Welk uurtarief mag jij als zzp'er rekenen?

Bijgewerkt op 25 augustus 2022
12 min  leestijd
456.012
Image
Uurtarief bepalen

Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er? Veel starters worstelen met deze vraag. De juiste prijs per uur is niet alleen een kwestie van gevoel, je kunt het ook uitrekenen. 

De grootste vraag waar beginnende zzp'ers mee worstelen: hoe bepaal ik mijn uurtarief? Je wilt al je kosten kunnen betalen en genoeg geld verdienen, maar jezelf ook niet uit de markt prijzen. En belangrijk: wat er op je zakelijke rekening binnenkomt als omzet is niet wat je overhoudt als winst en inkomen.

Benieuwd naar een specifiek onderwerp omtrent het bepalen van je uurtarief als zzp'er? Lees direct meer over:

Zzp uurtarieven 2022 - peiling IkGaStarten

Om een indicatie te krijgen van het uurtarief van startende zzp'ers vroegen we in 2022 onze bezoekers om hun uurtarief in te vullen (zie tabel hieronder).

Daaruit bleek dat de twee grootste groepen een uurtarief hanteren¬†tussen de ‚ā¨ 30 en ‚ā¨ 45¬†of tussen de ‚ā¨ 60 en ‚ā¨ 90. Dit zijn de gangbare zzp tarieven in 2022:

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 5.711
‚ā¨ 15 - 30 (excl. btw) 16%
‚ā¨ 30 - 45 (excl. btw) 21%
‚ā¨ 45 - 60 (excl. btw) 19%
‚ā¨ 60 - 90 (excl. btw) 20%
‚ā¨ 90 - 150 (excl. btw) 13%
Meer dan ‚ā¨ 150 (excl. btw) 3%
Ik werk niet op uurtariefbasis 8%

Laag uurtarief

Uit de peiling wordt vooral duidelijk dat de tarieven behoorlijk uiteenlopen. Er is geen echte uitschieter in een categorie. Dit komt met name doordat het uurtarief per beroepsgroep nogal kan verschillen. Vergelijk een ICT'er (hoog tarief) maar eens met een maaltijdbezorger (laag tarief).

Opvallend genoeg vragen veel ondervraagden relatief weinig. De groep die tussen de ‚ā¨ 15 en ‚ā¨ 30¬†vraagt, is met 16% behoorlijk vertegenwoordigd. Voor veel ondernemers zal het met zo'n lage prijs moeilijk zijn om rond te komen. Van dit tarief gaat namelijk nog belasting af.


Gratis podcast 'Je ideale uurtarief bepalen'

Het is niet makkelijk om als startende zzp'er je prijs per uur te bepalen. Daarom geeft IkGaStarten je in deze gratis podcast tips voor het bepalen van je ideale uurtarief, zonder jezelf te kort te doen of uit de markt te prijzen.

 

Soundcloud

Ben je ook benieuwd naar de andere podcasts van IkGaStarten? Op deze pagina vind je een overzicht van alle podcasts voor de startende ondernemer. 


Uurtarief zzp bepalen

'Steenrijk worden' is voor de meeste starters niet de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, maar je moet natuurlijk wel kunnen rondkomen van je winst. Zo nu en dan op vakantie kunnen gaan is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Het is daarom belangrijk om je uurtarief als zzp'er doordacht te bepalen, zodat je weet dat je genoeg overhoudt en niet voor verrassingen (zoals de belasting) komt te staan. Het uurtarief bepalen kan in 4 stappen:

 1. Bepaal je kosten
 2. Bepaal je gewenste winst
 3. Bepaal het aantal uren per jaar
 4. Bereken je uurtarief

Hierna bespreken we deze punten stap voor stap, zodat jij je perfecte uurtarief kunt bepalen. 

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

1. Wat zijn jouw kosten?

De eerste stap is om al je kostenposten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat je op zakelijk gebied allemaal uitgeeft of in de toekomst uit zal geven. En je weet dan hoeveel geld je uiteindelijk nodig hebt om deze uitgaven te kunnen doen. 

Soorten kostenposten

Om te weten welk bedrag je minimaal moet verdienen, kun je het beste eerst alle jaarlijkse kosten op een rij zetten. In dit overzicht benoem je onder meer de volgende kostenposten: 

Let wel op: dit zijn jaarlijkse kosten. Initi√ęle uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe laptop, vallen hier niet onder. Je zou dit hooguit als driejarige afschrijving kunnen verwerken in jouw belastingaangifte.¬†

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

2. Hoeveel geld wil je verdienen?

Als je hebt achterhaald wat jouw kosten zijn, weet je ook hoeveel geld je minimaal zult moeten verdienen om goed rond te kunnen komen. Daarnaast wil je winst maken, zodat je ook je privéleven kunt betalen en kunt sparen voor vakanties en mooie dingen. Oftewel: welk bedrag wil je aan het eind van de maand overhouden?

 • Tip: Met een financi√ęle planning bereken je hoeveel geld je in de toekomst nodig hebt,¬†daar kun je je uurtarief uit herleiden.

Bereken je gewenste winst

Naast je verwachte kosten bepaal je de gewenste winst. Vergeet hierbij niet dat je over je winst nog wel inkomstenbelasting en een bijdrage zorgverzekeringswet moet afdragen. De hoogte van dit bedrag hangt vaak af van de hoogte van jouw inkomen. Als je tussen een derde en de helft van je winst apart zet, zit je goed.

Als je gebruikmaakt van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek, moet je deze kortingen weer van het nettobedrag aftrekken.

Het bedrag dat je overhoudt, moet je minimaal aan winst maken. 

Wil je nog meer verdienen? Probeer dan een ander verdienmodel ernaast. Doe de Verdienmodel Challenge!

3. Hoeveel uur wil (en kun) je werken?

Als je uitgaat van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, kom je uit op 260 werkdagen. Ook wil je wellicht op vakantie of ruimte overlaten voor ziekte- of baaldagen. Je kunt dan bijvoorbeeld 240 werkdagen als uitgangspunt nemen.  

Op deze dagen moet je soms ook de administratie bijwerken, acquisitie plegen of de nodige kilometers afleggen per auto of trein. Dat zijn werkzaamheden die je niet zomaar kunt doorberekenen aan klanten of opdrachtgevers.

Declarabele uren

Het is daarom slim om ook een schatting te maken van de hoeveelheid niet-declarabele uren. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Administratieve taken
 • Productontwikkelingskosten
 • Acquisitie en netwerken
 • Reistijd

Veel (startende) ondernemers hebben niet het hele jaar door een volgeboekte agenda met betaalde opdrachten. Schat je declarabele uren dus in het begin liever wat lager dan te hoog in. Dan kan het later altijd meevallen. 

4. Wat is een geschikt uurtarief voor mij?

Vervolgens kun je met bovenstaande urenschatting een passend uurtarief berekenen voor jouw diensten en/of producten.

Voorbeeldberekening uurtarief:

 1. Stel, jouw kosten zijn jaarlijks: ‚ā¨ 25.000. Die wil je sowieso kunnen dekken.

 2. Je wilt graag minimaal¬†‚ā¨ 2.000 nettowinst per maand behalen. Jaarlijks is dit¬†‚ā¨ 24.000.

  Tel de inkomstenbelasting en verschillende aftrekvoordelen (ongeveer 35%) bij die nettowinst op. Zo kom je uit op¬†een gewenste brutowinst van jaarlijks¬†‚ā¨ 32.400.

 3. Bij een fulltime werkweek heb je jaarlijks 260 werkdagen. Daar gaan nog ziekte,- vakantie en feestdagen vanaf. Zo kom je op ongeveer 220 werkdagen uit, oftewel 1.760 uur (8 uur per dag).
  Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn je declarabele uren: 880 uur.
 4. ‚ā¨ 25.000 + 32.400 = ‚ā¨ 57.400. En ‚ā¨ 57.400 : 880 uur = ‚ā¨ 65,23¬†per uur.

Projectprijs in plaats van uurtarief

Zzp'ers spreken regelmatig een projectprijs af in plaats van een uurtarief. Zo is voor iedereen vanaf het begin duidelijk wat de totale kosten zijn, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over het aantal uur dat je declareert. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel in de bouw.

Het is voor startende ondernemers wel lastig inschatten hoeveel je voor zo'n project vraagt. Het is niet alleen het minimale én maximale aantal uur wat je moet schatten, maar ook de kosten van materiaal, reiskosten en eventueel overwerk.  

Minimum uurtarief voor zzp'ers?

Het kabinet maakte in 2019 bekend een minimum uurtarief voor zzp'ers in te gaan voeren. Zelfstandige ondernemers zouden minimaal ‚ā¨16 per uur¬†moeten gaan verdienen. Inmiddels is dit wetsvoorstel weer ingetrokken, net als de voorgestelde opt-out verklaring bij een tarief van ‚ā¨75 per uur.¬†

De Sociaal Economische Raad (SER) bracht deze zomer alsnog een verkapt¬†advies uit om een minimum tarief in te voeren. Het was geen letterlijk advies: de SER wil dat zzp'ers die minder dan ‚ā¨30 - ‚ā¨35 per uur verdienen, als werknemer worden gezien. De werkgever moet in dat geval kunnen aantonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.¬†

Overzicht van gemiddelde uurtarieven

Ben jij benieuwd welke prijs andere informatieanalisten of grafisch ontwerpers rekenen voor hun diensten? Of wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen?

