Reken jij het juiste tarief als ZZP'er? - home

Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?

Zoveel mensen, zoveel verschillende soorten branches en functies waarin je kunt werken. Maar hoe weet je of jij voor jouw werkzaamheden het juiste uurloon rekent en niet te hoog of te laag hebt ingezet ten opzichte van de concurrentie? Dat lees je hier: welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?

Uitkomst peiling uurtarief IkGaStarten

Om een indicatie te krijgen van het uurtarief onder startende ondernemers vroegen we in 2018 onze bezoekers om hun uurtarief in te vullen (zie tabel hieronder).

Daaruit bleek dat de twee grootste groepen (allebei 19%) een uurtarief hanteren tussen de 30 en 45 euro, of tussen de 60 en 90 euro vragen:

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 4508
15 - 30 euro (excl. btw) 15%
30 - 45 euro (excl. btw) 19%
45 - 60 euro (excl. btw) 16%
60 - 90 euro (excl. btw) 19%
90 - 150 euro (excl. btw) 12%
Meer dan 150 euro (excl. btw) 5%
Ik werk niet op uurtariefbasis 12%

Uit de peiling wordt vooral duidelijk dat de tarieven behoorlijk uiteenlopen - er is geen echte uitschieter in een categorie - en dit komt met name omdat het uurtarief per beroepsgroep nogal kan verschillen. 

Opvallend genoeg vragen veel ondervraagden relatief weinig. De groep die tussen de 15 en 30 euro vraagt is met 15% aan de grote kant. Voor veel ondernemers zal het met zo'n lage prijs moeilijk zijn om rond te komen. Let op: de nieuwe regering wil een minimum uurtarief invoeren. Vraag je onder de 18 euro per uur? Dan is er automatisch sprake van loondienst.

Minimum uurtarief

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, wil het nieuwe kabinet een minimum uurtarief instellen.

 • Vraag je minder dan 18 euro per uur? Dan word je gezien als werknemer.
 • Vraag je tussen de 18 en 75 euro per uur? Regel dan een online opdrachtgeversverklaring.
 • Vraag je meer dan 75 euro? Dan kun je gebruik maken van de 'opt-out' regeling voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen.

Meer weten over de nieuwe plannen? Dat lees je in het artikel: Wet DBA: 'geen' boetes tot 2020.

Wat zijn jouw onkosten?

'Steenrijk worden' is voor de meeste starters niet de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, maar je moet natuurlijk wel kunnen rondkomen van jouw inkomen.

En zo nu en dan op vakantie kunnen gaan is natuurijk ook mooi meegenomen.


Tip! Gratis PDF: uurtarief berekenen

Welk uurtarief is gangbaar in jouw branche? En hoe weet je nou of jij straks niet per ongeluk teveel (of te weinig) rekent? Download hier de gratis whitepaper Uurtarief berekenen en ontvang onze tips gratis in je mailbox.


Om te weten welk bedrag je minimaal moet verdienen, kun je het beste eerst alle jaarlijkse onkosten op een rij zetten. In dit overzicht noem je onder meer de volgende kostenposten: 

 • verzekeringen en/of pensioenregeling
 • kosten huisvesting
 • telecommunicatiekosten
 • administratiekosten (als je dit uitbesteedt aan een boekhouder
 • relevante cursussen of opleidingen die je volgt
 • vervoer (denk aan benzine- en onderhoudskosten)
 • kosten inventaris 
 • marketing- en advertentiekosten (inclusief acquisitie en netwerken)

Let wel op: dit zijn jaarlijkse onkosten.

Initiële uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe laptop, vallen hier niet onder. Je zou dit hooguit als driejarige afschrijving kunnen verwerken in jouw belastingaangifte.

Hoeveel geld wil je verdienen?

Als je hebt achterhaald wat jouw onkosten zijn, weet je ook hoeveel geld je minimaal zult moeten verdienen om goed rond te kunnen komen. Oftewel: welk bedrag wil je aan het eind van de maand overhouden? 

Als je een goed beeld hebt van jouw onkosten, weet je ook wat je minimaal moet verdienen om rond te kunnen komen.

