Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op 29 maart 2023
8 min  leestijd
99.418
Auteur: Roy Timmerman
inkomstenbelasting-voor-ondernemers

Als zelfstandig ondernemer moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Deze belastingregels zijn anders dan voor particulieren. Wat verandert er op het gebied van inkomstenbelasting voor ondernemers?

Klik op één van de links om direct naar het betreffende onderwerp te gaan:

Inkomstenbelasting voor ondernemers of vennootschapsbelasting?

Iedere ondernemer betaalt belasting, alleen kan deze inkomstenbelasting voor ondernemers per rechtsvorm verschillen. Sommige ondernemers betalen inkomstenbelasting, andere ondernemers vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst maakt op het gebied van belastingen onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een 'rechtspersoon'. De meeste startende ondernemers beginnen als zzp'er en zijn een natuurlijk persoon. Als zzp'er met een eenmanszaak doe je aangifte voor de inkomstenbelasting, die we in dit artikel uitgebreid bespreken. 

Als je bedrijf rechtspersoonlijkheid heeft, betaal je vennootschapsbelasting. Dit is dus bijvoorbeeld het geval bij een bv of nv.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor ondernemers?

De bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zijn door de Belastingdienst in drie categorieën ingedeeld:

 1. Winst uit onderneming
 2. Resultaat uit overige werkzaamheden
 3. Loon uit dienstbetrekking

1. Winst uit onderneming

Bij verreweg de meeste ondernemers vallen de inkomsten in deze categorie. Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) wordt bekeken of je ondernemer bent.

We bespreken deze criteria in de vraag hieronder. Weet je al dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent? Klik dan direct door naar de uitleg over hoe je in dat geval aangifte inkomstenbelasting doet.

2. Resultaat uit overige werkzaamheden

Deze categorie kun je samenvatten als inkomen uit bijverdiensten. Je bent niet in loondienst en verdient je geld met overige werkzaamheden. Artiesten vallen vaak in deze categorie.

Resultaat uit overige werkzaamheden zijn incidentele klussen, zoals het eenmalig een gastcollege geven of een rol als gastouder.

3. Loon uit dienstbetrekking

Normaal gesproken geldt dit voor mensen die een contract hebben en in dienst zijn van een organisatie. Toch kan dit ook bij ondernemers voorkomen, zelfs als ze geen contract hebben.

De Belastingdienst ziet je in dat geval als een (fictieve) werknemer die onder andere verplicht instructies van een opdrachtgever opvolgt en je tijdens vakantie en ziekte doorbetaalt.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips!

Download gratis PDF

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Als je ondernemer bent, dan wil dat nog niet automatisch zeggen dat je ook ondernemer bent voor de Belastingdienst. Twijfel jij of je aan de criteria voldoet?

De Belastingdienst kijkt onder meer naar de volgende punten:

 • Maak je winst als ondernemer en hoeveel?

  Bij een kleine winst of structureel verlies beschouwt de fiscus je mogelijk niet als onderneming. 
 • Hoe zelfstandig is jouw bedrijf?

  Bepaal jij zelf waar je jouw werkzaamheden uitvoert en hoe je jouw werk inricht? Dan word je eerder gezien als ondernemer. 
 • Beschik je over kapitaal?

  Bezit je kapitaal om een onderneming te starten en deze vervolgens draaiende te houden? Je wordt geacht te investeren in reclame, verzekeringen en eventueel het inhuren van personeel.
 • Hoeveel tijd steek je in de onderneming?

  Voor de Belastingdienst moet je voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Daarnaast moet jouw onderneming renderend zijn. Als dit niet het geval is, vindt de Belastingdienst jouw werk een hobby en worden je inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden gezien. 

Check, dubbelcheck! Met de gratis Ondernemerscheck weet je of de Belastingdienst jouw inkomsten ziet als winst uit een onderneming.

 • Hoeveel opdrachtgevers heb je?

  Je voert actief acquisitie en streeft ernaar om meerdere opdrachtgevers te hebben, zodat jouw afhankelijkheid van een opdrachtgever afneemt en daarmee jouw zelfstandigheid toeneemt. 
 • Promoot je jouw bedrijf?

  Als ondernemer laat je zien dat je een bedrijf hebt, bijvoorbeeld door het maken van reclame, een eigen website te lanceren of rond te rijden een bedrijfsauto met logo.
 • Loop je ondernemersrisico?

  Loop jij risico dat opdrachtgevers niet betalen voor geleverde diensten? En ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van jouw producten of diensten? Dan loop je een zeker ondernemersrisico. En wie risico loopt, wordt eerder als ondernemer beschouwd. 
 • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

  Wie een eenmanszaak, maatschap of vof heeft is aansprakelijk voor de schulden en dus ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als jouw bedrijf een rechtspersoon is, zoals een bv of nv, ben je niet hoofdelijk aansprakelijk. Dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar moet je wel vennootschapsbelasting betalen. 

