Cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Bijgewerkt op 24 maart 2023
4 min  leestijd
98.229
Roy Timmerman
Auteur: Roy Timmerman
Image
Cursussen en workshops volgen: hoe zit dat fiscaal?

Als ondernemer en zzp'er is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Door cursussen, trainingen, seminars en workshops te volgen kun je jouw vakkennis vergroten. In dit artikel leggen we uit welke opleidingen je kunt opgeven als zakelijke aftrekpost, en hoe je dat doet.

Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? klik dan op één van onderstaande links:

  1. Aftrekbare opleidingskosten
  2. Fiscaal aftrekken in de praktijk
  3. Andere aftrekbare kosten
  4. Omscholingskosten
  5. Veelgestelde vragen

Belangrijk: STAP-bud­get

De informatie in dit artikel is verouderd en heeft betrekking op de periode tot 2022. Door de komst van het zogeheten STAP-budget vervalt de aftrek voor scholingskosten. Vanaf 2022 kun je gebruik maken van het STAP-budget om je scholingskosten (mede) mee te betalen. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie.

Wanneer je als startende ondernemer of zzp'er aan de slag wilt met je eigen ontwikkeling, kun je hiervoor dus subsidie aanvragen uit het STAP-budget. Je krijgt maximaal € 1.000 per jaar per persoon. Lees er alles over in dit artikel over het STAP-budget.


1. Aftrekbare opleidingskosten

Een groot deel van de zakelijke kosten die je als zzp'er voor jouw onderneming maakt, zijn (deels) fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor cursussen of studies die je volgt om jouw vak beter te kunnen uitoefenen. Toch kun je niet alle opleidingen en seminars onbeperkt aftrekken.

De Belastingdienst maakt onderscheid of een cursus een zakelijke investering is om jouw vakkennis op peil te houden, of dat het gaat om een privé-investering waarmee je nieuwe kennis opdoet zonder zakelijk doel. Je mag opleidingskosten alleen aftrekken van de belasting als je duidelijk kunt aantonen dat jij ze voor je bedrijf hebt gemaakt.

Wanneer is een cursus zakelijk aftrekbaar?

Als de opleiding, cursus, workshop of seminar relevant is in jouw branche, en bedoeld is om jouw vakinhoudelijke kennis te verbreden, zijn deze investeringen aftrekbaar als bedrijfskosten. Je mag ook de te betalen btw aftrekken.

Lees hier alles over het aftrekken van btw en de btw-aangifte.

2. Fiscaal aftrekken in de praktijk 

De Belastingdienst geeft als voorbeeld een zelfstandige bouwvakker. Als deze timmerman een cursus machinaal houtbewerken volgt, dan is dat het op peil houden of verbeteren van zijn vakkennis. Daarmee is deze cursus een zakelijke aftrekpost.

Het fiscaal aftrekken van bedrijfskosten is heel eenvoudig. Je vult de kosten bij de belastingaangifte in bij 'overige bedrijfskosten'. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen trouwens ook mee voor het urencriterium, wat één van de voorwaarden is om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek

3. Andere aftrekbare kosten

Je kunt niet alleen kosten voor een studie of cursus aftrekken, maar ook de kosten die je maakt voor het bezoeken van congressen en seminars. Hieronder vallen ook de de verblijfs-, lunch- en reiskosten. Er geldt wel een drempel van € 4.700. Haal je deze drempel niet? Dan kun je 80% van de gemaakte kosten aftrekken.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Zorg ervoor dat je alle facturen en bonnetjes goed bewaart, zodat je deze kunt overleggen aan de fiscus als deze daarom vraagt.

Lees hier alles over het opstellen van een goede administratie om overzicht te houden.

4. Omscholingskosten

Een cursus waarin je je laat omscholen valt niet onder bedrijfskosten. Dit zijn particuliere kosten die je maakt voor een nieuwe baan of functie, en vallen daarmee vallen ze onder je aangifte inkomstenbelasting. Omdat het geen bedrijfskosten zijn, kun je ook geen btw aftrekken. 

Voorbeeld privékosten scholing

De timmerman die we nog kennen uit het eerdere voorbeeld, wordt door zijn klanten ook wel eens gevraagd om de elektra te repareren. Hij ziet een kans om meer omzet te draaien en hij besluit om een mbo-cursus elektrotechniek te volgen.

Hoewel dit tot een uitbreiding van zijn werkzaamheden gaat leiden (deze zzp'er oriënteert zich immers op meer dan alleen timmeren) beschouwt de Belastingdienst deze studie niet als zakelijke kosten. Het is namelijk nieuwe kennis die niet noodzakelijk is om de onderneming in de huidige vorm voort te zetten. 

Privé-opleidingskosten óók aftrekbaar

Goed om te weten: de timmerman in kwestie kan deze opleidingskosten voor elektrotechnicus wél privé aftrekken, net zoals elk ander die een studie of cursus in zijn vrije tijd volgt.

Dit valt bij de inkomstenbelasting onder 'scholingsuitgaven', waarbij je als aftrekpost 'studiekosten' invult. Deze studiekosten hebben een drempel van € 250. De uren voor de cursus mag je niet meetellen voor het urencriterium.

Kosten die in een grijs gebied vallen

Deze kosten kun je tot een maximum van € 15.000 aftrekken. Let op: er zijn altijd situaties te bedenken die in een grijs gebied vallen. Mocht je twijfelen of een cursus, studiereis of seminar zakelijk of privé is, neem dan contact op met de Belastingdienst of je boekhouder

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten