Wat je moet weten over leasen

Wat je moet weten over leasen

Wie als startende ondernemer (nog) niet genoeg eigen vermogen heeft om te investeren, kan ervoor kiezen om bedrijfsmiddelen te leasen. Van deze financieringsvorm is de leaseauto het bekendst, maar er zijn ook veel andere bedrijfsmiddelen (heftruck, lasrobot, bouwkraan etc.) die je kunt leasen. In dit artikel lees je alles over het leasen van bedrijfsmiddelen.

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoe veel (en hoe lang) je maandelijks moet betalen. Leasing is een vorm van financiering waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen financial en operational lease.

Financial lease is een leasevorm waarbij de kredietverstrekker (lessor) alleen juridisch eigenaar blijft en het volledige economisch eigendom (het gebruik en genot, de verzekering, het onderhoud) overgaat op de kredietnemer (lessee). Het grootste verschil tussen financial en operational lease is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij de lessee ligt, waar operational lease een zakelijke vorm van huren is.

Financial lease

Door middel van financial lease word je dus economisch eigenaar van het desbetreffende bedrijfsmiddel, waarbij gedurende de leaseperiode de leasemaatschappij juridisch eigenaar blijft. Het volledige eigendom verkrijg je wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan.

Omdat je vanaf het begin economisch eigenaar van het object bent, staat dit bedrijfsmiddel bij jouw bedrijf op de balans en wordt dus ook bij je eigen vermogen opgeteld, waardoor je in veel gevallen recht hebt op de investeringsaftrek, afschrijving-, én renteaftrek.

De btw van de investering dien je vooraf zelf te betalen, maar dit bedrag kun je ook direct weer bij de belastingdienst terugvorderen. Door middel van financial lease spreid je jouw betalingen en help je de liquiditeit van je onderneming gezond te houden. 

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en ZZP’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en daarnaast is een lease-aanvraag relatief snel geregeld.

Voor een krediet zijn vaak de cijfers van meerdere jaren nodig om de liquiditeit te bepalen. Maar als je gaat leasen bij jouw bank, hoef je via een online aanvraag slechts een paar dingen in te vullen over het bedrijfsmiddel, aangezien je al klant bent bij de bank en jouw gegevens daar bekend zijn. Dat maakt het leasetraject snel en eenvoudig.

Operational lease

De meest voorkomende vorm van leasen is operational lease en meestal is dit van toepassing op auto's. Operational lease kan ook worden beschouwd als een vorm van lange termijn huur. In dit geval blijft de leasemaatschappij of lessor juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor je het beheer en risico's uit handen geeft.

Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat niet op de balans. Jij betaalt in dat geval maandelijks de btw en, afhankelijk van het soort operational lease, ben je verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Aan het eind van de leaseovereenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Wanneer je die hebt betaald, word je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Er zijn twee soorten operational lease te onderscheiden.

andres

Wat kun je leasen?

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kan lease een oplossing zijn, want je kunt veel meer leasen dan alleen een bedrijfsauto!

Bekijk de lease-opties

1. Full operational lease

Hierbij weet je precies waar je aan toe bent als het gaat om jouw auto. Alle kosten van aanschaf, gebruik, onderhoud en verzekering van de door jou gekozen auto worden in kaart gebracht en middels een maandbedrag in rekening gebracht. Dit gebeurt op basis van het aantal kilometers dat jij per jaar naar verwachting zult rijden en een vooraf te bepalen looptijd van een aantal jaar. Je bent dus geen economisch eigenaar van het object, maar 'gebruiker van'. Full operational lease is over het algemeen goed voor de liquiditeit van je onderneming en werkt overzichtelijk.

2. Netto operational lease

Bij netto operational lease breng je de financiering van jouw auto onder bij een externe financier, maar regel je alle andere zaken zelf. Denk daarbij aan kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en vervangend vervoer. Op deze manier houd je het maandbedrag van je leasecontract relatief laag.

Het nadeel hiervan is alleen dat er onverwachte extra kosten bij kunnen komen. Het voordeel is dat - wanneer je geen brokken maakt - je waarschijnlijk goedkoper uit bent. Vergelijk het maar eens met een zorgverzekering: hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie. 

Wat kun jij leasen?

Zoals je hierboven hebt gelezen kun je als startende ondernemer meer kanten op met leasen dan je denkt. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Bij Rabobank komen ondernemers onder meer in aanmerking voor het leasen van bedrijfsmiddelen of een leaseauto.

Tips van de redactie

Alles over het fiscaal afschrijven van bedrijfsmiddelen
Hoe zet je een auto op naam van de zaak?
7 tips voor het leasen van de juiste auto
De bijtelling in 2016: wat verandert er voor jou?
5 vragen en antwoorden over de telefoon van de zaak

Bijgewerkt op: 25-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

x5
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ga je investeren in gereedschap of andere bedrijfsmiddelen? Dat kan je extra belastingvoordeel opleveren via de investeringsaftrek. De overheid wil hiermee (startende) ondernemers aanmoedigen om te investeren in hun bedrijf. De investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid om bedrijfsmiddelen af te schrijven. De bedragen zijn voor 2018 een beetje gewijzigd ten opzichte van 2017.

Investeringsaftrek 2018
Investeringsaftrek 2018

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer. Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:


En in dit artikel lees je alles over het leasen van bedrijfsmiddelen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.