Wat je moet weten over leasen

Wat je moet weten over leasen

Wie als startende ondernemer nog niet genoeg eigen vermogen heeft om te investeren, kan ervoor kiezen om bedrijfsmiddelen te leasen. Van deze financieringsvorm is de leaseauto het bekendste investeringsdoel. Maar er zijn veel meer bedrijfsmiddelen die je kunt leasen, zoals heftrucks, lasrobots en bouwkranen. In dit artikel lees je alles over de verschillende varianten van lease.

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoe veel en hoe lang je maandelijks moet betalen. Je kunt ook kiezen voor een kortere looptijd dan de verwachte levensduur, bijvoorbeeld om sneller van de kosten af te zijn.

Leasing is een vorm van financiering waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen financial en operational lease. financial lease is een leasevorm waarbij de ondernemer het volledige economisch eigendom heeft. Dit omvat het gebruik, de verzekering en het onderhoud. De kredietverstrekker is alleen juridisch eigenaar.

Operational lease is een zakelijke vorm van huren, waarbij de kredietverstrekker economisch eigenaar blijft.

Financial lease

Met financial lease word je dus economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het bedrijfsmiddel staat op je balans en wordt dit dus ook bij je eigen vermogen opgeteld, waardoor je in veel gevallen recht hebt op investeringsaftrek, renteaftrek en fiscale afschrijvingen.

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen. Ander voordeel: Je kunt de btw meefinancieren. Zo hoef je het btw-bedrag van je aankoop niet zelf voor te schieten.

Benieuwd wat jouw gewenste bedrijfsmiddel per maand zou kosten? Binnen één minuut bereken je al je maandbedrag. 

Operational lease

De tweede vorm van leasen is operational lease. Deze leasevorm is vaak van toepassing op auto's, maar er is meer mogelijk dan alleen vervoersmiddelen. Operational lease kan ook worden beschouwd als een vorm van langetermijnhuur. 

De leasemaatschappij of financier blijft juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor je het beheer en risico's uit handen geeft. Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat niet op de balans.

Aan het eind van de leaseovereenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Vaak kun je eigenaar worden van het bedrijfsmiddelen tegen betaling van deze restwaarde.

Er zijn twee soorten operational lease te onderscheiden:

  1. full operational lease en
  2. netto operational lease.

De keuze tussen deze leasevormen bepaalt of je verantwoordelijk bent voor de kosten van het gebruik.

1. Full operational lease

Bij full operational lease weet je precies waar je aan toe bent. Alle kosten – denk aan aanschaf, gebruik, onderhoud en verzekering - worden via het maandbedrag in rekening gebracht. Dit gebeurt op basis een vooraf bepaalde looptijd van een aantal jaar. In het geval van een vervoersmiddel wordt ook gekeken naar het aantal kilometers dat jij per jaar naar verwacht te rijden.

2. Netto operational lease

Bij netto operational lease breng je de financiering van jouw bedrijfsmiddel onder bij een externe financier, maar regel je alle andere zaken zelf. Denk daarbij aan kosten voor onderhoud, reparatie en verzekeringen. Op deze manier houd je het maandbedrag van je leasecontract relatief laag.

Het voordeel is dat je waarschijnlijk goedkoper uit bent als je geen brokken maakt. Het nadeel is logischerwijs dat er onverwachte extra kosten bij kunnen komen. Vergelijk het maar eens met een zorgverzekering: hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie.

Wat kun jij leasen?

Zoals je hierboven hebt gelezen kun je als startende ondernemer meer kanten op met leasen dan je denkt. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Ontdek of je jouw gewenste bedrijfsmiddel kan leasen en welk maandbedrag hier tegenover staat.

Bedrijfsmiddelen leasen

Bijgewerkt op: 11-12-2018

Wat vind je van dit artikel?

x12
x10

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Eindelijk, vakantie! Dat heb je wel verdiend als ondernemer. Maar als jij lekker op vakantie bent, wie let er dan op de spullen die achterblijven in jouw bedrijf of in je bestelbus?

Zo bescherm je jouw spullen tijdens de vakantie

Goed voorbereid op vakantie gaan
Goed voorbereid op vakantie gaan

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer.

Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.