Welk uurtarief mag jij als zzp'er rekenen?

Bijgewerkt op 16 mei 2023
9 min  leestijd
465.574
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
getekende afbeelding van een weegschaal met aan de ene kant een euromunt en aan de andere kant een klok

'Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er?' Veel starters worstelen met deze vraag. De juiste prijs per uur is niet alleen een kwestie van gevoel; je kunt het ook uitrekenen. 

In dit artikel leggen we je uit hoe je berekent welk uurtarief jij als zelfstandig ondernemer kan hanteren. Benieuwd naar een specifiek onderwerp over het bepalen van je uurtarief als zzp'er? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Peiling uurtarief IkGaStarten
 2. Uurtarief bepalen in 4 stappen
 3. Jouw kosten
 4. Hoeveel je wilt verdienen
 5. Hoeveel uren je wilt werken
 6. Uurtarief berekenen
 7. Gemiddelde uurtarieven in 2023

1. Uurtarieven zpp'ers in 2023

Om een indicatie te krijgen van het uurtarief van startende zelfstandig ondernemers, vroegen we onze bezoekers om hun uurtarief in te vullen (zie tabel hieronder). Uit deze poll bleek dat de grootste groep zzp'ers een uurprijs van tussen de € 30 en € 45 hanteert.  

De gangbare zzp-tarieven in 2023

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 5.146
€ 15 - 30 (excl. btw) 13%
€ 30 - 45 (excl. btw) 23%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 20%
€ 90 - 150 (excl. btw) 14%
Meer dan € 150 (excl. btw) 3%
Ik werk niet op uurtariefbasis 8%

Laag uurtarief

Uit de peiling wordt duidelijk dat de tarieven behoorlijk uiteenlopen. Het uurtarief kan per beroepsgroep nogal verschillen. Vooral de verschillen tussen een ICT'er (hoog tarief) en een maaltijdbezorger (laag tarief) zijn aanzienlijk.

Opvallend genoeg vragen veel ondernemers een relatief laag bedrag per uur. De groep die tussen de € 15 en € 30 vraagt, is met 13% ook goed vertegenwoordigd. Voor veel van de ondervraagden zal het met zo'n lage prijs moeilijk zijn om rond te komen. Van dit tarief gaat namelijk ook nog belasting af.


Gratis podcast: 'Je ideale uurtarief bepalen'

Het is niet makkelijk om als startende zzp'er je prijs per uur te bepalen. Daarom geeft IkGaStarten je in deze gratis podcast tips voor het bepalen van je ideale uurtarief, zonder jezelf te kort te doen of uit de markt te prijzen.

Soundcloud

Ben je ook benieuwd naar de andere podcasts van IkGaStarten? Op deze pagina vind je een overzicht van al onze podcasts voor startende ondernemers. 


2. Uurtarief bepalen in 4 stappen

Het vergaren van een fortuin is voor de meeste ondernemers niet de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, maar je moet natuurlijk wel kunnen rondkomen van je winst. Het is daarom belangrijk om je uurtarief als zzp'er slim te bepalen, en dat kan in 4 stappen:

 1. Bepaal je kosten
 2. Bepaal je gewenste winst
 3. Hoeveel uur wil (en kun) je werken?
 4. Bereken je uurtarief

1. Bepaal je kosten

De eerste stap is om al je kostenposten in kaart te brengen. Zo weet je precies wat je op zakelijk gebied allemaal uitgeeft of in de toekomst uit zal geven. En je weet dan hoeveel geld je uiteindelijk nodig hebt om deze uitgaven te kunnen doen. 

Soorten kostenposten

Om te weten welk bedrag je minimaal moet verdienen, kun je het beste eerst alle jaarlijkse kosten op een rij zetten. In dit overzicht benoem je onder meer de volgende kostenposten: 

Let wel op: dit zijn jaarlijkse kosten. Initiële uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe laptop, vallen hier niet onder. Je zou dit hooguit als driejarige afschrijving kunnen verwerken in jouw belastingaangifte. 

