Reken jij het juiste tarief als ZZP'er? - home

Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?

Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er? Veel starters worstelen met deze vraag. De juiste prijs is niet alleen een kwestie van gevoel, je kunt het ook uitrekenen. 

Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Lees direct meer over:

Uitkomst peiling uurtarief IkGaStarten

Om een indicatie te krijgen van het uurtarief van startende ondernemers vroegen we in 2020 onze bezoekers om hun uurtarief in te vullen (zie tabel hieronder).

Daaruit bleek dat de twee grootste groepen (20%) een uurtarief hanteren tussen de € 30 en € 45 of tussen de € 60 en € 90.

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 2.958
€ 15 - 30 (excl. btw) 14%
€ 30 - 45 (excl. btw) 20%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 23%
€ 90 - 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 4%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

Laag uurtarief

Uit de peiling wordt vooral duidelijk dat de tarieven behoorlijk uiteenlopen. Er is geen echte uitschieter in een categorie.

Dit komt met name doordat het uurtarief per beroepsgroep nogal kan verschillen.  Vergelijk een ICT'er (hoog tarief) maar eens met een maaltijdbezorger (laag tarief).

Opvallend genoeg vragen veel ondervraagden relatief weinig. De groep die tussen de € 15 en € 30 vraagt is met 14% flink vertegenwoordigd. Voor veel ondernemers zal het met zo'n lage prijs moeilijk zijn om rond te komen.


Gratis podcast 'Je ideale uurtarief bepalen'

Het is niet altijd eenvoudig om als startende zzp'er je uurtarief te bepalen. Daarom geeft IkGaStarten je in deze gratis podcast tips voor het bepalen van je ideale uurtarief, zonder jezelf te kort te doen of uit de markt te prijzen.

Ben je ook benieuwd naar de andere podcasts van IkGaStarten? Op deze pagina vind je een overzicht van alle podcasts voor de startende ondernemer. 


Wat zijn jouw onkosten?

'Steenrijk worden' is voor de meeste starters niet de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, maar je moet natuurlijk wel kunnen rondkomen van je winst. Zo nu en dan op vakantie kunnen gaan is natuurijk ook mooi meegenomen.

Het is dan ook slim om al je kostenposten in kaart te brengen. Zo weet je waar je uitgaven zitten.

Soorten kostenposten

Om te weten welk bedrag je minimaal moet verdienen, kun je het beste eerst alle jaarlijkse onkosten op een rij zetten. In dit overzicht benoem je onder meer de volgende kostenposten: 

Let wel op: dit zijn jaarlijkse onkosten. Initiële uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe laptop, vallen hier niet onder. Je zou dit hooguit als driejarige afschrijving kunnen verwerken in jouw belastingaangifte. 

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Hoeveel geld wil je verdienen?

Als je hebt achterhaald wat jouw onkosten zijn, weet je ook hoeveel geld je minimaal zult moeten verdienen om goed rond te kunnen komen. Oftewel: welk bedrag wil je aan het eind van de maand overhouden? 

Bereken je gewenste winst

Vergeet dan niet dat je over je winst nog wel inkomstenbelasting en een bijdrage zorgverzekeringswet moet afdragen. De hoogte van dit bedrag hangt vaak af van de hoogte van jouw inkomen. Als je tussen een derde en de helft van je winst apart zet, zit je goed.

Tel dit bedrag op bij het bedrag dat je netto wilt overhouden. Als je gebruikmaakt van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek, moet je deze kortingen weer van het nettobedrag aftrekken. 

Het bedrag dat je overhoudt, moet je minimaal aan winst maken.

Wil je nog meer verdienen? Probeer dan een ander verdienmodel ernaast. Doe de Verdienmodel Challenge!

Hoeveel uur wil (en kun) je werken?

Als je uitgaat van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, kom je uit op 260 werkdagen. Op deze dagen moet je soms ook de administratie bijwerken of de nodige kilometers afleggen per auto of trein.

Dat zijn werkzaamheden die je niet zomaar kunt doorberekenen aan klanten of opdrachtgevers.

Declarabele uren

Het is daarom slim om ook een schatting te maken van de hoeveelheid niet-declarabele uren. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Administratieve taken
 • Productontwikkelingskosten
 • Acquisitie en netwerken
 • Reistijd

Veel (startende) ondernemers hebben niet het hele jaar door een volgeboekte agenda met betaalde opdrachten. Schat je declarabele uren dus in het begin liever wat lager dan te hoog in.

Wat is een geschikt uurloon voor mij?

Vervolgens kun je met bovenstaande urenschatting een passend uurtarief berekenen voor jouw diensten en/of producten.

 1. Stel, jouw onkosten zijn jaarlijks: € 25.000. Die wil je sowieso kunnen dekken.
 2. Je wilt graag minimaal € 2.000 nettowinst per maand behalen. Jaarlijks is dit € 24.000.
 3. Tel de inkomstenbelasting en verschillende aftrekvoordelen (ongeveer 35%) daar bij op. Zo kom je uit op een gewenste brutowinst van jaarlijks € 32.400 .
 4. Bij een fulltime werkweek heb je jaarlijks 260 werkdagen. Daar gaan nog ziekte,- vakantie en feestdagen vanaf en kom je op ongeveer 220 werkdagen uit, oftewel 1.760 uur (8 uur per dag).
  Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn je declarabele uren: 880 uur.
 5. € 25.000 + 32.400 = € 57.400. En € 57.400 : 880 uur = € 65,23 per uur.

Overzicht van gemiddelde uurtarieven

Ben jij benieuwd welke prijs andere informatieanalisten of grafisch ontwerpers rekenen voor hun diensten en wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen?

Raadpleeg dan de tarieven in deze tabel op Loonwijzer.nl. Hier vind je concrete vergelijkingen van wat iemand in dezelfde functie in loondienst verdient en welk bedrag deze persoon op freelancebasis zou moeten rekenen om ongeveer hetzelfde te moeten verdienen.

Ook jouw persoonlijke kennis en ervaring en je leeftijd spelen een rol in het bepalen van een goed uurtatief.

Meer weten over het juiste uurtarief? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met meer rekenvoorbeelden. Deze is gratis te downloaden. 

Bijgewerkt op: 17-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x145
x22

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemer en zzp'ers. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.232 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.