Hoe doe je aangifte voor de inkomstenbelasting?

Werknemers betalen belasting over hun salaris, ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst. De belastbare winst bereken je door eerst alle inkomsten van je bedrijf op te tellen.

Box 1, 2 en 3

Deze inkomsten zijn verdeeld in:

 1. Box 1 (inkomen uit werk en woning)

 2. Box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang, dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit aandelen)
 3. Box 3 (sparen en beleggen)

Nadat je alle inkomsten hebt opgeteld, trek je daar vervolgens de bedrijfskosten vanaf. Dit zijn alle kosten die je zakelijk maakt, van telefoonkosten en de leaseauto tot het onderhoud van je website.

Heb je al deze kosten opgeteld en van de inkomsten afgetrokken? Dan houd je de winst uit onderneming over. 

Heb je recht op belastingvoordeel als ondernemer?

Om jouw belastbare inkomen te bepalen, mag je ook nog gebruikmaken van een aantal fiscale aftrekposten, mits je aan de voorwaarden van het ondernemerschap en het urencriterium voldoet.

Aftrekposten bestaan uit de: 

Over het bedrag dat je uiteindelijk onderaan de streep overhoudt, moet je inkomstenbelasting betalen.  

In het artikel hoeveel moet ik opzij zetten voor alle belastingen leggen we uitgebreid uit waar je overal rekening mee moet houden. Onderstaande tabel, met rekenvoorbeeld, geeft een indicatie voor de aangifte inkomstenbelasting voor startende ondernemers met een omzet van € 47.000.

Rekenvoorbeeld startende ondernemer in jaar 1*

Omzet 47.000
Zakelijke kosten -7.000
Zelfstandigenaftrek + startersaftrek -8.793
Mkb-winstvrijstelling -4.369
Inkomen box 1 26.838

 

 

Belasting box 1 9.956
Algemene heffingskorting -2.491
Arbeidskorting -3.945
Inkomstenbelasting 3.520

Het exacte bedrag is afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld of je een eigen huis hebt of een AOV. Je moet nog wel altijd de bijdrage Zvw betalen. Die is bij bovenstaand voorbeeld € 1.543 in 2021.

Bron: belastingdruktool van Wijzer in Geldzaken

Hoe werkt de bijdrage Zorgverzekeringswet?

Naast de inkomstenbelasting moet je ook rekening houden met de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage wordt bij werknemers ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. 

Nadat je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan en de belastbare winst is vastgesteld, ontvang je dus ook nog een aparte aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Deze kent een hoge en lage inkomensafhankelijke bijdrage.

Zvw premie 2023

De Belastingdienst stelt ieder jaar de percentages vast. 

 • De premie als zelfstandig ondernemer staat in 2023 op 5,43%.
 • Het maximum bedrag waarop dit percentage wordt berekend is € 66.956.

Ieder jaar kunnen de regels van de inkomstenbelasting veranderen. Het is belangrijk dat je je hierover laat voorlichten. 

Belastingaangifte voor ondernemers: zelf doen of uitbesteden?

Als de administratie een struikelblok is of jij geen tijd en zin hebt om je hierin te verdiepen, kun je overwegen om de belastingaangifte uit te besteden aan een accountant of boekhouder. 

Een accountant kent het fiscale landschap als zijn broekzak en het is zijn werk om zijn kennis bij te houden. Als je een boekhouder inhuurt, profiteer je normaal gesproken maximaal van alle belastingvoordelen. Bovendien kun je ervan op aan dat de aangifte goed is ingevuld.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over de inkomstenbelasting

 • Wat is inkomstenbelasting voor ondernemers? Als zzp'er met een eenmanszaak moet je inkomstenbelasting betalen over jouw bedrijfswinst (de omzet min de kosten). Deze belastingregels zijn anders dan voor particulieren. De meeste zzp'ers betalen belasting over de winst uit onderneming. 
 • Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als ondernemer? Iedere situatie van ondernemers verschilt: de omzet en kosten zijn per onderneming anders, dus iedereen betaalt een ander bedrag aan inkomstenbelasting. Met een bedrijfswinst tot € 50.000 per jaar is het doorgaans voldoende om 25% tot 30% van de omzet te reserveren voor de belasting.
 • Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting als ondernemer? Nadat je alle inkomsten hebt opgeteld, trek je daar de bedrijfskosten vanaf. Heb je al deze kosten opgeteld en van de inkomsten afgetrokken? Dan houd je de winst uit onderneming over. Vervolgens haal je hier de fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek vanaf en over dat bedrag betaal je uiteindelijk inkomstenbelasting.
 • Wanneer moet ik inkomstenbelasting betalen als ondernemer? Als je ondernemer bent voor de Belastingdienst moet je inkomstenbelasting betalen. Dit is een checklist of je genoeg opdrachtgevers hebt, of je winst maakt, of je ondernemersrisico loopt en of je aansprakelijk bent voor schulden.

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten