Huisvesting - home

Huisvesting: wat zijn jouw mogelijkheden als starter?

Hoe ga jij straks jouw werkzaamheden uitvoeren? Misschien zul jij voornamelijk bij opdrachtgevers op kantoor werken, kun je in eerste instantie ook prima thuis in de studeerkamer aan de slag of heb je misschien juist wel een speciale praktijkruimte nodig. In deze checklist lichten we de verschillende opties toe, in het artikel huisvesting: wat zijn jouw mogelijkheden als starter?

1. Kies je voor thuiswerken?

Veel starters die deze mogelijkheid hebben, kiezen ervoor om in eerste instantie vanuit huis te werken. Thuiswerken heeft nou eenmaal zo zijn voordelen. Je hoeft niet iedere dag op en neer te reizen naar je werk (dag dagelijkse files of stampvolle trein), kunt werken wanneer je wilt en bent geen geld kwijt aan het huren van een bedrijfspand. Het is alleen wel belangrijk dat je zakelijk en privé ook thuis zo veel mogelijk gescheiden houdt.

Werken aan de keukentafel klinkt op het eerste gezicht misschien gezellig, maar als je om de haverklap wordt gestoord door je partner of kinderen, kun je op een dag vaak minder werk verzetten dan je eigenlijk zou willen.

Ga daarom liever in een aparte kamer zitten (met de deur dicht) en maak duidelijke afspraken met jouw familie dat je onder werktijd niet zomaar gestoord kunt worden. Het is helemaal mooi als de toegang naar de werkkamer een eigen opgang heeft, zodat je eventuele cliënten of netwerkrelaties niet eerst door de keuken en woonkamer hoeft te leiden.

Houd er tot slot ook rekening mee dat je niet zomaar een officieel bedrijf aan huis kunt starten. Hiervoor gelden diverse regels en voorwaarden van de overheid, die in iedere branche en regio weer anders kunnen zijn.

Voorkom problemen en ga voorafgaand aan de start in ieder geval langs bij jouw gemeente om het bestemmingsplan te checken. Verder is het goed om te weten dat je met een bedrijf aan huis mogelijk in aanmerking komt voor belastingvoordeel, al is de kans daarop tegenwoordig niet meer zo groot.

2. Wil je een bedrijfspand huren of kopen?

Let op: Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.

Als vanuit huis werken voor jou geen optie is, zul je op zoek moeten gaan naar een goede bedrijfslocatie. Het ideale pand kan per type onderneming verschillend zijn. Ook de sector waarin je gaat werken en het belang van een goede (kantoor)locatie speelt hierbij een rol.

Allereerst moet je voor jezelf bepalen of je een bedrijfspand wilt huren of kopen. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen en je zult zowel bij huren als kopen te maken krijgen met diverse (overheids)regels.

Een goed begin maak je door kort een lijstje van eisen/voorkeuren op papier te zetten. Welke specificaties voor jou het belangrijkst zijn, zal wederom afhangen van het type bedrijf en producten/diensten die je hier wilt gaan aanbieden. Voor een biologische buurtslager is ruimte voor een goede koelcel onmisbaar, terwijl een kledingwinkel juist weer vooral kan profiteren van een drukbezochte locatie in de binnenstad.

Voorkeuren die je op papier kunt zetten, zijn bijvoorbeeld: de minimale oppervlakte, het bedrag (inclusief eventuele verbouwingen en renovaties) dat je maximaal te besteden hebt, of het pand goed bereikbaar moet zijn en of je op zoek bent naar een monumentaal of nieuwbouwpand.

3. Is een bedrijfsverzamelgebouw jouw ideale werkplek?

Als thuiswerken geen optie is en een eigen bedrijfspand voorlopig ook nog toekomstmuziek blijft, zou je wellicht kunnen uitwijken naar een bedrijfsverzamelgebouw en daar een ruimte huren.

Het voordeel hiervan is dat je in dit geval wel beschikt over een eigen kantoorruimte waar je klanten kunt ontvangen en eventuele werknemers een goede werkplek kunt bieden, maar (een groot deel van) de kosten deelt met andere ondernemers uit het pand.

Daarnaast gelden er bij bedrijfsverzamelgebouwen vaak flexibele regels op het gebied van de contractduur en inrichting van de werkruimte.

4. Is flexibele huisvesting de oplossing?

Weer een andere mogelijkheid is er eentje waar menig zzp'er of MKB-ondernemer blij van wordt: de zogeheten flexibele huisvesting. Je ziet deze constructie ook steeds vaker voorbijkomen in bedrijfsverzamelgebouwen.

andres

Starter in de detailhandel?

Wil je weten hoe de detailhandel ervoor staat en jezelf vergelijken met andere ondernemers? Lees de laatste ontwikkelingen op Rabobank.nl.

Check de laatste trends

Het belangrijkste voordeel van flexibel huren is - de naam zegt het eigenlijk al een beetje - dat je hierbij nooit voor lange(re) tijd vast hoeft te zitten aan het huren van de kantoorruimte.

Op dit type huisvesting is namelijk meestal een flexibele opzegtermijn van toepassing.

Dat betekent dat je indien nodig beschikking kunt krijgen over een bedrijfsruimte, maar hier alleen maar gebruik van kunt maken als jij dat wilt.

Goed om te weten dat flexibele huisvesting zich niet alleen richt op verhuren van grote bedrijfsruimten.

Je kunt hier ook terecht voor het huren van kleinere kantooroppervlaktes of een vergaderruimte.

De kosten van flexibele huisvesting zijn meestal iets hoger dan wanneer je ergens voor een langere tijd vast een kantoor huurt, maar omdat je in dit geval alleen een ruimte huurt wanneer het nodig is, kom je bij elkaar opgeteld vaak zelfs nog iets voordeliger uit. 

Ook interessant voor jou

Vind het perfecte bedrijfspand in 5 stappen
Onderhandelen over huurvoorwaarden? Dat doe je zo
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?
5 tips om een fysieke en online winkel te combineren
Dit moet je weten over de gebouwenverzekering

Bijgewerkt op: 07-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x6
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.229 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.