Wat je moet weten over leasen

Bijgewerkt op 02 juni 2020
3 min  leestijd
19.310
Auteur: Marieke Leijnen
Wat je moet weten over leasen

Leasen is een slimme manier om (dure) bedrijfsmiddelen te financieren. Zo spreid je de aanschafkosten en profiteer je met financial lease ook van fiscale voordelen.

Wat is leasen?

Leasen is een vorm van financiering die je in staat stelt om grote uitgaven te kunnen doen.

Veel ondernemers - en starters in het bijzonder - hebben niet de financiële middelen om in één keer veel geld op tafel te leggen voor een investering. Denk daarbij aan dit soort, meestal dure bedrijfsmiddelen.

  • Auto
  • Server
  • Productieband
  • Heftruck
  • Zonnepanelen
  • Graafmachine
  • Lasrobot
  • Snij- en verpakkingsmachine

Leasen is maandelijks betalen

Bij leasen financier je een bedrijfsmiddel voor de periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur.

Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoeveel en hoe lang je maandelijks moet betalen.

Je kunt ook kiezen voor een kortere looptijd dan de verwachte levensduur, bijvoorbeeld om sneller van de kosten af te zijn.

Financial lease versus operational lease

Als we het hebben over leasen, dan moeten we het onderscheid maken tussen twee opties:

  1. Financial lease is een leasevorm waarbij je als ondernemer het volledige economisch eigendom hebt. Het bedrijfsmiddel is dus van jou. 
  2. Operational lease is een zakelijke vorm van huren, waarbij de kredietverstrekker economisch eigenaar blijft.

Financial lease

Met financial lease word je dus economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het bedrijfsmiddel staat op je balans en wordt dit dus ook bij je eigen vermogen opgeteld.

Financial lease kan in de beginfase van je bedrijf uitkomst bieden. Met deze financieringsoplossing spreid je hiermee de aanschafkosten in maandelijkse termijnen. Dat biedt een aantal belangrijke voordelen:

  1. Je geld zit niet vast in geïnvesteerde bedrijfsmiddelen. Zo behoud je voldoende werkkapitaal om te kunnen ondernemen
  2. Omdat het bedrijfsmiddel op je balans staat, profiteer je van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving 
  3. Je lost af in het tempo die bij jouw bedrijf past (binnen de termijn uiteraard), zo weet je precies waar je aan toe bent
  4. Je kunt de btw meefinancieren. Op deze manier hoef je het btw-bedrag van je aankoop niet zelf voor te schieten

Checklist

Wat kun je leasen?

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kan lease een oplossing zijn, want je kunt veel meer leasen dan alleen een bedrijfsauto!

Bekijk de lease-opties

Operational lease

De tweede vorm van leasen is operational lease. Deze leasevorm is vaak van toepassing op auto's, maar er is meer mogelijk dan alleen vervoersmiddelen. Operational lease kan ook worden beschouwd als een vorm van langetermijnhuur.

De leasemaatschappij of financier blijft juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor je het beheer en risico's uit handen geeft. Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat niet op de balans.

Let op: daardoor profiteer je dus niet van fiscale voordelen. 

Aan het eind van de leaseovereenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Vaak kun je eigenaar worden van het bedrijfsmiddelen tegen betaling van deze restwaarde.

Er zijn twee soorten operational lease te onderscheiden:

  1. Full operational lease
    Je weet je precies waar je aan toe bent. Alle kosten – denk aan aanschaf, gebruik, onderhoud en verzekering - worden via het maandbedrag in rekening gebracht.

    Dit gebeurt op basis een vooraf bepaalde looptijd van een aantal jaar. In het geval van een vervoersmiddel wordt ook gekeken naar het aantal kilometers dat jij per jaar naar verwacht te rijden.
  2. Netto operational lease

    Bij netto operational lease breng je de financiering van jouw bedrijfsmiddel onder bij een externe financier, maar regel je alle andere zaken zelf.

    Denk daarbij aan kosten voor onderhoud, reparatie en verzekeringen. Op deze manier houd je het maandbedrag van je leasecontract relatief laag. Het voordeel is dat je waarschijnlijk goedkoper uit bent als je geen brokken maakt. Het nadeel is dat er onverwachte extra kosten bij kunnen komen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over bedrijfsmiddelen

Meer over bedrijfsmiddelen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten