Wat je moet weten over leasen

Wat je moet weten over leasen

Wie als startende ondernemer (nog) niet genoeg eigen vermogen heeft om te investeren, kan ervoor kiezen om bedrijfsmiddelen te leasen. Van deze financieringsvorm is de leaseauto het bekendst, maar er zijn ook veel andere bedrijfsmiddelen (computers, camera’s etc.) die je kunt leasen. In dit artikel lees je alles over het leasen van bedrijfsmiddelen.

Bij leasen wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd voor een periode die gelijkstaat aan de verwachte levensduur. Hiervoor wordt een vaste rente en een vast termijnbedrag vastgesteld, zodat je exact weet hoe veel (en hoe lang) je maandelijks moet betalen. Leasing is een vorm van financiering waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen financial en operational lease.

Financiële leasing is een leasevorm waarbij de kredietverstrekker (lessor) alleen juridisch eigenaar blijft en het volledige economisch eigendom (het gebruik en genot, de verzekering, het onderhoud) overgaat op de kredietnemer (lessee). Het grootste verschil tussen financiële en operationele leasing is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij de lessee ligt, waar operationele leasing een zakelijke vorm van huren is.

Financial lease

Door middel van financiële leasing word je dus economisch eigenaar van het desbetreffende bedrijfsmiddel, waarbij gedurende de leaseperiode de leasemaatschappij juridisch eigenaar blijft. Het volledige eigendom verkrijg je wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan. Omdat je vanaf het begin economisch eigenaar van het object bent, staat dit feit bij jouw bedrijf op de balans en wordt dus ook bij je eigen vermogen opgeteld, waardoor je in veel gevallen recht hebt op de investeringsaftrek, afschrijving-, én renteaftrek.

De btw van de investering dien je vooraf zelf te betalen, maar dit bedrag kun je ook direct weer bij de belastingdienst terugvorderen. Door middel van financial lease spreid je jouw betalingen en help je de liquiditeit van je onderneming gezond te houden. Deze vorm van financieren wordt voornamelijk gebruikt bij de aanschaf van overige bedrijfsmiddelen.

Financiële leasing wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en ZZP’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en daarnaast is een lease-aanvraag relatief snel geregeld. Voor een krediet zijn vaak de cijfers van meerdere jaren nodig om de liquiditeit te bepalen. Bij leasemaatschappijen gaat het meestal om beduidend minder kapitaal, denk bijvoorbeeld aan de financiering van bedrijfsmiddelen als een laptop, tandartsapparatuur of een kantoorinventaris.

De leasemaatschappij koopt in dit geval op aanvraag het bedrijfsmiddel in en geeft jou dit tegen een vast tarief in bruikleen. Je bepaalt zelf de slottermijn en daarmee dus ook de hoogte van de aflostermijnen. Nadat de laatste termijn en de slottermijn is betaald, ben jij de eigenaar. Je bent dan vaak wel duurder uit dan wanneer je het product in één keer zou aanschaffen, dat is de keuze die je maakt. Wel profiteer je al gedurende de aflossingsperiode van de eerder beschreven fiscale voordelen.

Operational lease

De meest voorkomende vorm van autolease is operational lease. Dit kan ook worden beschouwd als een vorm van lange termijn huur. In dit geval blijft de leasemaatschappij of lessor juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor je het beheer en risico's uit handen geeft.

Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat niet op de balans. Jij betaalt in dat geval maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Aan het eind van de lease-overeenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Wanneer je die hebt betaald, word je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Er zijn twee soorten operational lease te onderscheiden.

andres

Wat kun je leasen?

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kan lease een oplossing zijn, want je kunt veel meer leasen dan alleen een bedrijfsauto!

Bekijk de lease-opties

1. Full operational lease

Hierbij weet je precies waar je aan toe bent als het gaat om jouw auto. Alle kosten van aanschaf, gebruik, onderhoud en verzekering van de door jou gekozen auto worden in kaart gebracht en middels een maandbedrag in rekening gebracht. Dit gebeurt op basis van het aantal kilometers dat jij per jaar naar verwachting zult rijden en een vooraf te bepalen looptijd van een aantal jaar. Je bent dus geen economisch eigenaar van het object, maar 'gebruiker van'. Full operational lease is over het algemeen goed voor de liquiditeit van je onderneming en werkt overzichtelijk.

2. Netto operational lease

Bij netto operational lease breng je de financiering van jouw auto onder bij een externe financier, maar regel je alle andere zaken zelf. Denk daarbij aan kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en vervangend vervoer. Op deze manier houd je het maandbedrag van je leasecontract relatief laag.

Het nadeel hiervan is alleen dat er onverwachte extra kosten bij kunnen komen. Het voordeel is dat - wanneer je geen brokken maakt - je waarschijnlijk goedkoper uit bent. Vergelijk het maar eens met een zorgverzekering: hoe hoger het eigen risico, des te lager de premie. In feite betaal je bij full operational lease voor zekerheid.

Shortlease

Wie een auto voor een korte tijd nodig heeft, of liever niet te veel financieel risico neemt, is het meest gebaat bij shortlease, de verkorte vorm van operational lease. Shortlease wordt in principe alleen gebruikt voor het leasen van auto's en is het meest geschikt voor startende ondernemers die nog in het ongewisse zijn over hun toekomst. Ze zijn doorgaans wat voorzichtig met hun uitgaven en willen het eigen vermogen gebruiken om te ondernemen en zich niet voor een lange tijd aan een contract binden.

Eigenlijk is shortlease de middenweg tussen huren en leasen. Bij de meeste aanbieders kun je al voor een minimale periode van een jaar (in plaats van de gebruikelijke drie tot vijf jaar) een auto leasen. Voor de leasemaatschappij is dit gunstig, omdat zij per maand een iets hoger bedrag dan het reguliere tarief voor de auto kunnen rekenen.

Voor de starter is shortlease goedkoper dan huren en het levert maximale flexibiliteit op. Heb jij als ZZP'er bijvoorbeeld geen eigen auto en moet je tijdelijk een klus elders in het land uitvoeren? Dan zou shortlease op korte termijn een goede oplossing kunnen zijn.

Wat kun jij leasen?

Zoals je hierboven hebt gelezen kun je als startende ondernemer meer kanten op met leasen dan je denkt. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Bij Rabobank komen ondernemers onder meer in aanmerking voor het leasen van bedrijfsmiddelen of een leaseauto.

Tips van de redactie

Alles over het fiscaal afschrijven van bedrijfsmiddelen
Hoe zet je een auto op naam van de zaak?
7 tips voor het leasen van de juiste auto
De bijtelling in 2016: wat verandert er voor jou?
5 vragen en antwoorden over de telefoon van de zaak

Bijgewerkt op: 11-02-2016 Gepubliceerd op:
02-01-2014

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer. Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:


En in dit artikel lees je alles over het leasen van bedrijfsmiddelen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Zakelijke rekening: het eerste jaar gratis

Gratis zakelijke rekening openen

Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemers het eerste jaar gratis. Ben je al klant? Dan kun je ook online een zakelijke rekening openen.

Bekijk jouw Startersvoordeel

Blink uit met je plan

IJzersterk financieel plan

Met de tips van deze expert maak je met jouw financiële overzicht straks écht indruk op je bank of investeerder.

Bekijk de tips

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal Kromkommer

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.