Opleidingen voor ondernemers

Welke opleidingen zijn relevant voor ondernemers en zzp'ers?

Ook als (startende) ondernemer en zzp'er is het verstandig om jezelf in jouw branche en vakgebied te blijven ontwikkelen.

Een klassieke universitaire studie op dit gebied bestaat nog niet, maar er zijn wel uiteenlopende opleidingen en cursusprogramma's van universiteiten, hogescholen en andere instanties die je kunt volgen.

Hieronder vind je een overzicht van opleidingen en workshops die mogelijk van toepassing zijn op jouw situatie:

1. De Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) staat van oudsher bekend als instantie waar je als startende ondernemer terecht kunt voor startersworkshops en tips om van jouw startup een succes te maken.

Bijeenkomsten KvK

Het aantal regiokantoren is begin dit jaar teruggeschroefd, maar er worden bij de KvK nog steeds met enige regelmaat bijeenkomsten en -seminars georganiseerd. Denk aan een netwerkbijeenkomst of workshop over importeren.

KvK Krachtmeting

Nog geen idee waaraan je in jouw geval moet denken? Kijk dan eens of de KvK Krachtmeting iets voor je is. Het maken van deze test, helpt bij het krijgen van inzicht in jouw motivatie, persoonlijke kenmerken en sterke en zwakke punten. Deze punten kun je vervolgens vermelden in het ondernemingsplan.

2. Universiteiten en hogescholen

Ook Nederlandse universiteiten en hogescholen zien in dat (toekomstige) ondernemers vaker behoefte hebben aan cursussen om deze vaardigheden verder te kunnen ontwikkelen.

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Zo werkt de startversterker

Opleiding ondernemerschap

Deze instellingen zijn de laatste jaren dan ook steeds meer op deze vraag gaan inspelen met meer onderwijsaanbod op het gebied van ondernemerschap. Het volgen van een volledige studie is ook een optie, mocht je daar zin in (en tijd voor) hebben. 

Ondernemerschap & Retail Management

In dat geval zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management), waarbij je alles leert over het managen van een eigen winkel of MKB-bedrijf. Kijk voor meer informatie eens op de website van Carrieretijger.

Economische opleiding

Daarnaast kan een studie commerciële economie of management, economie en recht jou voorbereiden op een carrière  als ondernemer. Maar je kunt in het hoger onderwijs ook aparte cursussen, verkorte HBO-programma's en workshops volgen om jouw kennis bij te spijkeren. Dit kan onder meer bij de opleidingsinstellingen NTI, LOI of NCOI.

3. Regionale onderwijscentra (ROC's)

Ook regionale onderwijscentra, vaak afgekort tot ROC, bieden opleidingen aan op het gebied van ondernemen. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor een drie- tot vierjarige opleiding tot ondernemer detailhandel of een cursus starten als zzp'er klassikaal.

Studieprogramma's ROC

Maar er zijn nog veel meer programma's die je hier kunt volgen. Als je interesse hebt om een specifieke cursus of training te volgen, kun je altijd even informeren bij een ROC in jouw regio.

5. Startersavonden en ondernemerscafés

Van startersavonden en ondernemerscafé's: lokale vestigingen van de Rabobank organiseren regelmatig speciale informatiedagen-, avonden of netwerkbijeenkomsten voor (startende) ondernemers en zzp'ers.

Hier kom je alles te weten over wat het oprichten en managen van een eigen bedrijf inhoudt en met welke zaken je als ondernemer allemaal te maken kunt krijgen.

Agenda startersavonden

Op de Agenda-pagina van Ikgastarten.nl vind je links naar toekomstige startersavonden en ondernemerscafés, maar je kunt uiteraard ook altijd even bij een bank bij jouw in de buurt informeren of er op korte termijn een interessante ondernemersbijeenkomst op de planning staat. 

Lees ook

Een bedrijf starten: waar begin je?
Stappenplan: Zzp'er worden
Checklist: word expert in 7 stappen
7 gezonde gewoontes voor starters
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten

Bijgewerkt op: 24-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

x22
x19

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.