Raadpleeg dan de tarieven in deze tabel op Loonwijzer.nl. Hier vind je concrete vergelijkingen van wat iemand in dezelfde functie in loondienst verdient en welk bedrag deze persoon op freelancebasis zou moeten rekenen om ongeveer hetzelfde te moeten verdienen.

Voorbeelden gemiddelde uurtarieven

Een aantal voorbeelden van beroepen en uurtarieven voor zzp'ers volgens Loonwijzer, de tarieven kunnen in de praktijk uiteraard afwijken.

Beroep Minimum uurtarief Maximum uurtarief
Koerier ‚ā¨ 20 ‚ā¨ 30
Journalist ‚ā¨ 30 ‚ā¨ 90
Stukadoor ‚ā¨ 25 ‚ā¨ 55
Fysiotherapeut ‚ā¨ 35 ‚ā¨ 75
Accountant ‚ā¨ 40 ‚ā¨ 120
Programmeur ‚ā¨ 50 ‚ā¨ 150
Organisatieadviseur ‚ā¨ 80 ‚ā¨ 150

Uurtarief concurrentie

Deze tarieven zijn een indicatie van wat er gebruikelijk is in jouw vakgebied. Je kunt hiermee redelijk inschatten wat je concurrenten vragen. 

Het komt vaak voor dat je met een aantal concurrenten moet strijden om een opdracht. Klanten vragen vaak een aantal offertes op. In dat geval wordt er vaak op prijs geconcurreerd en zul je moeten onderbouwen waarom je dit tarief rekent en dat jij je onderscheidt met je toevoegde waarde. 

Ook jouw persoonlijke kennis en ervaring en je leeftijd spelen een rol in het bepalen van een goed uurtarief.

Onderhandelen over je uurtarief

Oefen je onderhandelingstactieken over een uurtarief, er zit bij veel opdrachtgevers wel wat ruimte tussen jouw vraagprijs en het aanbod. 

Benoem je onderscheidende kwaliteiten: als je kunt aantonen dat je een meerwaarde hebt, kun je best een hoger uurtarief vragen. Dat kan gaan om ervaring, maar ook om een unieke kwaliteit. 

Als je dit spel goed beheerst en jouw nieuwe opdrachtgever het gevoel kan geven dat hij veel krijgt voor weinig, dan heb je het uitstekend gedaan. 

Accepteer niet ieder aanbod

Durf overigens ook gewoon nee te zeggen als je vindt dat het tarief te laag is en als je merkt dat er geen onderhandelingsruimte is. Je bent je eigen baas, je bent niemand iets verplicht en je hoeft dus ook niet ieder aanbod te accepteren. 

Accepteer nooit direct een kortingsvoorstel. Je kunt altijd aanbieden iets extra's te doen, maar als je eenmaal een korting accepteert, is het heel lastig je tarief weer omhoog te krijgen.

Whitepaper uurtarief

Meer weten over het juiste uurtarief? We hebben een gratis whitepaper voor je gemaakt met meer rekenvoorbeelden. En met de infographic zie je in een oogopslag hoe je tot het perfecte tarief komt. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Uurtarief voor zzp'ers: de meest gestelde vragen

 • Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er? De bepaling van het juiste¬†uurtarief als zzp'er hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie √©n jouw toegevoegde waarde.
 • Wat is het gemiddelde uurtarief van zzp'ers? Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers verschilt per branche. Een ICT'er kan bijvoorbeeld een hoger uurtarief vragen dan een bouwvakker. Het tarief schommelt voor zzp'ers tussen de ‚ā¨30 en ‚ā¨150. Per beroepsgroep zijn er ook verschillen: jouw toegevoegde waarde en onderhandelingskwaliteiten¬†maken¬†dan het verschil.
 • Hoe bereken ik mijn tarief als zzp'er? Bij de berekening van¬†je uurtarief als zzp'er, moet je verschillende factoren meenemen. In deze¬†whitepaper leggen we stap voor stap uit hoe je een concreet en¬†marktconform¬†uurtarief¬†berekent, inclusief tips om je uurtarief te verhogen.
 • Hoe verhoog ik mijn uurtarief als zzp'er? Als je jouw uurtarief als zzp'er wil verhogen, moet je je meerwaarde laten zien: je specialisme en¬†ervaring ten opzichte van de concurrentie. Zit je voor je gevoel aan het maximum: kijk dan¬†ook nog eens goed naar je verdienmodel.¬†
Stap 5: Toetsen en bijsturen na je start als ondernemer

5. Toetsen en bijsturen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‚Äė5. Toetsen en bijsturen‚Äô uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financi√ęle administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten