Uurtarief: in 5 stappen naar het beste bedrag

Bijgewerkt op 14 juni 2023
7 min  leestijd
23.511
Auteur: Roy Timmerman
Beste bedrag uurtarief bepalen

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Bepaal het beste bedrag in 5 stappen:

 1. Hoeveel geld heb je nodig?
 2. Check het uurtarief van anderen
 3. Bereken je meerwaarde
 4. Uurtarief bepaald? Tel er minimaal een euro bij op
 5. Uurtarief = uurtarief

1. Hoeveel geld heb je nodig?

Om te weten hoeveel je minimaal moet verdienen om fatsoenlijk rond te komen, moet je eerst alle kosten inzichtelijk maken. Dit zijn zowel je privé-uitgaven als zakelijke kosten. De Rabobank heeft een handige checklist gemaakt, die je hiervoor als leidraad kunt gebruiken.

Privékosten 

 • Hypotheek of huur
 • Gas, water, licht
 • Auto: onderhoud en benzine
 • Verzekeringen (inboedel, opstal, reis, zorg)
 • Telefoon en internet
 • Alimentatie
 • Boodschappen
 • Lidmaatschappen
 • Gemeentelijke belastingen
 • Kleding
 • School kinderen

Er zijn meer kostenposten dan je op het eerste gezicht denkt. Scroll door de app van je bankrekening en tel alles bij elkaar op.

Voorbeeld berekening

Als voorbeeld nemen we een streefinkomen van 2.000 euro netto per maand. Hier tel je de inkomstenbelasting (30%) bij op, de werkgeverspremie ZvW (1.500 euro), net als de kosten voor je aov (variërend van 1.200 euro tot 3.000 euro) en je pensioen (10%). 

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Zakelijke kosten

Vervolgens tel je alle kosten van je zakelijke rekening op. Afhankelijk van je beroep of branche kom je waarschijnlijk de volgende zakelijke kosten tegen:

Declarabele uren

Maak een schatting van je declarabele uren. Alle uren die je voor je onderneming maakt, zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren.

 • De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt
 • Indirecte uren zijn de uren die je wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten. Hieronder vallen onder meer acquisitie, het volgen van cursussen, het voeren van de administratie of het beheren van je website

Grof geschat is 50 tot 70 procent van je gewerkte uren declarabel. Dit aantal heb je nodig bij de berekening van je uurtarief. 
 


Gratis podcast 'Je ideale uurtarief bepalen'

Vind je het lastig om je uurtarief te bepalen als startende zzp'er? Wil je jezelf niet te kort doen, maar ook niet uit de markt prijzen? Luister dan naar de gratis IkGaStarten podcast 'Je ideale uurtarief bepalen'.

Soundcloud

Ben je ook benieuwd naar de andere podcasts van IkGaStarten? Op deze pagina vind je een overzicht van alle podcasts voor de startende ondernemer. 


Voorbeeld berekening

Het maximale aantal uur werk per jaar = 40 uur per week x 52 = 2.080 uur. Trek hier 6 weken vakantie en ziekte (240 uur) vanaf en je houdt 1.840 uur per jaar over om te werken.

Zeker als startende ondernemer moet je de declarabele uren voorzichtig inschatten. Je hebt niet altijd opdrachten en je bent relatief veel tijd kwijt aan acquisitie. 50 procent van 1.840 uur = 920 declarabele uren per jaar.

Het is belangrijk om een realistische begroting te maken. Wees eerlijk naar jezelf en stel de zaken niet rooskleuriger voor dan ze zijn. Neem daarom de kosten eerder ruim dan krap.

2. Check het uurtarief van anderen

Hierboven hebben we alle variabelen (streefinkomen, kosten, declarabele uren) besproken. Tel je gewenste inkomen plus alle zakelijke kosten bij elkaar op, dit is de bruto jaaromzet. Deel dit vervolgens door het aantal declarabele uren. Dat is je basistarief.

Berekening bruto jaaromzet

Als we alle hierboven genoemde bedragen onder elkaar zetten, ziet de berekening van de bruto jaaromzet er als volgt uit. 

Netto gewenst inkomen € 24.000
Pensioen € 2.400
Aov € 2.000
Werkgeverspremie ZvW € 1.500
Inkomstenbelasting € 7.200
Subtotaal € 37.100
Zakelijke kosten €10.000
Bruto jaaromzet €47.100

Dat betekent dat je om 2.000 euro netto per maand te verdienen, jaarlijks 47.100 euro omzet moet draaien. Deel deze omzet door 920 declarabele uren en je komt uit op een uurtarief van 51 euro per uur.

3. Wat is jouw meerwaarde?

Vervolgens ga je kijken naar mogelijkheden om dit tarief te verhogen. Als je meer wilt verdienen komen andere aspecten in beeld: concurrentie, ervaring, branche, beroep en specialisme.

Iemand met tien jaar ervaring kan een hoger tarief vragen dan een startende ondernemer. Een freelance advocaat zal een hoger tarief vragen dan een freelance leraar.

Creeër eigenwaarde

Aangezien je niet in een prijzenslag wil belanden, moet je jouw eigen waarde creëeren! Zzp’ers met een specialisme staan sterker in onderhandelingen en opdrachtgevers zijn bereid om voor kwaliteit een goede prijs te betalen. 

Blijf wel realistisch uiteraard

Los van de toegevoegde waarde zijn de onderhandelingen ook afhankelijk van de markt. Je moet weten hoe jouw branche in elkaar zit en welke tarieven jouw concurrenten hanteren. Daar kun jij als specialist daar dan mooi boven gaan zitten met je tarief.

Tip: bekijk je verdienmodel

Veel zzp’ers hanteren een verdienmodel dat is gebaseerd op basis van declarabele uren. De enige manier om je omzet te verhogen is door (nog) meer te gaan werken – al zit daar ook een maximum aan – of je uurtarief te verhogen.

Een andere optie is om je verdienmodel aan te passen. Trek er eens een uur voor uit om te bekijken welk verdienmodel nog meer op jouw product of dienst van toepassing kan zijn.

4. Uurtarief bepaald? Doe er 1 euro bij

Heb je je uurtarief bepaald? Tel hier dan 1 euro bij op. Met ruim 900 declarabele uren per jaar levert dit dus mooi zo’n 900 euro per jaar extra omzet op.

Een bedrag dat gelijk staat aan de aanschaf van een laptop, mobiele telefoon of aan een gedeelte van de premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen. Deze ‘loonsverhoging’ kun je in principe ieder jaar herhalen - een werknemer krijgt ook jaarlijks loonsverhoging. 

Image
Uurtarief

5. Uurtarief = uurtarief

Een valkuil is om te gaan schipperen met je uurtarief. Opdrachtgevers zullen soms een aanbod doen dat je meer opdrachten bij hen kunt binnenhalen als je het uurtarief verlaagt.

Je bent uiteraard altijd vrij om dit te doen, maar bedenk wel dat als je eenmaal een tarief met een opdrachtgever hebt afgesproken, het lastig is om dit later nog omhoog te krijgen.

Daar komt bij dat de belofte van meer werk eerst maar eens waar moet worden gemaakt.

 • En wie bepaalt wat opdrachten op ‘regelmatige basis’ zijn?
 • Is een opdracht in de drie maanden regelmatig, of een opdracht per week?
 • En wanneer hanteer je dan welk tarief?

Het leidt tot discussies die je kunt missen als kiespijn. 

Voorbeeld berekening

Stel dat jouw uurtarief als IT-consultant 100 euro per uur bedraagt. Een opdrachtgever wil dat je drie maanden komt werken, maar omdat het een lange periode is, biedt hij 75 euro per uur.

Je zou dit kunnen doen omdat je drie maanden verzekerd bent van werk. Maar wat als je na zes maanden weer ingehuurd wordt, welk tarief hanteer je dan? De opdrachtgever zal zeer waarschijnlijk terugvallen op de vorige afspraken.  

Kwantumkorting
Tegelijkertijd loop je door de korting ook een hoop geld mis dat je bij andere opdrachten binnen zou kunnen halen. De kwantumkorting loopt namelijk snel op als je dit over een periode van 3 maanden bekijkt. 25 euro x 40 uur x 13 weken = 13.000 euro omzet die je misloopt. 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten