Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Zelfstandige ondernemers moeten aangifte doen voor de inkomstenbelasting. De belastingregels voor ondernemers zijn wel een beetje anders dan voor particulieren. Bij bedrijven staan de jaarlijkse inkomsten immers vooraf niet vast, waardoor de aangifte veel bewerkelijker is. Wat verandert er op dit gebied als je voor jezelf begint?

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor ondernemers?

De bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zijn door de Belastingdienst in de volgende categorieën ingedeeld:

 • Loon uit dienstbetrekking
 • Resultaat uit overige werkzaamheden
 • Winst uit onderneming
   

Loon uit dienstbetrekking
Normaal gesproken geldt dit voor personen die een contract hebben en in dienst zijn van een bedrijf. Nu kan dit ook bij ondernemers voorkomen, ook al hebben ze geen contract. De Belastingdienst ziet je als een (fictieve) werknemer die onder andere verplicht instructies van een opdrachtgever opvolgt en die jou daarnaast tijdens vakantie en ziekte doorbetaalt. 

Resultaat uit overige werkzaamheden
Deze categorie kun je samenvatten als inkomen uit bijverdiensten. Je bent niet in loondienst en verdient je geld met overige werkzaamheden. Artiesten vallen vaak in deze categorie. Verder kun je deze werkzaamheden zien in de breedste zin van het woord: je loopt een krantenwijk, geeft eenmalig een gastcollege, bent gastouder of je neemt deel aan een medisch onderzoek. 

Winst uit onderneming
Bij de meeste ondernemers vallen de inkomsten in deze categorie.  Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) wordt bekeken of je ondernemer bent. Hieronder bespreken we deze criteria en gaan we in de rest van het artikel uit van het gegeven dat jouw aangifte inkomstenbelasting in de categorie winst uit onderneming valt. 

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Als je ondernemer bent, wil dat helaas nog niet automatisch zeggen dat je ook ondernemer bent voor de Belastingdienst.

De Ondernemerscheck van de Belastingdienst geeft een goede indicatie of jouw inkomsten kunnen worden gerekend tot winst uit een onderneming.

Als jouw bedrijf deelneemt aan het 'economisch verkeer' word je normaal gesproken gezien als ondernemer. Twijfel jij of je aan de criteria voldoet? De Belastingdienst kijkt onder meer naar de volgende punten:

Maak je winst als ondernemer en hoeveel?
Bij een kleine winst of structureel verlies beschouwt de fiscus jou mogelijk niet als onderneming. 

Hoe zelfstandig is jouw bedrijf?
Bepaal jij zelf waar je jouw werkzaamheden uitvoert en hoe je jouw werk inricht? Dan word je eerder gezien als ondernemer. 

Beschik je over kapitaal?
Bezit je kapitaal om een onderneming te starten en deze vervolgens draaiende te houden? Je wordt geacht te investeren in reclame, verzekeringen en eventueel het inhuren van personeel.

Benieuwd naar de kosten?  Op Rabobank.nl maak je vrijblijvend een premieberekening om te zien welke verzekeringen voor jou relevant zijn.

Hoeveel tijd steek je in de onderneming?
Voor de Belastingdienst moet je voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Daarnaast moet jouw onderneming renderend zijn. Als dit niet het geval is, vindt de Belastingdienst jouw werk een hobby en worden je inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden gezien. 

Hoeveel opdrachtgevers heb je?
Je voert actief acquisitie en streeft ernaar om meerdere opdrachtgevers te hebben, zodat jouw afhankelijkheid van een opdrachtgever afneemt en daarmee jouw zelfstandigheid toeneemt. 

Promoot je jouw bedrijf?
Als ondernemer laat je zien dat je een bedrijf hebt, bijvoorbeeld door het maken van reclame, een eigen website te lanceren of rond te rijden een bedrijfsauto met logo.

Loop je ondernemersrisico? 
Loop jij risico dat opdrachtgevers niet betalen voor geleverde diensten? En ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van jouw producten of diensten? Dan loop je een zeker ondernemersrisico. En wie risico loopt, wordt eerder als ondernemer beschouwd. 

Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming? 
Wie een eenmanszaak, maatschap of vof heeft, is aansprakelijk voor de schulden en dus ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als jouw bedrijf een rechtspersoon is, zoals een bv of nv, ben je niet hoofdelijk aansprakelijk. Dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar moet je wel vennootschapsbelasting betalen. 

Hoe doe je aangifte voor de inkomstenbelasting?

Werknemers betalen belasting over hun salaris, ondernemers betalen belasting over de gemaakte winst. De belastbare winst bereken je door eerst alle inkomsten van je bedrijf op te tellen. Deze inkomsten zijn verdeeld in:

 1. box 1 (inkomen uit werk en woning)
 2. box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang, dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit aandelen)
 3. box 3 (sparen en beleggen)

Nadat je alle inkomsten hebt opgeteld, trek je daar alle bedrijfskosten vanaf. Dit zijn alle kosten die je zakelijk maakt: van telefoonkosten en de leaseauto tot het onderhoud van je website.

Heb je al deze kosten opgeteld en van de inkomsten afgetrokken? Dan houd je de winst uit onderneming over. 

Blauwe envelop van de Belastingdienst

Heb ik recht op belastingvoordeel?

Om jouw belastbare inkomen te bepalen, mag je van de winst uit onderneming ook nog een aantal fiscale aftrekposten aftrekken, mits je aan de voorwaarden van het ondernemerschap en het urencriterium voldoet.

De aftrekposten bestaan uit de: 

Over het bedrag dat je uiteindelijk onderaan de streep overhoudt, moet je inkomstenbelasting betalen.  

Hoe zit het met de bijdrage Zorgverzekeringswet?

Naast de inkomstenbelasting moet je ook rekening houden met de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage wordt bij werknemers al ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. 

Nadat je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan en de belastbare winst is vastgesteld, ontvang je dus ook nog een aparte aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.

De fiscus stelt ieder jaar een percentage vast (in 2017 5,40 procent) en een maximumbedrag waarover dat percentage wordt berekend (in 2017 was dat 53.701 euro). 

Wat verandert er in 2017?

Ieder jaar kunnen de regels van de inkomstenbelasting veranderen. Het zijn vaak geen grote verschillen ten opzichte van het jaar ervoor, maar het is wel degelijk van belang om hiervan op de hoogte te zijn.

Je wilt immers niet de aangifte verkeerd invullen, aangezien dit tot naheffingen en boetes kan leiden. Kijk op de website voor de Belastingdienst voor de volledige lijst van veranderingen in 2017.

Denk goed na over of je zelf belastingaangifte gaat doen of deze taak liever wilt uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Belastingaangifte: zelf doen of uitbesteden?

Als de administratie een struikelblok is of jij geen tijd en zin hebt om je hierin te verdiepen, kun je overwegen om de belastingaangifte uit te besteden aan een accountant of boekhouder. 

Een accountant kent het fiscale landschap als zijn broekzak en het is zijn werk om zijn kennis bij te houden. Als je een boekhouder inhuurt, profiteer je normaal gesproken maximaal van alle belastingvoordelen: bovendien kunt je ervan op aan dat de aangifte goed is ingevuld.

Wel is het zo dat boekhouders het hebben van een zakelijke rekening vaak verplicht stellen.

Bijgewerkt op: 29-03-2017

Wat vind je van dit artikel?

x24
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.