Voorwaarden zelfstandigenaftrek: voldoe je er aan?

Bijgewerkt op 17 februari 2023
6 min  leestijd
2.367
Auteur: Roy Timmerman
getekende weergave van een klok, een envelop en twee geldzakjes

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor veel (startende) ondernemers, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Kom jij in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?

In dit artikel belichten we de belangrijkste voorwaarden van de zelfstandigenaftrek zodat je snel ontdekt of jij hiervoor in aanmerking komt. Direct naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de volgende links:

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Het is een bedrag dat je van je winst mag aftrekken. Hierdoor betaal je dus minder inkomstenbelasting. Tot en met 2019 was dit altijd een vast bedrag van € 7.280.

Verlaging zelfstandigenaftrek sinds 2020

Om de kloof tussen zelfstandigen en mensen in loondienst kleiner te maken, is besloten om de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen. Vroeger was de zelfstandigenaftrek altijd een vast bedrag van € 7.280, maar dit wordt tot en met 2036 gefaseerd afgebouwd tot € 3.240 in 2036. 

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis

Ontwikkeling van de zelfstandigenaftrek

In onderstaande tabel zie je hoe de zelfstandigenaftrek zich ontwikkelt tussen 2019 en 2028:

Jaar: Zelfstandigenaftrek:
2019 € 7.280
2020 € 7.030
2021 € 6.670
2022 € 6.310
2023 € 5.030
2024 € 5.590
2025 € 5.230
2026 € 4.870
2027 € 4.510
2028 € 4.120

Vanaf 2028 wordt de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 verlaagd, tot deze in 2036 € 3.240 bedraagt. 

Voorwaarden zelfstandigenaftrek

Om in 2023 in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zullen deze 4 voorwaarden hieronder toelichten.

Image
Heb je recht op zelfstandigenaftrek 2023?

Voorwaarde 1: Je bent ondernemer voor de Belastingdienst

Je moet door de Belastingdienst als ondernemer worden aangemerkt. Doe de Ondernemerscheck van de Belastingdienst als je dit wil controleren.

Wanneer beschouwt de Belastingdienst je als ondernemer? Check de voorwaarden.

Voorwaarde 2: AOW-leeftijd

Je hebt op 1 januari 2023 nog niet de AOW-leeftijd bereikt. Op de website van de SVB kun je jouw AOW-leeftijd berekenen en de datum zien waarop je recht hebt op AOW. 

Voorwaarde 3: Urencriterium

Als ondernemer moet je voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Alle uren die je aan je onderneming besteedt, tellen mee. Dit zijn de directe uren, oftewel de gefactureerde uren aan klanten, maar ook indirecte uren.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Ieder uur dat je op wat voor manier dan ook aan je besteedt, telt mee voor het urencriterium. Heb je bijvoorbeeld al je reistijd genoteerd? Je moet al deze uren wel aannemelijk voor de Belastingdienst kunnen maken.

Houd dus dagelijks alle werkzaamheden in je (digitale) agenda bij, inclusief rittenadministratie (of een overzicht van je OV-reizen) en overige bewijzen van je zakelijke activiteiten. 

Voorbeelden urencriterium

Onder het urencriterium valt bijvoorbeeld de tijd die je besteedt aan:

Bij het berekenen van de tijd die je besteedt aan je bedrijf, moet je bijvoorbeeld ook denken aan:

 • De tijd waarin je bezig was met de belastingaangifte
 • De zondagavonden waarin je hebt gelezen over de laatste ontwikkelingen in je branche
 • De maandelijkse avond waarop je je facturen hebt gemaakt
 • De vrijdagmiddag die je benutte om je mailbox te ordenen
 • De tijd die je gebruikte om offertes te maken

Ieder uur dat je op wat voor manier dan ook aan je bedrijf besteedt, telt mee voor het urencriterium van 1.225 uur

Check regelmatig je uren

Om niet in problemen te komen met het urencriterium, is het verstandig om regelmatig je uren te checken. Als je het totaal van 1.225 uur omrekent, kom je uit op gemiddeld 24 uur per week.

Maar dat is zonder vakantie, feestdagen en ziekte gerekend. Neem het ruim en ga uit van zo’n 27 uur per week die je aan je onderneming moet besteden om aan het urencriterium te voldoen. 

Dit gemiddelde van 27 uur per week is een handig geheugensteuntje om te checken of je op schema zit voor de zelfstandigen- en startersaftrek. Doe dit minimaal een keer per kwartaal, of liefst per maand.

Minder werken in de vakantie

Reken dus op gemiddeld zo’n 100 uur per maand. Houd verder rekening met de zomervakantie, dit kan in sommige branches een luwe periode zijn. Dat betekent dat je in andere maanden dus zeker 120 uur moet werken om dit te compenseren. 

Kom je tot de conclusie dat je het moeilijk vindt om voldoende uren te maken? Probeer dan eens te kijken naar nieuwe verdienmodellen. Doe de verdienmodel challenge.

Voorwaarde 4: Parttime ondernemen

Let op: naast de verplichte 1.225 uur per jaar, moet je meer dan de helft van de gewerkte tijd besteden aan je onderneming. Dit is eigenlijk alleen van toepassing op parttime-ondernemers die ook in loondienst zijn.

Startersaftrek in 2023

Bovenop de zelfstandigenaftrek mogen startende ondernemers een extra bedrag van hun winst aftrekken. Dit mogen ze gedurende de eerste vijf jaar na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel maximaal drie keer doen. Deze regeling heet de startersaftrek.

Deze aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt in 2023 € 2.123. In 2021 en 2022 was dit bedrag even hoog.

Voorwaarden startersaftrek

Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je voldoet aan deze drie voorwaarden:

 • Recht hebt op zelfstandigenaftrek.
 • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest.
 • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over voorwaarden zelfstandigenaftrek

 • Wat zijn de zelfstandigenaftrek en startersaftrek?
  De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn twee bijzondere aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. Hiermee verlaag je de te betalen inkomstenbelasting. De startersaftrek is speciaal voor startende ondernemers.
 • Hoe hoog is de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers en wie heeft hier recht op?
  Dzelfstandigenaftrek voor zzp'ers bedraagt in 2023 € 5.030. Deze aftrekpost voor zelfstandige ondernemers wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd, tot een bedrag van € 3.240 in 2036. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt en aan het urencriterium voldoet.
 • Hoe hoog is de startersaftrek voor zzp'ers?
  De startersaftrek voor zzp'ers bedraagt in 2023 € 2.123.
 • Hoeveel jaar heb je recht op startersaftrek?
  Startende ondernemers mogen na hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel tijdens de eerste vijf jaar van hun onderneming drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.
 •  

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten