Mag je cursussen en workshops aftrekken van de belasting?

Cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Als ondernemer en ZZP'er is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Door cursussen, trainingen, seminars en workshops te volgen kun je jouw vakkennis vergroten. Maar kun je als freelancer ook alle soorten opleidingen opgeven als aftrekpost? Lees het in dit artikel: cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Een groot deel van de zakelijke kosten die je als ZZP'er voor jouw onderneming maakt, zijn fiscaal aftrekbaar. Van een zakelijke auto tot verzekeringen en een telefoon van de zaak. En het geldt ook voor eventuele opleidingen of studies die je volgt om jouw vak beter te kunnen uitoefenen.

Toch kun je niet zomaar blindelings alle opleidingen en seminars onbeperkt aftrekken. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid of een cursus een zakelijke investering is om jouw vakkennis op peil te houden of een privé-investering om nieuwe kennis op te doen. Met andere woorden: je mag dezkosten alleen aftrekken van de belasting als je duidelijk kunt aantonen dat jij ze voor je bedrijf hebt gemaakt.

Wanneer is een cursus zakelijk aftrekbaar?

Als de opleiding, cursus, workshop of seminar relevant is in jouw branche en is bedoeld zijn om jouw kennis te verbreden, zijn deze investeringen vaak aftrekbaar als bedrijfskosten. In deze tabel van de Belastingdienst zie je welk deel je mag opgeven als aftrekpost:

Aftrekbare kosten tabel

De kosten zijn pas voor honderd procent aftrekbaar als ze boven de gestelde drempel van 4500 euro uitkomen. Een andere optie is om 73,5 procent (2015 en 2016) of 80 procent (2017) van alle gemaakte opleidingskosten af te trekken. Als de Belastingdienst bepaalt dat de studiekosten zijn gemaakt om nieuwe kennis op te doen, gelden ze als privé-aftrekpost.

Hoe werkt dit in de praktijk? 

De Belastingdienst geeft als voorbeeld een zelfstandige timmerman. Als hij een cursus machinaal houtbewerken volgt, is dit het op peil houden of verbeteren van zijn vakkennis en daarmee is deze cursus een zakelijke aftrekpost.

Je geeft dit bij de belastingaangifte op bij de winst-en-verliesrekening onder overige bedrijfskosten. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen ook mee voor jouw urencriterium, een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek

De timmerman wordt door zijn klanten echter ook wel eens gevraagd om de elektra te repareren. Hij ziet een kans om meer omzet te draaien en besluit hierop een mbo-cursus elektrotechniek te volgen.

Ondanks dat dit tot een toekomstige zakelijke uitbreiding van zijn werkzaamheden gaat leiden (de ZZP'er oriënteert zich breder) beschouwt de Belastingdienst deze studie niet als zakelijke kosten. Het is nieuwe kennis, die niet per sé noodzakelijk is om de onderneming in de huidige vorm te laten drijven. 

Goed om te weten: de timmerman in kwestie kan deze opleidingskosten voor elektrotechnicus overigens wél privé aftrekken - net zoals ieder ander die een studie of cursus in zijn vrije tijd volgt.

Dit valt bij de inkomstenbelasting onder scholingsuitgaven, waarbij je als aftrekpost studiekosten invult. Deze studiekosten hebben een drempel van 250 euro. De uren voor de cursus mag je in dit geval niet meetellen voor het urencriterium. Voorbeelden van andere sectoren vind je onder meer in dit artikel van zzpservicedesk.

Wat mag ik allemaal zakelijk aftrekken?

Op de Belastingdienst-website staat een opsomming van de zakelijke kosten die al dan niet mogen worden afgetrokken. Bij de categorie waar de kosten van onder andere voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen en seminars onder vallen, valt te lezen dat deze kosten af te trekken zijn boven een drempel van 4500 euro.

Haal je deze drempel niet? Dan kun je ook ervoor kiezen om 73,5 procent (2015 en 2016) of 80 procent (2017) van de gemaakte kosten af te trekken.

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

Meer weten

Als we dit toespitsen op de te volgen cursussen en/of seminars gelden de volgende regels: omdat deze scholing bijdraagt aan jouw vakkennis, mag je dit beschouwen als een volledig zakelijke aangelegenheid.

Dit houdt in dat de te betalen btw volledig aftrekbaar is, mits jouw bedrijf btw-plichtig is natuurlijk.

Verder vallen alle kosten onder de 73,5 of 80 procentregeling. Dus niet alleen de kosten voor de cursus, maar ook de verblijfs-, lunch- en reiskosten.

Zorg ervoor dat je alle facturen, bonnetjes en parkeerkaarten goed bewaart, zodat je deze gegevens indien gevraagd kunt overleggen aan de fiscus.

Een overzichtelijk administratie helpt je om overzicht te houden.

Zijn omscholingskosten ook zakelijk?

Een cursus waarin je je laat omscholen en dus geheel nieuwe kennis opdoet, valt niet onder bedrijfskosten. Dit zijn particuliere kosten die je maakt voor een nieuwe baan of functie en vallen daarmee onder jouw aangifte inkomstenbelasting. Omdat het geen bedrijfskosten zijn, kun je geen btw aftrekken. Ook de reis- en verblijfkosten zijn in dat geval voor eigen rekening. 

Wat mag je dan nog wel aftrekken? De kosten van de cursus vallen volledig onder studiekosten. Hier trek je de drempel van 250 euro (tot 2013 was dit 500 euro) af en het bedrag dat overblijft is jouw privé-aftrek voor studiekosten.

Deze kosten kun je tot een maximum van 15.000 euro aftrekken. Let op: er zijn altijd situaties te bedenken die in een grijs gebied vallen. Mocht je twijfelen of een cursus, studiereis of seminar onder zakelijk of privé valt, neem dan altijd eerst contact op met de Belastingdienst of jouw accountant

Ook interessant voor jou

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP'ers
MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers: zo zit dat
Dit moet je weten over de startersaftrek
Een fiets van de zaak: zo regel je het
Een telefoon van de zaak: hoe werkt dat?

Bijgewerkt op: 23-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

x7
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer heb je fiscale rechten en plichten. Zo moet je in veel gevallen btw afdragen, maar mag je vaak ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Hoe je dat laatste kunt doen, lees je in deze checklist.

Btw terugvragen
Btw terugvragen

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
 2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
 3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
 4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.