Heb je eenmaal een nettobedrag in je hoofd? Vergeet dan niet dat je over deze inkomsten nog wel inkomstenbelasting moet afdragen.

De hoogte van dit bedrag hangt vaak af van de hoogte van jouw inkomen en kan tussen de 33,1% en 52% uitkomen. Dit tel je vervolgens op bij het nettobedrag.

Tip: als je gebruikmaakt van fiscale aftrekposten, zoals de MKB-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek, moet je deze kortingen weer van het nettobedrag aftrekken. 

Wil je nog meer verdienen, maar loop je vast met je huidige verdienmodel? Probeer dan een ander verdien model ernaast! Je leest er alles over in Verdienmodel Challenge: zo kun je ook geld verdienen.

Hoeveel uur wil (en kun) je werken?

Als je uitgaat van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, kom je uit op 220 werkdagen. Op deze dagen moet je soms ook de administratie bijwerken of de nodige kilometers afleggen per auto of trein; werkzaamheden die je niet zomaar kunt doorberekenen aan klanten of opdrachtgevers. 

Het is daarom slim om ook een schatting te maken van de hoeveelheid niet declarabele uren. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • administratieve taken
 • productontwikkelingskosten
 • acquisitie en netwerken
 • reistijd

Echter: veel (startende) ondernemers hebben niet het hele jaar door een volgeboekte agenda met betaalde opdrachten. Schat dergelijke declarabele uren dus in het begin eerder wat lager dan te hoog in.

Wat is een geschikt uurloon voor mij?

Vervolgens kun je met bovenstaande urenschatting een passend uurtarief berekenen voor jouw diensten en/of producten.

Ondernemersplatform Sprout heeft een goede voorbeeldberekening opgesteld, waarbij zowel wordt gekeken naar de onkosten en (gewenste) netto winst als naar eventuele declarabele uren:

 1. Jouw onkosten zijn jaarlijks: 25.000 euro.
 2. De gewenste minimale nettowinst per maand is 2.000 euro. Inclusief vakantiegeld komt dat bedrag uit op 25.920 euro per jaar.

  Daar de inkomstenbelasting en verschillende aftrekvoordelen bij opgeteld à ongeveer 35% maakt een gewenste brutowinst van jaarlijks: 34.992 euro.
 3. Bij een fulltime werkweek heb je jaarlijks 260 werkdagen. Daar gaan nog ziekte,- vakantie en feestdagen vanaf en kom je op ongeveer 220 werkdagen uit, oftewel 1760 uur (8 uur per dag).

  Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn je declarabele uren: 880 uur.
 4. 25.000 + 34.992 = 59.992 euro. 59.992 : 880 uur = 68,17 euro per uur.

Overzicht van gemiddelde tarieven

Ben jij benieuwd welke prijs andere informatieanalisten of grafisch ontwerpers rekenen voor hun diensten en wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen?

Raadpleeg dan de tarieven in deze tabel op Loonwijzer.nl. Hier vind je concrete vergelijkingen van wat iemand in dezelfde functie in loondienst verdient en welk bedrag deze persoon op freelancebasis zou moeten rekenen om ongeveer hetzelfde te moeten verdienen.

Ook jouw persoonlijke kennis en ervaring en je leeftijd spelen een rol in het bepalen van een goed uurtatief.

Overigens is het altijd goed om in je achterhoofd te houden dat deze gemiddelden onderling van elkaar kunnen verschillen en dus niet standaard op iedere persoon en situatie van toepassing zijn. Het is dan ook lastig om voor iedere situatie een eenduidig tarief te bepalen.

Zie de gestelde tarieven van Loonwijzer dus als een eerste richtlijn, maar neem jouw persoonlijke kennis en ervaring (ben je pas net begonnen of al jarenlang actief in jouw sector?), leeftijd en andere zaken die hierbij komen kijken (zoals de duur van de opdracht) altijd mee in jouw berekening.

Bijgewerkt op: 17-07-2018

Wat vind je van dit artikel?

x57
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Denk je dat je geen tijd hebt om met vakantie te gaan? Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje ontspannen op het strand. 

Op vakantie gaan - home
Op vakantie gaan - home

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.