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

2. Bepaal je gewenste winst

Als je hebt becijferd wat je kosten zijn, weet je ook hoeveel geld je minimaal moet verdienen om quitte te draaien. Daarnaast wil je natuurlijk ook winst maken, onder andere omdat je jezelf salaris wilt uitkeren aan het eind van iedere maand. 

Tip: Met een financiële planning bereken je hoeveel geld je in de toekomst nodig hebt, daar kun je je uurtarief uit herleiden.

Naast je verwachte kosten bepaal je dus de gewenste winst. Vergeet hierbij niet dat je over je winst nog wel inkomstenbelasting en een bijdrage zorgverzekeringswet moet afdragen. De hoogte van dit bedrag hangt vaak af van de hoogte van jouw inkomen. Als je tussen een derde en de helft van je winst apart zet, zit je goed.

Als je gebruikmaakt van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek, moet je deze kortingen ook weer van het nettobedrag aftrekken. Het bedrag dat je overhoudt, moet je minimaal aan winst maken

3. Hoeveel uur wil (en kun) je werken?

Als je uitgaat van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, kom je uit op 260 werkdagen. Ook wil je wellicht op vakantie of ruimte overlaten voor ziekte- of baaldagen. Je kunt dan bijvoorbeeld 240 werkdagen als uitgangspunt nemen.  

Op deze dagen moet je soms ook de administratie bijwerken, acquisitie plegen of de nodige kilometers afleggen per auto of trein. Dat zijn werkzaamheden die je niet zomaar kunt doorberekenen aan klanten of opdrachtgevers.

Declarabele uren

Het is daarom slim om ook een schatting te maken van de hoeveelheid niet-declarabele uren. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Administratieve taken
 • Productontwikkelingskosten
 • Acquisitie en netwerken
 • Reistijd

Veel (startende) ondernemers hebben niet het hele jaar door een volgeboekte agenda met betaalde opdrachten. Schat je declarabele uren dus in het begin liever wat lager dan te hoog in. Dan kan het later altijd meevallen. 

4. Bereken je uurtarief

Vervolgens kun je met bovenstaande urenschatting een passend uurtarief berekenen voor jouw diensten en/of producten.

Voorbeeldberekening uurtarief:

 1. Stel dat jouw jaarlijkse kosten € 25.000 bedragen. Die wil je sowieso kunnen dekken.

 2. Je wilt graag minimaal € 2.000 nettowinst per maand behalen. Jaarlijks is dit € 24.000.

  Tel de inkomstenbelasting en verschillende aftrekvoordelen (ongeveer 35%) bij die nettowinst op. Zo kom je uit op een gewenste brutowinst van jaarlijks € 32.400.

 3. Bij een fulltime werkweek heb je jaarlijks 260 werkdagen. Daar gaan nog ziekte,- vakantie en feestdagen vanaf. Zo kom je op ongeveer 220 werkdagen uit, oftewel 1.760 uur (8 uur per dag). Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn je declarabele uren: 880 uur.
 4. € 25.000 + 32.400 = € 57.400. En € 57.400 : 880 uur = € 65,23 per uur.

Projectprijs in plaats van uurtarief

Zzp'ers spreken regelmatig een projectprijs af in plaats van een uurtarief. Zo is voor iedereen vanaf het begin duidelijk wat de totale kosten zijn, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over het aantal uur dat je declareert. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel in de bouw.

Het is voor startende ondernemers wel lastig inschatten hoeveel je voor zo'n project vraagt. Het is niet alleen het minimale én maximale aantal uur wat je moet schatten, maar ook de kosten van materiaal, reiskosten en eventueel overwerk.  

Minimum uurtarief voor zzp'ers?

Wetsvoorstellen om een minimum uurtarief van € 16 per uur voor zpp'ers te verplichten zijn in het verleden gesneuveld. Toch bracht de Sociaal Economische Raad (SER) in 2022 een verkapt advies uit om een minimum tarief in te voeren, om zo schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Het was echter geen expliciet advies: de Raad wil dat zzp'ers die minder dan €30 - €35 per uur verdienen, als werknemer worden gezien. De werkgever moet in dat geval kunnen aantonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid

Lees verder over de huidige plannen (de webmodule voor zzp'ers) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Gemiddelde uurtarieven in 2023

Ben jij benieuwd welke prijs zelfstandig ondernemers rekenen voor hun diensten? Of wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen? Hieronder vind je aantal voorbeelden van beroepen en uurtarieven voor zzp'ers volgens Loonwijzer.

Beroep Minimum uurtarief Maximum uurtarief
Koerier € 20 € 30
Stukadoor € 30 € 55
Fysiotherapeut € 40 € 80
Journalist € 45 € 90
Accountant € 50 € 150
Makelaar € 60 € 120
Organisatieadviseur € 85 € 250

Uurtarief concurrentie

Deze tarieven zijn een indicatie van wat er gebruikelijk is in jouw vakgebied. Je kunt hiermee redelijk inschatten wat je concurrenten vragen. Het komt echter vaak voor dat je met een aantal concurrenten moet strijden om een opdracht.

Klanten vragen vaak een aantal offertes op. In dat geval wordt er vaak op basis van de prijs geconcurreerd en zal je moeten onderbouwen waarom je dit tarief rekent. Je kunt een hoger uurtarief verantwoorden door je onderscheiden met behulp van je toevoegde waarde ten aanzien van je concurrenten. 

Ook jouw persoonlijke kennis en ervaring en je leeftijd spelen een rol in het bepalen van een goed uurtarief.

Onderhandelen over je uurtarief

Oefen je onderhandelingstactieken over een uurtarief: er zit bij veel opdrachtgevers namelijk enige ruimte tussen jouw vraagprijs en het aanbod. 

Benoem daarom je onderscheidende kwaliteiten. Als je kunt aantonen dat je een meerwaarde hebt, kun je best een hoger uurtarief vragen. Dat kan gaan om ervaring, maar ook om een unieke kwaliteit. 

Als je het onderhandelen goed beheerst en jouw nieuwe opdrachtgever het gevoel kan geven dat je de prijs meer dan waard bent, dan heb je het uitstekend gedaan. 

Durf ook nee te zeggen

Als je vindt dat het tarief te laag is en als je merkt dat er geen onderhandelingsruimte is, kun je ook gerust nee zeggen. Je bent immers je eigen baas: je bent niemand iets verplicht en je hoeft dus ook niet ieder aanbod te accepteren. 

Meer weten over het juiste uurtarief? We hebben een gratis whitepaper voor je gemaakt met meer rekenvoorbeelden.

Accepteer nooit direct een kortingsvoorstel. Je kunt altijd aanbieden iets extra's te doen, maar als je eenmaal een korting accepteert, dan is het heel lastig je tarief weer omhoog te krijgen.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Uurtarief voor zzp'ers: de meest gestelde vragen:

 • Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er? De bepaling van het juiste uurtarief als zzp'er hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde.
 • Wat is het gemiddelde uurtarief van zzp'ers? Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers verschilt per branche. Een ICT'er kan bijvoorbeeld een hoger uurtarief vragen dan een bouwvakker. Het tarief schommelt voor zzp'ers tussen de €30 en €250. Per beroepsgroep zijn er ook verschillen: jouw toegevoegde waarde en onderhandelingskwaliteiten maken dan het verschil.
 • Hoe bereken ik mijn tarief als zzp'er? Bij de berekening van je uurtarief als zzp'er, moet je verschillende factoren meenemen. In deze whitepaper leggen we stap voor stap uit hoe je een concreet en marktconform uurtarief berekent, inclusief tips om je uurtarief te verhogen.
 • Hoe verhoog ik mijn uurtarief als zzp'er? Als je jouw uurtarief als zzp'er wil verhogen, moet je je meerwaarde laten zien: je specialisme en ervaring ten opzichte van de concurrentie. Zit je voor je gevoel aan het maximum: kijk dan ook nog eens goed naar je verdienmodel
Stap 5: Toetsen en bijsturen na je start als ondernemer

5. Toetsen en bijsturen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘5. Toetsen en bijsturen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten