Meer omzet

Meer omzet voor mijn bedrijf, hoe doe ik dat?

Meer omzet nodig? Verhoog je uurtarief, haal meer uit bestaande klanten of bekijk je verdienmodel nog eens kritisch. Met deze 3 tips kun je op korte termijn en met wat kleine aanpassingen al een hogere omzet halen. 

Meer omzet uit bestaande klanten 

Ondernemers steken verhoudingsgewijs veel meer tijd in het werven van nieuwe klanten en opdrachtgevers dan in het behouden van bestaande klanten. Maar uit deze groep vaste klanten valt juist vaak meer omzet te behalen. Bovendien zijn de investeringen in deze groep een stuk lager.

Maak inzichtelijk hoeveel klanten je bedrijf heeft en in hoeverre zij bijdragen aan de omzet.

Klantenpiramide Jay Curry

De klantenpiramide van Jay Curry geeft een handig overzicht hierbij. Deze theorie is gebaseerd op de bekende 80/20-regel: 20% van je klanten zorgt voor 80% van je omzet. 

Meer omzet klanten

In nieuwe klanten moet je veel investeren. Het salestraject kan erg lang zijn. Ga maar na wat je allemaal moet doen:

 • Bekendheid genereren
 • De doelgroep bereiken (reclame, advertenties)
 • Gericht acquisitie voeren
 • Offertes maken
 • Fysiek langsgaan
 • Een proefopdracht uitvoeren
 • Investeren in de relatie

Bij bestaande klanten is dit al grotendeels gedaan: ze hebben jouw product of dienst afgenomen. Nu moet je ze zien te behouden. Dit doe je onder andere door een band met ze op te bouwen, betrokkenheid te tonen, kennis te bieden en goede service te verlenen.

Benadruk bij jouw diensten de toegevoegde waarde: je opleiding, kennis, je specialisme, ervaring en kwaliteit. 

Specialisatie

Maak daarnaast gerichte keuzes voor een bepaald product of dienst. Je richt je daarmee ook bewust op één doelgroep, waardoor je gericht nieuwe klanten kunt benaderen. Als specialist kun je vervolgens meerwaarde bieden. Met een eigen merk bijvoorbeeld, of met een toegevoegde waarde in de vorm van diensten die je bij je product levert.

Blijf klanten vragen naar de ervaringen en wensen en gebruik deze informatie om je product of dienst te tweaken. Als een klant eenmaal iets heeft gekocht, wil je immers dat hij vervolgaankopen blijft doen. Je wil aan de behoefte van de klant blijven voldoen.

De basis voor klantenbinding is de tevredenheid van de klant. Tevreden klanten zorgen voor herhaalaankopen, mond-tot-mondreclame, positieve referenties, meer omzet en uiteindelijk nieuwe klanten.


Business Model Canvas

Je kunt pas gericht aan een verhoging van je omzet werken, als je alle aspecten van je onderneming goed in kaart hebt. Met het Business Model Canvas beschrijf je de negen bouwstenen van jouw bedrijf, waaronder je verdienmodel, je klanten, hun behoeftes, en jouw toegevoegde waarde. Deze bouwstenen zijn allemaal met elkaar verbonden en heb je nodig om meer omzet te halen. 


 

Meer omzet door verhoging uurtarief

De meeste zzp'ers die hun omzet willen verhogen kunnen óf meer gaan werken óf hun uurtarief verhogen. Meer declarabele uren is altijd positief voor je onderneming, maar kent ook een plafond: jouw beschikbaarheid. Op een gegeven moment is het maximale aantal uren dat je in je bedrijf kunt steken bereikt.

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Een verhoging van je uurtarief kun je daarentegen elk jaar doen. Bekijk je uurtarief daarom nog eens kritisch. Als je eenmaal je uurtarief hebt berekend, wordt dit tarief vaak niet meer aangepast. Veel zzp’ers vragen al jaren hetzelfde bedrag voor hun diensten. In feite ga je er door de jaarlijkse inflatie dan zelfs op achteruit.

Een manier om je omzet te verhogen is dus door je uurtarief aan te passen. 

Bereken mijn streefinkomen

In dit artikel helpen we je in vijf stappen naar het voor jouw beste bedrag. We zetten alle kosten op een rij, zowel privé als zakelijk. Dan berekenen we je declarabele uren, zodat je weet welk uurtarief je nodig hebt om je streefinkomen te bereiken. 

Heb je je uurtarief bepaald? Tel hier dan € 1 bij op. Met ruim 900 declarabele uren per jaar levert dit zo’n € 900 per jaar op. Oftewel: die laptop, mobiele telefoon of gedeelte van je premie voor een aov of pensioen is snel terugverdiend. Deze verhoging kun je in principe ieder jaar doorvoeren.

Uurtarief

Meer omzet door ander verdienmodel

Veel zzp’ers hanteren een verdienmodel dat is gebaseerd op basis van declarabele uren. De enige manier om dan je omzet te verhogen is door (nog) meer te gaan werken – al zit daar ook een maximum aan – of je uurtarief te verhogen, zoals hierboven beschreven. 

Een andere optie om meer omzet te halen, is door je verdienmodel aan te passen. Je hebt zo’n zeven verdienmodellen waar je uit kunt kiezen

 • Verkoop van goederen of diensten
 • Abonnementenmodel
 • Freemium
 • Advertentiemodel
 • Servicemodel
 • Lokaasmodel
 • Uurtje-factuurtje

Brainstorm er eens een middag over of spar met een tegenpool die je nieuwe inzichten geeft. Onderzoek of je jouw diensten kunt uitbreiden met abonnementen, e-learnings, een boek of andere producten.

Bijgewerkt op: 14-06-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet.

Uit onze peiling blijkt: een uurtarief tussen € 60 en € 90 is het meest gebruikelijk

Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Whitepaper uurtarief berekenen

whitepaper uurtarief

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Podcast uurtarief bepalen

Luister je liever naar de tips? IkGaStarten geeft je in deze podcast tips over het bepalen van je uurtarief. 

Uurtarief en netto inkomen

Jouw bepaalde uurtarief heeft natuurlijk invloed op je netto inkomen. Van je uurtarief gaan nog een aantal kosten vanaf, zoals je bedrijfskosten en belastingen. 

Bereken het netto inkomen met verschillende uurtarieven en kijk waar je op uitkomt. Met welk uurtarief verdien je genoeg? 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.