € 90 is het meest gebruikelijk (peiling IkGaStarten) onder zzp'ers

Een belangrijke kanttekening: de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert een maximumtarief voor bepaalde vrije beroepsbeoefenaren in de zorg.

Vraag een kwaliteitskeurmerk aan

Wanneer je wilt starten in de zorg, zul je je moeten onderscheiden van de concurrentie. Het kan dan helpen om een keurmerk te hebben waarmee je laat zien dat je kwalitatieve zorg levert. Bekijk deze twee voorbeelden:

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten