Cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Als ondernemer en zzp'er is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Door cursussen, trainingen, seminars en workshops te volgen kun je jouw vakkennis vergroten. Maar kun je ook alle soorten opleidingen opgeven als zakelijke aftrekpost?

Een groot deel van de zakelijke kosten die je als zzp'er voor jouw onderneming maakt, zijn (deels) fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor eventuele cursussen of studies die je volgt om jouw vak beter te kunnen uitoefenen.

Opleidingskosten: aftrekbaar of niet?

Toch kun je niet zomaar blindelings alle opleidingen en seminars onbeperkt aftrekken. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid of een cursus een zakelijke investering is om jouw vakkennis op peil te houden of een privé-investering om nieuwe kennis op te doen.

Met andere woorden: je mag deze kosten alleen aftrekken van de belasting als je duidelijk kunt aantonen dat jij ze voor je bedrijf hebt gemaakt.

Wanneer is een cursus zakelijk aftrekbaar?

Als de opleiding, cursus, workshop of seminar relevant is in jouw branche en bedoeld is om jouw kennis te verbreden, zijn deze investeringen aftrekbaar als bedrijfskosten. Je mag ook de te betalen btw aftrekken.

Als de Belastingdienst bepaalt dat de studiekosten zijn gemaakt om nieuwe kennis op te doen, gelden ze als privé-aftrekpost.

  • Lees hier alles over het aftrekken van btw en de btw-aangifte

Hoe werkt dit in de praktijk? 

De Belastingdienst geeft als voorbeeld een zelfstandige bouwvakker. Als deze timmerman een cursus machinaal houtbewerken volgt, is dit het op peil houden of verbeteren van zijn vakkennis en daarmee is deze cursus een zakelijke aftrekpost.

Je geeft dit bij de belastingaangifte op onder overige bedrijfskosten. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen ook mee voor jouw urencriterium, een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek

Wat mag ik allemaal zakelijk aftrekken?

Je kunt niet alleen kosten voor een studie of curus aftrekken, maar ook voor congressen en seminars. Hiervoor geldt wel een drempel van € 4.700.

Haal je deze drempel niet? Dan kun je er als ondernemer voor de inkomstenbelasting ook voor kiezen om 80% van de gemaakte kosten af te trekken. Hieronder vallen ook de de verblijfs-, lunch- en reiskosten.

Zorg ervoor dat je alle facturen en bonnetjes goed bewaart, zodat je deze gegevens indien gevraagd kunt overleggen aan de fiscus.

  • Lees hier alles over het opstellen van een goede administratie om overzicht te houden.

Zijn omscholingskosten ook zakelijk?

Een cursus waarin je je laat omscholen en dus geheel nieuwe kennis opdoet, valt niet onder bedrijfskosten. Dit zijn particuliere kosten die je maakt voor een nieuwe baan of functie en vallen daarmee onder jouw aangifte inkomstenbelasting

Omdat het geen bedrijfskosten zijn, kun je geen btw aftrekken. Ook de reis- en verblijfkosten zijn in dat geval voor eigen rekening. 

Voorbeeld privékosten scholing

De timmerman wordt bijvoorbeeld door zijn klanten ook wel eens gevraagd om de elektra te repareren. Hij ziet een kans om meer omzet te draaien en besluit hierop een mbo-cursus elektrotechniek te volgen.

Ondanks dat dit tot een toekomstige zakelijke uitbreiding van zijn werkzaamheden gaat leiden (de zzp'er oriënteert zich breder) beschouwt de Belastingdienst deze studie niet als zakelijke kosten.

Het is nieuwe kennis, die niet per se noodzakelijk is om de onderneming in de huidige vorm te laten drijven. 

Privé-opleidingskosten ook aftrekbaar

Goed om te weten: de timmerman in kwestie kan deze opleidingskosten voor elektrotechnicus wél privé aftrekken - net zoals iedereen die een studie of cursus in zijn vrije tijd volgt.

Dit valt bij de inkomstenbelasting onder scholingsuitgaven, waarbij je als aftrekpost studiekosten invult. Deze studiekosten hebben een drempel van € 250. De uren voor de cursus mag je in dit geval niet meetellen voor het urencriterium.

Kosten die in een grijs gebied vallen

Deze kosten kun je tot een maximum van € 15.000 aftrekken. Let op: er zijn altijd situaties te bedenken die in een grijs gebied vallen. Mocht je twijfelen of een cursus, studiereis of seminar onder zakelijk of privé valt, neem dan contact op met de Belastingdienst of je boekhouder

Bijgewerkt op: 21-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.