Minimumtarief voor zzp'ers: alles dat je moet weten

Bijgewerkt op 06 april 2023
5 min  leestijd
5.771
getekende afbeelding van een grote liggende gebogen oranje pijl die uit een calculator krult en waaromheen muntgeld ligt en geldzakjes

Er bestaat geen minimumtarief voor zzp'ers. In een wetsvoorstel uit 2019 werd gesproken over een minimumtarief van €16 per uur, maar dit plan werd ingetrokken. In dit artikel lees je wat de huidige regels zijn en hoe je een hoger uurtarief communiceert naar je klanten.

In dit artikel leggen we alles uit dat je moet weten over de (minimum)tarieven voor zzp'ers. Wil je direct meer lezen over een specifiek onderwerp? klik dan op één van de volgende links:

 1. Schijnzelfstandigheid
 2. Cijfers over zzp'ers
 3. Plannen minimumtarief zzp'ers
 4. Een hoger uurtarief vragen
 5. Veelgestelde vragen

1. Schijnzelfstandigheid zzp'ers

Over een soort minimumloon voor zzp'ers wordt in politiek Den Haag al jaren gesproken. Het kabinet wil hiermee de groep schijnzelfstandigen in ons land beter beschermen.

Schijnzelfstandigheid is een grijs gebied tussen een dienstbetrekking en zelfstandigheid. Deze medewerkers hebben het statuut van een zzp'er, maar oefenen in werkelijkheid een beroepsactiviteit uit onder het gezag van een werkgever.

2. Cijfers over zzp'ers

Hoe groot is de groep eigenlijk waar het om gaat? Enkele cijfers over zzp'ers:

 • Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen zzp'ers;
 • Er zijn ongeveer 85.000 zzp'ers die minder verdienen dan € 16;
 • Deze groep zzp'ers is met name actief bij bezorgingsdiensten, in het personenvoer, de tuinbouw en de thuiszorg.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

3. Plannen voor een minimumtarief voor zzp'ers 

De plannen voor het invoeren van een webmodule en de opdrachtgeversverklaring als vervanger van de Wet DBA zijn al jaren onderwerp van discussie in politiek Den Haag. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en informeren je op deze pagina over actuele wet- en regelgeving.

In dit hoofdstuk leggen we uit welke plannen er in het recente verleden bijna werden gerealiseerd omtrent de juridische en economische positie van zzp'ers. 

De afgelopen jaren bestonden er verschillende plannen om opdrachtgevers te verplichten om mensen een contract aan te bieden als die minder dan het minimumtarief verdienden. 

Er werd berekend dat een bedrag van €16 net toereikend zou zijn om te voorzien in je levensonderhoud en je te verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Opdrachtgeversverklaring

Bij een tarief boven €16 moest je opdrachtgever volgens die oude plannen een opdrachtgeversverklaring regelen. Met een uurtarief boven €75 was dat niet nodig, want dan kon je gebruik maken van een opt-out en hoefde je geen loonbelasting en werknemersverzekeringen te betalen. 

Wetsvoorstel ingetrokken

Dit plan bleek lastiger uit te voeren dan vooraf gedacht. Het wetsvoorstel is daarom inmiddels ingetrokken. Er wordt nu een webmodule ontwikkeld waarmee je opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring kan genereren. Die verklaringen en de webmodule moeten de Wet DBA gaan vervangen. 

Minimumtarief €30 tot €35

Wellicht heb je ook gehoord over een minimum uurtarief van €30 tot €35. Dat was een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Die adviseerde het kabinet om alsnog een minimum uurtarief in te stellen, maar dus met hoger bedrag dan de eerder voorgestelde €16.

Bovendien zou dit tarief geen harde ondergrens zijn, maar een soort norm. Boven dat bedrag zou de Belastingdienst ervan uit kunnen gaan dat iemand bewust ondernemer is. Zou iemand minder dan dat bedrag verdienen? Dan kon er worden gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. Ook dit advies van de SER werd niet vertaald naar de praktijk.

4. Een hoger uurtarief vragen: zo doe je dat

Het is belangrijk om te realiseren dat de meeste medewerkers in loondienst er ieder jaar iets bijkrijgen. Dus waarom jij niet? Lees meer in deze artikelen over de tarieven van zzp'ers:

Uurtarieven zzp'ers in 2023

Uit een peiling van IkGaStarten over de uurtarieven van zzp'ers in 2023, blijkt dat de twee grootste groepen ondervraagden een tarief hanteren tussen de €30 en €45 of tussen de €60 en €90. 

Het viel op dat het uurtarief in 2023 bij een klein deel van de ondervraagden erg laag is. Zo geeft 13% aan tussen de €15 en €30 te vragen, tegenover 16% in 2022. De vraag is of zij van zo’n tarief kunnen rondkomen, aangezien van dit bedrag namelijk nog belasting afgaat.


Omdat jouw uurtarief zo ontzettend belangrijk is, hebben we er zelfs een whitepaper over gemaakt. Download hem gratis:

Download de whitepaper gratis in PDF-formaat


Tariefverhoging communiceren

Heb je het idee dat jouw uurtarief best wat omhoog mag? Dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Als je eenmaal hebt besloten om je uurtarief te verhogen, dan zal je dat moeten communiceren naar jouw klanten. Deze tips helpen je daarbij: 

 • Vertel het op tijd. Wanneer jouw klant plotseling wordt geconfronteerd met extra kosten, dan zal hij dat waarschijnlijk als onplezierig ervaren. Geef het daarom tijdig aan.
 • Vertel het persoonlijk. Jouw vijf belangrijkste klanten horen het liever van jou dan wanneer ze een onpersoonlijk mailtje ontvangen.
 • Bied voordeel. Doe je vaste klanten een aanbieding en zeg dat je alleen voor hen nog even voor het oude tarief werkt. De volgende keer is de verhoging een feit.  
 • Maak geen excuses. Jij besluit je uurtarief te verhogen en je hoeft je daarvoor dan ook niet te verontschuldigen. Maak duidelijk dat je niet gaat onderhandelen.
 • In stapjes. Mocht je een flinke verhoging erg spannend vinden, dan kun je ervoor kiezen om je uurtarief in kleine stapjes te verhogen.
 • Variëren kan. Doe je een opdracht die langer duurt, dan kun je voor zo'n opdrachtgever eventueel een ander (lees: 'lager') tarief hanteren.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

5. Veelgestelde vragen:

 • Wat is het minimumtarief voor zzp'ers in Nederland?
  Ondanks vele plannen in het recente verleden, bestaat er geen wettelijk minimumtarief voor zzp'ers.
 • Hoe verhoog je als zzp'er je tarief?
  Volgens dit artikel over het minimumtarief voor zzp'ers zijn er 6 stappen waarmee je rekening moet houden als je je tarief als zzp'er verhoogt. Het is onder andere belangrijk dat je dit tijdig communiceert, dat je het persoonlijk vertelt, en dat je geen excuses aanbiedt.
 • Wat is het gemiddelde tarief van zzp'ers in Nederland?
  Uit een peiling van IkGaStarten over de uurtarieven van zzp'ers in 2023 blijkt dat de twee grootste groepen ondervraagden een tarief hanteren tussen de €30 en €45 of tussen de €60 en €90.
 •  

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten