Opleidingen voor ondernemers

Welke opleidingen zijn relevant voor ondernemers en zzp'ers?

Ook als (startende) ondernemer en zzp'er is het verstandig om jezelf in jouw branche en vakgebied te blijven ontwikkelen. Deze opleidingen en cursussen zijn relevant voor ondernemers. 

Een klassieke universitaire studie op dit gebied bestaat nog niet, maar er zijn wel uiteenlopende opleidingen en cursusprogramma's van universiteiten, hogescholen en andere instanties die je kunt volgen.

Hieronder vind je een overzicht van opleidingen en workshops die mogelijk van toepassing zijn op jouw situatie.

1. De Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) staat van oudsher bekend als instantie waar je als startende ondernemer terecht kunt voor startersworkshops en tips om van jouw startup een succes te maken.

KvK Krachtmeting

Nog geen idee aan wat voor hulp je moet denken? Kijk dan eens of de KvK Krachtmeting iets voor je is. Het maken van deze test, helpt bij het krijgen van inzicht in jouw motivatie, persoonlijke kenmerken en sterke en zwakke punten. Deze punten kun je vervolgens vermelden in het ondernemingsplan.

2. Universiteiten en hogescholen

Ook Nederlandse universiteiten en hogescholen zien in dat (toekomstige) ondernemers vaker behoefte hebben aan opleidingen voor ondernemen, om deze vaardigheden verder te kunnen ontwikkelen.

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Zo werkt de startversterker

Opleidingsinstellingen zijn de laatste jaren dan ook steeds meer op deze vraag gaan inspelen met meer onderwijsaanbod op het gebied van ondernemerschap. Mocht je daar zin in (en tijd voor) hebben, dan kun je een volledige studie volgen over ondernemen. 

Opleiding: Ondernemerschap & Retail Management

In dat geval zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (of Small Business & Retail Management), waarbij je alles leert over het managen van een eigen winkel of-bedrijf. Kijk voor meer informatie eens op de website van Carrieretijger.

Economische opleiding

Daarnaast kan een studie commerciële economie of management, economie en recht je voorbereiden op een carrière als ondernemer. Maar je kunt in het hoger onderwijs ook aparte cursussen, verkorte HBO-programma's en workshops volgen om jouw kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld een cursus bedrijf starten. Dit kan onder meer bij de opleidingsinstellingen NTI, LOI of NCOI.

3. Regionale onderwijscentra (ROC's)

Ook regionale onderwijscentra, vaak afgekort tot ROC, bieden opleidingen aan op het gebied van ondernemen. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor een drie- tot vierjarige opleiding tot ondernemer detailhandel of een cursus starten als zzp'er klassikaal.

Studieprogramma's ROC

Maar er zijn nog veel meer programma's die je hier kunt volgen. Als je interesse hebt om een specifieke cursus of ondernemers training te volgen, kun je altijd even informeren bij een ROC in jouw regio.

Bedrijf starten zonder diploma

Hoewel bovenste opties je goed kunnen helpen bij het starten van een bedrijf, kun je heel goed een bedrijf starten zonder diploma. Het is aan te raden om een cursus eigen bedrijf starten te doen, zodat je weet wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen.

  • Let op, voor sommige beroepen (bijvoorbeeld in de zorg) heb je wel een diploma nodig om dat uit te oefenen

En je kunt natuurlijk ook een hoop zelf leren. Op onze website vind je alles wat er komt kijken bij het starten: van het schrijven van een ondernemingsplan, tot het opzetten van een goede administratie, tot het vinden van klanten. 

Opleiding fiscaal aftrekbaar

Fijn: de kosten voor een opleiding of cursus zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt de kosten als bedrijfskosten opgeven, zodat je over dat bedrag geen belasting betaalt. Dat geldt voor het lesgeld, de btw en middelen zoals boeken. Er geldt wel een drempel van €250. 

Lees ook

Een bedrijf starten: waar begin je?
Stappenplan: Zzp'er worden
Checklist: word expert in 7 stappen
7 gezonde gewoontes voor starters
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten

Veelgestelde vragen over ondernemers opleidingen

  • Heb ik een diploma nodig om een bedrijf te starten? Voor het starten van een eigen bedrijf is een diploma niet verplicht, je kunt gewoon starten zonder. Het kan wel helpen om een cursus of training te doen, of je goed in te lezen op een website als IkGaStarten.nl. Hier vertellen we wat er komt kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf.
  • Welke ondernemers opleidingen zijn er? Er zijn diverse hogescholen die de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement aanbieden. Verder zijn er tal van cursussen en trainingen eigen bedrijf starten. 
Bijgewerkt op: 09-08-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.