Minimumtarief voor zzp'ers: alles dat je moet weten

Bijgewerkt op 11 maart 2024
6 min  leestijd
12.681
Auteur: Redactie
getekende afbeelding van een grote liggende gebogen oranje pijl die uit een calculator krult en waaromheen muntgeld ligt en geldzakjes

Er bestaat geen minimumtarief voor zzp'ers. In wetsvoorstellen werd eerder over minimumtarief van €16 per uur gesproken, maar dit plan werd ingetrokken. In dit artikel lees je wat de huidige regels zijn en hoe je een hoger uurtarief communiceert naar je klanten.

In dit artikel leggen we alles uit dat je moet weten over de (minimum)tarieven voor zzp'ers. Wil je direct meer lezen over een specifiek onderwerp? klik dan op één van de volgende links:

 1. Schijnzelfstandigheid
 2. Cijfers over zzp'ers
 3. Plannen minimumtarief zzp'ers
 4. Een hoger uurtarief vragen
 5. Veelgestelde vragen

1. Schijnzelfstandigheid zzp'ers

Het kabinet wil voorkomen dat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ten onrechte als onafhankelijk worden ingehuurd, terwijl ze feitelijk in dienstverband zouden moeten werken. Dit wordt ook wel schijnzelfstandigheid genoemd.

Het idee is om duidelijkere regels in te voeren die helpen bij het kiezen van de juiste contractvorm die past bij de aard van het werk, en om hierop beter te kunnen controleren. Voordat deze plannen in werking treden, moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hierover beslissen.

Schijnzelfstandigheid onder de € 30 of € 35

Eén van de onderdelen van het voorstel van het kabinet is gepaard aan het minimumtarief voor zzp'ers. Het kabinet wil wettelijk bij een uurtarief onder de € 30 of € 35 vastleggen dat er een vermoeden bestaat van een arbeidsovereenkomst. Het precieze bedrag wordt nog bepaald. 

Vaststellen werkrelatie

Het doel van de nieuwe plannen is om beter te definiëren wanneer iemand als een werknemer beschouwd moet worden. Ook zou de Belastingdienst hierdoor effectiever kunnen handhaven. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, wil het kabinet specifieker vaststellen wanneer een werkrelatie onder het gezag van de werkgever valt, bijvoorbeeld door te kijken of de werkgever toezicht houdt of instructies geeft.

Ook wordt voorgesteld om een wettelijke grens te stellen aan uurtarieven onder een bepaald bedrag, waarbij er een vermoeden is van een arbeidsovereenkomst.

2. Cijfers over zzp'ers

Hoe groot is de groep eigenlijk waar het om gaat? Enkele cijfers over zzp'ers:

 • Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers; dat is 13% van alle werkenden.
 • Er zijn ongeveer 85.000 zzp'ers die minder verdienen dan € 16;
 • Deze groep zzp'ers is met name actief bij bezorgingsdiensten, in het personenvoer, de tuinbouw en de thuiszorg.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

3. Gemiddelde uurtarieven voor zzp'ers in Nederland 

Loonwijzer houdt ieder jaar een grootschalige enquête onder zzp'ers in Nederland, om zo tot gemiddelde uurtarieven te komen. Hieronder vind je het meest recente overzicht van een aantal beroepen.

Uurtarieven voor zzp'ers  
Kapper € 15 tot € 25
Beveiliger € 25 tot € 50
Stukadoor € 30 tot € 55
Fysiotherapeut € 40 tot € 75
Journalist € 45 tot € 90

Meer tarieven inzien? Check de resultaten van de Salaris-Enquête op Loonwijzer

4. Plannen voor een minimumtarief voor zzp'ers 

De afgelopen jaren bestonden er verschillende plannen om opdrachtgevers te verplichten om mensen een contract aan te bieden als die minder dan het minimumtarief verdienden. 

Er werd berekend dat een bedrag van €16 net toereikend zou zijn om te voorzien in je levensonderhoud en je te verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Minimum Living Tariff

Loonwijzer heeft op basis van eigen onderzoek een minimumtarief (Minimum Living Tariff) vastgesteld voor Nederlandse zzp'ers en platformwerkers, dat nodig is om tot een leefbaar inkomen te komen. Dit is minimaal € 18 tot € 20 per uur, zo stelt Loonwijzer.

Nog géén minimumtarief 

Intussen is er dus nog steeds géén minimumtarief voor zzp'ers. Schijnzelfstandigheid, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is nog steeds een onderwerp waar de Nederlandse regering een oplossing voor zoekt, maar momenteel is er nog geen harde regel. 

4. Een hoger uurtarief vragen: zo doe je dat

Het is belangrijk om te realiseren dat de meeste medewerkers in loondienst er ieder jaar iets bijkrijgen. Dus waarom jij niet? Lees meer in deze artikelen over de tarieven van zzp'ers:

Uurtarieven zzp'ers in 2023

Uit een peiling van IkGaStarten over de uurtarieven van zzp'ers in 2023, blijkt dat de twee grootste groepen ondervraagden een tarief hanteren tussen de €30 en €45 of tussen de €60 en €90. 

Het viel op dat het uurtarief in 2023 bij een klein deel van de ondervraagden erg laag is. Zo geeft 13% aan tussen de €15 en €30 te vragen, tegenover 16% in 2022. De vraag is of zij van zo’n tarief kunnen rondkomen, aangezien van dit bedrag namelijk nog belasting afgaat.


Omdat jouw uurtarief zo ontzettend belangrijk is, hebben we er zelfs een whitepaper over gemaakt. Download hem gratis:

Download de whitepaper gratis in PDF-formaat


Tariefverhoging communiceren

Heb je het idee dat jouw uurtarief best wat omhoog mag? Dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Als je eenmaal hebt besloten om je uurtarief te verhogen, dan zal je dat moeten communiceren naar jouw klanten. Deze tips helpen je daarbij: 

 • Vertel het op tijd. Wanneer jouw klant plotseling wordt geconfronteerd met extra kosten, dan zal hij dat waarschijnlijk als onplezierig ervaren. Geef het daarom tijdig aan.
 • Vertel het persoonlijk. Jouw vijf belangrijkste klanten horen het liever van jou dan wanneer ze een onpersoonlijk mailtje ontvangen.
 • Bied voordeel. Doe je vaste klanten een aanbieding en zeg dat je alleen voor hen nog even voor het oude tarief werkt. De volgende keer is de verhoging een feit.  
 • Maak geen excuses. Jij besluit je uurtarief te verhogen en je hoeft je daarvoor dan ook niet te verontschuldigen. Maak duidelijk dat je niet gaat onderhandelen.
 • In stapjes. Mocht je een flinke verhoging erg spannend vinden, dan kun je ervoor kiezen om je uurtarief in kleine stapjes te verhogen.
 • Variëren kan. Doe je een opdracht die langer duurt, dan kun je voor zo'n opdrachtgever eventueel een ander (lees: 'lager') tarief hanteren.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

5. Veelgestelde vragen:

 • Wat is het minimumtarief voor zzp'ers in Nederland?
  Ondanks vele plannen in het recente verleden, bestaat er geen wettelijk minimumtarief voor zzp'ers.
 • Hoe verhoog je als zzp'er je tarief?
  Volgens dit artikel over het minimumtarief voor zzp'ers zijn er 6 stappen waarmee je rekening moet houden als je je tarief als zzp'er verhoogt. Het is onder andere belangrijk dat je dit tijdig communiceert, dat je het persoonlijk vertelt, en dat je geen excuses aanbiedt.
 • Wat is het gemiddelde tarief van zzp'ers in Nederland?
  Uit een peiling van IkGaStarten over de uurtarieven van zzp'ers in 2023 blijkt dat de twee grootste groepen ondervraagden een tarief hanteren tussen de €30 en €45 of tussen de €60 en €90.
 •  

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten